Universal Studios Singapore – Mijn ultieme gids!

Zelf kan ik er maar moeilijk aan weerstaan, aan pretparken. Universal Studios kon ik daarom niet overslaan tijdens mijn reis in Singapore. Zeker na mijn bezoekje aan Universal Orlando in Florida enkele jaren geleden (grote aanrader, trouwens!) wilde ik graag nog eens terug naar dit themapark trekken. Niets zo plezant als rond te kunnen wandelen op een plek waar ze continue dramatische soundtracks afspelen op de achtergrond, en waarin je je uit het niets in een compleet andere setting kunt bevinden. Hieronder mijn ervaring met Universal Studios in Singapore, en meteen ook al mijn tips op een rijtje! 

Dichtbij het bruisende centrum van Singapore en makkelijk te bereiken; Universal Studios is de ideale daguitstap voor jong én oud. Het park ligt in Resorts World Sentosa op Sentosa Island, en lijkt wel een wereld op zich. Het volledige gebied is ingedeeld in zeven zones die elk gebaseerd zijn op specifieke films: Hollywood, Madagascar, Far Far Away, The Lost World, Ancient Egypt, Sci-Fi City en New York. 


Wat deze Universal zo uniek maakt zijn de diverse shows en meet & greets doorheen het park. Reis terug in de tijd en kom oog in oog te staan met dinosauriërs, dans met lachende minions of move it met de lemuren uit Madagascar. Het maakt ook absoluut niet uit hoe oud je bent… filmpersonages tot leven zien komen doet ieders hart weleens een slagje sneller slaan. Geniet ervan!


DE BASICS
Adres: Universal Studios Singapore, 8 Sentosa Gateway, Sentosa Island, Singapore 098269.


Openingsuren: Het park opent altijd om 10u en sluit, verschillend van dag tot dag, tussen 18u en 22u. Bekijk de Universal kalender voor exacte openingsuren!

Extra! Op vrijdag, zaterdag en zondag is het meestal erg druk in het park. Ook nationale feestdagen trekken veel volk. Probeer die dagen, indien mogelijk, te vermijden als je daar niet van houdt. Wat wel een minpuntje is op minder drukke dagen, is dat de parade en vuurwerkshow dan niet gehouden worden. Die vinden meestal plaats op vrijdag en/of zaterdag. Bekijk ook daarvoor de Universal kalender.

TIP! Zorg dat je zeker een 30-tal minuten voor opening aan de ingang van Universal staat. De wachtrijen kunnen daar namelijk erg lang worden. Plus, er wordt ook een show gegeven om het park te openen. Als je die graag wil zien kan je maar beter in het begin van de wachtrij staan.


TICKETS + PRIJZEN

Prijzen: voor volwassenen 79S$ (= 52 euro), voor kinderen (4-12j) 59S$ (= 39 euro) en voor senioren (60+) 41S$ (= 27 euro).

Tickets met korting: Via websites als Voyagin en Klook kan je, zeker voor volwassenen, goedkope deals scoren. Let wel! De prijzen kunnen variëren van dag tot dag! Voor kinderen en senioren zijn tickets echter vaak goedkoper via de Universal website zelf.

Extra! Het park kàn uitverkocht geraken. Als je dus zeker wil zijn om binnen te geraken kan je je tickets best op voorhand al bestellen.

TIP! Wij maakten gebruik van Klook en waren daar heel tevreden over. Verder is het ook makkelijk om je ticket online te kopen omdat je op die manier simpelweg je e-voucher op je telefoon kan laten zien aan de ingang van het park. (Of je print het af, als je je daar veiliger bij voelt.) Je moet niet meer aanschuiven aan de kassa en kunt rechtstreeks het park betreden. Bovendien hebben tickets die je online koopt geen specifieke datum (afhankelijk van waar je ze koopt wel een gebruikslimiet van x-aantal dagen), wat zorgt voor vrijheid in je reisplanning. Je moet dus niet op een specifieke dag in het park te vinden zijn. Handig!

EXPRESS PASS
Wat is het? Met een Express Pass moet je niet aanschuiven voor attracties, maar kan je in de daarvoor voorziene ‘Express Pass Line’ gaan staan. Zeker een fijne optie om te overwegen op drukke dagen (vrijdag – zondag) en op nationale feestdagen.

