Mijn weg naar meer innerlijke rust

In een samenleving die steeds drukker en chaotischer wordt, is het niet altijd even makkelijk om innerlijke rust te vinden. Door al de technologie van tegenwoordig ben je bovendien constant met alles en iedereen verbonden, waardoor je vaak een teveel aan prikkels binnen krijgt. Prikkels die je innerlijke rust verstoren. Daarom is het belangrijk om stevig in je schoenen te staan en jezelf af en toe uit die chaos te halen. Je zult je al snel heel wat rustiger voelen. 

Zelf ben ik iemand die erg snel overprikkeld raakt. Daarom heb ik er regelmatig nood aan om die kalmte binnen mezelf op te zoeken. Helaas is dat niet even makkelijk als het misschien wel klinkt. Innerlijke rust creëer je niet zomaar. Het is een soort einddoel. Iets waar we, volgens mij, allemaal wel graag naartoe willen werken. Bovendien zoeken we die innerlijke rust allemaal op onze eigen manier, en stelt het voor ieder van ons ook wat anders voor. Zo staat het voor mij gelijk aan vrede hebben met wie ik ben en met wat ik doe. Want alleen als ik mezelf optimaal genoeg voel om de touwtjes in handen te nemen, en een andere persoon of gebeurtenis de controle niet laat overnemen, kan ik zelf mijn innerlijke rust handhaven.

Gelukkig heb ik al een klein deel van de weg naar innerlijke rust afgelegd, en heb ik onderweg geleerd dat onderstaande dingen voor heel wat minder chaos in mijn leven zorgen:

Voldoende slaap 
Je lichaam heeft rust nodig om, zowel fysiek als mentaal, te kunnen herstellen. Om fris en helder aan de volgende dag te kunnen beginnen kan je dus maar beter op tijd gaan slapen. Een goede slaaphygiëne is daarbij belangrijk. Je zult bijvoorbeeld beter slapen wanneer je met fris gepoetste tanden onder propere lakens kunt kruipen. Probeer elke dag ook bewust af te sluiten; denk aan eventuele taken die je niet hebt kunnen afronden, en plan in je agenda wanneer je ze wel gaat uitvoeren. Wees verder dankbaar voor alles wat je wél bereikt hebt, en laat vervolgens los. Wat voorbij is, dat is voorbij. Daar kan je toch niets meer aan veranderen.

Schrijven
Van je af schrijven kan ook deugd doen. Zeker vlak voordat je gaat slapen, of net wanneer je opstaat (om met een leeg hoofd aan je dag te kunnen beginnen). Laat je gedachten de vrije loop gaan op papier, en laat ze vervolgens los. Blijven piekeren is nergens goed voor. Ik vind het af en toe ook weleens leuk om mijn nare herinneringen op te schrijven, en vervolgens te verbranden. Dat werkt haast therapeutisch.

Vroeger opstaan
Op tijd gaan slapen zodat je wat vroeger kan opstaan. Dat vind ik, persoonlijk, iets belangrijk. Wanneer je je ’s morgens niet moet haasten… dat is fijn. Dat zorgt voor een positief begin van de dag en meteen ook voor minder chaos in je hoofd.

Accepteren en loslaten
Het is zoals het is. Je kunt geen invloed uitoefenen op àlles. Accepteer dus wat je toch niet kan veranderen (het verleden bijvoorbeeld), en laat dat los. Wat gebeurd is, dat is gebeurd. Erover blijven piekeren heeft absoluut geen nut!

Stoppen met klagen
Wanneer je klaagt is dat vermoeiend voor iedereen. En dan vooral voor jezelf. Probeer wat lichter in het leven te staan en je niet te druk te maken om alledaagse hindernissen. Leer los te laten. Om het met de woorden van Eckhart Tolle te zeggen: “When you complain, you make yourself a victom. Leave the situation, change the situation, or accept it. All else is madness.” 

Jezelf accepteren
Hoe kan je innerlijke rust vinden als je constant met jezelf aan het vechten bent? Dat gaat niet! Verander daarom wat je kàn veranderen, en accepteer al de rest. Zo kan je (proberen) afvallen wanneer je jezelf te dik vindt, maar kan je niets veranderen aan het feit dat je jezelf te klein vindt. Omarm jezelf dus. Wees je eigen beste vriend.

‘You are perfect exactly as you are. With all your flaws and problems. There is no need to change anything. 
All you need to change is the thought that you aren’t good enough.’
– J. Cole

Minimalisme
Minimalisme. Iedereen heeft het er tegenwoordig over. En dat vind ik niet slecht. Voor mij staat het gelijk aan leven met enkel datgene dat waarde heeft voor mij. Al de rest (de ‘rommel’) heb ik absoluut niet nodig en werkt alleen maar afleidend. In een wereld als deze is het echter niet zo makkelijk om als minimalist door het leven te gaan; want meer wordt gezien als iets goed. Meer kopen, meer hebben, meer ervaringen, meer doen. Om tegen dat principe in te gaan moet je dus al stevig in je schoenen staan. Probeer dus niet te veel te willen; je zult je er zoveel beter bij voelen. Minder spullen = minder chaos = rust in je hoofd.

