Je huis proper houden? Zo doe je dat!

Al zolang ik mij kan herinneren krijgen we thuis complimentjes over hoe proper en opgeruimd het altijd is. Een goede huishoudelijke routine is mij dan ook met de paplepel ingegeven. Dagelijks voer ik, bijna automatisch, enkele klusjes uit waardoor het er hier vrijwel altijd proper en opgeruimd uitziet. Perfect proper is het hier natuurlijk nooit, want stof en kruimels en kattenharen kan je onmogelijk tegenhouden in een huis waarin geleefd wordt. Maar het zijn wel die kleine klusjes die ik dagelijks uitvoer die ervoor zorgen dat ons huis op orde blijft. 

Na al die jaren heb ik ondertussen ook een fijne huishoudelijke routine gevonden die voor mij werkt. Ik kan dagelijks tijd spenderen aan opruimen en poetsen, zonder dat echt goed en wel te beseffen. En wanneer het dan tijd is voor onze wekelijkse poetsdag (waar ik altijd tegenop zie, eerlijk is eerlijk!), dan is het in ieder geval wat minder vuil en rommelig in huis waardoor mijn poetswerk toch net dat beetje sneller gedaan is. 

Dagelijks wat kleine dingen aanpakken in huis zorgt er dus voor dat je het huishouden wat meer onder controle krijgt. Op die manier zal je niet snel meer te maken krijgen met onoverzichtelijke rommel waar geen beginnen meer aan te zien is. 


10 SIMPELE STAPPEN OM JE HUIS PROPER TE HOUDEN! 


01. Maak je bed. Dat ziet er meteen al heel wat opgeruimder uit.

02. Maak de afwasmachine leeg. Hier wordt 's avonds, vlak voor het slapengaan, een machine opgezet zodat die 's morgens meteen kan worden leeggemaakt. Op die manier hebben we nooit borden of glazen te kort, en kunnen we tijdens de dag al ons gebruikt servies meteen terug in de afwasmachine plaatsen.

03. Plaats afwas in de afwasmachine. Staan er nog glazen op de salontafel van de avond voordien? Ruim die meteen op door ze in de afwasmachine te plaatsen.

04. Laat niets op de grond liggen. Leg vuile was in de wasmand en propere in de kast. Speelgoed dat niet gebruikt wordt kan je opbergen in een daarvoor voorziene opbergmand. 

05. Stofzuig. Stofzuigen doe ik graag omdat het instant zichtbaar resultaat geeft, en tegenwoordig ook zo eenvoudig kan met al die draadloze stofzuigers die er bestaan. Ik maak dagelijks wel een rondje doorheen het huis met onze Dyson, en neem dan gelijk ook de spullen mee die ergens niet thuishoren. (Bv. een leeg glas dat nog op het nachtkastje staat.) 

06. Quick-clean het toilet. Wanneer ik tijdens mijn dagelijkse stofzuig-ronde in huis een toilet passeer, dan stop ik daar snel even en neem ik een vochtig Dettol schoonmaakdoekje (dat ligt bij ons standaard klaar op het toilet) om het toilet te poetsen. 

07. Ruim meteen op. Wanneer je klaar bent met iets, ruim dan meteen op. Geen excuses. Gewoon doen. Koffie gedronken? Krant gelezen? Opruimen. 

08. Veeg werkbladen af. Wanneer je hebt gekookt, of je tanden hebt gepoetst, ruim dan elk werkblad op wanneer je klaar bent en veeg het vervolgens proper. Ook de gebruikte spoelbakken, het bad en de douche veeg je best even droog wanneer je ze gebruikt hebt.

09. Was af tijdens het koken. Laat tijdens het koken altijd wat afwaswater in de spoelbak lopen zodat je grote potten en pannen snel kan afwassen. Die zorgen er namelijk altijd voor dat de afwasmachine snel volzit, dus die kan je maar beter meteen wegwerken.

10. Doe de was. Zorg voor een goed systeem zodat je niet overweldigt wordt door de massa was die je verzameld hebt wanneer je beseft dat er geen proper ondergoed meer in je kast ligt. Persoonlijk gebruik ik een wasmand voor onze 60 graden was, en een wasmand voor al de andere was. Wanneer er één mandje vol is dan weet ik dat het tijd is om dat te gaan sorteren en een wasmachine op te zetten. Op die manier blijf ik de was altijd de baas. EXTRA!

Decoreer minimalistisch. Hoe meer spullen je tentoonstelt, hoe moeilijker het is om je huis proper te houden. Probeer niet te veel ditjes en datjes op je kasten te zetten want die verzamelen alleen maar stof. En meer stof = meer schoonmaken. 

Wees georganiseerd. Zorg ervoor dat al je spullen een vaste plek hebben. Op die manier weet je meteen waar je alles naartoe moet brengen tijdens het opruimen. 

Ruim op met een timer. Is het extra rommelig in huis en zie je er geen beginnen meer aan? Of heb je maar weinig tijd? Zet je timer op vijf minuten en begin gewoon. Stel niet uit! Als je je vijf minuten lang concentreert op een bepaalde taak dan krijg je veel meer gedaan dan je in eerste instantie misschien zou denken.

Perfectie is onmogelijk. Natuurlijk hoeft je huis er niet perfect uit te zien. Dat kan ook niet; een huis dient om in geleefd te worden. Het is wel een feit dat een proper, opgeruimd huis fijner is om in te vertoeven dan eentje dat constant vuil en rommelig is. Weten dat je je best hebt gedaan om orde en netheid te creëren is dan al heel wat. Ook niet iedereen heeft dagelijks voldoende tijd om huishoudelijke taken uit te voeren. Maar alle kleine beetjes helpen wel. Streef dus niet naar perfectie maar laat je hoofd ook niet hangen als je denkt dat er geen beginnen meer aan is. Alle kleine beetjes helpen!

SUCCES ♡8 opmerkingen

 1. Superfijne tips! Veel dingen doe ik ook. Vooral het opruimen als je iets gedaan hebt, vind ik heel belangrijk. Rommel in huis is bij mij namelijk rommel in mijn hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje. En absoluut. Zo denk ik er ook over; mijn brein is altijd wat minder chaotisch in een opgeruimd huis!

   Verwijderen
 2. Hele fijne tips die ik merendeel ook naleef. Niets prettiger dan een schoon huis!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. En inderdaad. Een schoon huis voelt altijd zo heerlijk aan!

   Verwijderen
 3. Wat een fijne tips en ik kan mezelf juist zo voldaan voelen wanneer ik mijn toko schoon heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke tips ! Net als de andere meiden aangaven volgen we de meeste dingen al, want een net huisje is een fijn thuisje ! Dank je !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Een net huisje is inderdaad een fijn huisje. Ik zou niet meer zonder zo'n schoonmaak routine kunnen denk ik.

   Verwijderen