Goede gewoontes die ik mezelf wil aanleren

Zwart-wit foto van meisje met handen in het haar

Een groot deel van je dag wordt bepaald door gewoontes. Denk aan de krant lezen, je tanden poetsen, je sociale media checken en koken. Stuk voor stuk dingen die je dagdagelijks op automatische piloot uitvoert. En daar is natuurlijk niets mis mee. (Stel je maar eens voor dat je geen gewoontes had en je voortaan over àlles zou moeten nadenken?!) Wat wel belangrijk is, dat is ervoor zorgen dat die gewoontes ook goed voor je zijn. Met slechte gewoontes verspil je namelijk tijd en verpest je vaak ook je gezondheid. Hieronder volgen daarom enkele goede gewoontes die ik mezelf maar al te graag wil aanleren!

Gezonder eten
Met eten heb ik nogal een bijzondere relatie. Het lukt mij maar niet om op dat vlak een mooie balans te vinden tussen gezond en ongezond, en te veel en te weinig. Ik blijf daar echter wél naar streven, naar die balans. Minder eten (mijn ogen zijn àltijd groter dan mijn maag!), minder suikers, meer veganistisch. Dat doe ik overigens niet met mijn uiterlijk in het achterhoofd. Wel omdat ik mijn gezondheid belangrijk vind. Bovendien voel ik mij altijd stukken beter in mijn vel wanneer ik mijn lichaam goed voed. Alleen al daarom vind ik gezonde voeding belangrijk. Volgens mij zou ik héél wat gelukkiger zijn mocht ik ‘gezond eten’ tot één van mijn goede gewoontes kunnen rekenen.

Milieubewuster leven

Tegenwoordig zijn de meeste mensen hier wel mee bezig, denk ik. We zijn dan ook allemaal medeverantwoordelijk voor het milieu, en elke bijdrage (hoe klein ook) telt! Afval correct scheiden, minder plastiek in huis halen, letten op het waterverbruik, de verwarming wat lager zetten,… . In combinatie met zoveel mogelijk plantaardig proberen te eten vind ik dat, voor mezelf, al een stap in de goede richting. Zeker na onze reis naar de Malediven, waar we weer maar eens met onze neus op de feiten gedrukt werden en zagen hoe erg de oceaan eraan toe is, heb ik zin om mijn levensstijl stap voor stap helemaal aan te passen. Het moet gewoon beter!

Bewuster shoppen
Mede met het milieu in mijn achterhoofd wil ik ook veel bewuster beginnen te shoppen. In mijn kleerkast wil ik alleen nog maar kleding hangen waarin ik mij goed voel; kleding van goede kwaliteit, kleding die uitstekend past, kleding waar ik blij van word. Van BH’s in de ideale BH maat, tot jeansbroeken die perfect zitten, tot jassen die jarenlang kunnen meegaan. Meedoen met de modetrends is verleidelijk en plezant. Maar het zorgt ook voor veel verspilling en onnodig veel afval. Door bewuster en slimmer te gaan shoppen wil ik impulsaankopen dus proberen te vermijden, en enkel nog items kopen waar ik mij zo goed in voel dat ik ze jarenlang met plezier kan dragen.

Meer bewegen
Ik ben nooit de meest sportieve persoon geweest. Hoe minder ik moet bewegen, hoe beter. En dat zie ik niet alleen aan mijn lichaam… ik voel het ook. Wat meer beweging en wat extra spierkracht zou mij deugd doen. Bovendien hoorde ik onlangs op tv dat je spiermassa automatisch begint te verminderen vanaf je 30ste. Wanneer je daar dus niets aan doet dan gaat je lichaam er alleen maar op achteruit. Beangstigend om te horen, vond ik dat. Meer bewegen staat dus zeker op mijn programma.

Stoppen met vergelijken
Want ik vergelijk mezelf echt met alles en iedereen en dat is om gek van te worden. Zeker omdat ik wel weet dat het nutteloos is, maar het tòch blijf doen. Irritant is dat. Ik moet proberen wat meer naar mezelf te luisteren, en simpelweg blijven doen wat goed voelt voor mij. Zonder mij al te veel aan te trekken van een ander. Dan komt alles wel in orde.

Meer lezen
Ik zeg wel vaker dat ik het concentratievermogen van een goudvis heb. Ik word heel snel afgeleid door alles rondom mij, waardoor er van lezen niet altijd veel in huis komt. En dat is jammer. Ik lees namelijk heel graag en krijg er, van zodra het mij lukt om ‘in’ het verhaal te komen, altijd een ontspannen gevoel van. Daar wil ik dus werk van maken.

Minder doelloos scrollen
Omdat urenlang doelloos scrollen echt zonde is van de tijd. Sinds ik mijn Facebook verwijderd heb is het bij mij gelukkig al heel wat gebeterd, maar het kan natuurlijk altijd nòg beter.

Nauwkeuriger te werk gaan
Ik ben op sommige vlakken heel perfectionistisch, en op andere vlakken dan weer helemaal niet. En dat wil ik veranderen. Ik wil op àlle vlakken wat meer perfectionistisch / nauwkeurig te werk gaan. Op die manier kan ik namelijk een veel betere indruk achterlaten.

