Project S. – Wat je niet weet over afvallen

Afvallen… het is absoluut niet zo makkelijk als het misschien wél lijkt. Voornamelijk op mentaal vlak speelt er zich veel af achter de schermen. En dat is waar een heleboel mensen zich niet bewust van zijn. Hieronder volgen zes dingen die ik, persoonlijk, heb ontdekt tijdens mijn dieet. 

Het is geen rechte lijn naar de finish
Hoe goed je je ook aan je dieet houdt, factoren als stress en slaap en hormonen en medicatie en… hebben ook effect op je lichaam. Dat is nu eenmaal zo. Soms schommelt je gewicht simpelweg zonder dat je precies weet waarom. Niet gedemotiveerd raken is dan de boodschap.

Mensen praten graag over je gewicht
Ik praat in het echte leven niet graag over mijn gewicht. Ik voel mij dan altijd gegeneerd, op de één of andere manier. Schrijven over zulke dingen (of zeg maar, over alles!) gaat mij beter af. Helaas doen mensen niets liever dan over je lichaam en je gewicht praten wanneer je bent afgevallen.

Op zich is het wel logisch dat wordt opgemerkt dat ik er anders uitzie, maar wanneer er wordt doorgedreven over mijn dieet of mijn uiterlijk vind ik het niet meer plezant. Dan weet ik op den duur niet meer hoe ik mij moet gedragen en wordt de hele situatie simpelweg heel irritant. Ten slotte ben ik ook wel meer dan mijn gewicht alleen.

Je zult vervelende opmerkingen krijgen
‘Vandaag mag je weleens zondigen.’ Of: ‘Je ziet er nu écht zoveel beter uit dan vroeger!’. Dat zijn opmerkingen die ik kan missen als de pest. Wie is een ander om te zeggen wanneer ik wel of niet mag zondigen? En zag ik er vroeger dan zó monsterlijk uit? Ik zoek waarschijnlijk altijd veel meer achter zulke opmerkingen dan er effectief achter zit. En ik weet dat ik dat allemaal wat meer moet loslaten. Maar hoe dan ook is het niet leuk om te moeten aanhoren. Telkens weer opnieuw en opnieuw. Na een tijdje voelt dat namelijk nogal onaangenaam.

Een andere opmerking, en eentje die mij eigenlijk ook best stoort, is ‘Eén hapje kan geen kwaad.’ Dat wordt waarschijnlijk altijd met de beste bedoelingen gezegd, maar daar help je iemand die op dieet is écht niet mee vooruit. Integendeel zelfs. Bekijk het zo; tegen een alkolieker zeg je toch ook niet ‘Neem gewoon één slokje.’. Dat is ronduit onbeleefd en brengt de bal aan het rollen. Niet altijd even makkelijk om mee om te gaan, dus.

Vervelende vragen horen er ook bij
Net zoals de vervelende opmerkingen, horen er ook vervelende vragen bij diëten. En opnieuw… waarschijnlijk altijd met de beste bedoelingen hoor, maar op den duur wordt dat… wel ja… vervelend. Zeker wanneer je er, zoals mij, te veel over na begint te denken. Wat ik vaak te horen krijg is bijvoorbeeld: ‘Ben je afgevallen? Want je ziet er goed uit.’ Alsof ik er alleen maar goed uitzie wanneer ik slank ben. Dat vind ik altijd een beetje pijnlijk. Je kunt er ook goed uitzien als je dik bent, éh. Ik kreeg dat toen alleen nooit te horen. Jammer.

Achter Voor/Na foto’s schuilt vaak een lang verhaal
Die Voor/Na foto’s die je zo vaak tegenkomt op het internet, die zien er misschien wel spectaculair uit, maar wat weet je daar écht over? Meestal zit daar namelijk een lang en triest verhaal achter waar niets over wordt gezegd. Gewicht verliezen doe je (meestal) niet zonder reden, éh. Het is dan ook spijtig dat mensen ‘afvallen’ en ‘slank zijn’ al snel als een teken van succes en gezondheid zien. Een reden tot vieren. Een prestatie. Geen wonder eigenlijk dat er zoveel meisjes ten prooi vallen aan eetstoornissen als ze zien hoeveel positieve reacties zulke Voor/Na foto’s soms uitlokken. En dat terwijl je, als slankere versie van jezelf, misschien helemaal niet zo gezond en gelukkig bent als de dikkere versie.

