Singapore – Mijn ultieme reisgids

Of je nu op zoek bent naar cultuur, natuur, bijzondere activiteiten of ontspanning. In Singapore vind je het allemaal. Het land heeft mij absoluut aangenaam verrast en ik zou er zeker graag eens opnieuw naartoe trekken. Er valt namelijk zo ontzettend veel te beleven. Hieronder volgt mijn ultieme reisgids! 

Reisdocumenten
Om vanuit België naar Singapore te reizen heb je geen visum nodig, zolang je niet van plan bent er langer dan 90 dagen te verblijven. Een reispaspoort dat nog minimum zes maanden geldig is dat is voldoende. Raadpleeg altijd de officiële website voor buitenlandse zaken (voor inwoners van België is dat deze) voor up-to-date informatie.

Vaccinaties/gezondheid
Vaccinaties zijn niet nodig aangezien Singapore geen tropische ziektes kent. Wel belangrijk is bescherming tegen de zon. Vergeet dus zeker geen zonnecrème te gebruiken. Verder is de gezondheidszorg in Singapore van uitstekende kwaliteit. Zorg uiteraard wel voor een goede reisverzekering voor het geval je medische hulp nodig hebt in het buitenland.

Beste reisperiode
Singapore kent het hele jaar door een tropisch klimaat en heeft dus geen uitgesproken seizoenen. Het is er vrijwel continue warm (23 – 33°C) en vochtig (de luchtvochtigheidsgraad is ruim 80%). Van november tot en met januari zou er echter het meest regen vallen, waardoor de beste reisperiode voor Singapore van februari tot en met oktober is.

Hoe lang vliegen?
De vliegtijd Amsterdam Schiphol – Singapore (rechtstreekse vlucht) bedraagt ongeveer 13u.

Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in Singapore zes uur later dan in België. Tijdens de wintertijd is het er zeven uur later.

Taal
In Singapore worden er officieel vier talen gesproken: Engels, Maleisisch, Mandarijns en Tamil. De meest gebruikte taal is echter Engels. Let wel! Een heleboel locals spreken ook ‘Singlish’. Dat is een lokaal dialect van de Engels taal. Naar wat we zelf ondervonden hebben is dat niet altijd even makkelijk te verstaan.

De wetten en regels
Voor de wetten en regels die in Singapore gelden wijs ik je graag opnieuw door naar de officiële website voor buitenlandse zaken. (Deze dus, voor inwoners van België.)

Wat ons is opgevallen is dat Singapore een erg streng land is. Op zich merk je daar niet veel van (je wordt zeker niet constant in de gaten gehouden!), maar het is natuurlijk niet meer dan normaal dat wij ons aanpassen en ons ook aan de regels houden. Het is namelijk door die strenge regelgeving die er gehanteerd wordt, dat Singapore een enorm proper en veilig land is.

Enkele regels die mij zijn bijgebleven zijn de volgende:
– Kauwgom eten is verboden.
– Eten of drinken in het openbaar vervoer is verboden, alsook afval op de grond gooien en op openbare plaatsen roken.
– Speelgoed of voorwerpen in de vorm van wapens zijn verboden.
– De straat roekeloos oversteken (bv. voor een rood licht of op een plek zonder zebrapad) is verboden.

(MRT)

Veiligheid
Singapore is een veilig land. Het risico op terroristische aanslagen is wereldwijd natuurlijk toegenomen, maar tot op heden was er in Singapore geen enkele aanslag. Ook de criminaliteit in Singapore is miniem. Je kan dus wel stellen dat het een veilig land is om naartoe te reizen. Ik heb me er alvast nooit op mijn ongemak gevoeld. Check voor je vertrek hoe dan ook de website van Buitenlandse Zaken (België) voor de meest recente reisadviezen.

Kraantjeswater
De kwaliteit van het kraantjeswater is goed. Dat mag dus gedronken worden.

Stopcontact
Het gangbare voltage in Singapore is hetzelfde als bij ons (220 – 240 Volt). Men gebruikt er wel andere stopcontacten dan hier. Voorzie dus zeker een correcte reisstekker (Type G).

Geld
De munteenheid van Singapore is de Singapore dollar (SGD). Er zijn voldoende betaalautomaten te vinden op de luchthaven, alsook doorheen de hele stad. Creditcards worden op veel plekken geaccepteerd, maar zeker niet overal. Voldoende cash op zak hebben is dus handig. Zeker in kleinere restaurantjes en in hawker centers kan dat van pas komen.

