Een uitje in tijden van corona

Benen en winkelmandje

Sinds begin maart, toen ik met Kristof nog sushi ben gaan eten, ben ik niet meer buiten geweest. Je weet wel, geen uitstapjes naar nergens omdat alles toch gesloten was. Nu de winkels dus opnieuw geopend zijn en ik wel wat dingen nodig had, trok ik er dan ook graag opnieuw opuit. Ik ging naar het Kruidvat, een tuincentrum in de buurt en, omdat het toch kon, ook nog maar eens naar de Kringwinkel omdat ik het fijn vind om daar wat rond te snuisteren. Ik proefde voor even weer wat vrijheid, maar voelde mij daar toch niet zo goed bij als ik in eerste instantie had gedacht. En wel om deze redenen.

Het was overal druk

Het was een doordeweekse donderdagnamiddag en overal waar ik kwam was er best veel volk. Ik had dat niet verwacht. Voor de komst van corona was het op normale donderdagen heel wat minder druk in winkels. Wat, achteraf gezien, ook wel logisch is waarschijnlijk. Het ‘gewone’ leven van heel wat mensen ziet er nu anders uit dan voordien, waardoor men misschien makkelijker ook tijdens de week kan gaan winkelen. Of heel wat mensen hebben er behoefte aan om buiten te komen en wat anders te zien dan de supermarkt. Denk ik. Ik weet het ook niet precies. Maar druk was het zeker wel en laat dat (lees: best veel volk) nu net niet één van mijn specialiteiten zijn.

Afstand bewaren ging niet altijd

Mijn eerste stop van de dag was het Kruidvat. Daar vond ik het meteen al bizar hoe je elkaar zo vaak en makkelijk kon kruisen in de gangpaden. Er staan dan wel pijlen op de grond om de wandelrichting aan te geven, maar voor veel mensen is het moeilijk om die ook effectief correct te volgen. En eerlijk is eerlijk; ik was één van die mensen. Terug wandelen omdat je in een vorige rij iets vergeten bent of een snellere binnenweg nemen. Het is snel gebeurd. Ook toen ik stond aan te schuiven bij de kassa moesten mensen die niets gekocht hadden zich langs de rij wurmen om naar buiten te kunnen. En dat was dan nog niets t.o.v. de situatie in het tuincentrum, waar er geen pijlen op de grond stonden. Daar liepen mensen simpelweg kriskras door elkaar, net als in tijden voor corona. Iedereen die er binnenkwam moest er wel een kar nemen, die ook goed ontsmet werd, maar in de winkel laat je dat ding natuurlijk al snel eens eventjes aan de kant staan wanneer je naar planten gaat kijken. Dat vond ik dus best wel chaotisch. Ik heb in ieder geval ondervonden dat het onmogelijk was om, zoals het er nu aan toegaat, die 1.5m afstand te bewaren. Kar of geen kar. Beperkt aantal bezoekers of niet.

Ik kon niet op mijn gemak winkelen

Tijdens het winkelen lag mijn focus ook niet, zoals vroeger, op het winkelen. Ik denk dat het normaal is dat we allemaal erg alert zijn omdat we (hopelijk allemaal) zo ons best doen om die nodige afstand zo goed mogelijk te bewaren. Maar daardoor kon ik mij niet op mijn winkellijstje concentreren. Ik was zo gefocust op mijn omgeving, en of ik alles wel goed genoeg volgens de regels deed, dat ik niet meer op mijn gemak kon winkelen. Je handen moeten goed genoeg ontsmet zijn bij het binnengaan van een winkel. Je moet constant opletten dat je niet te dicht in iemands buurt komt. Je mag je gezicht niet aanraken. Of eigenlijk gewoon zo weinig mogelijk aanraken, wat ik toch moeilijk vind tijdens het shoppen.

Wanneer ik bijvoorbeeld in het Kruidvat ben dan kijk ik altijd graag eens rond. Dat kon nu gewoon niet omdat ik mij daar ongemakkelijk bij voelde. Want sta je vandaag de dag nog vijf minuten stil bij de gezichtsverzorging om alle producten uitgebreid te kunnen bekijken, waardoor de mensen achter je niet meer door het gangpad kunnen zonder het verbreken van die 1.5m afstand? Nee, toch? Ik heb daarom enkel gekocht wat ik écht nodig had om zo min mogelijk mensen te storen en zo weinig mogelijk dingen aan te raken. Echt aangenaam vond ik dat dus niet.

