Project S. – Dit heeft dik zijn me geleerd

Geïnspireerd door Teni vond ik het leuk om zelf ook eens met jullie te delen wat dik zijn me heeft geleerd. Ik werd namelijk altijd door iedereen gezien als ‘dat mollige meisje’. Wat natuurlijk niet onterecht was, want ik ben effectief ook altijd dik geweest. En hoewel ik mij daar erg bewust van was en het mij het gevoel gaf dat ik daardoor veel minder waard was dan al mijn leeftijdsgenoten, heb ik van die dikke periode uit mijn leven ook een heleboel geleerd. En daar ben ik zeker dankbaar voor. 

Humor
Ik weet niet precies waarom ik het deed, maar ik probeerde mijn dikheid altijd te compenseren met humor. Misschien in de hoop dat mensen mij dan toch leuk zouden vinden, ondanks het feit dat ik eruit zag zoals ik eruit zag. Met de gedachte dat mijn vriendinnen mij leuker zouden vinden als ik humoristisch was, leerde ik mezelf dat dan ook te zijn. Terwijl ik van nature eigenlijk helemaal niet zo’n grapjas ben. Nu ja, doorheen de jaren is die humor die ik mezelf heb aangeleerd wel blijven plakken en heb ik dat dan toch aan mijn dik-zijn overgehouden. Een droogstoppel kan je me alleszins niet noemen 😉

Een groot empathisch vermogen
Een groot empatisch vermogen heb ik, voor zover ik weet, altijd al wel gehad. Door dik te zijn geweest is dat vermogen echter nòg groter geworden. Ik weet bijvoorbeeld hoe het voelt om te gaan shoppen met vriendinnen en niets te durven passen in hun bijzijn, omdat er effectief niets is dat past. Hoe het voelt om uit te gaan en het gevoel te hebben dat je het ‘lelijke aanhangsel’ bent. En om standaard met zenuwen de deur uit te gaan omdat er altijd wel ièmand is die iets over je gewicht te zeggen heeft. Ik weet hoe het voelt om je continue ongemakkelijk te voelen in het openbaar, en om je de godganse tijd bekeken te voelen omdat je simpelweg… wel… jezelf bent. Ik verplaats mij sowieso automatisch al redelijk makkelijk in andermans situatie, maar wanneer iemand iets meemaakt dat ik zelf ook heb meegemaakt dan dringt dat bij mij door tot op het bot. Alsof ik de situatie zelf ook weer opnieuw beleef.

Gelukkig kan ik dat ook allemaal relatief snel weer van mij afzetten en heb ik er niet zo’n last van. Ik geef simpelweg om een ander z’n gevoelens en probeer aan mezelf te werken om pijn bij de medemens (en dier! en milieu!) te voorkomen. Bovenal vind ik het dus absoluut een mooie eigenschap; empathie.

Mensen zijn oppervlakkig en veroordelend 
Enfin. Veel mensen zijn dat toch, vind ik. Helaas bezit niet iedereen over een even groot empathisch vermogen. En dat heb ik aan den lijve mogen ondervinden. Een heel groot deel van al de mensen die ik in mijn leven ben tegengekomen heeft niet verder gekeken dan mijn uiterlijk. Eén blik was al genoeg om uit mijn buurt te blijven. Ik heb dat eigenlijk altijd gevoeld; in mijn jonge jaren op vlak van vriendschap, en toen ik een tiener was ook op vlak van jongens. En nu nog steeds. Erg veel mensen richten zich nu eenmaal op je uiterlijk. En dat is jammer. Het is ook daarom dat ik mensen die daar nièt naar kijken, dubbel zo hard apprecieer.

Als ik terugkijk op die dikkere periode in mijn leven ben ik op zich ook wel blij dat ik al die oppervlakkige mensen niet heb moeten leren kennen. Indertijd vond ik het erg pijnlijk wanneer ik niet aanvaard werd omwille van mijn uiterlijk, en zou ik bergen hebben kunnen verzetten in de hoop toch leuk gevonden te worden. En nu ben ik eigenlijk alleen maar blij dat ik dat heb meegemaakt; blij dat die oppervlakkige types zich zo makkelijk hebben laten kennen en ik ze, hoewel toen ongewild, automatisch uit mijn leven filterde. Op die manier leerde ik tenminste mensen kennen die oprecht vriendelijk waren en niet meteen oordeelden op vlak van uiterlijk.

Echte vrienden nemen het altijd voor je op

Wat je ook doet of hoe je er ook uitziet… echte vrienden nemen het altijd voor je op en zullen je nooit laten vallen. Just a reminder.

Wees altijd vriendelijk
Veel mensen doen zich gelukkiger voor dan ze zich in werkelijkheid voelen. Wees daarom altijd vriendelijk. Je weet niet wat er zich achter de schermen afspeelt. Achter een glimlach kan erg veel verdriet schuilen. Ik deed mij ook altijd gelukkiger voor dan ik effectief was. En ik doe dat nog steeds, ik ga er hier niet om liegen. Wat vriendelijke woorden, van eender wie, kunnen dan enorm veel deugd doen. Een simpele ‘goeiemorgen’ of ‘fijne avond’ kunnen mij dan al ontzettend opvrolijken. Dus voilà… altijd vriendelijk zijn. De wereld zou er zoveel mooier uitzien als we daar allemaal een beetje meer op zouden letten!