Express en Express Unlimited? Er bestaan twee types Express Passes. Je hebt de Universal Express Pass (vanaf 40S$ / 27 euro), waarbij je de pas één keer per attractie kan gebruiken. En je hebt de Universal Express Unlimited Pass (vanaf 70S$ / 46 euro), die je de hele dag lang ongelimiteerd kan gebruiken. Afhankelijk van de vraag naar Express Passes gaat de prijs ervan omhoog. Je kaartjes op voorhand kopen kan dus voordeliger zijn!
Let wel! De kosten van een Express Pass komen bovenop de kosten van je inkomticket!

Extra! Niet alle attracties hebben een ‘Express Pass Line’. Voor de Canopy Flyer, Treasure Hunter, Magic Potion Spin en Amber Rock Climb zal je ook met een Express Pass in de wachtrij moeten gaan staan.

TIP! Express Passes zijn te koop aan de ingang van het park, of in het park zelf. Ook op websites als Voyagin en Klook, waar je af en toe goede deals kan scoren, zijn ze beschikbaar. 

HOE ER GERAKEN?
MRT + monorail: In Singapore kan je je erg makkelijk verplaatsen met het openbaar vervoer. De MRT (metro) is snel en niet duur. Voor ons de ideale optie! Om met de MRT in Universal te geraken moet je naar HarbourFront MRT Station reizen, waar je zult arriveren nabij VivoCity Mall. Begeef je daarin naar Level 3, waar je de Sentosa Express Monorail naar de Universal Studios (Waterfront Station) kunt nemen. Een ticketje voor de monorail kan je simpelweg betalen met je EZ-Link kaart (MRT kaart) en kost 4S$ (= 2,5 euro). Heb je geen EZ-link kaart? Er zijn op Level 3 ook kassa’s en automaten beschikbaar waar je je monorail ticketje kunt kopen.

Eens aangekomen op Sentosa Island kan je de monorail vervolgens gratis gebruiken zoveel je maar wil. Of je nu in het bezit bent van een monorail ticketje of niet. Het ritje terug kost je dus ook niets.

Extra! De monorail rijdt dagelijks van 07u – 24u.

MRT + te voet: Neem de MRT naar HarbourFront MRT Station en volg in VivoCity Mall de wegwijzers naar de Sentosa BoardWalk. Wij vonden dit persoonlijk de meest makkelijke (en snelle!) optie. De monorail was telkens erg druk, dus te voet waren we sneller in Universal! De BoardWalk is ongeveer 700m lang, en neemt nog geen tien minuutjes wandelen in beslag. Er zijn bovendien loopbanden voorzien zodat je niet de hele 700m hoeft te wandelen. Easy peasy.

Tip! Als je na je dagje uit in Universal geen zin hebt om te voet weer te keren, dan kan je de monorail terug naar VivoCity Mall volledig gratis nemen!  

Cable Car: De leukste manier om op Sentosa Island te geraken is om een Cable Car te nemen. Eén optie is om in HarbourFront MRT Station de wegwijzers te volgen en zo de kabelbaan te nemen naar Imbiah Station. Daar aangekomen kan je vervolgens kiezen om te voet naar Universal te trekken, of om op de monorail te stappen. (De halte waar je dan moet afstappen is Waterfront Station, vlakbij Universal.)

Tip! Tickets voor de kabelbaan zijn ook verkrijgbaar via Voyagin en Klook!

Bus: Aan VivoCity en HarbourFront kan je bus RWS8 nemen, en aan Orchard Road de SBS Transit Bus 123. Afstappen doe je aan Resorts World Sentosa. Betalen kan je met je EZ-Link (MRT kaart).

Taxi: Afhankelijk van met hoeveel personen je reist kan een taxi goedkoper, en sowieso makkelijker, zijn. Standaard word je afgezet in de ondergrondse parking van Resorts World Sentosa. Vraag daarom aan je chauffeur of die je kan droppen voor de ingang van het casino (daar in die ondergrondse parking). Vanaf daar kan je namelijk de roltrap omhoog nemen, en kan je vervolgens bijna rechtstreeks Universal Studios binnen lopen.

