25x wat te eten in Singapore – Veggie editie!

Vegetarisch eten vinden in Singapore was niet zo makkelijk als ik had verwacht. Je hebt er voldoende bekende ketens (Domino’s, Subway,…) waar je sowieso altijd terecht kunt voor een veggie optie, maar in lokale restaurantjes iets zonder vlees of vis vinden… dat vond ik niet altijd even simpel. Vaak wordt er namelijk wél gewerkt met vis en/of visolie in gerechten die ‘vegetarisch’ worden genoemd. Of spreken de mensen niet voldoende Engels om duidelijk te kunnen vertellen wàt een gerecht precies is, en wat er allemaal in zit. Wij zochten op voorhand enkele vegetarische gerechten (en desserts, en drankjes) op die we graag wilden uitproberen, en kwamen met deze lijst op de proppen. 

01. Popiah 
Een popiah is een soort loempia van tarwebloem. Het deeg is erg dun en de vulling bestaat meestal uit noedels of rijst, ei, groentjes en stukjes vlees of vis (die in de veggie versie worden weggelaten). Vaak geserveerd met chilisaus.


Ann Chin Handmade Popiah (food stall): Locaties + openingsuren | Facebook


02. Carrot cake
Carrot cake is misschien wel het meest verwarrende gerecht uit heel Singapore. Het is namelijk niet de worteltaart die wij kennen die geserveerd wordt, maar een hartig gerechtje dat wordt gegeten als ontbijt. Sterker nog, het volledige gerecht heeft zelfs niets te maken met ‘cake’ en bevat niet eens wortelen. Wat het wél bevat is witte radijzen, rijstbloem, look en ei. (Een zwarte versie bevat ook sojasaus!). Een erg populair en geliefd gerecht onder locals, dat is zeker.
Let wel! Carrot cake klinkt op het eerste zicht vegetarisch, maar wordt helaas vaak bereid met visolie. De enige volledige veggie carrot cakes die wij wisten te vinden waren degenen op onderstaande locaties:

– Gokul Vegetarian: Locaties + openingsuren.
– Ci Wen Vegetarian (food stall): Blk 724 Ang Mo Kio Ave 6, #01-17Singapore 560724 | Openingsuren: 08u – 21u (gesloten op woensdag) | Facebook.


03. Rojak
Rojak is een Indonesisch gerecht dat meestal wordt gegeten als bijgerecht of als dessert. Het wordt gemaakt door fruit (en soms ook groenten) te mengen met een zoet-zuur sausje op basis van palmsuiker, soja, chili en azijn. In Singapore worden er ook vaak gefrituurde deegwaren of gebakken tofu aan toegevoegd. 


Rojak Line (food stall): 44 Holland Drive #02-13, Singapore 270044 | Openingsuren: 12u – 20u (gesloten op dinsdag en woensdag) | Website
– Ci Wen Vegetarian (food stall): Blk 724 Ang Mo Kio Ave 6, #01-17Singapore 560724 | Openingsuren: 08u – 21u (gesloten op woensdag) | Facebook.


04. Laksa
Laksa is een pittige noedelsoep die in Singapore voornamelijk bereid wordt met kokoscurry. Vaak wordt het gerecht gegeten met vis of garnalen, maar in de vegetarische versie krijg je er gelukkig alleen maar groentjes bij geserveerd. 

– Gokul Vegetarian: Locaties + openingsuren.
Kwan Inn Vegetarian (food stall): Openingsuren: dagelijks van 07 – 18u | Locaties

05. Bee hoon
Bee hoon, in het Nederlands ‘mihoen’, is een dunne Chinese noedel gemaakt van rijstbloem. Meestal worden de noedels gewokt of gefrituurd samen met verschillende groenten, maar regelmatig gebruikt men ze ook in soepen en salades. 


Ci Wen Vegetarian (food stall): Blk 724 Ang Mo Kio Ave 6, #01-17Singapore 560724 | Openingsuren: 08u – 21u (gesloten op woensdag) | Facebook.
Ru Yi Yuan (food stall): 80 Redhill Lane, Stall 4, Singapore 150080 EN 273 Bukit Batok East Ave 4, Singapore 650271 EN 46-1 Tanglin Halt Road, Singapore 142046 | Openingsuren: dagelijks van 05u30 – 13u. 

