15 dingen die veranderen als je ouder wordt

Zwart-wit foto van meisje aan het water

Vroeg of laat worden we allemaal geconfronteerd met onze leeftijd en al de perikelen die daarbij komen kijken. Het ouderdomsproces is dan ook een proces dat we niet kunnen tegenhouden en allemaal moeten ondergaan. Sinds ik dertig ben (dat was voor mij toch wel een dingetje) merk ook ik verschillende dingen op die ik niet zo heel aangenaam vind aan mijn leeftijd. Zo word ik plots aangesproken met ‘mevrouw’ i.p.v. met ‘juffrouw’, en dat voelt nog steeds een beetje vreemd. – Zie ik eruit als een mevrouw? Waar is mijn jeugdigheid gebleven? Aaaaaaah!! – Nu ja, ik besef wel maar al te goed dat we van elke levensfase moeten genieten en niets anders kunnen doen dan goed voor onszelf blijven zorgen. Ik wil waardig ouder worden en mij niet krampachtig blijven vasthouden aan dat ‘jong zijn’. Het is wat het is. En omdat we allemaal ouder worden op ons eigen tempo en op onze eigen manier, komen de serieuzere dingen des leven vanzelf wel op ons pad. Hieronder 15 dingen die ik, persoonlijk, al heb zien veranderen tijdens het ouder worden. 

DE TIJD VLIEGT VOORBIJ
Vroeger zeiden mijn ouders het tot vervelens toe: ‘De tijd vliegt!’. Ik dacht toen echter dat dat een fabeltje was want als kind leek een minuut voor mij soms wel uren te duren. Maar nope. Het is echt zo; de tijd kan wel degelijk voorbij vliegen. Soms is de week gedaan voor ik het gevoel heb gehad dat ze effectief goed en wel begonnen was. Echt bizar!

DE JEUGD IS NU DE TOEKOMST
Wanneer men vroeger over de jeugd als toekomst sprak dan dacht ik: ‘Yes, dat ben ik!’. Tot ik daar plots bleek uitgegroeid en besefte dat ik nu degene ben die naar de jeugd kijkt als de toekomst. Ik ben dus ineens die toekomst niet meer.

Daarbovenop ben ik ook helemaal niet meer mee met de jeugd van tegenwoordig. Ik weet niet op welke zender er kinderprogramma’s worden uitgezonden (laat staan dat ik weet wélke programma’s er tegenwoordig bestaan op die zenders), en ik heb geen idee wat Tik-Tok is. En dat terwijl ik vroeger (lijkt wel gisteren) op de hoogte was van àlles. Vreemd!

LATER IS NU
Als tiener stond ik totààl niet stil bij het feit dat het leven eindig is. Ik sprak vaak over later. ‘Later doe ik dit wel’, of ‘later dat’. Maar nu is later NU! Het kan elk moment stoppen en dat besef ik maar al te goed. Ik wil daarom ook niet te veel uitstellen en doen wat ik graag doe. Het leven gaat veel te snel voorbij en de toekomst is geen garantie. Je kan daarom maar beter in het nu leven, en daar dan ook meteen proberen het beste van te maken.

'With the past, I have nothing to do; nor with the future. I live now.' 
- Ralph Waldo Emerson

JE MOET JE KLEDEN NAAR JE LEEFTIJD
Nu ja, je moet echt niks natuurlijk. Je moet gewoon doen waar jij je goed bij voelt! Maar bij mij is er toch wel wat veranderd op vlak van mijn kledingstijl. Zo droeg ik vroeger wat ik maar wou, zonder daar al te veel over na te denken. Tegenwoordig heb ik echter het gevoel dat ik dat niet meer kan. Ik voel mij simpelweg te oud voor bepaalde dingen. En dat gevoel vind ik, hoewel het in eerste instantie vaak nogal confronterend is, best oké.

JE KAPSEL EVALUEERT
Net zoals mijn kledingstijl moest ook mijn kapsel eraan geloven. Terwijl mijn haar vroeger niet lang genoeg kon zijn, heb ik het tegenwoordig liever wat korter. Ik denk dat het komt omdat al de oudere vrouwen in mijn leven (de mama’s en de oma’s) altijd korte coupes hebben gehad. Lang haar associeer ik daarom automatisch met jongeren, waardoor ik het gevoel heb dat dat nu niet meer bij mij past. (Hoewel mijn haar nog steeds aan de lange kant is hoor. Het is nu gewoon veel korter dan weleer.)

JE HEBT LAST VAN MYSTERIEUZE KWAALTJES
Tegenwoordig heb ik overal snel pijn. Aan mijn rug, aan mijn voeten, aan mijn knieën, aan mijn spieren,… . Wanneer ik het huishouden doe, dan moet ik af en toe gaan zitten om mijn lichaam te laten rusten. En dat terwijl ik vroeger nergens last van had. Irritant!

JE LICHAAM VERANDERT
Buiten mijn 1001 kwaaltjes (die ik vroeger niet had), is er gelukkig nog niet al te veel aan mijn lichaam veranderd. Wel merk ik dat ik hier en daar al wat rimpels begin te krijgen, en spot ik af en toe ook wat grijze haren.

'Years may wrinkle the skin, but to give up enthusiasm wrinkles the soul.'
- Samuel Ullman

EETGEWOONTEN VERANDEREN
Je oudere zelf lust vaak veel meer dan je jongere zelf. Zo eet ik tegenwoordig héél wat meer groenten en fruit dan vroeger, en kan ik plots ook niet meer zonder mijn dagelijkse kopje koffie. En dat terwijl ik die dingen vroeger allemaal niet lekker vond. Al is het gewoon ook logisch dat ons smaakpatroon evalueert, aangezien we continue veranderen.