(Sentosa BoardWalk)

ONZE FAVORIETE ATTRACTIES
Battlestar Galactica – Human vs. Cylon: De duellerende attractie die goed versus kwaad voorstelt; oftewel de mensen vs. de cylons. Je neemt het tegen elkaar op in twee erg verschillende rollercoasters. De blauwe stelt de ‘Cylons’ voor en gaat 5 keer overkop. De rode representeert de ‘Humans’ en wordt gezien als de minder heftige rollercoaster van beiden aangezien deze niet overkop gaat. Verder is dit, met een hoogte van 42,7m, ’s werelds hoogste duellerende rollercoaster. Kicken!

Extra! Aangezien je niets mag meenemen in deze attractie zijn er lockers voorzien. Er staat zelfs security voor de ingang van Battlestar Galactica die je nakijkt met metaaldetectoren! Neem daarom niet al te veel spullen mee naar Universal zodat je ze in één locker kan steken. Zo’n locker is bovendien gratis de eerste 45 minuten, en moet je daarna pas beginnen te betalen. Steek dus voor de zekerheid wat geld in je zak (met rits!) voor het geval je meer dan 45 minuten weg bent en je dat dus nodig hebt om je locker terug te openen. Alle informatie en prijzen over de Universal lockers vind je hier!


Tip! Hoewel de ‘Cylons’ als meer heftig wordt beschouwd, zou je in de ‘Humans’ meer g-kracht ervaren. Profiteer er dus van om beide rollercoasters met elkaar te vergelijken!

Transformers – The Ride: Een hyper reëel 3D ritje doorheen de wereld van de Transformers. Heel indrukwekkend omdat het zo écht leek. Al moet ik daarbij eerlijk zeggen dat ik extreem misselijk ben geworden in deze attractie. Als je dus, net zoals mij, last hebt van motion sickness… dan kan je deze attractie maar beter vermijden!

Tip! Deze attractie is één van de drukste attracties in Universal Studios. Ga er dus meteen tegen opening al heen, of neem nog eens een kijkje in de latere namiddag. Dan is het er vaak het meest kalm. Indien je er geen problemen mee hebt om een attractie alleen te ervaren… neem dan de Single Rider Line. Op die manier kan je heel wat tijd besparen!

Revenge of the Mummy: Mijn favoriete attractie in Universal Singapore was, zonder twijfel, Revenge of the Mummy. Dat is namelijk een super toffe en interessante mix van een rollercoaster en een spookhuis, inclusief verrassingen en multimedia effecten. Eng, spannend en ultra plezant tegelijkertijd!

Extra! Er zijn lockers voorzien voor je spullen, aangezien je ook hier niets mee mag nemen op de attractie. 

Canopy Flyer: Een extreem kort (amper 53 seconden) maar wel heel plezierig ritje waarbij je doorheen Jurassic Park vliegt. Voor deze attractie zijn er geen lockers voorzien, maar je kan er je schoenen en/of je spullen wel kwijt in een kastje wanneer je de attractie instapt.


Extra! Deze attractie is meestal erg druk. Om tijd te besparen kan je ook hier de Single Rider Line nemen. 


Jurassic Park Rapids Adventure: Een leuk ritje, met hier en daar wat spanning, doorheen Jurassic Park! De kans dat je nat wordt is erg groot, dus wees daarop voorbereid. Je kan je spullen hier achter laten in de daarvoor voorziene lockers (betalend!), maar dat moet niet per sé. Je mag alles meenemen in de attractie, maar dan wel op eigen risico; alles kan namelijk effectief héél nat worden.

Tip! Trek voor je dagje Universal makkelijke kleding aan die snel droogt.

ONZE FAVORIETE SHOWS + STREET ENTERTAINMENT
Shrek 4-D Adventure: Een grappige 4D filmervaring in een relaxte filmzaal. De complete ervaring duurt zo’n 30-tal minuten, dus hou daar rekening mee.

WaterWorld: Gebaseerd op de gelijknamige film uit 1995 zorgt deze stuntshow voor heel wat sensatie op (en rondom) het water. Fijn om eens gezien te hebben.

