Mijn (niet zo) geheime routine voor gezond en lang haar

Het maakt niet uit hoe lang, kort, dik of dun je haar is. Als het maar gezond is. Want gezond haar ziet er mooi, sterk en glanzend uit. En dat zie je niet alleen in één oogopslag, dat voel je zelf ook. Zo’n gezonde, weelderige haardos kan je namelijk heel wat meer zelfvertrouwen geven. Vandaar vond ik het weleens leuk om hier vandaag al mijn geheimen op vlak van mijn haarroutine bloot te geven, en mijn tips voor gezond, en in mijn geval ook lang, haar met jullie te delen. Want hoewel we allemaal verschillend zijn en er daarom ook geen speciale formule bestaat die geschikt is voor iedereen, kunnen enkele tips nooit kwaad. We kunnen elkaar maar helpen éh. 


LAAT JE HAAR KNIPPEN
Het klinkt in eerste instantie redelijk tegenstrijdig, maar om lang en gezond haar te krijgen kan je best geregeld een afspraak maken bij de kapper. Een knipbeurt om de drie maanden zorgt er namelijk voor dat je gespleten punten niet verder kunnen splijten, waardoor je haar er veel gezonder en frisser uit zal zien.

EET GEZOND, DRINK VOLDOENDE
Hoewel het natuurlijk voor heel je lichaam altijd belangrijk is om gezond te eten, is het dat ook voor je haardos. Gezond haar begint namelijk bij een gezonde hoofdhuid. Kies daarom voor een gebalanceerd dieet met voldoende gezonde vetten, mineralen en vitaminen. Specifiek gericht op je haar zijn eiwitrijke producten (o.a. bonen en peulvruchten, voor de vegetariërs en veganisten onder ons), omega-3 (o.a. te vinden in noten en zaden) en ijzer en vitamine C (o.a. te vinden in groene bladgroenten en mandarijnen) belangrijk.

Ook voldoende water drinken, stress vermijden en voldoende slapen dragen bij tot een gezond lichaam. En dat zorgt er dan ook voor dat je haar er stralender uit zal zien.

OVERWEEG HAAR VITAMINES
Om je een handje te helpen met een gezonde, gebalanceerde levensstijl bestaan er haar vitamines. Aangezien je je lichaam enkel en alleen van binnenuit kan voorzien van de nodige voedingsstoffen, kan je deze vitamines zien als de perfecte aanvulling op een drukke levensstijl. (Want wie heeft het tegenwoordig niet lastig om gezond en gebalanceerd te eten, én voldoende te slapen, én stress te vermijden?) Zelf ben ik daarom fan van de OASE Hair Vitamins, die volledig vegan zijn en precies bevatten wat je haar nodig heeft om gezond te zijn. Bovendien zijn het lekkere gummies met een natuurlijke zwarte bessensmaak, dus dat is leuk meegenomen. Om mooi te zijn moet je echt niet altijd lijden 😉

BORSTEL JE HAAR VOOR HET WASSEN (EN VOOR HET SLAPENGAAN)
Haar dat nat is, dat is kwetsbaar. Probeer daarom het borstelen van pas gewassen haar te vermijden. Zelf vind ik het fijn om mijn haar te borstelen voor het wassen, waardoor het vanzelf al wat minder snel klit na een wasbeurt en ik er makkelijk met mijn vingers doorheen kan ‘kammen’.

Om je haar met zorg te behandelen mag je het ook niet te ruw borstelen. Begin bij de uiteinden, en werk zo naar je hoofdhuid toe tot alle klitten verdwenen zijn.

Ook je haar borstelen voor het slapengaan heeft zo zijn voordelen. Dat stimuleert namelijk de bloedsomloop in de hoofdhuid, waardoor de haarzakjes gezondere haarstrengen zullen produceren.

ZORG VOOR DE JUISTE SHAMPOO
Vermijd producten met sulfaten en/of siliconen! Game changer! Sinds ik ben overgeschakeld naar natuurlijke shampoos voelt mijn haar volledig anders aan. Beter. Zachter. Zalig! Het is namelijk zo dat sulfaten de natuurlijke olie van je hoofdhuid verwijderen, en siliconen je haar verzwaren waardoor het er slap gaat uitzien. Natuurlijke producten zijn dus echt wel aan te raden. Persoonlijke favorieten zijn hier de shampoos van OGX en Daddy-O van Lush!

DENK AAN CONDITIONER
Een conditioner doet voor het haar wat een crème doet voor de huid. Het verzorgt. Conditioner legt een beschermend laagje rond het haar, waardoor het haar minder snel wordt beschadigd. Bovendien maakt het zacht en glad, helpt het met ontklitten en borstelen, en zorgt het voor glans. Alleen maar positief dus; het proberen waard!

WAS JE HAAR MET KOUD WATER
Er wordt wel vaker gezegd dat het beter is om je haar niet te vaak te wassen. Maar omdat we allemaal verschillend zijn en er dus geen speciale formule bestaat die we allemaal kunnen toepassen op het wassen van ons haar, klopt dat eigenlijk niet. Volgens experts hangt het aantal wasbeurten dat je nodig hebt sterk af van verschillende dingen: je haartype, de keuzes die je maakt bij het stijlen, en hetgeen je doet in je leven (bv. sporten en veel zweten),… . De één kan dus baat hebben bij het uitstellen van een wasbeurt, de ander niet.

