10 films gebaseerd op WAARGEBEURDE verhalen

Twee filmposters met daarop tekst: '10 waargebeurde films'

Hier ben ik weer met een nieuwe lading filmtoppers hoor. Films die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten zijn helemaal mijn ding dus ik heb opnieuw een lijstje met tien sensationele titels bijeengesprokkeld. Veel filmplezier!

HOTEL RWANDA

Hotel Rwanda speelt zich af tijdens de genocide in Rwanda in 1994. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van hotel manager Paul Rusesabagina, die onderdak bood aan meer dan duizend Tutsi- en Hutuvluchtelingen. Een erg indrukwekkende film die je wat meer leert over deze gruwelijke gebeurtenissen uit ’94. Het is een stukje geschiedenis waar we absoluut niet trots op mogen zijn. En ook dat mag niet vergeten worden.

WALK. RIDE. RODEO.

Amberley Snyder is een professionele rodeorijder die door een auto-ongeluk verlamd raakt. Ze geeft echter niet op en doet er alles aan om terug te kunnen gaan paardrijden. De film is redelijk cliché maar is, zeker voor de paardenliefhebbers onder ons, wel de moeite om eens gezien te hebben.  

EXTREMELY WICKED, SHOCKINGLY EVIL AND VILE

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile vertelt het verhaal van seriemoordenaar Ted Bundy en al de misdaden die hij heeft gepleegd. Hij kon dames zo makkelijk om zijn vinger winden waardoor het voor hem makkelijker werd om diens leven binnen te dringen en ze te vermoorden. De film is gebaseerd op het boek ‘The Panthom Prince: My Life With Ted Bundy‘ van Elizabeth Kendall (a.k.a. Elizabeth Kloepfer), de vrouw waarmee Bundy jarenlang een vaste relatie heeft gehad. Lang heeft ze weigerachtig gestaan tegenover de waarheid achter haar man, en is ze hem blijven steunen. Maar uiteindelijk is ze hem zelf gaan aangeven waarna hij al zijn misdaden bekend heeft. Ik vond het alleszins een heel bijzondere film. Bundy, gespeeld door Zac Efron, wordt zo charmant weergegeven dat het niet eens zo bizar overkomt dat er zoveel mensen in zijn onschuld geloofden. Zo zie je ook maar weer dat schijn kan bedriegen.

HOTEL MUMBAI

Deze biografische thriller is gebaseerd op de documentaire ‘Surviving Mumbai‘, die gaat over de aanslagen in Mumbai in 2008. Een groep bewapende Pakistaanse militanten opent er de aanval op het iconische Taj Mahal Palace hotel in India, waarbij er gedurende 68 uur honderden mensen gegijzeld worden. Een overweldigende, spannende film waar je toch wel even stil van wordt. Must-watch.

HUSTLERS

Hustlers is een waargebeurd verhaal over een groepje strippers tijdens de financiële crisis in Amerika.  D.m.v. hun charmes kunnen enkele vriendinnen heel wat zakenmannen drogeren, om vervolgens diens bankrekeningen leeg te plunderen.

De film is misschien geen gigantische hoogvlieger, maar Jennifer Lopez (die één van de hoofdpersonages speelt) maakt veel goed. Ik was echt onder de indruk van hoe zij haar personage neer heeft gezet. Ook de chemie tussen de hoofdrolspeelsters was duidelijk zichtbaar en dat was leuk om te zien.

WOMAN IN GOLD

Maria Altmann, een holocaust overlevende, probeert een bekend schilderij van Gustav Klimt terug te krijgen nadat het op een wrede manier van haar familie werd afgenomen door de Nazi’s. Samen met haar advocaat gaat ze het gevecht aan met de Oostenrijkse overheid om het familiestuk terug naar huis te kunnen brengen.

3096 TAGE

In 1998 werd Natascha Kampusch op 10-jarige leeftijd ontvoerd door de Oostenrijkse technicus Wolfgang Priklopil. Gedurende 8.5 jaar, of zoals de titel van de film aangeeft: 3096 dagen, wordt ze bij hem gevangen gehouden in een donkere kelder. Een pijnlijk relaas over de ontvoering en gevangenschap van Kampusch. Ik heb vol spanning naar de film gekeken van begin tot einde, ook al wist ik al op welke manier de ontvoering ging aflopen. Het enige minpunt van de film vond ik het feit dat er niets verteld werd over Natascha en wat er met haar gebeurd is nadat ze is vrijgekomen. (Dat heb ik achteraf dan maar zelf even gegoogeld.)

KIDNAPPED: THE HANNAH ANDERSON STORY

Een typische tv-film, maar wel eentje met een intrigerend verhaal. Zeker wanneer je weet dat alles gebaseerd is op waargebeurde feiten. De 16-jarige Hannah logeert samen met haar broertje en haar mama bij Jim; een vriend van de familie. Jim bekent dat hij gevoelens heeft voor Hannah en ontvoerd haar. Haar moeder en broertje worden vermoord teruggevonden.

Wanneer Hannah niet veel later uit de handen van haar ontvoerder gered wordt, beweert men rondom haar echter dat ze niet zo onschuldig is als ze laat blijken.

DOLPHIN TALE

Dolphin Tale vertelt het ontroerend verhaal van dolfijn ‘Winter’; een tuimelaar die haar staartvin verloor nadat ze ermee kwam vast te zitten in een krabbenval. In de film zie je hoe ze terecht komt in het Clearwater Marine Aquarium (een opvangcentrum voor zieke en gewonde dieren) in Florida, waar ze goed opgevangen wordt en men haar leert om verder te leven zonder staart. Een erg inspirerend en mooi verhaal. Ik vond het zelfs zo mooi dat ik tijdens mijn reis doorheen Florida enkele jaren geleden, zelf ook eens een bezoekje aan het Clearwater Marine Aquarium bracht om Winter te ontmoeten. De moeite!

BABYSITTER’S BLACK BOOK

Om geld te sparen voor de universiteit starten vier vriendinnen een babysittersclubje. Als ze echter merken dat daar niet veel mee te verdienen valt, breiden ze hun business uit en beginnen ze ook een escortbedrijf. Een film die heel vlot wegkijkt. Zulke drama’s kunnen mij altijd wel bekoren.

Ken jij nog een leuke film die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal?

DISCLAIMER: Dit artikel bevat affiliate links.

Comments (3)

 • Marloes

  9 augustus 2020 at 13:20

  Geen van deze films heb ik gezien. Ik heb wel eens een documentaire gezien over Natascha's ontvoering, volgens mij. Ook op Netflix. Mijn vriend en ik hebben veel op waarheid gebaseerde films gezien. 'Radio' vond ik een van de mooiste.

 • Gretll

  21 oktober 2020 at 09:05

  Van alle films heb ik enkel Hotel Rhwanda gezien en hier heb ik echt zitten wenen. Enorm ontroerend verhaal. Welkeen ik zeker ook kan aanraden die zeker en vast de moeite is – is 12 years a slave, een prachtig verhaal die veel emoties deed loskomen. Mocht je eens tijd hebben, bekijk deze zeker eens !

 • Liesbethblogt

  3 januari 2021 at 19:58

  Woman in gold ga ik zeker opzoeken, bedankt voor de tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

Mijn ultieme snorkel bucket list