Over 13 Reasons Why (de serie)

Laptop en boek van de serie 'Thirteen Reasons Why'.

Onlangs bekeek ik het vierde en tevens laatste seizoen van de Netflix-reeks 13 Reasons Why, en ik wilde daar toch graag wat over vertellen. Jaren geleden heb ik het gelijknamige boek van Jay Asher gelezen en daarvan was ik toen al onder de indruk. Nu de serie is afgelopen kan ik zeggen dat die mij, net zoals het boek indertijd, ook van begin tot eind heeft weten te bekoren. Dus voilà… hieronder al mijn gedachten over de serie, want die bekijken voelde voor mij aan als een emotionele rollercoaster met 1001 loopings. Ik heb er dus ook heel wat over te zeggen.  

TRIGGER WARNING + SPOILER ALERT
Vooraleer je verder leest wil ik hier, net zoals ze in de reeks ook doen, een trigger warning plaatsen. 
13 Reasons Why gaat over heftige emotionele onderwerpen die ik hier ook zal benoemen, dus dan weet je dat. 
En voor als je de serie nog niet (volledig) gezien hebt: SPOILER ALERT!

OVER 13 REASONS WHY, DE SERIE
13 Reasons Why is een fictieve dramaserie die het leven van tiener Clay Jensen volgt. In het eerste seizoen, dat ook gebaseerd is op het gelijknamige boek van Jay Asher, maak je meteen kennis met Hannah Baker, die dertien redenen geeft waarom ze een einde aan haar leven heeft gemaakt. Ze doet dat d.m.v. cassettebandjes, die ook haar klasgenoot Clay moet beluisteren. 

De serie geeft een expliciete, oprechte kijk in het leven van jongeren en de problemen waar die mee te maken kunnen krijgen. De reeks bespreekt moeilijke onderwerpen, maar geeft ook aan hoe je met bepaalde problemen om kan gaan. 

OVER TIENERS, VOOR TIENERS?
Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik denk dat ikzelf erg blij zou zijn geweest mocht 13 Reasons Why (of een soortgelijke serie) al hebben bestaan toen ik een tiener was. Net zoals het boek geeft de serie namelijk een mooie boodschap mee; hoe je omgaat met iemand brengt vaak veel meer gevolgen met zich mee dan mensen laten zien. Wees dus altijd bewust van je daden. Wees altijd vriendelijk. Je weet nooit hoeveel invloed je hebt op een ander. 

13 Reasons Why is hoe dan ook een serie die me nauw aan het hart ligt. Ikzelf heb het ook niet altijd makkelijk (gehad) en mijn (middelbare) schoolperiode was er nu ook niet meteen één om over naar huis te schrijven. Integendeel. Ik kon me dan ook makkelijk identificeren met bepaalde personages uit de serie en kon mij moeiteloos inleven in sommige verhaallijnen. Er komen dan ook zoveel relevante onderwerpen aan bod, waardoor ik ook vind dat deze show een must-watch is. Zeker voor tieners, waar de hele reeks ook rond draait. (Info! Er geldt een 16+ kijkwijzer vanwege de heftige onderwerpen die besproken worden.)

TABOES DOORBREKEN
De zware onderwerpen die aan bod komen (depressie, zelfmoord, pestgedrag, seksueel misbruik, angststoornissen,… ) komen dan ook aan bod met als bedoeling taboes te doorbreken. En dat kan ik alleen maar toejuichen. Die onderwerpen mogen, naar mijn mening, wel wat meer aangekaart worden zodat mensen zich er wat meer bewust van worden. Dat kan, denk ik, alleen maar helpen.

Boek 'Thirteen Reasons Why'.


KRITIEK OP DE SERIE

Na het eerste seizoen kwam er echter meteen heel wat kritiek op de serie. Men zou zelfmoord romantiseren en jongeren op ideeën brengen. Maar uiteindelijk is alles wat er in de serie wordt getoond, helaas, wel nog steeds de realiteit. Erover zwijgen neemt niet weg dat zulke dingen nog altijd (kunnen) gebeuren. Integendeel. 

Een deel van de serie is daarbovenop ook gebaseerd op waargebeurde feiten. De collectie wapens die Tyler in de reeks bezit (seizoen 2) is bijvoorbeeld samengesteld op basis van de wapens van een echte schutter in Amerika.

Ook het feit dat Bryce vrijwel zonder straf van zijn seksuele misdrijven afkomt (seizoen 2) is de harde realiteit. Zo zouden, volgens Amnesty International, in België meer dan de helft (53%) van de verkrachtingszaken tussen 2010 en 2017 geseponeerd zijn. In Amerika, waar de reeks zich afspeelt, schijnt dat nòg vaker te gebeuren.

Die ideeën die jongeren zogenaamd uit de serie kunnen halen, kunnen ze dus ook halen uit het dagelijkse leven. Of uit programma’s als Het Journaal. Want daar komen die situaties, jammer genoeg natuurlijk, ook in voor. 