Loslaten
Met loslaten blijf ik het moeilijk hebben. Op de één of andere manier onthoudt mijn brein alles wat ik ooit heb meegemaakt, en dat is niet altijd even makkelijk. Aan het verleden kan ik toch niets meer veranderen, daar moet ik dus ook niet over blijven piekeren. Bovendien ben ik ook nogal een controle-freak. Ik geef de touwtjes niet makkelijk uit handen omdat ik mij dan geen blijf meer weet met mezelf. En dat is natuurlijk vermoeiend. Af en toe loslaten is dus de boodschap; het levert je alleen maar een lichter en vrolijker leven op.

Fotocollage van gesneden sinaasappel en boek

Welke goede gewoonte zou jij jezelf graag willen aanleren? 

DISCLAIMER: in samenwerking met Hunkemöller.

Comments (12)

 • Naomi

  16 oktober 2019 at 05:48

  Wat een mooie gewoontes om aan te gaan werken. En dat je vanaf je dertigste minder spierkracht krijgt, wist ik niet. Maar dat maakt m'n dagelijkse rondje wandelen/fietsen ineens weer nog belangrijker…

  1. HosteSarah

   3 november 2019 at 11:35

   Bedankt. Ik schrok echt wel een beetje toen ik dat hoorde over die spierkracht vanaf je dertigste. Ik hou me daar nu toch ook wel wat meer bewust mee bezig.

 • Darina

  16 oktober 2019 at 05:51

  Mooi artikel! En ook wel herkenbaar. Meer kunnen loslaten zou ik ook heel fijn vinden. Het is een proces maar ik denk uiteindelijk wel dat het goed komt.

  1. HosteSarah

   3 november 2019 at 11:35

   Dankjewel. Succes met het leren loslaten! Ermee bezig zijn is in ieder geval al een grote stap in de goede richting!

 • Suzanne

  16 oktober 2019 at 09:47

  Bewuster shoppen is voor mij ook wel een belangrijke! Daarnaast wil ik iedere dag een mini workout doen, simpelweg een paar oefeningen!

  1. HosteSarah

   3 november 2019 at 11:37

   Ja, éh?! Bewuster shoppen vind ik ook zo belangrijk. Je kan op die manier al heel wat afval beperken, heb ik gemerkt. En alle kleine beetjes helpen, dus dat is alweer een stap in de goede richting!

 • Kaylin

  18 oktober 2019 at 19:33

  Ik vind het mooi hoe je in dit artikel aandacht hebt voor eigen persoonlijke doelen maar ook voor je omgeving en het milieu. Alvast heel veel succes om hiermee aan de slag te gaan.
  Ik zou graag aan de slag gaan met meer te bewegen. De wil is er wel maar het komt er nooit van. Ik heb al aandacht voor mijn mentale toestand maar vrees dat ik nog meer zal moeten investeren in selfcare om me nog beter te voelen.

  1. HosteSarah

   3 november 2019 at 11:39

   Dankjewel. Dat is leuk om te horen. Ook jij heel veel succes met het meer bewegen. Het feit dat je al aandacht schenkt aan je mentale toestand is in ieder geval al een stap in de goede richting. Zolang je maar blijft proberen en niet opgeeft! Ik duim!!

 • Marcella Molenaar

  27 oktober 2019 at 19:51

  Mooi lijstje met doelen. Ik ben zelf bezig met gezonder eten en mezelf sterker maken met personal training en zwemmen. Ook wil ik meer rust nemen en effectiever plannen/werken.

  1. HosteSarah

   3 november 2019 at 11:40

   Bedankt. Het klinkt alsof jij al goed bezig bent. Super! Nog veel succes met al je doelen!! x.

 • Vanessa

  7 november 2019 at 09:18

  Mooi lijstje! Enkele maanden geleden heb ik mijn social media kanalen verwijderd en sindsdien heb ik veel meer rust in mijn hoofd. En in mijn kledingkast hangen ook alleen nog de kleren waarin ik me goed voel. Net als jou zou ik ook wat vaker willen lezen, maar sinds ik mama ben komt het er niet snel meer van. De puntjes 'stoppen met vergelijken' en 'loslaten' zijn heel herkenbaar. Ik ben ook een perfectionist en controle freak, en dat is inderdaad heel vermoeiend. Helaas zijn die knoppen in ons hoofd moeilijk uit te zetten hè? 😉

  1. HosteSarah

   7 november 2019 at 14:57

   Bedankt. Ik heb enkele maanden geleden ook mijn Facebook verwijderd, en dat geeft inderdaad heel wat rust. Zalig vind ik dat. En inderdaad… het is heel vermoeiend om zo perfectionistisch te zijn. Bestond er maar zo'n aan/uit-knop in ons hoofd. Dat zou handig zijn 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

20 foto's uit de Malediven om bij weg te dromen

Volgende bericht

Mijn Malediven reisvideo!