Mijn mening over de Malediven – The good, the bad and the ugly

Je wordt er verwelkomd met geparfumeerde handdoekjes, overheerlijke cocktails, glimlachende mensen die je instant welkom doen voelen, en stranden om U tegen te zeggen. Als je er nog nooit geweest bent dan heb je hoogst waarschijnlijk wel al dromend achter zo’n typische bounty island screensaver zitten wegdromen van de Malediven. Want ja, zo mooi is het er echt. Helaas is het ook daar niet alleen maar rozengeur en maneschijn en heb ik, naast de voordelen, ook zeker enkele nadelen ondervonden aan deze idyllische eilanden in de Indische Oceaan. Dit zijn, naar mijn mening, the good, the bad and the ugly kanten van de Malediven. 

THE GOOD

Het weer
Het weer op de Malediven is ideaal voor een zonvakantie; exact zoals ik het graag heb. Overdag variëren de temperaturen het gehele jaar door rond de 30 graden, en ’s nachts koelt het af tot zo’n 25 graden. Het is er daarom eigenlijk altijd aangenaam vertoeven. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de Malediven in de tropen liggen, dus dat de luchtvochtigheid best hoog is. Het regenseizoen duurt dan ook van mei t.e.m. december, wat vrij lang is. Maar over het algemeen regent het er gelukkig nooit lang, en komt na een regenbui de zon dus vaak snel opnieuw tevoorschijn.

De natuur
De Malediven hebben een tropische vegetatie en dat zie je aan de mooie, paradijselijke beplanting. O.a. palmbomen, rozen, plumeria en oleanders. De kokospalm is er bovendien de nationale boom, die er zo belangrijk is dat hij ook wel de levensboom wordt genoemd.

De dieren
Ongeveer 99% van de Malediven bestaat uit water; op vlak van dieren moet je het dus vooral in de onderwaterwereld gaan zoeken. En dat is de moeite! Rondom de koraalriffen zijn er ongeveer 2000 vissoorten te vinden; inclusief haaien en roggen. Ook verschillende zeeschildpadden en dolfijnen en walvissen zie je hier regelmatig. En met wat geluk spot je er zelfs een walvishaai.

Verder zagen we op het eiland waarop wij verbleven ook heel wat vleermuizen en trekvogels.

De vriendelijke mensen
De mensen op de Malediven zijn allemaal erg warm, vriendelijk en geven je al snel het gevoel dat je welkom bent. Ik voelde mij daar meteen op mijn gemak. Men is er namelijk heel gewoon, lief, en allesbehalve opdringerig. Dat vind ik fijn.


THE BAD

Armoede 
De Malediven zijn economisch enorm afhankelijk van toerisme; een heleboel locals verdienen dus de kost omdat ze werkzaam zijn in deze sector. Helaas komt het overgrote deel van het geld dat binnenkomt door toeristen niet bij de eilandbewoners terecht; dat geld wordt meteen terug in de toerisme-industrie gestoken. Met als gevolg dat het maandloon van doorsneepersoneel slechts rond de 150 euro ligt.

Daarbovenop moeten de eilandbewoners ook erg lange dagen kloppen, en hebben ze vaak te kampen met heimwee omdat ze lang van huis weg moeten. (Men verblijft normaliter op het eiland van het resort waarin men werkt.) In combinatie met hotelgasten die niet altijd even vriendelijk zijn is dat niet bijster aangenaam leven.

Ook ons viel het tijdens ons verblijf op dat er personeelsleden érg lang moesten werken. Zo kregen we aan het begin van onze vakantie een ober toegewezen, die ons de rest van ons verblijf zou blijven bedienen. En op één dag na (waarop hij naar eigen zeggen alleen maar slaap heeft ingehaald) stond hij er ook effectief élke ochtend, middag én avond. Twee weken lang. Ik vond dat na een tijdje heel confronterend en zelfs een beetje ongemakkelijk. Wij konden onze borden flink blijven volscheppen en nadien gezellig op het strand gaan liggen, terwijl hij daar zo goed als dag en nacht aan het werken was voor een hongerloon. En dat terwijl hij zijn familie moest missen. Hard. Triest. Oneerlijk. Niet oké.

