Project S. – Nog even over bijkomen…

Onlangs schreef ik al over het feit dat ik was bijgekomen. Wanneer ik de touwtjes eventjes niet super strak in handen heb, dan loopt het bij mij uit de hand. Dan verlies ik de controle over mezelf volledig op vlak van eten. Gelukkig liet ik mijn gewichtstoename mij niet demotiveren om door te zetten om alsnog verder te streven naar mijn ultieme doelgewicht. Al vind ik het toch vervelend dat ik hier zoveel moeilijkheden mee heb. Dat moet me even van het hart. 

Drastische veranderingen
Na een bloedafname in het begin van dit jaar bleek ik enkele vitaminetekorten te hebben. Ik kreeg meteen een heleboel voedingssupplementen voorgeschreven en besloot mijn dieet drastisch te veranderen. Mijn voedingspatroon, dat al mijn hele leven hetzelfde was, aanpakken was niet zo gemakkelijk. Ik at wat ik maar wilde, en dat was (vooral tijdens mijn dieet) weinig en héél ongezond. Om dan plots te beginnen letten op welke voedingsstoffen er in welke voedingsmiddelen zitten, en wanneer ik die best naar binnen kan werken… dat is niet evident.

Niet makkelijk
Zo zitten er in noten en zaden veel goede stoffen, maar ook veel calorieën. Het was (en is nog steeds) niet zo makkelijk voor mij om een goede balans te vinden op dat vlak. Ik wil wel gezond eten, maar kom op die manier vaak al snel aan mijn dagdagelijkse hoeveelheid kcal. Frustrerend hoor. Ik heb het daar moeilijk mee. Het vergt ook wilskracht om mijn oude vertrouwde patroon volledig te doorbreken en mijn dieet verder te zetten op een compleet andere (gezondere!) manier. Dat is alles behalve makkelijk. Dan kan ik je wel vertellen.

Het moet me van het hart
Maar wat me nu eigenlijk van het hart moet is het feit dat het allemaal zo oneerlijk in elkaar zit. De hele wereld, eigenlijk. Ik weet dat we daar niet te lang bij stil mogen staan omdat het dan té deprimerend wordt, maar oké. Laat me deze blog toch maar even wijden aan het uiten van mijn frustraties. Want hoe vervelend is het dat (in deze/mijn situatie) ik bijna letterlijk constànt aan eten moet denken om een normaal gewicht te kunnen behouden?! Als ik mijn eten niet afweeg en ik geen calorieën tel, dan heb ik binnen de kortste keren terug last van overgewicht. Ik kàn niet intuïtief eten. Hoe graag ik dat ook zou willen. Ik kan niet stoppen met eten wanneer ik genoeg heb. Ik wéét niet wanneer genoeg ook effectief genoeg is. Ik blijf zelfs eten wanneer ik misselijk gegeten ben. Ik heb geen stop-knop op dat vlak. Ik kan blijven doorgaan. Dat is om gek van te worden.

‘Je moet gewoon minder eten’
Wat daarbovenop nog erger is, dat is het feit dat mensen je regelmatig aanspreken over je gewicht alsof je daar zo makkelijk wat aan kan veranderen. ‘Je moet gewoon minder eten’ is een uitspraak die ik wel vaker te horen heb gekregen. Wel, als het zo easy peasy was dan zou ik inderdaad ‘gewoon minder eten’. Maar helaas pindakaas. Heus niet alle dikke mensen zijn lui of eten graag veel McDonalds. Vaak zit er effectief een reden achter overgewicht en is het niet gewoon een kwestie van wat te veel te eten. Dikke mensen kunnen kampen met een ziekte, een eetstoornis, een verslaving, stress, of zelfs slechte genen. Dan is het niet zomaar een kwestie van ‘gewoon minder eten’, maar wordt het al snel een zware strijd. Zowel op fysiek als (zéker!) op mentaal vlak.

Vooral mentaal zwaar
Zelf kan ik ook niet ‘gewoon minder eten’. Ik ben namelijk obsessief met eten bezig. Ik moet alles dat ik binnenkrijg afwegen, ik moet calorieën tellen en opschrijven, ik moet statistieken bijhouden. Doe ik dat niet, dan lukt het mij niet om een gezond gewicht te behouden. En dat is, zeker op mentaal vlak, niet zo evident.

