Je voorbereiden op Kerstmis doe je zó

Alles tot in de puntjes plannen is mijn ding wel. Ik doe niet vaak iets zonder een goed uitgewerkte planning. Ook op de feestdagen, en zéker op Kerstmis, ben ik dus altijd graag voorbereid. Hieronder kan je alvast lezen wat ik doe om de feestdagen voor mij wat minder stressvol te maken, en wat mij allemaal helpt om goed en wel aan Kerstmis te beginnen. Daarbovenop vind ik dat het voorbereiden van kerst alleen maar voor extra veel voorpret zorgt. Dat is dubbel genieten dus. 

PLANNEN + TO-DO LIJSTJES
Om met het meest voor de hand liggende te beginnen… begin op tijd met alles goed te plannen. Maak to-do lijstjes en pen alles dat je niet mag vergeten neer. En aangezien ik mijn telefoon overal mee naartoe neem en dus ook altijd bij de hand heb, gebruik ik daarvoor voornamelijk mijn Notities of Wunderlist app. Gemakkelijk.

ADVENTSKALENDER
Een adventskalender zorgt ervoor dat je elke dag iets leuk hebt om naar uit te kijken tijdens deze periode van het jaar. Je kan creatief uit de hoek komen en er zelf eentje maken, of er simpelweg eentje gaan kopen in de winkel. En even ter info: advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest, het feest waarop de geboorte van Jezus wordt gevierd. Dat mag natuurlijk niet vergeten worden.

KERSTDECORATIE 
Bij kerst hoort uiteraard ook gezellige decoratie. Zelf vind ik op voorhand altijd heel wat inspiratie op Pinterest, en begin ik vervolgens met het decoreren van ons huis met spullen die we al hebben. Al bezoeken we ook elk jaar graag verschillende tuincentra en interieurwinkels (om decoratie inspiratie op te doen), en doen we dan ook altijd een aantal inkopen om onze eigen decoratie wat aan te vullen en op te frissen.

Verder wordt ook onze kerstboom gezet en volledig versierd van zodra het december is. Dat zorgt hier instant voor die typische warme, knusse kerstsfeer.

KERSTCADEAUTJES
Begin met het maken van een lijstje met daarop al de personen voor wie je cadeautjes moet kopen, inclusief cadeau ideeën per persoon. Dat zorgt voor een eenvoudig overzicht en geeft je minder stress tijdens het shoppen. Bovendien kan je op deze manier ook makkelijk een budget voorop stellen; zet enkel cadeautjes binnen een bepaald bedrag op je lijstje. Zo kan je extra gericht beginnen winkelen.

Voorzie op voorhand trouwens ook voldoende inpakpapier en accessoires, zodat je tijdens het inpakken van de cadeautjes niets te kort komt. Dat is namelijk alleen maar irritant.

Tip! Zelf begin ik elk jaar al met het maken van een cadeaulijst in november. Als ik exact weet wat ik voor iedereen wil kopen, dan kan ik op Black Friday en Cyber Monday namelijk altijd al heel wat cadeautjes kopen aan voordelige prijzen. Zo fijn! 

KERSTKAARTEN
Een kerstkaartje ontvangen is altijd plezant. Er eentje schrijven ook, vind ik. Maak op voorhand een lijstje met daarop de personen naar wie je kerstkaarten wilt sturen, zodat je zeker niemand vergeet. Zelf vind ik het leuk om mijn kaarten altijd een persoonlijke touch te geven, wat makkelijk kan via Kaartje2go. Je kan er je kerstkaarten eenvoudig zelf maken (met eigen foto!), en er zelfs bijpassende sluitzegels bij bestellen. Ik vind dat tof. Bij pakketjes kaarten krijg je bovendien gratis rode enveloppen, wat natuurlijk zorgt voor een extra feestelijk tintje. Top!

Het is bovendien ook een origineel idee om je vrienden en familie uit te nodigen voor het kerstdiner door een uitnodiging aan je kerstkaart te koppelen. Of simpelweg door ze een zelf ontworpen uitnodiging te versturen. Dat is zo eens wat anders dan een gewoon whatsapp berichtje.

Tip! Vergeet je kerstkaarten (en/of uitnodigen voor het kerstdiner) niet op tijd te bestellen. Je bent er beter wat te vroeg bij, dan te laat.

KERSTMENU
Begin op voorhand alvast volop te experimenteren voor je kerstdiner. Probeer verschillende gerechten uit tot je de perfecte kerstmenu hebt samengesteld. Houd hierbij uiteraard rekening met dieetvoorkeuren en allergieën van gasten. Maak vervolgens (goed op tijd!) een boodschappenlijstje om te vermijden dat je iets vergeet in de supermarkt.