Conservatief Malé
De resorts op de Malediven zijn hedendaags ingesteld en worden dus ook druk bezocht; je mag er alcohol drinken, varkensvlees eten, in bikini rondlopen en ongehuwd op één kamer slapen. Op Malé ligt dat anders en is men nogal conservatief ingesteld. Zo is homoseksualiteit er bijvoorbeeld strafbaar, en mag je er geen alcohol drinken. Er heerst bovendien ook politieke instabiliteit en het Islamitisch fundamentalisme neemt er nog steeds toe. Je hoort er regelmatig over openbare geselingen, en ook de doodstraf is er terug ingevoerd. Door de onrust die er kan heersen wordt reizigers dan ook aangeraden zich discreet te gedragen, en politieke manifestaties en demonstraties te vermijden.

Het koraal sterft
Helaas is een groot deel van het koraal op de Malediven verwoest door de klimaatveranderingen, het afval dat in het water gedumpt wordt, overbevissing en toeristen die de zee induiken (en koraal kapot trappen). Het is dus heel belangrijk om zuinig te zijn op al wat leeft en bloeit. Zowel boven- als onderwater.

Het is hoe dan ook een beeld dat ik nooit meer zal vergeten: een onderwaterwereld waarin al het koraal simpelweg gebleekt (door het te warme water) of zelfs volledig dood is. Dat is een beeld dat je achtervolgt. Levend koraal heeft namelijk alle kleuren van de regenboog, dood of gebleekt koraal ziet er spookachtig wit uit. Wees dan maar eens een dier dat constant op zo’n plek moet leven. (Omdat een ander, lees: de mens, het om zeep heeft geholpen.) Dat is niet oké.


THE UGLY

10 places to visit before they disappear
Je hebt vast al weleens een lijstje voorbij zien komen met een titel in de trant van: ‘10 places to visit before they disappear‘. Een lijstje waar de Malediven gegarandeerd ook wel op hebben gestaan. Helaas, want de Malediven zijn de laagst gelegen eilanden ter wereld en zullen er, door het stijgen van de zeespiegel, veroorzaakt door de opwarming van de aarde, over 100 jaar waarschijnlijk al niet meer zijn.

We zagen het zelf ook op het strand aan ons hotel. De zandzakken horen er normaal onopvallend onder het zand te liggen, maar het zeewater steekt daar een stokje voor. Ook een felblauwe graafmachine is dagdagelijks in de weer met het opspuiten en aandrukken van zand, in de hoop het eiland wat op te kunnen hogen. En dat is pijnlijk om te zien, want het zijn wij (die weinig tot niets doen aan al die kimaatveranderingen) die al die hagelwitte stranden doen zinken.

En zoals ik hierboven al eerder zei zijn de Malediven economisch enorm afhankelijk van het toerisme, wat hun dus uiteindelijk de das zal omdoen. Het toerisme is er het allergrootste probleem op vlak van het milieu, maar de inwoners hebben de industrie wel nodig om te kunnen overleven.

Voor ons is het al niet plezant dat we over x aantal tijd waarschijnlijk niet meer naar de Malediven kunnen reizen, maar voor de mensen die er effectief wonen moet deze situatie verschrikkelijk zijn.

Thilafushi, oftewel Garbage Island
Een boottochtje van 30 minuten van Malé ligt Thilafushi, ook wel gekend als ‘Garbage Island‘. Hier wordt ongeveer 330 ton afval per dag achtergelaten. Wetende dat de gemiddelde toerist goed is voor 3,5kg afval per dag, kom je daar dus snel aan.

Per boot wordt het afval van overal uit de Malediven naar dit eiland afgevoerd, waar het vervolgens gedumpt wordt. Delen van al het vuil worden begraven in de grond, andere delen worden verbrand en andere delen stapelen zich simpelweg op. Een (klein) deel van het plastiek probeert men te recycleren. En boten die voeding uit India naar de Malediven vervoeren, die nemen af en toe ook wat afval (denk aan zink en metaal) terug mee om in India te verkopen. Frappant, éh? Zo’n mensgemaakte drijvende afvalhoop. Ieniemienie tikkeltje hoop is wel het feit dat het er nu toch al een klein beetje beter aan toegaat dan vroeger op vlak van afvalverwerking, want eerder werd al het vuil er simpelweg in de oceaan gedumpt.

