Mijn ultieme VERONA stadsgids

Na mijn verblijf in Verona vond ik het leuk om een stadsgids in elkaar te zetten. Met daarin al mijn tips voor een bezoekje aan de stad bekend van Romeo en Julia. Al schuilt er véél meer achter Verona dan Shakespeare’s meest populaire, tragische liefdesverhaal. De sfeer die er hangt is uniek, de panoramische uitzichten zijn sprookjesachtig mooi en er valt altijd wel iets te beleven. Ambiance gegarandeerd. Mijn eerste tip is alvast: gewoon gaan!

HET PLANNEN
Hoeveel dagen? Persoonlijk zou ik twee volledige dagen voorzien om Verona goed en wel te kunnen verkennen. Je kan de meest bekende bezienswaardigheden ook, in sneltempo, op één dag bezoeken. Maar persoonlijk doe ik het liever wat rustig aan en neem ik graag de tijd om een plek te leren kennen. Zo verbleven wij maar liefst vier dagen in Verona, waardoor wij de stad op ons gemak konden verkennen en geen bezienswaardigheden moesten overslaan wegens tijdsgebrek.

Goedkope vluchten? Ryanair vliegt vanuit Charleroi rechtstreeks naar Verona. Erg gemakkelijk. Aangekomen op de luchthaven kan je daar een taxi naar de stad nemen, of opteren voor de Aerobus (lijn 199). Die rijdt om de 20 minuten (tussen 06u35 en 23u30) en brengt je naar het Verona Porta Nuova treinstation. Van daaruit kan je de stad erg gemakkelijk te voet bereiken, of opteren voor een bus.

De Verona Card? De Verona Card is beschikbaar voor 24u (= 20 euro) of 48u (= 25 euro), en geeft je gratis toegang tot een heleboel bezienswaardigheden. Je kan er ook onbeperkt de bus mee gebruiken, en op verschillende plekken krijg je er korting mee. Afhankelijk van jouw planning kan je er heel wat mee besparen; dus reken op voorhand zeker uit of dat het geval is of niet.

AANKOMST
Auto – Arriveer je in Verona met de auto? Er is voldoende parking (zowel betalend als gratis) beschikbaar. Hou er wel rekening mee dat er in de oude binnenstad een ‘zona a traffico limitato‘ is ingesteld. Zonder vergunning mag je er alleen rijden tussen de aangegeven uren. Hou je je niet aan de afspraak, dan bestaat de kans dat je een fikse boete krijgt.

Trein – Kom je in Verona aan met de trein? Dan arriveer je waarschijnlijk in Verona’s grootste treinstation: Porta Nuova. Van daaruit kan je erg makkelijk te voet naar het centrum wandelen. Op een kwartiertje sta je al op de Piazza Bra. Niet zoveel zin om te wandelen? Er stoppen erg veel bussen voor Porta Nuova. Gebruik Google Maps (of Rome2Rio, of een soortgelijke app) om uit te zoeken welke bus je best kunt nemen naar je eerstvolgende stop.

Vliegtuig – Ben je naar Verona gereisd met het vliegtuig? Dan kan je vanaf de luchthaven op de Aerobus stappen (lijn 199), die je naar het Porta Nuova treinstation brengt voor €8 per persoon. Vervolgens kan je te voet of met de bus naar je eerstvolgende stop trekken.
Een makkelijkere, en over het algemeen ook duurdere (afhankelijk van met hoeveel personen je reist), optie is natuurlijk het nemen van een taxi aan de luchthaven.

OPENBAAR VERVOER
Te voet – Verona is erg klein. Eigenlijk kan je er vrijwel alles te voet doen en heb je het openbaar vervoer niet eens nodig. Ik vond dat erg aangenaam; lekker zorgeloos van bezienswaardigheid tot bezienswaardigheid slenteren.

De bus – De busservice in Verona is de ATV Verona. Wij hebben er geen gebruik van gemaakt omdat we dat niet nodig vonden, maar je kunt doorheen de stad dus sowieso wel makkelijk op de bus stappen.

De Hop-On Hop-Off bus – Persoonlijk vind ik het leuker om op een Hop-On Hop-Off bus te stappen in een stad waar alle bezienswaardigheden ver van elkaar weg liggen. Maar hoe dan ook… zulke dubbeldekkerbussen zijn sowieso wel leuk. In Verona heeft de bus twee routes, waarbij één route ook een stop heeft aan het Porta Nuova treinstation. Handig.

De taxi – Persoonlijk heb ik niet zoveel taxi’s gezien in Verona. Voor zover ik weet zijn er aan de luchthaven, het Porta Nuova treinstation, en op de Piazza Bra taxistaanplaatsen waar je dus een taxi kunt nemen. Op andere plekken zal je er zelf eentje moeten bellen.

