Mijn ultieme Qatar BUCKET LIST!

Het is alweer enkele maanden geleden dat ik in Qatar ben geweest en mijn reisvideo hebben jullie alvast kunnen bekijken, dus het werd hoog tijd dat er ook eens wat artikels van mijn reis online kwamen. Dus voilà. Bij deze.

QATAR VS. TOERISME
Qatar staat onder reizigers voornamelijk bekend als een ideaal land om ‘snel-snel’ eens te bezoeken tijdens een lay-over. En dat is jammer. Er valt namelijk best wel wat te zien en te beleven, en tegenwoordig richt men zich er ook steeds meer en meer op toeristen. Zeker met de Fifa World Cup in het vooruitzicht (2022), want daarvoor zet men in Qatar al helemaal z’n beste beentje voor. Dat evenement zal namelijk niet alleen heel wat volk naar Qatar lokken, dat zal het land ook heel wat naamsbekendheid geven. De laatste jaren werden er, voornamelijk in de hoofdstad ‘Doha’, daarom ook in snel tempo al heel wat luxe hotels uit de grond gestampt. En dat heeft ondertussen gezorgd voor een mooie, moderne skyline.

Tip! Reis je met Qatar Airways en maak je, op weg naar een verdere bestemming, een stop in Doha? Dan kan je via www.discoverqatar.qa/stopover een vijfsterrenhotel boeken vanaf 26 euro! 

Kristof en ik waren alvast erg onder de indruk van dit kleine oliestaatje aan de Perzische Golf. Je moet er echt eens geweest zijn om de unieke oosterse sfeer die er hangt op te kunnen snuiven. Het is bovendien één van de rijkste én één van de meest veilige landen ter wereld, en dat merk je wel. Het is er overal erg proper, alles is mooi afgewerkt, en ik voelde mij steeds op mijn gemak. En dat was fijn.

Het is wel een feit dat Qatar een streng, conservatief land is waarin je je aan enkele regels hoort te houden. Op zich merk je daar niet veel van en is het volgens mij ook vanwege de regels dat Qatar zo clean en veilig aanvoelt.

MIJN ULTIEME BUCKET LIST
Een tweede bezoekje aan Qatar zou ik dus zeker niet afslaan. Vandaar deze bucket list. Hieronder volgen alle dingen die ik in Qatar graag (nog) eens zou willen doen/bezoeken.

Souq Waqif
De Souq Waqif is een grote, traditionele marktplaats in Doha en is meteen ook één van de grootste trekpleisters in Qatar. Je hebt er een Gold Souq, een Animal Souq (dat was héél triest – not gonna lie!), een Spice Souq, een Fabriq Souq, een Art Souq,… . Te veel om op te noemen. Erg interessant om hier je ogen de kost te geven en te verdwalen in het doolhof van kleine steegjes vol winkeltjes. De verkopers, die je maar al te graag hun spullen laten zien, zijn gelukkig niet opdringerig maar gewoon heel vriendelijk. Er heerst een gemoedelijke sfeer en het voelt bijna alsof je even bent terug gegaan in de tijd en er dat duizend-en-één-sprookjes-gevoel gratis bijkrijgt. Heel speciaal. Ik vond het er erg aangenaam vertoeven!

Bovendien zijn er ook verschillende restaurantjes waar je super lekker kan eten. (Serieus! Aanrader!) En bevinden zich er ook verschillende shisha lounges. Genieten!

Falqon Souq
Valken zijn voor de Qatari erg belangrijk; roofvogels zijn er een belangrijke traditie en de valkenjacht is er een serieuze sport! Men heeft er dan ook heel wat geld voor over om de beste valk te kunnen bemachtigen. Vandaar dat er ook een volledige Falcon Souq te vinden is, die een beetje afgezonderd ligt van de Souq Waqif. Je kan er valken kopen, en je ziet er geregeld een trotse Qatari zitten met een roofvogel op de arm. Er is bovendien zelfs een heus valkenziekenhuis gebouwd waar de vogels meteen naartoe kunnen als ze iets mankeren.

Wat je hier zéker ook niet mag missen dat zijn de paardenstallen. Tegen de valkenmarkt staan er namelijk prachtige Arabische paarden op stal, die elke ochtend en namiddag worden opgetuigd in traditionele kledij om zo doorheen de Souq te rijden. Fantastisch.

