Over body shaming

Onlangs hoorde ik een familielid tegen mijn broer zeggen dat hij toch echt weleens iets aan ‘dat penske van hem’ zou moeten doen. De persoon in kwestie klopte daarbij ook nog eens benadrukkend op mijn broer’s buik. Mijn broer is niet dik. Allesbehalve. Ik schrok dus van die uitspraak en, gezien mijn geschiedenis en de problemen met mijn gewicht, ergerde ik mij er ook mateloos aan. De alarmbellen in mijn hoofd begonnen te rinkelen en als het kon dan belde ik meteen de body shaming-politie. Ik word namelijk allesbehalve gelukkig van zulke uitspraken en vind ze ook volledig overbodig. 

IDEAALBEELD

Body shaming dus. Het brengt wat bij mij teweeg. Het geven van ongepaste of ongewenste negatieve kritiek op jezelf of anderen vanwege een uiterlijk aspect, dat is nochtans iets dat we vrijwel allemaal weleens doen. Al dan niet bewust. Voornamelijk omdat we de (sociale) media volgen, en nog geloven ook. Zo maakte enkele jaren geleden de size zero zijn opmars. We konden als vrouw niet mager genoeg zijn. Tegenwoordig hebben we dan weer wat meer vormen nodig en hoort er bij dat size zero lichaam ook een volle boezem en een achterwerk als dat van Kim Kardashian. Met andere woorden: dat gaat dus niet éh! We kunnen niet constant allemaal aan dat ‘ideaalbeeld’ voldoen, mede omdat het zo veranderlijk is. En daarom moeten we ook wat vriendelijker zijn voor onszelf, en voor elkaar. Want hoe hard we ook ons best doen, volmaakt zullen we nooit zijn. Die eeuwige, rusteloze drang naar een perfect uiterlijk brengt ons nergens.

Een mentaliteitsverandering is daarom echt wel nodig. Niet iedereen moet of kan aan dezelfde standaarden voldoen. En dat is ook het mooie aan deze wereld; dat we zo verschillend zijn. We moeten dat wat meer leren accepteren.

LET OP WAT JE ZEGT 

Het is helaas heel gemakkelijk om snel een opmerking over het uiterlijk van een ander te maken. En zelfs nog gemakkelijker om er eentje te schrijven op sociale media. En dat is jammer, want er mag wel wat meer over bepaalde woorden worden nagedacht. Sommige mensen zijn namelijk doodongelukkig met hun uiterlijk. Anderen zijn dan weer te dik of te dun vanwege gezondheidsredenen. Opmerkingen kan je daarom maar beter voor jezelf houden. Ook de zogenaamde complimentjes (die niet altijd overkomen als complimentjes en daarom triggerend kunnen werken) kan je maar beter voor jezelf houden. ‘Je ziet er goed uit nu je bent afgevallen’ impliceert bijvoorbeeld, in mijn ogen, dat ik er daarvoor altijd slecht uitzag.

Daarbovenop is iedereen zich heus wel bewust van zijn of haar eigen uiterlijk. Als je bijvoorbeeld te dik bent dan besef je dat zelf maar al te goed. Je hebt daar niemand anders voor nodig. Die opmerkingen zijn niet nodig.

'You don't encourage people to take care of their body by telling them to hate it.'
- Laci Green

FOCUS OP GELUKKIG ZIJN

Dat body shamen is dus nergens goed voor. Ik begrijp natuurlijk wel dat de media schoonheid als machtsmiddel gebruikt. Dat mensen meer willen consumeren naarmate ze meer aan zichzelf willen veranderen. Maar dat is voor ons geen reden om elkaar ook slecht te gaan behandelen. Integendeel! Wanneer er niemand om je mening vraagt maar je toch besluit om een negatieve opmerking te maken, dan geef je iemand op die manier (bewust) een slecht gevoel. Stop daarmee!

Want hoewel we allemaal zo verschillend zijn, en dat ook wat meer getoond en geaccepteerd mag worden, willen we diep vanbinnen allemaal simpelweg maar één ding: gelukkig zijn. Laten we ons daar wat meer op focussen.

'Judging a person does not define who they are. It defines who you are.'
- Kristen Stewart

Comments (20)

 • Anna

  11 mei 2020 at 06:44

  Wauw wat een mooie en vooral goede post Sarah! Je hebt helemaal gelijk! We hebben als maatschappijen nog flink wat te leren…

  1. HosteSarah

   29 juni 2020 at 09:14

   Bedankt, Anna ♡ We hebben als maatschappij inderdaad nog wat te leren op dat vlak.

 • Naomi

  11 mei 2020 at 07:24

  Helemaal met je eens! Goed dat je hier aandacht aan besteedt.