Met de fiets – Verona heeft zo’n 20-tal onbemande fietsstations verdeeld over de gehele stad. Je betaalt voor een bepaalde periode (dag/week/maand), en kunt gedurende die periode onbeperkt fietsen blijven huren. Er zijn geen extra kosten aan de service verbonden, zolang je je fiets telkens binnen het half uur maar weer terugplaatst in een station. Meer info? BikeVerona.it!

WAAR VERBLIJVEN?
Er zijn een hele hoop accomodaties te vinden in Verona. Van hotels tot b&b’s tot airbnb’s tot privé appartementen. Boek je verblijf indien mogelijk in de oude binnenstad, of net aan de rand ervan. Wij verbleven vlakbij de Piazza Bra en dat beviel ons qua ligging erg goed. Van daaruit hebben we bovendien alles te voet kunnen bereiken; zowel al de bezienswaardigheden die op onze planning stonden, als het treinstation waar we de Aerobus van en naar de luchthaven namen.

Tip! Het elektriciteitsnetwerk is in Italië hetzelfde als bij ons, maar de stopcontacten zijn er wel verschillend. Zo konden wij de oplader van onze gsm er wél gebruiken, maar die van onze MacBook niet. Neem voor de zekerheid dus een wereldstekker mee.

ETEN EN DRINKEN
Dit zijn, naar mijn mening, zeker enkele plekjes die de moeite waard zijn:

Ristorante Pizzeria Marechiaro Lekkere pizza.
L’Orologio – Lekkere pasta.
Pizzeria Risotteria Da Mario – Pizza en pasta.
Caffè Anselmi – Gezellig terras. Lekkere koffie. Ook fijn om te ontbijten of lunchen!
Pasticceria Pradaval – Leuke ontbijtplek. Heerlijke koffiekoeken en koffie.
El Cuciar Bistrot – Koffie.
Caffe Borsari – Klein koffiewinkeltje. Overheerlijke koffie. Let wel! Het kan er érg druk zijn.
Enoteca Zero 7 – Wijnbar. (Ook lekkere koffie!)
Gelateria La Romano – Ijsjes.
Gelateria Savoia – Ijsjes.

TE DOEN
Piazza BraArena di VeronaToeristisch treintjeMuseo Lapidario MaffeianoCasa di GiuliettaArco della CostaTorre dei LambertiPiazza delle ErbeChiesa di Sant’AnastasiaDuomo di VeronaPonte PietraCastel San PietroVia Mazzini – Palazzo Giardino GiustiBasillica di San ZenoMuseo di CastelvecchioTeatro RomanoSantuario Madonna di LourdesPorta dei Borsari – En lekker gaan uit eten, uiteraard 😉

>> Meer informatie over bovenstaande bezienswaardigheden/activiteiten?! Mijn 20 favoriete bezienswaardigheden in Verona.

DAGUITSTAPJES
Aangezien Verona zo klein is kan je, wanneer je er wat tijd teveel hebt, een leuk daguitstapje op je planning zetten. Er liggen namelijk heel wat mooie plekken in de buurt. Venetië, Milaan, het Gardameer, Brescia, Bologne,… . Noem maar op. Aangezien wij zelf geen daguitstap hebben gemaakt wegens tijdsgebrek (en ik daar dus ook niets over kan vertellen), verwijs ik graag door naar het artikel ‘Day Trips from Verona‘ op RossiWrites.com! Daarin worden maar liefst 16 interessante bestemmingen besproken die een daguitstapje vanuit Verona meer dan waard zijn!

Heb jij nog tips voor Verona? Laat ze dan gerust achter in de reacties hieronder! Comments (4)

 • Darina

  8 april 2019 at 05:55

  Een mooie en handige stadsgids! Ik ben heel nieuwsgierig geworden naar Verona.

  1. HosteSarah

   12 april 2019 at 14:02

   Bedankt! En oeh… zo fijn om te lezen 🙂

 • Evelyne Vergote

  8 april 2019 at 15:07

  Die Verona-card lijkt mij wel interessant! Goeie tip tegen dat ik er eens naartoe ga (als ik het tegen dan niet vergeten ben, haha)

  1. HosteSarah

   12 april 2019 at 14:03

   Tegen dan zoek je zulke info automatisch wel opnieuw op 😉 Maar die kaar is inderdaad wel erg handig! Grote aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

20x mijn favoriete bezienswaardigheden in VERONA

Volgende bericht

10x tips voor een extra vrolijk Pasen