Mijn ultieme snorkel bucket list

Twee mensen die aan het snorkelen zijn in de oceaan.

Sinds ik het snorkelen volledig onder de knie heb en rust heb kunnen vinden in de onderwaterwereld, ben ik helemaal weg van de oceaan. Mentaal begon ik dan ook al snel een lijstje bij te houden met daarop alle dieren die ik tijdens het snorkelen eens gezien wil hebben. En dat lijstje werd al heel snel heel lang. Vandaar dat ik het toch maar eens heb uitgeschreven. Voor de mede oceaan liefhebbers onder jullie; hieronder volgt mijn ultieme snorkel bucket list. 

* De dieren waar een sterretje bijstaat zal je al snorkelend niet snel tegenkomen. Het spotten van die wezens zal voornamelijk weggelegd zijn voor de duikers onder ons. Maar sommige dingen zijn nu eenmaal niet onmogelijk dus ik blijf met veel plezier dromen.

VISSEN
Maanvis *. Een volwassen dier weegt makkelijk één ton en ziet eruit als een grote steen. Speciaal.
Gigantische tandbaars. Oftewel de Giant Grouper. Een forse vis (tot 400kg) met grote lippen.
Grote barracuda. Deze langwerpige vis met messcherpe tanden kan maar liefst twee meter lang worden.
Koraalduivel. Een klein(er) maar wel bijzonder visje met giftige stekels.
Roodlippige vleermuisvis. Een visje met, zoals de naam al zegt, rode lippen.
Grote rafelvis *. Ook wel zeedraak genoemd en verwant aan de zeepaardjes.
Zeepaardje *. Een ‘gewoon’ zeepaardje, zoals we dat allemaal kennen, zou ik ook weleens willen zien.
Reuzenmurene. Ja, een paling(soort). Ook dat kan interessant zijn. Deze kan wel drie meter lang worden en doet mij voornamelijk aan Ursula uit De Kleine Zeemeermin denken. Die had er ook twee.
Gevlekte adelaarsrog. Ik heb al met heel wat roggen gezwommen en ik denk niet dat ik dat ooit beu zal worden. De gevlekte adelaarsrog staat nog op mijn lijstje.
Sierlijke adelaarsrog. Ook de sierlijke adelaarsrog, ook al wordt die maar zelden gezien, wil ik weleens spotten.
Reuzenmanta. Met een spanwijdte tot wel 7 meter is de reuzenmanta de grootst bekende rog. Ik ging weleens eerder zwemmen met deze majestueuze dieren maar werd toen zo zeeziek dat ik er niet optimaal van heb kunnen genieten. Dat wil ik dus nog eens overdoen.

Een man die aan het snorkelen is met een reuzenmanta.


HAAIEN
 

Verpleegsterhaai. Verpleegsterhaaien zijn nachtdieren. Overdag zal je ze dus niet zo makkelijk tegenkomen.
Bakerhaai *. Omdat die haaien er mooi uitzien. Zeker de gevlekte soort.
Hamerhaai. Met hun T-vormige kop vind ik dit heel fascinerende dieren.
Voshaai *. Haaien met een mooie, grote staartvin.
Groenlandse haai *. Groenlandse haaien kunnen tot wel 400 jaar oud worden en leven in de Atlantische Oceaan en de Noordzee.
Reuzenhaai. De op één na grootst levende vis.
Walvishaai. De grootst levende vis dus. Gemiddeld worden ze acht meter lang. Helaas vormen ze wel een bedreigde diersoort en wordt er ook nog steeds op gejaagd.

Ik zou ook graag eens een witte haai zien. Of een witpunthaai. Of een stierhaai of een tijgerhaai. Maar daar duik ik liever niet mee het water in. Al hebben heel wat mensen wel een verkeerd beeld van haaien. Voornamelijk vanwege rampenfilms als Jaws. Haaien zien mensen namelijk helemaal niet als prooi en zullen enkel aanvallen als ze zich bedreigd voelen. Of wanneer ze, vanwege hun slecht zicht, mensen verwarren met prooidieren. Maar zover ik weet is het nooit hun bedoeling om kwaad te doen. Ze laten je gewoon met rust.