Niet iedereen heeft het geluk om op dat gebied ‘normaal’ in elkaar te zitten. Ik kan niet eten wat ik wil zonder bij te komen. Ik kan niet stoppen met eten wanneer ik genoeg heb. Was het leven maar zo gemakkelijk, éh. Dan zou ik hier nu mijn hart niet moeten luchten over zoiets irrelevant als mijn (over)gewicht. Want hoe irritant ik het ook vind dat ik voor eeuwig en altijd dik zal blijven (zo niet fysiek, dan wel mentaal), en hoe vervelend het ook is dat mensen daar altijd commentaar op zullen hebben… ik besef maar al te goed dat er veel ergere dingen bestaan op deze aardbol.

‘If we all threw our problems into a pile and saw everyone else’s, we’d grab ours back.’
– Regina Brett

Nu ik mijn hart gelucht heb kan ik er dus weer even tegen.

Comments (12)

 • Naomi

  8 mei 2019 at 07:02

  Respect voor je openheid! Ik herken wel iets van de struggle. Ook ik heb geen rem. Het is vaak of te veel of te weinig. En dan zit je inderdaad ook nog met zoiets als genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. Ik denk dat ik nu een goede balans heb gevonden, maar ik vraag me wel af of ik nu inderdaad genoeg krijg van alles. Maar ja, als ik van alles genoeg wil krijgen, zou ik volgens mij elke week weer een kilo aankomen. Kortom, het is iets ingewikkelds. Ik probeer het echt los te laten, maar dat is inderdaad niet zo makkelijk, vooral omdat eten, zoals jij schrijft, toch veel te maken heeft met je hoofd en niet alleen met je lichaam…
  Sterkte met je strijd!

  1. HosteSarah

   8 mei 2019 at 15:02

   Dankjewel. Jij ook bedankt voor het delen van je verhaal. Het is inderdaad iets heel ingewikkeld. Ik blijf streven naar die balans; naar een gezonde geest in een gezond lichaam.

 • Darina

  8 mei 2019 at 09:50

  Herkenbaar hoor. Ik heb ook het idee dat ik altijd maar met eten bezig moet zijn omdat, als ik het even laat vieren, dat ik dan meteen kilo's aankom. Er moet zeker wel 15 kilo eraf. Ik probeer nu echt de goede keuzes te maken en het doel voor me zien. Hopelijk gaat het me nu wel lukken. Heel veel succes ook x

  1. HosteSarah

   8 mei 2019 at 15:06

   Precies. Ik heb nu wel een gezond gewicht bereikt, maar van zodra ik even niet op mijn eten let dan vliegen de kilo's er meteen weer bij. En dat is zo frustrerend. Voor mij is het nu ook moeilijk om voldoende voedingsstoffen (de juiste vitamines en dergelijke) binnen te krijgen zonder te overeten. Irritant is dat. Ik begrijp echt niet hoe andere mensen standaard op een 'normaal' gewicht kunnen blijven, zonder constant op hun eten te letten. Dat is mij één groot raadsel. Haha. Jij ook nog héél veel succes gewenst!!

 • Louise

  8 mei 2019 at 10:46

  Er moet mij toch van het hart dat ik foto's van je zie en denk: maar je bent helemaal niet dik! Je bent prachtig! En daarnaast vind ik het hondsbrutaal dat mensen vinden dat het zomaar kan, je aanspreken op je gewicht… Alsof we nog niet genoeg ongezonde obsessies hebben met ons uiterlijk in de westerse wereld.

  1. HosteSarah

   8 mei 2019 at 15:22

   Dankjewel. Da's lief! Momenteel heb ik ook een gezond/normaal gewicht bereikt, maar in mijn hoofd ben ik nog steeds die 'dikke' persoon die ik altijd geweest ben.
   En daar zeg je het… mensen die een ander durven aan te spreken op basis van gewicht (dat volgens hùn niet oké is) zijn inderdaad hondsbrutaal. Té dik, té dun. Het lijkt wel alsof het nooit goed is. Dat is effectief om gek van te worden. In plaats van elkaar gewoon te accepteren zoals we zijn. De wereld zou er zoveel mooier uitzien… .

