15x mijn grootste ergernissen in het vliegtuig

Hoewel ik het meestal erg leuk vind om te vliegen en er ontzettend naar kan uitkijken, kunnen er ook bij mij ergernissen ontstaan in het vliegtuig. Het zijn natuurlijk typische ‘first world problems’, maar af en toe kan klagen deugd doen. In zo’n compacte ruimte als een vliegtuig blijkt er namelijk toch meer dan voldoende ruimte te zijn voor genoeg irritaties. 

01. Overvolle bagagelockers
Persoonlijk vind ik het gemakkelijk om zo min mogelijk bagage mee te nemen in het vliegtuig. Dat is altijd zo’n gedoe tijdens de veiligheidscontrole op de luchthaven, je moet er constant mee sleuren, en alles wat je meebrengt in het vliegtuig neemt ook alleen maar extra plaats in beslag. Ik begrijp dus niet dat er altijd mensen zijn die hun hele hebben en houden met zich meezeulen tijdens een vlucht. Dat is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor de rest van de passagiers. Jij bent namelijk niet de enige persoon in het vliegtuig, éh. Ieders bagage heeft recht op een plekje in de bagagelockers. Om dan nog maar te zwijgen over hoelang het duurt dat mensen met zoveel bagage het gangpad kunnen blokkeren. Puur omdat ze al hun spullen niet kwijtraken. Go figure.

02. Duty free verkooppraatjes
De duty free verkooppraatjes die via de intercom gehouden worden die zijn vaak onverstaanbaar, en je in-flight entertainment wordt er ook nog eens voor op pauze gezet. Niet plezant. Dat duty free karretje (vol spullen die ik niet nodig heb) is ook niet meteen mijn ding. Shoppen doe ik wel ergens anders dan in de lucht.

03. Weinig beenruimte
Of zeg maar… weinig ruimte in het algmeen. We hebben allemaal nood aan onze persoonlijke ruimte, maar in het vliegtuig moeten we die regelmatig ver gaan zoeken. Tenzij je eerste klas reist zal je wellicht te maken krijgen met mensen die je armleuning blijven gebruiken, in slaap vallen op jouw schouder of met hun knieën tegen die van jouw beginnen te wrijven. Het ruimtegebrek hoort er natuurlijk bij, maar dat wilt zeker niet zeggen dat het plezant is.

04. Niet kunnen slapen
Die minieme ruimte in een vliegtuig zorgt ervoor dat ik nooit kan slapen. Daarbij komt dan ook nog eens dat ik alles overdenk, en mij op die manier in mijn hoofd steek dat de stewardessen sowieso gaan langskomen nét wanneer ik aan het slapen ben. Ik voel me dus nooit relaxed genoeg om goed en wel in slaap te kunnen vallen, zeg maar. Spijtig.

05. Nare geurtjes
Het is uiteraard nooit leuk om tijd te moeten spenderen nabij iemand met een allesoverheersende geur. Maar al zeker niet in zo’n compacte ruimte als in een vliegtuig. Wanneer je naast iemand komt te zitten met een slechte hygiëne of een érg penetrant parfum, dat is pech hebben.

06. Blote voeten
Niet iedereen is fan van blote voeten. En zo moeilijk is het nu ook weer niet om je sokken aan te houden.

07. Luidruchtige passagiers
Wanneer mensen zich niet generen om wat te veel te drinken, luidop te boeren of hun hele afgelopen vakantie extra luid met hun mede-reizigers na te bespreken. Of kinderen die het volume van hun tablet oorverdovend luid zetten terwijl ze aan het gamen zijn. Of huilbaby’s die de héle vlucht door blijven jammeren. En dat net wanneer jij je relax-vakantie al compleet hebt ingezet. Nee, bedankt.

08. Mensen die tegen je rugleuning duwen
Wanneer mensen tegen je stoel beginnen duwen en trappen, of er ruw wordt omgegaan met het in-flight entertainment waardoor je elke aanraking op het schermpje ook kunt voelen in je rug. Irritant! Ook knieën die in je rug drukken, tafeltjes die om de haverklap extra wild in- en uitgeklapt worden, en mensen die zich aan je stoel optrekken zijn best vervelend.