Lights, Camera, Action: Jij staat in een huisje aan de haven in New York, en ervaart hoe het is om daar een ware orkaan mee te maken. Verrassend.

Velociraptors: Dat moment waarop er in Jurassic Park Velociraptors ontsnappen, en jij er plots eentje tegenkomt. Yup! Het kan zomaar gebeuren.

Hollywood Dreams Parade: Een leuke parade waarin al je favoriete figuren uit Universal Studios tot leven komen. Zing en dans mee naar hartelust!

WAAR TE ETEN?
In het park kan je voornamelijk typisch pretpark eten vinden; fastfood aan hoge prijzen dus. Gelukkig is het eten er wél lekker en is er ook keuze genoeg. Pizza, frietjes, curry, noedels,… . Het is er allemaal. Er ligt zelfs een Starbucks in het park. Voor ieder wel wat wils dus. Bovendien bieden de meeste eetplekjes ook vegetarische opties aan. Dat staat duidelijk aangeduid op de plattegrond van het park, die je vlak na de ingang (en in souvenirshops) kunt vinden en gratis kunt meenemen.

Verder kan je ook makkelijk buiten het park gaan dineren. Op Sentosa Island is er keuze genoeg! Het enige dat je daarvoor moet doen is een re-entry stempel vragen aan de uitgang, en je inkomticket bijhouden. Op die manier kan je, op diezelfde dag, simpelweg het park binnen en buiten wandelen wanneer je maar wil.

Extra! Er wordt gevraagd geen eigen eten mee te brengen, maar specifiek verboden is het niet. 


Tip! De Malaysian Food Street, die nabij Universal Studios ligt, is een grote aanrader op vlak van eten. Lekker én niet duur! ‘Roti Canai & Nasi Briyani’ is daar bovendien een toptentje op vlak van vegetarisch eten! 


EXTRAS
Universal Studios Singapore is niet zo groot, dus het is makkelijk om je op voorhand al wat te oriënteren door op de kaart te kijken en je favoriete attracties uit te zoeken. Op die manier kan je een beetje plannen welke attracties je eerst wil doen en welke shows je zeker niet wil missen.

Extra! Van zodra je in het park bent dan kan je na de ingang best naar links wandelen (Madagascar) als je kleine kinderen bij je hebt. Wandel echter meteen naar rechts (New York) wanneer je gezelschap wat ouder is. De linkerkant van het park is namelijk meer georiënteerd op jonge kinderen, terwijl de rechterkant van het park meer wilde attracties bevat. 


Eens aangekomen in het park kan je, vlak na de ingang (of in souvenirshops), best een plattegrond van het park én een programmaboekje meenemen. Dan weet je meteen waar je wanneer moet zijn en kan je je planning aanpassen aan de uren van de shows die jij graag wil zien.

Tip! Neem een pen mee zodat je al de attracties en shows die je achter de rug hebt meteen kan afvinken. Of maak met je telefoon een foto van de plattegrond en het programmaboekje, en bekijk alles voor de rest van de dag op die manier op je smartphone. 

Attracties met een Single Rider Line zijn: Revenge of the Mummy, Transformers – The Ride, Jurassic Park Rapids Adventure en Canopy Flyer. Maak daar zeker gebruik van als het druk is in het park. Je kunt op die manier enorm veel tijd besparen.

Halloween Horror Nights: Zelf heb ik nog nooit zo’n Halloween Horror Night beleefd, maar voor de liefhebbers van enge dingen is dit (denk ik) wel een leuke gelegenheid om in het achterhoofd te houden. Universal Studios gaat rond de periode van Halloween namelijk all out en voorziet spookhuizen, shows, eten in thema, griezelige souvenirs,… . Je moet ervan houden!

CONCLUSIE
Universal Studios Singapore is een klein, maar fijn en mooi gemaakt pretpark. Ideaal voor een dagje uit (dan heb je ook effectief alles gezien en gedaan), en plezant voor jong én oud.

Ben jij al in Universal Singapore geweest? Extra tips zijn àltijd welkom!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Project S. - Bijgekomen

Volgende bericht

5x redenen waarom ik nog steeds blog