Budget
Singapore staat bekend als een rijk land. Vrijwel iedereen die ik sprak voordat we vertrokken vroeg dan ook meteen hetzelfde: ‘Is dat daar niet héél duur?!’. En dat is een vraag die ik hier meteen de wereld uit wil helpen. Vrijwel overal waar je naartoe reist maak je het zo duur of zo goedkoop als je zelf maar wil. Singapore is zéker niet zo goedkoop als andere delen van Azië wél zijn, maar de prijzen zijn er over het algemeen ook niet per sé hoger dan hier in België.

Singapore is een land waar je zo’n beetje alles kan beleven. Het is aan jou om te beslissen wat je daarmee doet. Kies je voor een verblijf in een spectaculair luxe hotel, of voor een simpele hostel? Opteer je voor sterrenrestaurants, of voor eetkraampjes? Die kosten heb je zelf een beetje in de hand.

Enkele opmerkingen!
– Transport (openbaar vervoer) en lokaal eten (eetkraampjes, lokale restaurantjes) zijn absoluut niet duur.
– Alchohol is wél duur, dus drinken tijdens Happy Hour kan je budget zeker binnen de perken houden.
– Qua hotels vonden we de prijzen ook aan de hogere kant. (Vergelijkbaar met hotelprijzen in België.)

Luchthaven
Changi Airport is veilig, modern, groot en vooral ook een bestemming op zichzelf. Bij ons vertrek uit Singapore vertrokken wij speciaal vroeger naar de luchthaven om daar alles te kunnen verkennen. Zo is er een cactustuin, een vlindertuin, een cinemacomplex, een gratis voetmassage salon, een reuzenglijbaan,… . Wanneer je een layover van meer dan 5,5u hebt kan je er zelfs een gratis sightseeing tour boeken. Helemaal top! 


Met de Skytrain kan je je bovendien erg gemakkelijk van Terminal naar Terminal begeven. Dat is geen probleem. 


Tip! De Changi Airport app (iChangi) verleent je 24u gratis wifi op de luchthaven. Handig! Je kunt er meteen ook een heleboel handige info over de luchthaven op terugvinden!


(Cactustuin, Changi Airport)


Transport

In Singapore kan je je erg makkelijk, veilig, goedkoop en snel verplaatsen met het openbaar vervoer. Je hebt er taxi’s, bussen en de MRT (metro). Zelf hebben wij ons de hele vakantie moeiteloos verplaatst met de MRT en kunnen we dat iedereen alleen maar aanraden.

MRT. De MRT (Mass Rapid Transport) is snel, veilig, goedkoop en proper. Je kan er ook makkelijk mee van Changi Airport naar het centrum reizen. Dat doe je door op de luchthaven de shuttle bus van Arrivals naar Terminal 2 te nemen, en vervolgens de wegwijzers naar de MRT te volgen. Tickets voor de MRT kan je verkrijgen in het TransitLink Ticket Office op de luchthaven.

Standaard (single journey) ticket, EZ-Link kaart of Singapore Tourist Pass?
Welk MRT ticket voor jou het meest voordelig is kan je op voorhand best even uitrekenen. Dat is namelijk afhankelijk van hoe lang je in Singapore verblijft, en hoe vaak je van plan bent de MRT te gebruiken. Wij baseerden onze keuze op deze uitgebreide informatie en besloten een EZ-Link kaart aan te schaffen. Die hebben we onze hele reis lang met heel veel gemak gebruikt en kan ik dus ook alleen maar aanraden!


Info! De MRT rijdt dagelijks van 5u30u tot 24u. Wij zorgden ook voor een app op onze telefoon (Explore Singapore) om uit te zoeken welke MRT-lijn we telkens moesten nemen om op onze volgende bestemming te geraken.


ExtraIn Singapore rijdt men links. Ook tijdens het wandelen (zeker op roltrappen in MRT-stations en dergelijke!) is het daarom belangrijk om links aan te houden. Uiterst rechts wordt namelijk altijd vrij gehouden voor snellere reizigers die naast je door willen lopen. 


Bus. Er is een uitgebreid busnetwerk voorzien in Singapore, maar persoonlijk vond ik dat niet zo makkelijk in gebruik als de MRT. De enkele keren dat wij een bus hebben genomen, hebben we telkens aan de chauffeur moeten vragen of die ook effectief zou stoppen op de plek waar wij naartoe wilden. Vervolgens hebben we via de app ‘maps.me’ meegevolgd waar we naartoe reden, zodat we wisten waar we waren en ook exact konden zien waar we moesten uitstappen. Dat wordt in de bus zelf namelijk niet afgeroepen/weergegeven. 