Verder vind je hier ook dromedarissen die daar, volgens mij, staan om verkocht te worden (?).

Museum of Islamic Art
Het museum van Islamitische kunst heeft één van de rijkste collecties aan Islamitische kunst in het Midden-Oosten. Het gebouw bevindt zich op The Corniche in Doha en straalt, met z’n hoekige verschijning, een sobere schoonheid uit. Ik vond het alvast indrukwekkend om bezocht te hebben en kan een bezoekje alleen maar aanraden!

Ook het nabijgelegen MIA Park is leuk om eens doorheen te wandelen en gezien te hebben.

National Museum of Qatar
Het National Museum of Qatar opende op 28 maart 2019 en is maar liefst 1,5km groot. Architect Jean Nouvel baseerde zich qua ontwerp op de ‘desert rose‘, die o.a. in Qatar te vinden is. Het gebouw heeft daarom een hypermodern en spectaculair uitzicht. In het museum zelf word je dan weer meegenomen doorheen de geschiedenis van Qatar, tot zelfs in de toekomst. Opgedeeld in drie hoofdstukken (‘Beginnings’, ‘Life in Qatar’, en ‘The Modern History of Qatar’) die verdeeld zijn over elf gallerijen. Spectaculair, dat is zeker!

The Corniche
Gezellig om te bezoeken is The Corniche. Deze zeven kilometer lange boulevard zorgt voor een mooi uitzicht op het water, de vele vissersboten en de skyline van Doha. Wij vonden het alvast de perfecte boulevard voor een relaxte wandeling. Bovendien kan je hier ook de ‘Pearl Fountain’ terugvinden. Op zich niets speciaal, maar sowieso weleens leuk om gezien te hebben. Voordat Qatar een oliestad werd, was het land namelijk een groot leverancier van parels. Dit monument staat dan ook symbool voor de tijd van de parelexport. Een mooi stukje geschiedenis.

Ook de ‘Dallah Coffee Pot’ kan je hier terugvinden. Dat beeld staat dan weer symbool voor de gastvrijheid van het land. Dallah is namelijk een traditionele Arabische koffie die standaard wordt aangeboden om iemand welkom te heten.

Dhow Cruise
Deze traditionele Arabische zeilschepen kan je vanaf The Corniche al spotten! Je kan excursies boeken voor een hele dag, een halve dag of tijdens de avond. Optioneel met eten aan boord. Een mooi en uniek uitzicht over Doha krijg je er gegarandeerd bovenop!

Villaggio Mall
De Villaggio Mall is een winkelcentrum met meer dan 200 winkels, dat voornamelijk bekend staat om z’n unieke inrichting in Venetiaanse stijl. Zo kan je er zelfs ritjes maken met een echte gondel, en is er het Gondolonia Themapark, een schaatsbaan en een cinema. Leuk om eens geweest te zijn en gezien te hebben.

Het nabijgelegen Aspire Park is daarbovenop ook fijn om eens geweest te zijn. Met z’n 88 hectare is het Doha’s grootste park, waaruit je vooral ’s avonds een mooi uitzicht hebt op de Aspire Tower (oftewel The Torch Hotel met daarin o.a. een restaurant met 360 graden panoramisch uitzicht en een buitenzwembad dat uitsteekt op 100m hoogte). Ook kan je in het park enkele unieke bomen spotten. Tof!

Alhazm Mall
De Alhazm Mall is een luxe winkelcentrum dat wordt omschreven als een plek met een Europese sfeer en Arabische gastvrijheid. Het ziet er hoe dan ook erg mooi en indrukwekkend uit, en er zijn tal van chique restaurants en hippe bars gevestigd. Je moet er van houden, maar uniek is deze plek sowieso wel.

Sky View Bar in het La Cigale Hotel
De Sky View Bar in het La Cigale Hotel is één van de meest bekende rooftop bars in Qatar. Op de 11de verdieping van het hotel kan je heerlijk relaxen in lounge zetels op het terras met een spectaculair zicht op de stad. Om van de lekkere cocktails nog maar te zwijgen… .