Orde en netheid
Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Het comfort van een proper, ordelijk huis zal je ook alleen maar meer energie geven. Maak daar zeker gebruik van.

Lijstjes maken
Door je to-do lijstje op te schrijven kan je het uit je hoofd halen. Verder probeer ik er ook vrede mee te nemen dat zulke lijstjes oneindig zijn. Voor elke taak die je afvinkt komt er namelijk al snel weer eentje in de plaats. Dat hoort bij het leven.

Van een mug geen olifant maken
Je komt dagelijks in aanraking met problemen. Zowel met die van jezelf, als met die van anderen. Leer daarmee om te gaan. Behandel elk probleem naargelang en laat jezelf er niet door overrompelen. Sta bijvoorbeeld niet te lang stil bij de moeilijkheden van een kennis van een kennis. Dramatiseer niet. En creëer al zeker geen problemen waar er geen zijn.

Bewust leven
Het verleden is gedaan en de toekomst komt er misschien nooit. Geniet dus van dìt moment. Dat is het enige dat we hebben. Wees jezelf daarom bewust van alles wat je doet; leef intens in het hier en nu. Geniet bijvoorbeeld van je lunch door stil te staan bij elke hap die je neemt. En laat je tijdens het kijken van je favoriete serie door niets of niemand afleiden zodat je er extra van kan genieten.

‘If we could see the miracle of a single flower clearly, our whole life would change.’ 
– Buddha

Focussen
Probeer multi-tasken te vermijden en je helemaal te focussen op hetgeen je doet. Dat zorgt voor minder stress en een sneller resultaat. Zorg dus voor één duidelijk doel per keer en werk daar vervolgens naartoe. Je zal merken dat je op die manier meer gedaan krijgt.

Minder sociale media
Zelf heb ik er een haat-liefde relatie mee, met sociale media. Al die (vaak) nutteloze informatie die je er door binnenkrijgt vult je hoofd alleen maar met troep. Je begint jezelf ook al snel met andermans hoogtepunten te vergelijken (als die al echt zijn), en voelt je daar dan belabberd door. Wat uiteraard absoluut niet nodig is; jouw leven is ook perfect zoals dat is. Probeer daarom extra selectief te zijn en enkel en alleen nog mensen te volgen die jou blij maken. Op die manier voelt je sociale media meer aan als een bron van inspiratie, en niet per sé als een manier om constant up-to-date te blijven.

Minder meldingen op je telefoon
Mijn telefoon staat, behalve wanneer ik een specifiek telefoontje verwacht, àltijd op ‘niet storen’. Enkel van de personen die ik als ‘favoriet’ heb aangeduid krijg ik wel meldingen binnen. Dat zorgt, bij mij althans, voor erg veel rust in mijn hoofd. Als je weet dat je telefoon niet elk moment kan beginnen piepen, dan raak je niet zo snel meer afgeleid.

Geen negatieve mensen toelaten
Ik heb er absoluut geen moeite meer mee om mensen die voor negativiteit zorgen uit mijn leven te bannen. Het leven is veel te kort om je slecht te laten behandelen. Mensen die je doen twijfelen over jezelf zijn je niet waard.

‘I know what I bring to the table, so trust me when I say I’m not afraid to eat alone.’
– Unknown

Niet constant nuttig bezig zijn
De druk om je constant nuttig bezig te moeten houden en zoveel mogelijk bij te leren, die laat ik vandaag de dag graag van mijn schouders glijden. Tegenwoordig lijkt het wel alsof iedereen een girlboss of CEO hoort te zijn, en constant moet streven naar méér. Je 24/7 nuttig bezig houden hoort daar dan bij. Als dat jouw ding is… dan is dat zéker goed voor jou! Maar mijn ding is het absoluut niet. Ik hou ervan om af en toe onbelangrijke fictie te lezen en nietszeggende reality tv te kijken. Mijn gedachten op pauze kunnen zetten op zo’n manier vind ik belangrijk. En gewoon ook plezant. Daar moet ik mij heus niet voor generen.

Niet meer oordelen over anderen
Mensen zijn simpelweg zoals ze zijn. Daar kan je niets aan veranderen. Je kunt personen daarom maar beter accepteren zoals ze zijn. Of gewoon niet meer omgaan met iedereen die je niet ligt en je telkens weer achterlaat met een negatief gevoel. Het heeft absoluut geen nut om over iedereen meteen een oordeel te vellen. Probeer het dus zo min mogelijk te doen. Daar word je alleen maar rustiger van.