Wat wel makkelijk is, dat is het betalen van je busritje. Bij het op- en afstappen moet je simpelweg je EZ-Link of je Singapore Tourist Pass tegen een machine met een sensor houden. Of je koopt een ticket bij de buschauffeur zelf. Makkelijk.


Hop-On Hop-Off bus. Deze toeristische bussen rijden langs de meest toeristische plekjes in Singapore. Gedurende de dag kan je zoveel op- en afstappen waar en wanneer je maar wil. Interessant voor de liefhebbers.


Taxi. Taxi’s zijn in Singapore relatief goedkoop en zijn verplicht uitgerust met een meter. Je betaalt dus altijd een correcte prijs. Je kan taxistandplaatsen vinden in de buurt van drukke plekken als hotels en winkelcentra, of een voorbijrijdende taxi proberen tegen te houden. 


Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik zelf niet de grootste fan ben van het taxisysteem in Singapore en de werking ervan ook nogal ingewikkeld vind. Zo zijn sommige taxi’s duurder dan andere, en moet je op specifieke uren meer betalen voor eenzelfde ritje. Ben jij echter wel geïnteresseerd in het nemen van een taxi? Lonely Planet legt het systeem hier kort maar duidelijk uit.

(EZ-Link kaart / MRT Station)Feestdagen 
Omdat Singapore diverse culturen en geloven kent, zijn er ook veel feestdagen. Een groot deel daarvan valt elk jaar op een andere datum. Zoek op voorhand eventjes op of er bepaalde feestdagen vallen gedurende jouw verblijf in Singapore, zodat je je planning daaraan kan aanpassen. Tijdens feestdagen zijn er namelijk vaak winkels gesloten en kan het op bepaalde plekken enorm druk worden. Het is alleen maar handig als je daar op voorbereid bent, vind ik.

(Chinees Nieuwjaar, jaar van het varken)

Eten
Het eten in Singapore is écht ontzettend lekker. Maar dan ook écht! Het land is eigenlijk één groot paradijs voor iedereen die van eten houdt. Ga daarom overal naartoe met een lege maag zodat je ook van al dat lekkers kunt genieten. Je bent niet elke dag in Singapore, dus geniet ervan. Eet alles wat je hartje maar verlangt.

>> Lees! 25x wat te eten in Singapore – Veggie editie! Met daarin 25 vegetarische gerechten (en desserts, en drankjes) die je in Singapore eens geproefd moet hebben. Het vinden van vegetarisch eten dat vonden wij in Singapore namelijk niet altijd even makkelijk. Je hebt er uiteraard de bekende ketens (Domino’s, Subway,…) waar je sowieso altijd terecht kunt voor veggie opties, maar in lokale restaurantjes verliep het vaak iets moeilijker. Zo wordt er regelmatig gewerkt met vis (of vissaus/visolie) in ‘vegetarische’ gerechten. Goed navragen wat er precies in je eten zit is, als vegetariër zijnde, dus een must.

Enkele plekjes die ik alleen maar kan aanraden zijn de volgende: 
Lickety 2am dessert bar MatchayaMontana Ippudo Sunday Folks 1-Altitude bar L’eclair by Sarah Michelle Boufé Plain Vanilla BakeryDean & DelucaNOMFresh Fruits LabLihoBobii FrutiiTiger Sugar – Cake Spade – Black Tap – Brother Bird Mochi & Softserve – Brother Bird Milk & Croissant Selfie Coffee Hard Rock Café – Malaysian Food Street (‘Roti Canai & Nasi Briyani’ is daar een toptentje op vlak van vegetarisch eten – Central Perk Café (F.R.I.E.N.D.S Café– Platform 1094 (Harry Potter Café).

(Brother Bird Mochi & Softserve / Black Tap)Kleding
Voorzie voldoende kleding (voor elke dag een outfit) want door de temperaturen in Singapore zweet je automatisch veel. Gemakkelijke, lichte zomerkledij wordt daarom ook aanbevolen. Als je van plan bent regelmatig uitstapjes te maken en veel te wandelen zijn comfortabele schoenen ook een absolute must.

(National Orchid Garden)

Bezienswaardigheden
Over mijn favoriete bezienswaardigheden in Singapore schreef ik al een uitgebreid artikel.

>> Lees! Mijn TOP 10 bezienswaardigheden in Singapore.