Zo’n uitje in tijden van corona. Het was dus niet meteen mijn ding. Ik vond het eigenlijk vooral ongemakkelijk winkelen omdat ik constant met heel wat regeltjes in mijn hoofd zat, maar ze (ongewild) toch niet altijd kon volgen. Dat gezellig rond snuisteren tijdens het shoppen zit er (voor mij althans) voorlopig niet meer in denk ik. En hoewel ik vond dat de mensen tijdens het winkelen wel hun best deden om zich aan de regels te houden, blijf ik voorlopig toch nog even binnen. Ik zal dus enkel opnieuw naar buiten komen om een winkel te trotseren als dat écht nodig is. Daar voel ik mij voorlopig beter bij. 


Hoe ervaar jij het winkelen in coronatijden? 

Comments (11)

 • Darina

  18 mei 2020 at 05:57

  Ik ervaar het precies hetzelfde als jij. Geen afstand, druk…nee, ik ga echt alleen naar de winkels als het echt moet. Boodschappen laat ik al bezorgen want de supermarkt vind ik nu ook helemaal niks.

 • Naomi

  18 mei 2020 at 06:55

  Zoals jij beschrijft ervaar ik het ook. Ik vind het al lastig om in een omgeving te zijn met veel mensen en nu moet ik ook nog constant kijken of ik niet binnen die anderhalve meter van een ander kom. Ik vind het vreselijk vermoeiend. Daarom koop ik nu alles online, want inderdaad, er zijn op dit moment niet echt rustige tijden in winkels.

 • Audrey

  18 mei 2020 at 07:49

  Heel herkenbaar! Hier is het nooit zo gesloten geweest als bij jullie, maar ik merkte dat ik bij die enkele keer dat ik bij een gewone winkel (geen supermarkt) kwam, ik me heel onrustig voelde. Niet iets wat ik voor de lol wil doen nu…

 • Rachel Kromdijk

  18 mei 2020 at 10:45

  Op je gemak winkelen zit er niet in en het is net een ganzenbord door al die vakken en strepen haha, dat maakt het ook wel weer hilarisch!

 • Johanne

  18 mei 2020 at 13:01

  Vervelend he? Dan heb je eindelijk weer die vrijheid om buiten te lopen, voelt het alsnog niet goed. Ik ervaar hetzelfde als jij en voelde me alleen maar gestrest toen ik de supermarkt inging en het kneiterdruk was en niemand voor elkaar aan de kant ging. Verschrikkelijk.

 • Gretll

  18 mei 2020 at 13:30

  Ik vind het ook niet meer fijn om te gaan winkelen, zoals je aangaf je voelt je niet veilig of je even opt gemak wil rondsnuffelen omdat je dan direct te dicht bij anderen aan gaat, ook wetend dat er maar een max aantal persoon binnen mag. Nuja enkel het nodige mee en naar huis.

 • Louise

  18 mei 2020 at 13:32

  Winkelen doe ik inderdaad niet meer voor de 'leuk'. Maar ik stel me er op in dat dingen langer kunnen duren en dan valt het eigenlijk altijd wel mee 🙂 In Nederland zijn de (meeste) winkels wel opengebleven, misschien dat dat ook wat scheelt met de drukte.

 • Evelyne

  18 mei 2020 at 20:01

  Ik ben alleen nog maar naar Delhaize geweest omdat ik snel nog iets nodig had.. Ik schrok van het effect dat het had. Ik had maar 1 iets nodig en wàs verplicht om een kar te pakken! Onvoorstelbaar toch? Enfin, ik snap het wel, maar waar gaat de wereld toch naartoe? Gaan wij dit volhouden?

 • Irene

  19 mei 2020 at 07:38

  Wij zijn naar de Ikea geweest en daar vond ik het goed meevallen eigenlijk. Niet super druk en het afstand houden ging wel. Ik heb wel zin om eens wat zwangerschapskleren in de winkel te gaan kopen maar ik ga nog niet, net omdat het niet de bedoeling is om te gaan funshoppen. Ik red me voorlopig online wel.

 • Glamview

  24 mei 2020 at 14:28

  Het idee om fijn te gaan winkelen vind ik tegen vallen. Het voelt heel anders en niet iedereen houdt afstand.

 • Lesley

  28 mei 2020 at 19:24

  Ik vind vooral dat laatste wat je aanhaalt moeilijk. Ik had een verjaardagscadeautje nodig en dacht mij nog eens te wagen aan een uitstapke gisteren, maar eens ik geconfronteerd word met hoe anders alles is, is de fun er al half af voor mij. Ik probeer mij daar dan wel over te zetten (het gaat uiteindelijk nog wel even duren), maar dat gaat toch nooit helemaal, want je kan inderdaad niet even voor een winkelrek blijven staan, voelt je meteen ambetant als je iets niet vindt etc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

10 SERIES om te zien op NETFLIX

Volgende bericht

De balans tussen tijd samen en tijd apart