09. Onvoorzichtige gangpadwandelaars
Op vrijwel elke vlucht zitten er mensen die moeilijk stil kunnen zitten. Het zijn de types die je constant rond ziet wandelen in de gangpaden. Wanneer ze dan ook nog eens in sneltempo op en af naast je stoel beginnen te wandelen zonder op te letten, en tegen je aan beginnen botsen… dan zorgt dat voor ergernissen. Ik wil gewoon rustig van mijn vlucht kunnen genieten. Is dat dan echt zoveel gevraagd?

10. Mensen die de rugleuning van hun stoel meteen naar achter zetten
Alsof de ruimte die je hebt nog niet miniem genoeg is. Op de één of andere manier zit ik steevast achter mensen die hun rugleuning meteen, zonder boe of ba, naar achter zetten van zodra het kan. Plezant is anders.

11. Mensen die niet stoppen met praten
A.k.a. de spraakwatervallen. Ze bedoelen het goed, maar mijn type mensen zijn het niet. En al hélemaal niet op een vliegtuig. Wanneer je de pech hebt om langs een persoon te zitten die de behoefte heeft om zijn hele levensverhaal uit de doeken te doen, terwijl jij simpelweg van je vlucht wil genieten en wil relaxen met een filmpje of een boek erbij… dat is niet zo aangenaam.

12. Films zonder ondertitels
Want mij lukt het écht niet om in een vliegtuig een film te bekijken zonder ondertitels. Het lawaai van de vliegtuigmotor alleen al overheerst toch alles? Ondertitels zijn dus een must. Wanneer ik dan eindelijk een toffe film heb uitgekozen en blijkt dat er geen ondertitels (in de juiste taal) voor beschikbaar zijn, dan is dat balen.

13. Wanneer het afruimen op zich laat wachten
De ruimte die je in een vliegtuig krijgt is al zo klein. Wanneer je dan ook nog eens lang moet zitten wachten met een opengeklapt tafeltje vol afval voor je, dan kan dat vervelend zijn.

14. ‘Fasten Seatbelt’ – zo duidelijk mogelijk
Je kunt je dekentje niet deftig over je benen leggen want je gordel moet zichtbaar zijn voor de crew. Wil je gaan slapen? Neem dan zo’n positie aan dat ook dàn duidelijk zichtbaar is dat je je gordel draagt. Dan hoeft het personeel je niet wakker te maken om je te kunnen controleren. Allemaal goed en wel natuurlijk, maar soms kan het toch ook vervelend zijn.

15. Naar het toilet gaan
Een vliegtuigtoilet is voorzien van alle gemakken, maar om in die smalle ruimte tijdens het vliegen naar het toilet te moeten gaan… dat is niet mijn favoriete bezigheid. Echt proper kan je dat niet noemen. En opgesloten zitten in een vuile ruimte… dat is voor mij pure horror. Daarbovenop is het ook niet meteen plezant om mede-passagiers (die eventueel naast je zitten) te moeten storen omdat jij naar het toilet moet. Dat is altijd een beetje lastig.

>> Lees ook! Mijn tips voor een lange vliegreis.

Wat vind jij irritant in een vliegtuig?

Comments (4)

 • Naomi

  24 mei 2019 at 07:43

  Mensen die je ongevraagd ineens hun hele levensverhaal vertellen, vind ik altijd al heel erg irritant. In een vliegtuig kun je ook nog eens niet voor ze vluchten, dus ik kan me voorstellen dat dat drama is. En tja, ik durf niet te vliegen, maar ik weet bijna zeker dat ik me aan alle dingen die jij noemt ook zou ergeren als ik wel zou vliegen;).

 • Wendy

  24 mei 2019 at 11:56

  Vooral de hoeveelheid geluid vind ik irritant. En dat je zo weinig beenruimte hebt, al is dat nog best vol te houden als het hooguit een paar uur duurt. (Maar mijn milieubewuste kant heeft een hoop bezwaren tegen korte vluchten – nog meer dan tegen lange vluchten – dus dan zit ik dáár weer mee…)

 • Mevrouw Marloes

  24 mei 2019 at 12:23

  Omijngod, mensen die hun stoel naar achteren doen, zijn echt zo asociaal. Ik doe dan altijd expres het tafeltje keihard naar beneden en omhoog. Heb ook een hekel aan mensen die tegen je stoel aan trappen. Doe eens normaal, joh!

  Liefs,
  Marloes

 • Darina

  24 mei 2019 at 18:39

  Herkenbare situaties 🙁 vooral Luidruchtige passagiers vind ik heel irritant.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Mijn QATAR reisvideo!

Volgende bericht

Chaotische gedachten uit een luxe suite in Doha