Kerstshoppen in Keulen

Kerstmarkt voor de Dom in Keulen

Elk jaar plannen Kristof en ik een uitje naar een typische kerstmarkt. Om er samen eens een dagje op uit te kunnen trekken en om wat kerst inkopen te kunnen doen. Gewoon, gezellig. Eerdere jaren trokken we al naar o.a. Düsseldorf en Aken, dus dit jaar was Keulen aan de beurt. En hoewel ik normaal het type ben dat alles tot in de details plant en op voorhand zelfs onze koffiepauzes uitstippelt, wilde ik het dit keer eens allemaal op z’n beloop laten gaan. Alles verliep dus redelijk spontaan, wat ook weleens leuk was. Wat we allemaal gedaan hebben tijdens ons uitstapje en hoe we het precies hebben aangepakt? Dat lees je hieronder.

Fotocollage stad Keulen

’s Morgens vertrokken we al redelijk vroeg met de bedoeling tegen opening van de winkels in Keulen te arriveren. Onze auto parkeerden we in de Opern Passagen; een ondergrondse parking die op wandelafstand ligt van de meest bekende bezienswaardigheden. Ideaal.

Let wel! Ga je zelf ook met de auto naar Keulen? Vergeet dan niet dat een milieusticker verplicht is in Duitse steden. Vraag die goed op voorhand online aan, of koop er onderweg eentje in een Duitse garage. 

Nadat we wat gewinkeld hadden, trokken we naar de alom bekende gotische Dom van Keulen. Met zijn hoogte van 157 meter is het de hoogste kathedraal van Duitsland, en staat hij eervol vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Fotocollage dom Keulen

De Dom is bovendien niet alleen indrukwekkend langs buiten, ook langs binnen vond ik het de moeite. En ook de grote adventskrans vond ik mooi om eens gezien te hebben. Toen wij er waren brandden er twee kaarsen; de derde en vierde kaars zullen worden aangestoken een week voor Kerstmis, en op Kerstmis zelf.

Ik brandde zelf ook nog een kaarsje, en toen was het tijd om naar de kerstmarkten te trekken.

Fotocollage kerstmarkt Keulen

In Keulen worden er op een 6-tal locaties kerstmarkten gehouden. Je wordt er dus helemaal ondergedompeld in de kerstsfeer. Heerlijk. Naast kraampjes met kerstspullen en kraampjes met eten en drinken, kan je er ook heel wat handgemaakte decoraties, kaarsen, sokken,… vinden. Leuk om eens gezien te hebben.

De eerste kerstmarkt die wij bezochten was de kerstmarkt naast de Dom; de Weinachtsmarkt am Kölner Dom. Qua ligging kan dat tellen. Het mooie uitzicht op de kathedraal is meteen ook één van de redenen waarom deze kerstmarkt de meest bezochte van heel Duitsland is.

Fotocollage eten op de kerstmarkt in Keulen

Wij liepen een tijdje over de markt en genoten van een handbrot met kaas en groentjes, en een pretzel. Hmm.

Fotocollage kerstmarkt Keulen

De volgende kerstmarkt die we bezochten was die in de Altstadt van Keulen: de Weinachtsmarkt Kölner Altstadt. Deze markt staat in het teken van de Heinzelmännchen: een soort-van kaboutertjes die volgens de legende ’s nachts aan het werk gingen, als de inwoners van Keulen sliepen, maar die nu verdwenen zijn omdat ze zich bekeken voelden.

Kristof en ik vonden dit beiden de leukste kerstmarkt die we al bezocht hebben omdat er zo’n leuke sfeer hing. Je zag er namelijk overal van die kaboutertjes staan en dat zorgde voor een sprookjesachtige vibe. Tof!

Fotocollage kerstmarkt Keulen

Reibekuchen met appelmoes en glüwhein voor Kristof. Ik prefereer warme chocomelk.

Fotocollage kerstmarkt Keulen

Gezellig. Verder vind je op deze kerstmarkt ook de grooste schaatsbaan van de stad, wat bijdraagt aan die typische kerstsfeer. De maretakken moest ik ook eens van dichtbij gaan bekijken. Zo leuk!

Fotocollage kerstmarkt Keulen

Sfeerbeelden.

Fotocollage met daarop Starbucks drankjes en een boek

Nadat we wat tijd gespendeerd hadden op de (best wel koude) kerstmarkten, vonden we dat het tijd was om te gaan opwarmen bij Starbucks. Hoewel Kristof uiteindelijk toch voor een iced tea koos 😉

Daarna trokken we opnieuw naar enkele winkels, waar ik verliefd werd op de kerst-ige boeken. Ik vind mooie verpakkingen (of mooie kaften van boeken) altijd zo verleidelijk.

Fotocollage kerstmarkt Keulen

Na het winkelen trokken we naar de Neumarkt: de Markt der Engel. Dit is een kleinere kerstmarkt die in het teken staat van engelen. Zo zijn de huisjes er wit en staat er een grote poort met engelen.

Fotocollage kastanjes op kerstmarkt

Wij aten er nog wat gepofte kastanjes vooraleer we terug richting huis vertrokken.

Tip! Als je de kerstmarkten in Keulen wilt bezoeken dan kan je de daarvoor speciaal voorziene kersttrein nemen die enkele kerstmarken met elkaar verbindt. Hoewel ik, uit ervaring, ook kan zeggen dat de markten ook te voet best oké bereikbaar zijn. Het is maar wat je zelf leuk vindt natuurlijk. 

Fotocollage met daarop een drankje, een folder over de kerstmarkt en een jongen en een meisje

En dat was dat alweer. We hadden een leuk en gezellig dagje uit en vonden Keulen de moeite waard om eens te bezoeken. Je hebt er tal van fijne winkels en de kerstmarkten zijn er plezierig, knus en gemoedelijk genoeg om eens gezien en meegemaakt te hebben. Ik kan zo’n dagje Keulen (tijdens de kerstperiode!) dus alleen maar aanraden.

Ben jij al in Keulen geweest?

Comments (6)

 • Darina

  11 december 2019 at 07:32

  Een heel gezellig dagje en leuk dat er meerdere kerstmarkten zijn. Ik ben nog nooit in Keulen geweest, het lijkt me ook een prachtige stad.

 • Naomi

  11 december 2019 at 07:53

  Heerlijk sfeertje! Ik kan er zelf niet heen (veel te veel drukte), maar vind het wel leuk om op deze manier mee te kunnen kijken. Dankjewel!

 • Evelyne Vergote

  11 december 2019 at 20:02

  Jaren geleden zijn wij eens met de trein (daar papa aan de NMBS werkte konden wij toen aan een voordelig prijsje 😉 ) naar Keulen geweest. Ik herinner er mij niet veel meer van, alleen wel het Dom van Keulen. Misschien moet ik toch nog eens een tripje naar daar plannen, haha

 • Sas

  12 december 2019 at 07:03

  Oh dit ziet er super gezellig uit! Zelf nooit gedaan, maar wil het zeker eens doen 🙂

 • Rachel Kromdijk

  12 december 2019 at 10:14

  Wauw het ziet er wel mega mega gezellig uit! en wat een lekkere dingen zeg.

 • DramaQueen

  26 december 2019 at 08:36

  Ah wat onwijs leuk! Wij gingen voorheen altijd naar Antwerpen rondom kerst, zo leuk om in zo´n stad rond te wandelen terwijl er overal lichtjes hangen etc. Keulen ziet er prachtig uit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

Mijn Christmas wishlist - 2019 editie

Volgende bericht

Je voorbereiden op Kerstmis doe je zó