06. Mee goreng
Het verschil tussen ‘bee hoon’ en ‘mee goreng’ zit hem voornamelijk in de noedels; voor ‘mee goreng’ wordt namelijk geen mihoen gebruikt, maar grijpt men naar eiernoedels of sobanoedels. Ook in dit gerecht worden ze gefrituurd samen met verschillende groentjes, look en ui. Al wordt er soms ook ei en/of tofu aan de vegetarische versie toegevoegd.

– Kampong Glam Cafe: 17 Bussorah Street, Singapore 199438 | Openingsuren: dagelijks van 08u – 02u | Website


07. Masala dosa
Masala dosa is een echte Indische lekkernij die je ook in Singapore, met name in Little India, makkelijk kunt vinden. Het gerecht bestaat uit een soort pannenkoekje gemaakt van rijstbloem, vaak met een vulling van aardappel en masala kruiden. (Of een vulling van curry, kokos en linzen.) Krokant en pittig van smaak, en vaak geserveerd met verschillende sausjes.

– Komala VilasLocaties + openingsuren
– Gokul Vegetarian: Locaties + openingsuren
– Nalan Restaurant13 stamford road, B2-54 capitol piazza, Singapore 178905 | Openingsuren: dagelijks van 09 – 23u | Website


08. Gado gado
‘Gado gado’ betekent ‘mix mix’ in Indonesië. Het is een salade die bestaat uit verschillende ingrediënten: tofu, hardgekookt ei, vegetarische kroepoek, groene groentjes en een pikant pindasausje. Erg lekker!

Bumbu: Locaties + openingsuren


09. Pisang goreng
Pisang goreng betekent simpelweg ‘gebakken banaan’ en wordt graag gegeten als snack of als ontbijt. Het is erg geliefd als streetfood en wordt tegenwoordig geserveerd met extra’s zoals vanille ijs, chocoladesaus, kaneel of suiker. Standaard worden de bananen gebakken in een mengeling van rijstmeel, tapiocameel en water. Daardoor ontstaat er een lekker krokant korstje waar iedereen van lijkt te houden. 

– Te verkrijgen in elk hawker center.


10. Doerian
Doerian is een speciale, stinkende vrucht die volgens velen wel erg lekker smaakt. In Azië wordt hij vaak verkocht in kleine kraampjes op straat, dus in Singapore hebben we ervan geprofiteerd en een stukje van deze unieke vrucht geproefd. De geur is inderdaad niet alles, maar vond ik wel beter meevallen dan sommige mensen doen uitschijnen. Ik voelde bijvoorbeeld niet de behoefte om, telkens wanneer ik een doerian-kraampje passeerde, mijn neus dicht te knijpen. Qua smaak was ik verder niet de grootste fan van de doerian. Ik vond de vrucht erg scherp (nootachtig?) smaken en hield ook niet zo van de nasmaak.

Mocht je nu wél fan zijn van de doerian… in Singapore kom je vrijwel overal kraampjes tegen waar je de vrucht kan kopen. Ook zijn er doerian ijsjes, doerian pizza’s, doerian koekjes,… verkrijgbaar! Je kan het zo gek niet bedenken.11. Kaya Balls
Kleine deegballetjes gevuld met kaya (coconut jam) gemaakt van ei, suiker, kokosmelk en pandan. Wij kwamen ze tegen op Bugis Street Market, waar je ze ook kon verkrijgen met een vulling van doerian of een vulling van kaas. 

– Bugis Street Market3 New Bugis Street, Singapore 188867 | Openingsuren: dagelijks van 11u – 22u. 12. Fried sesame balls
Gefrituurde deegballetjes in een jasje van sesamzaadjes, met een vulling van pinda of bonen. Super lekker! 

Verkrijgbaar in Lau Pa Sat (hawker center) en op Bugis Street Market. 