Niet te veel verwachten van anderen
Wanneer mensen anders uitdraaien dan je verwacht had, dan kan dat weleens teleurstellend zijn. Niet iedereen zit op dezelfde manier in elkaar als jou; iedereen leeft op een andere golflengte. Soms geef je in een bepaalde relatie alles wat je hebt, en krijg je daar niets voor terug. Dat kan frustrerend zijn. Daarom heb ik geleerd om enkel en alleen nog op mezelf te vertrouwen. Ik omring mij door mensen die mij een positief gevoel geven, maar probeer van niemand al te hoge verwachtingen te hebben. Dan kan er ook niet al te veel meer tegenvallen.

Je angsten te lijf gaan
Je komt pas verder in het leven door het risico van falen te nemen. Als je niets doet, dan zal er ook niets gebeuren. De weg naar succes is er voor de meesten eentje van vallen en opstaan, leren en beter worden. Daar moet je niet bang voor zijn; daar moet je je niet voor schamen. Natuurlijk is het niet leuk wanneer er iets mislukt, maar als je niets onderneemt dan lukt er helemaal niets. Bovendien heeft iedereen zich weleens onzeker gevoeld bij het proberen van iets nieuw. Gelukkig wordt alles na verloop van tijd (meestal) altijd makkelijker. Laat je dus niet verlammen door angst, maar ga ervoor. Yes you can!

Problemen oplossen
Los je problemen altijd meteen op. Vroeg of laat zal je ze toch onder ogen moeten zien. Bespaar jezelf daarom heel wat gepieker en vat de koe bij de hoorns. Dat werkt bevrijdend. En vaak ook motiverend. Hoe meer tijd er bovendien verstrijkt, hoe ingewikkelder alles wordt. Maak het jezelf dus niet te moeilijk en ga hindernissen niet uit de weg.

Voor jezelf bepalen wat goed is
Helaas leven we in een maatschappij die ons al snel slecht doet voelen als iets niet volgens ‘plan’ verloopt. Afstuderen, trouwen en kinderen krijgen is zo’n beetje de norm. Maar is dat ook effectief wat jij wilt? Ik vind het zelf heel belangrijk om daar bij stil te staan en niet klakkeloos de rest van de wereld te volgen. Je moet bepalen wat jou gelukkig maakt en dàt dan doen. Daar hoeft niemand anders zich mee te bemoeien; alleen jij weet hoe het voelt om in je eigen schoenen te lopen.

‘Peace comes from within, do not seek it without.’
– Buddha

Mediteren
Het klinkt misschien zweverig, en je moet er jezelf voor openstellen, maar door te mediteren komen er vanzelf minder prikkels binnen. Installeer een meditatie app op je telefoon of zoek een geleide meditatie op via YouTube, en wees vervolgens gewoon even stil. Zet je hoofd af. In het begin zal het niet zo makkelijk gaan, maar na verloop van tijd zul je er beter en beter in worden. Heerlijk om aan niets te kunnen denken. 

Hoop
Hoop bestrijdt negativiteit en maakt zo de weg naar innerlijke rust stap voor stap vrij. Wees dus hoopvol. Leer jezelf aan om te stoppen met denken aan doemscenario’s want dat brengt je niets bij. Het is bovendien het meest makkelijk om te leren hopen door ook onze wanhoop te aanvaarden. Die is er nu eenmaal, dat hoort bij het leven. Alles heeft goede en slechte kanten. Probeer echter positief te blijven. Want alles gaat voorbij. Niets duurt eeuwig.

‘What a wonderful thought it is that some of the best days of our lives haven’t happened yet.’
– Anne Frank

Hoe verloopt jouw weg naar innerlijke rust?

Comments (5)

 • Naomi

  13 mei 2019 at 09:55

  Mooi artikel. Ik vind innerlijke rust echt wel heel lastig. Mijn hoofd draait altijd overuren. Ik doe al veel van wat je schrijft en toch blijft het een zoektocht. Misschien wel levenslang;).

 • Darina

  13 mei 2019 at 13:11

  Prachtig artikel. Ik ben hier de laatste tijd ook meer mee bezig en merk dat ik hier veel behoefte aan heb. Goede tips waar ik echt iets mee kan. Genoeg "werk aan de winkel"

 • Annelies

  13 mei 2019 at 18:26

  Wow, hier zit veel wijsheid in. En meteen het besef dat er nog werk aan de winkel is bij mezelf. Al zal ik inderdaad altijd terug grijpen naar de basis: voldoende slapen. Dat is oh zo belangrijk.

 • Evelyne Vergote

  13 mei 2019 at 20:46

  Langzaam aan begin ik terug innerlijke rust te vinden in mijn leven. En dat is vooral door de negatieve mensen rondom mij uit mijn leven te bannen.

 • Irene

  14 mei 2019 at 15:47

  Mooie lijst! Op tijd gaan slapen vind ik ook super belangrijk! En inderdaad af en toe heel bewust stil staan bij dit moment. Ik ben nu aan het eten / slapen / douchen / … dus ik moet stressen over straks.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Instagram-waardige plekjes in Singapore

Volgende bericht

A few of my favorite things #7 - April 2019