Tegenwoordig is het ook heel normaal om massa’s af te vallen en transformaties van jewelste te ondergaan. Eetstoornissen zijn zo alomtegenwoordig dat mensen er zelfs niet meer van opkijken. Dat is niet oké.

En hoe we elkaar de hemel in prijzen op basis van het getal op de weegschaal, op basis van elkaars uiterlijk… dat is ook niet oké. Dat zou dringend moeten stoppen. We zijn allemaal mooi. Dik of dun. Groot of klein. Blond of bruin. Als we ons maar goed voelen in ons vel. Als we maar gelukkig zijn.

Skinny is a liar
Ik dacht altijd dat ik gelukkiger zou zijn als ik dunner was. Dat ‘dun zijn’ al mijn problemen (of toch een groot deel ervan) zou oplossen. Maar helaas pindakaas… dat is dus helemaal niet zo. Zelfs nu ik mijn ultieme doelgewicht bijna bereikt heb, zijn mijn problemen nog steeds aanwezig. En ik voel me ook niet veel zelfzekerder of knapper dan vroeger hoor. Integendeel zelfs.

De doelen die je voor jezelf stelt die kunnen je zeker motiveren om af te vallen, maar ze bereiken gaan je niet per sé gelukkig(er) maken. Ik heb ondertussen al wel geleerd dat het voornamelijk belangrijk is om te streven naar een gezond lichaam waar ik mij goed in voel. Dat getal op de weegschaal zegt helemaal niets over hoe ik ben of hoe ik mij voel. Dat is een feit dat zeker is.

‘Confidence will make you happier than any diet ever will. 
Embrace your body.’

Comments (6)

 • Simone

  14 juni 2019 at 07:03

  Heel mooi en goed artikel! Kan ik me helemaal in vinden.

  1. HosteSarah

   5 juli 2019 at 13:54

   Dankjewel.

 • Naomi

  14 juni 2019 at 07:32

  Prachtig artikel en op alle punten herkenbaar. Over die opmerkingen van anderen kan ik me het meest kwaad maken. Ik vind mijn gewicht zelf al moeilijk genoeg, bemoei je er dan alsjeblieft niet mee! Mijn oma zeurde bijvoorbeeld altijd dat ik te zwaar was. Toen ik (door depressie en medicijnen) afviel, vond ze me ineens zorgelijk mager. Zucht. Ik vind het allebei vreselijk irritant. Ik ben je kleindochter, niet een stuk gewicht.

  1. HosteSarah

   5 juli 2019 at 14:01

   Inderdaad. Zo denk ik er ook over. Mijn gewicht is mijn zaak, een ander hoort daar eigenlijk helemaal niets over te zeggen. En daar zeg je het… als mens ben je effectief wel meer dan een stuk gewicht. Zolang ik mij zelf maar goed voel in mijn vel. Dan maakt het mij ook kwaad dat anderen het lef hebben om daar opmerkingen over te maken.

 • Mevrouw Marloes

  14 juni 2019 at 14:40

  Echt een fijn en goed artikel! Stress kan zeker een rol spelen. Toen ik een paar jaar geleden in het buitenland in het ziekenhuis was beland, vielen mijn beste vriendin (met wie ik op vakantie was) en ik allebei ongeveer zes kilo af in vier dagen. Gewoon, puur van de stress.

  Vroeger was ik echt verslaafd aan het nummer op de weegschaal. Nu heb ik niet eens een weegschaal in huis en is er echt een soort last van mijn schouders gevallen.

  Liefs,
  Marloes

  1. HosteSarah

   5 juli 2019 at 14:07

   Oeh, ook totaal niet leuk om in het buitenland in het ziekenhuis te belanden. Maar inderdaad wel een goed voorbeeld van hoe je ook kan afvallen door stress.

   Aan het getal op de weegschaal probeer ik mij ook niet al te veel vast te houden. Zolang ik mij maar goed voel in mijn vel, en gezond ben. Al vind ik het wel knap van je dat je totaal geen weegschaal meer in huis hebt. Dat zou ik (nog) niet kunnen, denk ik. Ik denk dat ik, als jojo, simpelweg ook af en toe met mijn neus op de feiten gedrukt moet worden. Er zijn momenten dat ik zoveel bijkom dat het getal op de weegschaal mij een boost geeft om terug wat gezonder te beginnen leven. In mijn geval kan dat dus positief uitdraaien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

Travel bucket list - Huur een vakantiehuis in Frankrijk

Volgende bericht

A few of my favorite things #9 - Juni 2019