13. Beancurd
Beancurd komt origineel uit China maar is tegenwoordig ook in Singapore alom bekend. Het is een soort pudding gemaakt van sojabonen, die graag wordt gegeten als dessert of als ontbijt. Als topping wordt er vaak siroop gebruikt. 
Let wel! Beancurd wordt vrijwel in alle hawker centers verkocht, maar kan weleens gemaakt worden met gelatine. Vraag dus voor de zekerheid wat er precies in de pudding zit indien je geen gelatine eet. 
De twee volgende plekjes zijn alvast wél gelatine-vrij:

– Beancurd City (food stall): 133 Jalan Besar, Singapore 208851 | Openingsuren: dagelijks van 13u – 22u30 | Facebook.
– Mr. BeanLocaties + openingsuren14. Kueh

Gemaakt van kokos, palmsuiker en tapioca- en/of rijstmeel is dit een typisch dessert dat je in Singapore kan vinden. Geen koek en geen pudding, maar iets er tussenin. Hoe dan ook een zoete lekkernij die er vaak mooi en kleurrijk uitziet. 
Let wel! Niet elk type kueh is vegetarisch, dus vraag zeker naar een veggie variant! 

Bengawan Solo: Locaties + openingsuren
Lek Lim (Food stall): Blk 84, Bedok North Street 4, #01-21, Singapore 460084 | Openingsuren: 6u30 – 18u (maandag – zaterdag) en 6u30 – 14u (zondag) | Website

15. Mochi 
Mochi zijn kleine, ronde cakejes die gemaakt worden van kleefrijst en uit een zoet (plakkerig!) deeg bestaan. Ze hebben een aparte textuur, een unieke smaak en zijn bijzonder lekker. Wat ik persoonlijk éxtra smakelijk vind is mochi ijs; dat is bevroren mochi met een vulling van roomijs. Overheerlijk.

Janice WongParagon, 290 Orchard Road, B1-k28, Singapore 238859 | Openingsuren: dagelijks van 10u – 21u30 | Andere filialen
KaneMochi (mochi ijs): 201 Victoria Street #02-50, Singapore 188067 | Openingsuren: dagelijks van 10u – 22u | Website. 

16. Ice cream sandwiches 
De ice cream sandwiches zijn in Singapore wel een ding. Er bestaan twee verschillende soorten: eentje met als buitenkant twee krokante koekjes, en eentje met als buitenkant een boterham. En die laatstgenoemde is, hoe gek het misschien ook klinkt, écht een grote aanrader. Het brood kan je bovendien verkrijgen in een simpele witte versie, of in een regenboogversie die lichtjes op smaak is gebracht met pandan (ook wel de vanille van het Oosten genoemd). Fluweelzacht qua textuur en overheerlijk qua smaak. Op vlak van ijs kan je overigens kiezen tussen smaken als doerian en corn bread, maar zijn ook de standaard smaken als vanille of stracciatella altijd verkrijgbaar. 

– Kraampje op Bugis Street Market (voor winkelcentrum Fu Lu Shou).
– Verschillende kraampjes in Orchard Road (voor winkelcentrum Ngee Ann City).
– Kraampje in Clarke Quay (nabij de Read Bridge).

17. Shaved ice 
Shaved ice, op smaak gebracht door een lekker siroopje, is hip en trending in Singapore. Het wordt geserveerd met toppings als fruit, chocolade, mochi, koekjes, pinda’s,… en zelfs zoete aardappel, bonen en maïs. Interessant, dat is zeker! 


Mei Heong Yuen DessertLocaties | Openingsuren: dinsdag – zondag van 12u – 21u30.
Ippudo: Locaties + openingsuren.
Tsujiri: Locaties + openingsuren.
Ice Lab Cafe: 321 Orchard Road, Orchard Shopping Centre #01-01/02, Singapore 238866 EN 164 Rochor Rd., Bugis Village, Singapore 188439 | Openingsuren: dagelijks van 12u – 23u | Instagram.

18. Chendol
Chendol is een soort shaved ice dessert en is ontzettend populair in Singapore. Het ziet er in eerste instantie niet zo smakelijk uit, maar is dat zeker wel. Het gerechte wordt gemaakt van crushed ice, kokosmelk en palmsuiker. En als topping worden standaard kleine jellies gebruikt die gemaakt worden van pandan, rijst en groene kleurstof. Vaak wordt het dessert ook geserveerd samen met rode bonen of maïs.

– Te verkrijgen in elk hawker center.

19. Regenboogcake 
Regenboogcake ziet er niet alleen leuk uit, het is nog eens lekker ook. En in Singapore is het op een hele hoop plekken te verkrijgen. 
Let wel! Het witte glazuur is niet standaard botercrème (zoals ik dacht), maar wordt op verschillende plekken gemaakt met roomkaas. Daar ben ik, persoonlijk, niet de grootste fan van. Ik vraag dus op voorhand graag hoe de cake precies gemaakt is zodat ik niet voor teleurstellingen kom te staan.
Tip! Ook regenboogpannenkoeken zijn de moeite! Yum!