VERWIJDERDE ZELFMOORDSCÈNE
En net dàt is één van de redenen waarom sommige scènes in 13 Reasons Why heel grafisch worden weergegeven, en dus ook moeilijk zijn om naar te kijken. Die scènes zien er écht uit.

Zo kon je in het eerste seizoen expliciet zien hoe Hannah haar polsen doorsnijdt. En dat was ook effectief de bedoeling van de makers van de reeks. De zelfmoord van Hannah was niet mooi en was pijnlijk om naar te kijken. Net omdat sterven d.m.v. zelfmoord ook niet mooi en erg pijnlijk is.

En hoewel die expliciete zelfmoordscène, die meer dan drie minuten duurde, zo waarheidsgetrouw werd weergegeven met de bedoeling om jongeren af te schrikken, waren medische experts ervan overtuigd dat de serie toch beter af zou zijn zonder deze beelden. Vandaar dat de makers, met kwetsbare (te) jonge kijkers in het achterhoofd, de scène na heel wat kritiek verwijderd hebben.

MIJN MENING
Het enige minpuntje dat ik over 13 Reasons Why kan bedenken is het feit dat ze zo ontzettend veel problemen in één reeks hebben gepropt. Het is uiteraard goed dat men al deze problemen bespreekbaar wil maken, maar om ze daarom allemaal in één show te steken?  Dat was misschien een beetje te veel van het goede. Clay Jensen, het hoofdpersonage, heeft ondertussen alles gezien en meegemaakt wat een tiener gezien en meegemaakt kan hebben. Denk ik. Hoop ik.

Maar zoals ik hier eerder al zei… het zijn natuurlijk wel échte problemen die mensen in het dagelijkse leven ook écht meemaken. Het is in feite alleen maar positief en vooral ook leerrijk dat daarover gesproken wordt. Hoe heftig dat ook is.

Bovendien kijkt de show heel makkelijk weg en blijven de afleveringen zowel spannend als interessant tot aan het einde. Enfin, dat vond ik toch. Naar mijn mening dus zeker een aanrader.

EXTRA!
Ik vond ook ’13 Reasons Why: Beyond the Reasons’ de moeite waard om te bekijken. Daarin bespreken leden van de cast, schrijvers, producenten en experts de moeilijke thema’s die in de serie aan bod komen.

Laptop en boek van de serie 'Thirteen Reasons Why'.HEB JE HULP NODIG? 
De serie voorzag een preventiewebsite die ook duidelijk wordt vermeld tijdens elke aflevering!
Daarop wordt aangeraden om te praten met iemand als je daar nood aan hebt. Hoe moeilijk dat ook is.
Als je hulp nodig hebt dan kan je daar dus altijd terecht.

"No matter how many reasons there might be 'why?', 
there are always more reasons 'why not?'"

- Olivia Baker

Comments (4)

 • Tamara

  15 juni 2020 at 10:14

  Ik heb eigenlijk het eerste seizoen gezien en ik moet nog eens verder kijken naar de andere. Ik heb wel de expliciete zelfmoordscène gezien en ik was er eerlijk gezegd echt niet goed van, ik denk dat ik die zelfs afgezet heb of doorgespoeld heb. Ik kon er echt niet tegen. Ik kan wel snappen waarom ze die verwijderen (ik weet niet of het de beste keuze was om te verwijderen, daarover spreek ik me niet uit).

  1. HosteSarah

   29 juni 2020 at 08:54

   Inderdaad… ik heb die zelfmoordscène indertijd ook gezien en heb die toen met één oog dicht gekeken. Of het verwijderen van die scène een goede keuze was weet ik ook niet (absoluut geen expert hier), maar hoe dan ook vind ik het wel goed dat ze taboes zo bespreekbaar maken.

 • Kaylin

  15 juni 2020 at 13:26

  Ik kan je goed vinden in je beoordeling van de serie. Momenteel ben ik nog aan het kijken naar seizoen 4 (dus gelukkig heb je daar geen spoilers over gegeven :p) maar het heeft me altijd weten te boeien. Ik vind dat naast alle problematische situaties ook de vriendschap en liefde een prominente rol heeft gekregen. Ik wil ook nog graag zeggen dat ik de soundtrack altijd heel goed vind.

  1. HosteSarah

   29 juni 2020 at 09:02

   Dankjewel. Die sterke band die de jongeren met elkaar opbouwen komt inderdaad ook goed naar voren. Ik vond dat echt mooi om te zien. Qua muziek enzo heb ik niet zo heel veel kennis dus daar heb ik eigenlijk niet zo op gelet. Oeps. Dat brengt me wel op het idee om de soundtrack van de reeks eens te beluisteren via Spotify ofzo 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

De balans tussen tijd samen en tijd apart

Volgende bericht

Verander je wereld (met Desenio)