  1. HosteSarah

   29 juni 2020 at 09:13

   Dankjewel ♡

 • Audrey

  11 mei 2020 at 08:06

  Een heel belangrijk onderwerp! Mooi artikel heb je erover geschreven.

  1. HosteSarah

   29 juni 2020 at 09:15

   Dankjewel ♡

 • Louise

  11 mei 2020 at 09:18

  Helemaal mee eens. <3

  1. HosteSarah

   29 juni 2020 at 09:13

   Bedankt ♡

 • Tamara

  11 mei 2020 at 10:22

  Een heel terechte post! Mooi verwoord en eigenlijk echt heel belangrijk dat het meer aan bod komt in deze wereld!

  1. HosteSarah

   29 juni 2020 at 09:12

   Dankjewel. Dat is heel fijn om te horen ♡

 • Evelyne Vergote

  11 mei 2020 at 10:32

  Mooi artikel! Ikzelf worstel eveneens met mijn gewicht en momenteel heb ik het gelukkig allemaal vrij onder controle. Maar desondanks heb ik mijn lichaam ook voor een stuk losgelaten en is het ok dat ik nog wat vetrolletjes heb. Dit tot ik weer in een slechte periode zit en het mij gigantisch zal beginnen storen 😉 Onlangs hebben er wel enkele tegen mij gezegd dat ik vermagerd ben en wist ik eigenlijk niet goed hoe ik daar op moest reageren..

  1. HosteSarah

   29 juni 2020 at 09:12

   Dankjewel. Ik heb het ook vaak moeilijk om te reageren op opmerkingen over mijn gewicht. Ook wanneer die goed bedoeld zijn en bijvoorbeeld klinken als: 'Je bent afgevallen, je ziet er goed uit.' In mijn hoofd begint het dan meteen te malen en ga ik er vanuit dat ik er daarvoor super lelijk uitzag. En dat is ook niet leuk.

 • Rachel Kromdijk

  11 mei 2020 at 15:30

  Wat een prachtig en mooi geschreven artikel, ik worstel er echt al ruim 10 jaar mee.. het is heel belangrijk om te zien dat dit je velletje is en je tegen jezelf kan zeggen; je mag er zijn.

  1. HosteSarah

   29 juni 2020 at 09:09

   Dankjewel. Je hebt helemaal gelijk. Dat is zo belangrijk. We mogen er àllemaal zijn ♡

 • Irene

  11 mei 2020 at 16:04

  Ooh man ik kan daar ook zo boos van worden hé. Ik zag laatst ook een reclame van de Libelle waarin ze iets zeiden als wij helpen je slank de zomer in. Alsof je slank moet zijn om van de zomer te kunnen genieten. Ik heb hen berichtje gestuurd maar helaas geen reactie op gekregen. Ik zeg niet dat ik nooit iets denk over iemand die er anders uit ziet dan mezelf, maar ik pas mijn gedachten wel altijd aan en ik zou nooit tegen iemand iets kwetsend zeggen over zijn of haar uiterlijk.
  Mooie post Sarah! Als we allemaal gewoon eens op onszelf zouden focussen hé, dat zou al veel doen 🙂

  1. HosteSarah

   29 juni 2020 at 09:08

   Absoluut. Het zou inderdaad een wereld van verschil maken als we ons gewoon op onszelf zouden focussen. We zouden er allemaal wat gelukkiger van worden. Ik vind het ook mooi dat je reclame als die van Libelle opmerkt en daar dan iets over zegt. Ik moet dat ook wat vaker doen, zulke berichtjes sturen!

 • Darina

  12 mei 2020 at 06:10

  Een heel mooi geschreven artikel. Ik worstel al jaren met mijn gewicht en heb het nu wel geaccepteerd maar kan me soms zo boos maken om bepaalde opmerkingen e.d.

  1. HosteSarah

   29 juni 2020 at 09:05

   Bedankt. Hier van hetzelfde; ik worstel ook met mijn gewicht en die opmerkingen daarover kunnen toch wel blijven hangen. Het zo allemaal zoveel makkelijker en leuker zijn als we elkaar (en onszelf!) volledig zouden accepteren zoals we zijn ♡

 • Silke

  14 mei 2020 at 20:33

  Geschreven vanuit het hart, heel mooi gedaan. Uiteraard heb je helemaal gelijk! We mogen allemaal wel wat liever voor onszelf en elkaar zijn. Ik vind het mooi dat je zo duidelijk voor iets staat en dat deelt.

  1. HosteSarah

   29 juni 2020 at 09:03

   Dankjewel. Dat is heel fijn om te lezen ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

10 CHICK FLICKS die je moet zien

Volgende bericht

10 SERIES om te zien op NETFLIX