Wat wél positief zou zijn voor iedereen, dat is het wassen van je haar met koud water. Koud water zorgt er namelijk voor dat de haarschubben sluiten, waardoor het haar er minder dof en pluizig uit zal zien. Van warm water droogt je haar na verloop van tijd alleen maar uit.

BESCHERM JE HAAR TEGEN HITTE
Gezond haar en hitte gaan niet samen. Wanneer je je haar föhnt of in model brengt met een stijl- of krultang, dan kan je daarom ook best een goede heat protector gebruiken. Zelf gebruik ik tegenwoordig graag een spray om mijn haar te beschermen tegen de hitte van de föhn. Verder bestaan er ook nog hitte beschermende serums, olies en mousses.

Maar dat is natuurlijk nog niet alles. Naast de hitte van al die styling tools moet je natuurlijk ook denken aan de zon, waar je ook mee in aanraking komt. En ook daar moet je je haar voor beschermen. Zeker wanneer je reist naar een tropische bestemming kan je haar wel wat bescherming gebruiken. Op zulke momenten kan je een zonbeschermend haarproduct (vb. Nuxe sun haarolie) gebruiken dat je haar beschermt tegen de schadelijke invloed van UV straling. Of draag simpelweg een hoed, een pet of een bandana. Dat kan natuurlijk ook.

HAAROLIE
Nadat ik mijn haar heb gewassen met shampoo (voornamelijk op de hoofdhuid) en conditoner (enkel op de puntjes), gebruik ik een hitte beschermende spray en föhn ik mijn haar zo goed als droog. En daarna gebruik ik àltijd een haarolie. Dat zorgt er namelijk voor dat mijn haar soepel, zacht, pluisvrij en glanzend blijft. Naar mijn mening heeft zo’n olie dus alleen maar voordelen, waardoor het product ook onmisbaar is geworden in mijn haarroutine.

Let wel! Ik gebruik altijd maar een hele kleine hoeveelheid die ik enkel aanbreng op de uiteinden van mijn haar. Gebruik ik te veel of breng ik de olie ook aan op mijn hoofdhuid, dan wordt mijn haar meteen vet. En dat is uiteraard niet zo leuk.

EXTRA TIPS!
– Slaap op een satijnen kussensloop, dat maakt je haar minder pluizig.
– Spray geen parfum op je haar maar gebruik een daarvoor voorziene haar mist.
– Gebruik af en toe een haarmasker voor extra verzorging.
– Gebruik aangepaste elastiekjes (zonder metalen stukje, want ook dat kan je haar beschadigen).
– Ga niet slapen met nat haar; dan breekt het sneller.
– Verlucht je kamer voldoende; dan droogt je haar minder snel uit.Wat is jouw favoriete product op vlak van haarverzorging? 

 (Bron foto linksonder: theoase.com.)
(In samenwerking met OASE Hair Vitamins.)

Comments (8)

 • Naomi

  27 november 2019 at 06:27

  Dat kammen voor het wassen doe ik niet, maar ik vind het wel een handige (en simpele!) tip. Mijn haar is heel dun. Daardoor vind ik het als het lang(er) wordt niet mooi meer. Ik heb wel heel veel haar, maar omdat het zo dun is, zou je dat niet zeggen. Langer dan schouderlengte laat ik het dus niet meer worden.

 • Sanne

  27 november 2019 at 06:43

  Leuk om te lezen! Ik slik de hair vitamins nu ook en ben bezig met mijn haarroutine helemaal overhoop te gooien. Hopelijk wordt mijn haar er zo wat beter op. 😉

 • Darina

  27 november 2019 at 10:14

  Fijne inspiratie. Ik ben nog op zoek naar een fijne haarolie en ik moet helaas speciale shampoo gebruiken omdat mijn hoofdhuid snel irriteert. Maar die shampoo droogt mijn haar erg uit. Erg vervelend.

 • Irene

  27 november 2019 at 12:03

  Ik heb dun haar vind ik en dat stoort me wel maar het is volgens mij wel vrij gezond dus ja, ik doe het er maar mee, haha. Het is wel een fabeltje dat je haar sneller groeit als je je puntjes laat knippen, aangezien je haar van boven uit je hoofd komt en niet aan de puntjes groeit. Maar je hebt wel gelijk dat het er beter uit ziet zonder gespleten punten.

 • Rachel Kromdijk

  27 november 2019 at 21:28

  Haarolie is ook echt een reddingsmiddel bij mij! Vandaag is er een heel stuk van mijn haar afgeknipt en iets donkerder geverfd!

 • Suzanne

  28 november 2019 at 09:24

  Een goede shampoo en verzorging is ook echt belangrijk!

 • Evelyne Vergote

  29 november 2019 at 20:14

  Ik vind je haar heel mooi op de foto! Wassen met koud water hoorde ik nog niet.. Moet ik mssn toch eens uittesten 😉

 • Kaylin

  5 december 2019 at 19:16

  Hele mooie foto <3
  Ik vind het dus zalig dat hier in staat om je haar te kammen voor het wassen of slapen gaan. Ik heb daar al zoveel commentaar op gekregen maar zo vreemd is het dus niet :p Beschermen tegen hitte zal ik wel nog meer rekening mee moeten houden want op reis in Kreta was mijn hoofdhuid verbrand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Mijn Malediven reisvideo!

Volgende bericht

Droom van een boom - Kerstboom inspiratie