 • Wendy

  8 mei 2019 at 14:32

  Ik ben het helemaal met Louise eens. En dapper dat je deze strijd zo op het internet gooit. :O
  Heb je het hier weleens met een psycholoog o.i.d. over gehad? Ik heb zelf namelijk best veel te danken aan mensen die zulke worstelingen professioneel aan weten te pakken / bijstaan… Bij mij ging het niet zozeer over mijn gewicht trouwens, maar wel over hoe ik mezelf zie. (En dat "mentale uiterlijk" is inderdaad minstens net zo belangrijk als hoe je er werkelijk uitziet!)

  1. HosteSarah

   8 mei 2019 at 15:40

   Bedankt voor de lieve reactie. Bij mij is het ook niet zozeer mijn gewicht, maar voornamelijk het mentale aspect. Ik heb zo goed als mijn hele leven lang overgewicht gehad en mijn omgeving (of toch een groot deel ervan) heeft mij dat ook altijd erg duidelijk gemaakt. Dat blijft hangen. Ik weet ook extreem goed wat mijn knelpunten zijn op dat vlak en blijf daaraan werken. Het is en blijft een strijd die ik toch ooit hoop te kunnen winnen! Daar af en toe over kunnen schrijven op mijn blog helpt mij daar alleen maar bij 🙂

 • Evelyne Vergote

  8 mei 2019 at 21:06

  Zo herkenbaar! Mensen kunnen zo wreed zijn en denken zomaar alles te kunnen zeggen. Wat er dan weer voor zorgt dat men mentaal soms eens de weg kwijt is.. Wat je zegt over, dat je het gevoel hebt dat je altijd aan het eten bent en nooit een genoeg-gevoel hebt of juist wel en toch willen doordoen tot we bijna ontploffen.. Herkenbaar! Ik heb dat ook.. Ik weet dat ik nog niet gezond genoeg eet en het altijd beter kan, maar calorieën tellen kan ik echt niet.. Ik ben daar serieus slecht in. Als ik soms denk dat ik genoeg binnen heb, voel ik gewoon die drang om nog wat extra te snoepen. Alhoewel ik moet bekennen dat de grootste schuld bij iets anders ligt.. En jij kan wellicht al raden wat 😉 Maar ik doe keihard mijn best om het roer om te draaien.. Het zal ons beiden lukken! Ookal vind ik niet dat jij aan overgewicht lijdt of hoe je het ook wil benoemen. Jij bent voor mij perfect zoals jij bent <3

  1. HosteSarah

   10 mei 2019 at 11:02

   Dankjewel!!! En inderdaad. Ik vind het onbegrijpelijk dat sommige mensen effectief denken dat het oké is om zomaar al hun gedachten over een ander op tafel te gooien.
   Alleszins succes met de weg naar een meer gezonde levensstijl! Calorieën tellen moet ook écht niet hoor, dat is gewoon iets dat mij enorm helpt om de controle te bewaren. Je moet simpelweg doen waar jij je goed bij voelt. Al ben jij nu zéker ook al perfect zoals je bent. Zolang je zelf maar gelukkig bent 🙂

 • Mevrouw Marloes

  10 mei 2019 at 14:55

  Heel herkenbaar! Zo dapper van je dat je dit op je blogt deelt. En dat "gewoon maar even minder eten" slaat natuurlijk helemaal nergens op. Als het zo makkelijk was, dan zou ik dat probleem ook niet kennen hoor. Ik ben wel een beetje gestopt met kilo's bekijken. Een jaar geleden stond ik nog dagelijks op de weegschaal en dat getal bepaalde dan mijn stemming. Nu ik ben gaan samenwonen hebben we niet eens een weegschaal. Ik loop hard en voel me goed. Dat vind ik belangrijk.

  Liefsm
  Marloes

  1. HosteSarah

   13 mei 2019 at 06:13

   Bedankt voor het delen van je verhaal! Ook heel fijn om te lezen dat je je goed voelt nu. Daar draait het om. Daar blijf ik ook naar streven 🙂 x.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Mijn TOP 10 bezienswaardigheden in SINGAPORE

Volgende bericht

Instagram-waardige plekjes in Singapore