>> Meer info: Thilafushi: Trash Island is a Toxic Secret in Maldives

 
 
'Climate change is real; it is happening right now. 
It is the most urgent threat facing our entire species, 
and we need to work collectively together and stop procrastinating.'
- Leonardo DiCaprio     
 
Fotocollage Malediven

Comments (10)

 • Naomi

  8 januari 2020 at 06:15

  Wow, dit maakt klimaatverandering wel heel erg concreet opeens. Best heftig om te zien. Maar het temperatuurtje lijkt me heerlijk! (oké, 's nachts iets kouder mag ook;))

  1. HosteSarah

   17 januari 2020 at 14:53

   Ja, éh?! Ik vind zulke dingen al heftig om over te lezen. Toen ik dat spookachtig wit koraal zag tijdens het snorkelen op de Malediven was dat dus echt wel even schrikken. Het is erg gesteld met de aarde. Pijnlijk!

 • Louise

  8 januari 2020 at 08:34

  Ja.. waar het mooi is, daar zijn wij en wij maken het weer lelijk. Jammer dat ze in zo'n vicieuze cirkel zitten, niet alleen vanwege de gevolgen voor de natuur, maar ook de werkomstandigheden voor de mensen daar. Goed dat je daar ook even de aandacht op vestigt 🙂

  1. HosteSarah

   17 januari 2020 at 14:45

   Dankjewel. Ik denk dat er heel wat mensen effectief héél onwetend op vakantie trekken. En dat is jammer. Het is namelijk niet overal rozengeur en maneschijn. Dat mag, ook op reis, geweten zijn. Vind ik.

 • Anna

  8 januari 2020 at 18:00

  Heftig om te lezen ja, ik ben zelf Aardrijkskunde Docente in wording en krijg dit soort beelden zowat dagelijks te zien. Verschrikkelijk vind ik het, de Aarde zelf zal de klimaatverandering overleven, maar de mens en dieren niet. Door ieder een steentje bij te dragen aan een beter milieu kunnen we al veel bereiken. En zodra er een oplossing komt voor het niet meer hoeven gebruiken van fossielen brandstoffen zijn we ook al een stap verder. Laten we hopen dat de regeringen dit ook gaan inzien en dat er snel gehandeld gaat worden. Want dit soort prachtige plaatsen als de Malediven willen we echt niet kwijt! Mooie post Sarah! Liefs

  1. HosteSarah

   17 januari 2020 at 14:50

   Het is wel goed dat je er dagelijks mee in aanraking komt als aardrijkskunde docente in wording! Op die manier kan je later (of binnenkort) zelf ook heel wat jongeren op de hoogte brengen over wat er speelt in de wereld. Want het is helemaal waar wat je zegt: als iedereen z'n steentje bijdraagt dan kunnen we al veel bereiken.
   Dat er van de regering uit maar weinig (of in ieder geval erg traag) gehandeld wordt naar het klimaat toe vind ik erg jammer. Een oplossing voor fossiele brandstoffen zou inderdaad al een grote stap in de goede richting zijn. Hopen op snel wat meer vooruitgang!

 • Rachel Kromdijk

  10 januari 2020 at 11:25

  Heel bizar om dit allemaal zo te ervaren zeg.. we moeten echt de wereld gaan helpen.. want het is eigenlijk al soort ''te laat''. Wel een prachtige plek, helaas maken de mensen het minder mooi.

  1. HosteSarah

   17 januari 2020 at 14:51

   Ja, éh?! Als we allemaal een tandje bijsteken dan helpt dat het milieu al heel wat vooruit! Alle beetjes helpen!!

 • Suzanne

  13 januari 2020 at 14:53

  Wat bizar om dit te lezen!

  1. HosteSarah

   22 januari 2020 at 08:58

   Extra bizar om het in levende lijve mee te maken. Al vind ik het ook goed dat we af en toe op die manier met de neus op de feiten worden gedrukt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

Top 10 films die ik zag in 2019

Volgende bericht

Waarom ik dierentuinen (zoals ze nu zijn) niet oké vind