Katara Cultural Village
Katara is een uniek dorp dat in 2010 werd geopend met de bedoeling mensen met verschillende achtergronden samen te laten komen. Kunst en cultuur staan er centraal, en jaarlijks worden er daarom ook verschillende festivals georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan het traditionele Dhow Festival, waarbij alles in het teken staat van de typische Arabische zeilschepen. Verder vind je in het dorpje o.a. een strand, een planetarium, een moskee, een amfitheater, en enkele kunstgalerijen en restaurantjes.

The Pearl
The Pearl is een groot kunstmatig aangelegd eiland dat refereert naar de oorspronkelijke bron van inkomsten van Qatar. Het eiland zorgde voor 32km extra kustlijn en voor wooneenheden die plaats bieden aan maar liefst 50000 bewoners. Naast (o.a.) een jachthaven, enkele restaurants en een cinema kan je er ook Qanat Qartier terugvinden. Dat is een imitatie van Venetië met kleurrijke gebouwen, een kanalensysteem en tal van bruggen en pleinen. Ik vond niet dat er bijster veel te doen viel, maar het zag er wel erg leuk uit en was gezellig om eens doorheen te wandelen.

Ga brunchen
Brunchen is big business in Qatar. Je hebt er de atmosfeer niet volledig kunnen opsnuiven als je zo’n typische brunch niet hebt meegemaakt, zeg maar. Voor de Qatari hoort het brunchen namelijk echt tot hun levensstijl. Je begint rond de middag en eindigt vaak pas laat in de namiddag, zodat je voldoende tijd hebt om te kunnen relaxen terwijl je eet wat je hartje dan ook maar verlangt. En neem het van mij aan… die brunches zijn dé moeite!! Dat is echt genieten. Wij opteerden voor een Friday brunch in het Four Seasons, waar we overdonderd werden door het vele lekkere eten en de gezelligheid. Grote aanrader!

Bezoek een Shisha Lounge
Typerend vermaak voor de Qatari is samen (of alleen) thee drinken en waterpijp roken. Het roken van pijp- of fruittabak is in het Midden-Oosten namelijk een echte traditie. Voor de waterpijp worden er dan ook speciale soorten tabak met verschillende smaakjes gebruikt; denk aan appel, framboos, munt of kokos.

Enkele bekende, gezellige shisha lounges in Qatar zijn de Aqua Lounge at Marriot Marquis City Centre en het Shisha Terrace at the Four Seasons. Al kan je ook altijd op de Souq Waqif terecht voor een traditionele shisha-sessie.

Let wel! Het roken van tabak via een waterpijp is minstens even schadelijk als het roken van een sigaret. Just so you know.

Dune bashing
Qatar en Namibië zijn de enige twee landen ter wereld waar de woestijn samenkomt met de oceaan. Wij vonden dat daarom de ideale gelegenheid om eens op woestijnsafari te gaan. We boekten online een excursie (bij Arabian Adventures Qatar) en trokken er met een ervaren chauffeur in een 4×4 op uit in de woestijn. Indrukwekkend! Je scheurt er over gigantische duinen en racet doorheen de zandvlaktes tot je hart er sneller van begint te kloppen. Heerlijk! Om dan uiteindelijk, midden in de woestijn, een stop te makken aan de zee (Inland Sea). Bizar! Een ervaring om nooit te vergeten!

Comments (4)

 • Naomi

  26 augustus 2019 at 05:17

  Dat wordt dan wel een duur reisje. En zo'n dromedaris 'in het wild' lijkt me wel heel tof om te zien.

 • Darina

  26 augustus 2019 at 06:04

  Genoeg te doen en te zien 🙂 lijkt mij een bijzondere ervaring.

 • Marcella Molenaar

  27 oktober 2019 at 19:58

  Leuk leuk leuk! Wij hebben onderweg naar Adelaide, Australië een stopover in Doha, en daar ben ik erg benieuwd naar. Ik ga jouw blog dus zeker opslaan!

  1. HosteSarah

   2 november 2019 at 15:59

   Zalige reisplannen. Alvast veel plezier gewenst!
   Ik hoop dat je Doha net zo leuk gaat vinden als mij. Ik vond het daar echt de moeite.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

A few of my favorite things #10 - Juli 2019

Volgende bericht

A few of my favorite things #11 - Augustus 2019