Omdat op vlak van koken de timing erg belangrijk is, kan je ook maar beter een goed keukenplan bedenken. Maak daarom een uitgebreid stappenplan zodat je o.a. weet wanneer welke gerechten de oven in moeten. Op kerstdag raak je namelijk snel afgeleid door al je gasten, waardoor zo’n schema echt wel van pas kan komen.

Tip! Wil je indruk maken op je gasten? Maak dan een eigen menukaart die je mooi kan presenteren op je kersttafel.

KERST SCHOONMAAK
Uiteraard is het altijd fijn om in een proper huis te kunnen leven, maar wanneer er gasten over de vloer komen dan is het èxtra fijn om te kunnen laten zien dat het er bij jouw thuis piekfijn uitziet. Toch? Maak je huis daarom enkele dagen voor Kerstmis al schoon, zodat je daar op de dag zelf niet meer aan moet denken.

FEESTTAFEL
Wij dekken onze tafel altijd al enkele dagen op voorhand. Op die manier weten we exact waar iedereen moet gaan zitten, of we voldoende servies (borden, glazen, bestek,…) hebben, en of er genoeg versiering in huis is. Zo niet, dan hebben we nog tijd om zonder zorgen naar de winkel te gaan.

Ook houden we van verse bloemen in huis. Die halen we graag zo’n 2-tal dagen op voorhand, zodat ze allemaal nog vers zijn tegen dat het Kerstmis is.

EXTRA
Natuurlijk mag je tijdens deze drukke periode af en toe ook aan jezelf denken. Ga op zoek naar je eigen perfecte kerstoutfit, bak kerstkoekjes, kijk naar kerstfilms om in de sfeer te komen, maak een kerst playlist op Spotify om je kerstdiner mee op te vrolijken, lees een kerst gerelateerd boek, of bezoek eens een kerstmarkt. Dat zijn allemaal ideale manieren om op en top van de kerstperiode te kunnen genieten.

GENIET
De feestdagen draaien voornamelijk rond gezelligheid, samen zijn met familie, lekker eten en zo min mogelijk zorgen. En dat kan prima, mits een goede voorbereiding. Wanneer je op voorhand, en in alle rust, dingen kunt regelen is dat veel gemakkelijker dan alles op het laatste moment te moeten doen. Begin dus op tijd te plannen, en geniet vervolgens van Kerstmis. En gaat er iets niet helemaal zoals je voorzien had? Probeer dat dan gewoon los te laten. De kans is zelfs groot dat niemand er iets van zal merken. Zolang je maar samen kan vieren met je beste vrienden en dichtste familieleden is het allemaal goed.

Hoe bereid jij je voor op Kerstmis?


(In samenwerking met Kaartje2go.be)

Comments (6)

 • Darina

  13 december 2019 at 05:49

  Goede tips! Ik begin ook altijd vroeg met de cadeaulijstjes en de versierselen.

 • Naomi

  13 december 2019 at 06:58

  Ja, ik houd ook van een strakke planning. Hoewel ik met Kerst vooral probeer zoveel mogelijk rust te bewaren, komen er toch wel wat dingen bij kijken. Plannen dus. En ik ben heel blij dat wij met Kerst geen cadeaus doen. Scheelt weer een hoop stress.

 • Rachel Kromdijk

  13 december 2019 at 14:32

  Kerstkaarten moet ik ook nog aanschaffen en wat een fijne tips heb je onder elkaar gezet! ik ben gek op plannen en lijstjes. Fijn weekend 🙂

 • Evelyne Vergote

  13 december 2019 at 17:47

  Ik maak altijd een lijstje lang op voorhand om kerstkaartjes te versturen. Ik zal zeker eens op de website piepen, mssn wel een idee voor volgend jaar 😉

 • Ilona Wielinga

  16 december 2019 at 15:41

  Fijne tips! Ik heb inmiddels ook alle cadeautjes al binnen, en verder doen wij niet zoveel met kerst, wat ik persoonlijk helemaal prima vind. Geen ingewikkelde kerstoutfits en etentjes met hele families, gewoon thuis op de bank met een kersttrui aan.

 • Suzanne

  19 december 2019 at 16:04

  Fijne tips! ik kan echt niet zonder mijn to-do lijstjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Kerstshoppen in Keulen

Volgende bericht

HAPPY 2020!