JE STAAT AUTOMATISCH SNELLER OP (EN BENT OOK SNELLER MOE)
Vroeger kon ik heerlijk zorgeloos in mijn bed blijven liggen tot ’s middags. Helaas lukt dat tegenwoordig niet meer. Want zelfs op dagen waarop het wél zou kunnen, heb ik toch nog dingen te doen. Er zijn namelijk altijd wel rekeningen om te betalen, afspraken om te maken en een huishouden om te runnen. En als dat niet zo is dan is er sowieso onze kat die duidelijk laat weten dat ze eten moet hebben. Uitslapen zit er dus niet (snel) meer in.

Bijgevolg ben ik natuurlijk ook altijd sneller moe. Een boek lezen zonder dat mijn ogen erbij dichtvallen? Ik wou dat ik het nog kon!

HET HUISHOUDEN IS BELANGRIJKER
Vroeger werd ik elke week met een emmer water en een stofdoek naar boven gestuurd om mijn kamer schoon te maken. En dan zat ik daar een halfuurtje niets te doen, om vervolgens tegen mijn mama te zeggen dat ik klaar was met poetsen. Want ja… ik vond het écht niet nodig om mijn kamer elke week te poetsen. Ik vond dat het altijd proper genoeg was.

Nu weet ik niet wat er precies veranderd is, maar vandaag de dag loop ik dagelijks te poetsen omdat elk stofje in huis mij opvalt. Een propere en ordelijke woning is voor mij ontzettend belangrijk. Het zorgt voor rust in mijn hoofd en ziet er simpelweg veel uitnodigender uit dan een vuil en rommelig huis.

JE ZET JEZELF MAKKELIJKER OP DE EERSTE PLAATS
Vriendschappen vervagen waardoor ik heb gemerkt dat, als het erop aankomt, ik enkel en alleen op mezelf kan rekenen. Terwijl ik vroeger altijd eerst aan een ander dacht, zet ik mezelf nu makkelijker op de eerste plaats. Doe ik iets niet graag, dan doe ik het (waarschijnlijk) ook niet. Ongeacht wat een ander daarover denkt.

Omdat ik meer levenservaring heb, weet ik nu ook beter wat ik aan mezelf heb. Ik weet beter wat ik leuk vind en wat ik niet leuk vind, en ik durf sneller en makkelijker voor mezelf te kiezen. Heb ik geen zin om mee te gaan naar dat etentje? Dan doe ik dat gewoon niet.

'The trick to aging gracefully is to enjoy it.'
- Unknown

JE VERGEET MEER
Ik weet niet of het in mijn geval wel effectief komt door de ouderdom (want zo oud ben ik nu ook weer niet), maar ik merk dat ik sneller dingen vergeet. Soms kan ik niet op de meest makkelijke woorden komen, en af en toe vergeet ik in het midden van een zin waar ik eigenlijk over aan het praten ben. Dat is niet tof!

JE MAAKT JE SNELLER ZORGEN
Als tiener had ik een heel zorgeloos leventje. Ik was nergens bang van en dacht ook niet te veel na. En dat is nu wel anders. Nu denk ik wat té veel na. Zo vond ik het vroeger altijd erg typisch voor ouders om ons een veilige reis te wensen, of om ons na te roepen dat we voorzichtig moesten zijn als we uitgingen. Ik had dan ook nooit het gevoel dat er mij iets zou kunnen overkomen; ik stond daar simpelweg niet eens bij stil. En dat terwijl ik mij nu moet inhouden om niet elke keer ‘voorzichtig, éh!’ naar mijn mama te roepen, telkens als ze naar de supermarkt vertrekt.

JE WORDT ZELF OOK VOORZICHTIGER
Omdat je meer levenservaring hebt, weet je dat er effectief van alles kan mislopen. Of zo ervaar ik dat toch. Ik ben er in ieder geval heel wat voorzichtiger op geworden met de jaren.

 
Merk jij veranderingen op naarmate je ouder wordt? Ik ben benieuwd!
 

Comments (5)

 • Naomi

  24 januari 2020 at 05:59

  Leuk artikel en ja, allemaal herkenbaar! Ik voeg er nog aan toe: ik kan echt niet meer zonder m'n bril… Eerst liep ik 's morgens nog een paar uur zonder bril rond, maar tegenwoordig zet ik 'm op zodra ik mijn ogen open.

 • Shirley

  24 januari 2020 at 06:21

  Heel herkenbaar. Ook dat je minder onbezonnen wordt, wie had dat ooit gedacht? Een voordeel vind ik dat mijn zelfvertrouwen met de jaren vanzelf groeit (over het algemeen).

 • Audrey

  24 januari 2020 at 07:59

  Zeker herkenbaar! Ook met dat meer dingen lusten: mijn moeder is echt vaak verbaasd als ik haar een recept tip met allerlei "exotische" groenten.

 • Darina

  24 januari 2020 at 08:57

  Herkenbaar hoor. Zeker die kwaaltjes en dat ik toch meer lust dan vroeger. Gelukkig maar! En voor mijzelf kiezen, dat deed ik vroeger nooit.

 • Evelyne Vergote

  24 januari 2020 at 15:46

  Mooi artikel! Zeker heel wat herkenbare punten, zoals de tijd die voorbij vliegt en je moeten inhouden om niet te moeten roepen 'voorzichtig zijn, hé?'. En die grijze haren zijn hier ook te spotten, maar bij mij is het helaas een familietrekje van mama's kant..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

10x wat ik leuk vond aan Sun Island

Volgende bericht

A few of my favorite things #13 - Januari 2020