Een kleine haai in de oceaan.


ZEEZOOGDIEREN

Zeekoe. Want die zien er zo lief uit. 
Zeeleeuw. Speels en schattig. Al kunnen ze natuurlijk ook bijten.
Zeehond. Opnieuw: speels en schattig. Ook hier oppassen geblazen voor het bijten natuurlijk. 

WALVISSEN
Bultrug. Als kind keek ik naar Ocean Girl. Sindsdien ben ik zo’n beetje verliefd op bultruggen.
Blauwe vinvis. Met een gewicht van 100 ton en een lengte tot 30 meter is de blauwe vinvis het grootste dier op aarde.
Orka. Ik wist niet eens dat je met orka’s kon zwemmen. Maar blijkbaar kan dat dus wel.
Beloega. Oftewel witte walvis. Hij ziet er met z’n kleine, ronde kop gewoon zo schattig uit.
Narwal. Narwals hebben een slagtand die maar liefst drie meter lang kan worden. Ze zien er dus een beetje uit als een eenhoorn.
Dolfijn. Ik heb ooit een keertje met dolfijnen gezwommen in Egypte en dat was misschien wel de meest magische ervaring uit mijn leven. Dat wil ik dus héél graag nog eens meemaken.

Meisje dat snorkelt met een groep dolfijnen


VOGELS

Pinguïn. Omdat het kan.

REPTIELEN
Zeeschildpad. Want zwemmen met zeeschildpadden voelt een beetje zoals het klinkt in Finding Nemo: ‘Dude, CHILL.’

Zeeschildpad in de oceaan.


NETELDIEREN (KWALLEN)

Goudkleurige schijfkwal. Het soort kwal dat niet steekt. Mij lijkt het fascinerend om tussen deze diertjes te kunnen zwemmen.

Een Portugees Oorlogsschip zou ik ook weleens willen zien. Maar aangezien dat zo’n giftig dier is en z’n tentakels +10 meter lang kunnen worden, kom ik het liever niet al zwemmend tegen.

WEEKDIEREN
Blauwring octopus. Slechts 20 centimeter groot en toch één van de meest giftige dieren ter wereld. Afstand bewaren dus!
Rossia pacifica. Een kleine inktvissensoort die er ultra schattig uitziet. 
Spaanse danseres. Een rode naaktslak die zo sierlijk beweegt als een, wel ja, Spaanse danseres blijkbaar. 
Blauwe draak. Amper zes centimeter groot maar wel heel spectaculair om te zien. 
Nautilus *. Een kleine inktvis met een slakkenhuis. Of dat is toch hoe het diertje eruit ziet. 
Dumbo octopus *. Om dit dier te spotten heb je waarschijnlijk een onderzeeër nodig die je tot op het diepste punt van de oceaan brengt. Want daar leeft de Dumbo octopus blijkbaar. Maar oké. Je weet maar nooit, éh.

Met welk dier zou jij graag eens snorkelen? 

Comments (2)

  • Naomi

    10 juli 2020 at 08:17

    Zo, dat is een behoorlijke lijst;). Snorkelen lijkt me echt heel bijzonder; een kijkje in een wereld die je niet dagelijks ziet.

  • Tamara

    10 juli 2020 at 08:27

    Wat een ubercool lijstje! Snorkelen is zo fijn maar als ik dat doe, doe ik dat nogal random en weet ik niet wat wat is. Ik ben een aantal jaar geleden wel gaan duiken rond Malaga en WAUW wat mooi is de onderwereld toch, waarin de mensen dit niet hebben aangetast. Het is een van mijn mooiste ervaringen, eigenlijk, het was ook op m'n huwelijksreis 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

Je huis proper houden? Zo doe je dat!

Volgende bericht

10 films gebaseerd op WAARGEBEURDE verhalen