Dean & Deluca: Locaties + openingsuren
NOM – Bistro & Bakery400 Paya Lebar Way, Macpherson Community Club Level 1, Singapore 379131 | Openingsuren
Fresh Fruits Lab351 Changi Road, Lor Marzuki, Singapore 419818 | Openingsuren. (Ook regenboogpannenkoeken verkrijgbaar.)
I Am674 North Bridge Road, Singapore 188804 | Openingsuren. (Ook regenboogpannenkoeken verkrijgbaar.)


20. Singapore Sling
Uiteraard mag de Singapore Sling ook niet op mijn lijstje ontbreken. De cocktail werd in 1915 uitgevonden door een barman in het Raffles hotel in Singapore! Het drankje is gebaseerd op gin en bevat verder ananassap, limoensap, kersenlikeur, grenadine en DOM Bénédictine. 

– The Long Bar (Raffles Hotel)1 Beach Road, Singapore 189673 | Openingsuren: dagelijks van 11u – 23u | Website


21. Vruchtensapjes 
de Vruchtensapjes! Ze zijn te vinden in meerdere hawker centers, maar nergens heb ik zoveel verschillende soorten bij elkaar gezien als op Bugis Street Market. Ze zijn lekker, verfrissend, en kosten amper 1S$. Ideaal!

– Bugis Street Market3 New Bugis Street, Singapore 188867 | Openingsuren: dagelijks van 11u – 22u. 

22. Sugarcane juice (met limoen)
Oftewel een suikerriet sapje dat je kunt drinken met of zonder limoen. Smakelijk en verkoelend tegelijkertijd. Helemaal top!

Te verkrijgen in elk hawker center. 

23. Milo Dinosaur
Een ‘Milo Dinosaur’ is een chocolademelk die warm wordt bereid, vervolgens wordt gekoeld met ijsblokjes, en waarop men een extra lepel onopgelost Milo-poeder (dat is een soort cacaopoeder) schept. Dat zorgt volgens velen voor een éxtra lekker chocolade drankje. 
Een variant op het drankje is overigens de ‘Milo Godzilla’. Dan krijg je een kopje Milo voorgeschoteld met daarbovenop ijs en/of slagroom. Hmm.


– Te verkrijgen in elk hawker center. 

24. Kopi
Kopi is simpelweg koffie in Singapore. En wàt voor koffie. Super lekker en super goedkoop. Starbucks, say what?! Op voorhand moet je wel een beetje research doen op vlak van het bestellen van je kopi; dat is namelijk niet zo simpel als het lijkt. Geloof mij! Zo krijg je als je ‘kopi’ bestelt een tas koffie met daarin melk en suiker voorgeschoteld. Drink je je koffie liever zwart? Dan moet je ‘kopi kosong’ vragen. Zoals ik al zei: niet zo simpel. Dit artikel vond ik alvast handig om mij op weg te helpen!

– Te verkrijgen in elk hawker center. 

25. Bubble tea 
Bubble tea is altijd en overal een grote hit bij mij, en in Singapore zijn er een hele hoop leuke plekjes waar je dit heerlijke drankje kunt bestellen. Iets wat ik nog niet kende was overigens de ‘Brown Sugar Milk with Black Pearls’, wat echt belachelijk lekker bleek te zijn. Hmm hmm. Hele grote aanrader!

Liho: Locaties + openingsuren | Facebook.
– Bobii FrutiiThe Clementi Mall, 3155 Commonwealth Ave West, Singapore 129588 | Openingsuren: dagelijks van 11u – 21u | Instagram.
Tiger SugarCapitol Piazza #B2-32, 13 Stamford Road, Singapore 178905 EN Chinatown Point, 133 New Bridge Road #B1-42 Singapore 059413 EN Paragon Orchard, 290 Orchard Road, Singapore 238859 | Openingsuren: dagelijks van 11u – 22u | Instagram


Ken jij nog lekkere veggie gerechten of drankjes die ik moet uitproberen in Singapore? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Mijn Singapore reisvideo!

Volgende bericht

Het minder leuke aan reizen...