Je moet voor niemand veranderen
Wanneer je een gezond gewicht hebt, maar er toch niet uitziet zoals de maatschappij het voorschrijft (Instagram-mooi, zeg maar), dan hebben een heleboel mensen de neiging om over hun gewicht te beginnen praten. Kwestie van meteen duidelijk te maken dat ze effectief wel beseffen hoe ze eruit zien, en omdat ze bang zijn dat er een opmerking over hun uiterlijk zal gemaakt worden. Zelf heb ik mij daar ook vaak schuldig aan gemaakt. (En stiekem doe ik het af en toe nog weleens.) Het is dan ook niet leuk om, bijvoorbeeld, op je buikje gewezen te worden. Op dat vlak ben ik een ander liever voor; ik maak liever zelf een opmerking over mijn minpunten, dan te moeten aanhoren wat een ander daarvan vindt. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Gelukkig heb ik op dat vlak veel vooruitgang geboekt en besef ik steeds meer en meer dat ik voor niets of niemand moet veranderen. Behalve voor mezelf, als ik daar zin in heb. En dat zorgt voor rust in mijn hoofd. Pas nu ik effectief alleen maar gewicht verlies voor mezelf, lukt het mij ook effectief om af te vallen. Ik werk nu richting mijn doelen en ben, tijdens het gehele dieet-proces, ook echt gelukkig met wat ik doe. Puur omdat ik alleen handel voor mezelf.

Het is niet makkelijk om je niets van anderen aan te trekken en ik ben zelf ook nog zoekende, maar ik ben zeker en vast op de goede weg. Dat ik nu gewicht verlies voor mezelf – en voor mezelf alleen – voelt als een verademing. Als een vorm van vrijheid. En dat is zalig!

You need to love yourself more than the idea of being skinny
De quote ‘You need to love yourself more than the idea of being skinny‘ is mij altijd bijgebleven. Vroeger dacht ik namelijk dat al mijn problemen zouden verdwijnen als ik ‘dun’ zou zijn. Maar niets was minder waar. Dun zijn verandert niets aan de basis van je persoon.

Je moet je innerlijke zelf omarmen. Je moet je goed voelen in je vel en gelukkig zijn met wie je bent en met wat je doet. Blij zijn met de manier waarop je omgaat met mens en dier. Gewoon gelukkig zijn met jezelf; of toch je uiterste best doen om dat te proberen. Hoe je eruit ziet heeft uiteindelijk niets te maken met jou als persoon. Zelfzeker zijn en in jezelf geloven… dat is belangrijk.

Je moet dus zeker niet afvallen omdat ‘dun zijn’ je aanspreekt; omdat je denkt dat een dunner lichaam je problemen zal oplossen en je je daardoor ook gelukkig zal voelen. Want spoiler alert; dat zal niet gebeuren door alleen maar af te vallen. Je moet de strijd met de kilo’s aangaan omdat je van jezelf houdt en je je beter in je vel wilt voelen. Je hebt maar één lichaam voor de rest van je leven, daar kan je dan ook maar beter zorg voor dragen.

(2010 / 2019)
Your body may change but your essence pretty much stays the same. 

Comments (4)

 • Naomi

  29 mei 2019 at 07:15

  Vooral dat laatste vind ik heel erg mooi en ik kan me er helemaal in vinden. Eigenlijk vond ik het best bijzonder dat ik ineens een heleboel complimenten kreeg toen ik (per ongeluk, door medicijngebruik, maar het was wel welkom) af ging vallen. Was ik dan daarvoor niet goed genoeg? Blijft een stom iets, dat veel mensen (zelf)waardering laten afhangen van gewicht. En ja, ik heb zelf die neiging ook, dat ik mezelf meer waardeer als ik minder weeg. Maar het slaat echt helemaal nergens op.

  1. HosteSarah

   30 mei 2019 at 12:10

   Inderdaad. Die gedachte stoort mij ook wel vaker; 'Was ik daarvoor dan niet goed genoeg?'. Jammer dat jij hetzelfde hebt ervaren. Diezelfde gedachten als die soms doorheen mijn hoofd spoken, die wens ik namelijk niemand toe. Ik blijf het ook gek vinden dat je, wanneer je simpelweg dunner bent, zoveel meer waardering krijgt. Naar mijn mening hoort/klopt dat niet.

 • Darina

  3 juni 2019 at 15:13

  De laatste boodschap is heel mooi en inspirerend, eentje die ik zeker ga onthouden.

  1. HosteSarah

   3 juni 2019 at 16:14

   Dankjewel! x.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Chaotische gedachten uit een luxe suite in Doha

Volgende bericht

Mijn avondroutine - Tips