Tip! Via websites als Voyagin en Klook kan je goedkopere entreekaarten scoren voor verschillende attracties in Singapore. Let er wel op dat de prijzen kunnen variëren van dag tot dag.

(Universal Studios Singapore)

Instagram-waardige plekjes?
Singapore is het meest Instagram-waardige land dat ik al ooit bezocht heb. Hoe cliché het ook mag klinken; overal waar je staat is er wel iets mooi te zien. Ik schreef er eerder al een volledig artikel over.

>> Lees! Instagram-waardige plekjes in Singapore!

Tip! Trek overal zo vroeg mogelijk naartoe om de drukte voor te zijn. Dan kan je mooie foto’s maken zonder al te veel mensen op de achtergrond.

(Voor het ArtScience museum)Extra!
Niet vermeld op mijn lijstje met favoriete bezienswaardigheden of plekjes om te gaan eten, maar een vermelding in deze reisgids toch waard:

Cé La Vi
Als je het spectaculaire rooftop zwembad van het Marina Bay Sands Hotel eens wilt bewonderen zonder een overnachting te moeten betalen, dan moet je je naar de Cé La Vi bar begeven. Zonder hotelovernachting mag je het zwembad van het Marina Bay Sands Hotel niet betreden, maar vanuit de Cé La Vi rooftop bar heb je er wel een leuk uitzicht op. Net zoals je er een mooi uitzicht op de stad hebt.

Het Marina Bay Sands Hotel heeft ook een Observation Deck dat een uitzicht biedt over de stad, maar dat zou ik eerlijk gezegd links laten liggen. De Cé La Vi bar ligt namelijk één verdieping hoger, en de inkom bedraagt evenveel als de inkom van het Observaton Deck (22S$). Dàt inkomticket geldt bovendien als voucher voor een drankje in de bar. Helemaal top dus! Cocktails zijn er wel ontzettend duur (23S$, exclusief service kosten), maar voor hetgeen je krijgt komt dat hoe dan ook goedkoper uit dan een bezoekje aan het Observation Deck.

Fountain of Wealth
De Fountain of Wealth, gelegen in Suntec City (shopping mall), is een fontein die bezoekers geluk zou brengen. Je kan er dagelijks (op bepaalde uren) terecht om er, in het midden van de fontein, drie keer rond een mini fonteintje te wandelen terwijl je aan één specifieke wens denkt. Dat zou je wens helpen uitkomen.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat de Fountain of Wealth niet de meest spectaculaire fontein is die ik ooit al gezien heb, maar de believer in mij wilde die kans op een mogelijke wens die uitkomt toch niet laten schieten. Ik ben dat ritueel dus gaan uitvoeren en vond dat weleens plezant om te doen. Je weet maar nooit, éh. Mijn wens is helaas nog steeds niet uitgekomen, maar misschien brengt de fontein jou wél geluk. Wie niet waagt, niet wint.

(Cé La Vi / Fountain of Wealth)

Nog op mijn Singapore bucket list voor een volgend bezoekje
Eten en drinken. Singapore Sling drinken in het Raffles Hotel, PasarBella Farmers’ Market
Activiteiten. How Par Villa, Singapore Flyer, Singapore Cable Car, Turtle Museum in The Chinese Gardens
Natuur. Punggol Waterway Park, MacRitchie Treetop Walk
Eilanden. Kusu Island, Coney Island, Sisters’ Island (Marine Park), Pulau Hantu, Pulau Ubin 
Verblijf. Marina Bay Sands Hotel


Heb jij nog leuke tips voor een bezoekje aan Singapore? Ik hoor het graag!Comments (2)

 • Naomi

  17 mei 2019 at 06:39

  Haha, ze spreken Singlish. Ik ben wel benieuwd hoe dat klinkt;). En geen kauwgom eten moet je ook maar net weten. Best een bijzondere regel, maar ik snap 'm ook wel. Ik vind niets zo asociaal als in het openbaar kauwgom kauwende mensen. Brr…

  1. HosteSarah

   17 mei 2019 at 18:43

   Ja, inderdaad. Je moet het maar weten. Of je staat daar in Singapore met je pakje kauwgom en je krijgt er een boete voor. Haha.
   Ik begrijp de strenge regelgeving daar zeker ook wel! Zo voelt het land héél veilig aan en ziet het er super proper uit. Afval op straat (of platgetrapte kauwgom) zie je daar dus niet. Terwijl het hier bijna een gewoonte is geworden om dat vrijwel overal op straat te zien. Bizar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

A few of my favorite things #7 - April 2019

Volgende bericht

Mijn QATAR reisvideo!