20x mijn favoriete bezienswaardigheden in VERONA

Hoewel Verona niet bijster groot is, zijn er toch meer dan genoeg interessante dingen te zien en te doen. Wij spendeerden er maar liefst vier dagen en hebben ons er geen moment verveeld. Wat we dan allemaal gedaan hebben? Hier volgen mijn 20 favoriete bezienswaardigheden in Verona!

01. PIAZZA BRA
De Piazza Bra is één van de grootste pleinen van Europa, maar voelt door zijn charme zeker niet zo aan. Geflankeerd door restaurants, historische gebouwen en de Arena di Verona is dit plein absoluut een levendige locatie. De ideale plek om te genieten van de Italiaanse sfeer. Met wat geluk kan je er zelfs meegenieten van de muziek die, vanuit de Arena, de omgeving vult. Zalig. 


02. ARENA DI VERONA 
De Arena van Verona is één van de best bewaarde romeinse amfitheaters ter wereld. Gebouwd in 30 n.Chr., grotendeels verwoest door een aardbeving in 1117, en vervolgens (nadat het gebruikt werd als steengroeve waar makkelijk materiaal gevonden werd) heropgebouwd om er theatervoorstellingen in te kunnen geven. Dankzij de fantastische akoestiek is het gebouw daar dan ook uitermate geschikt voor. Vandaag de dag kan men er gaan genieten van opera, theater, ballet en af en toe zelfs een concert. Spectaculair, dat is zeker. 


Tickets voor een voorstelling kosten meestal tussen de 20 en de 200 euro, afhankelijk van waar je gaat zitten. Voor een zitplaats op de stenen trappen van de Arena betaal je al snel heel wat minder dan voor een meer comfortabele stoel dichter bij het podium. 


Tip! Ga je naar een voorstelling kijken en zit je op de stenen trappen? Neem dan een kussentje mee waar je op kunt gaan zitten. Of huur er eentje in de Arena zelf. Die trappen zijn namelijk écht hard! 03. TOERISTISCH TREINTJE
Oké, ik weet het. Zo’n typisch toeristentreintje is geen bezienswaardigheid op zich, maar is er wel eentje die je op een leuke manier langs de meest bekende bezienswaardigheden loodst. Stoppen doe je onderweg niet, maar je krijgt wel voldoende informatie over alles wat je tegenkomt. En je krijgt meteen ook een goed beeld van hoe Verona eruit ziet en waar alles precies gelegen is. Vertrekken doet het treintje elke 25 minuten op de Piazza Bra. Tickets zijn aan boord verkrijgbaar voor €5 per persoon.


04. MUSEO LAPIDARIO MAFFEIANO 
Het Museo Lapidario Maffeiano is één van de oudste archeologische musea van Europa. Tussen 1718 en 1728 werd er een eerste tentoonstelling met steengravures gehouden. Vandaag de dag worden er nog steeds voornamelijk grafartikelen getoond (steengravures, urnen,…) die Grieks, Etruskisch of Romeins zijn. Het museum is niet erg groot, maar sowieso wel uniek in z’n soort. 


05. CASA DI GIULIETTA 
Julia’s huis is een soort bedevaartsoort geworden voor verliefde stelletjes. Hoewel ook mensen met een gebroken hart er naartoe trekken omdat ze de hoop in de liefde niet willen opgeven. Zo staat er op de binnenplaats van Casa di Giulietta een bronzen standbeeld van Julia. Wanneer je de rechterborst van het beeld aanraakt zou je, volgens de legende, geluk vinden in de liefde. Verder worden er ook liefdesboodschappen (vaak met kauwgom) op de muren gehangen en kom je er overal liefdesslotjes tegen. Een waar walhalla voor de romantische zieltjes onder ons. 


Zelf ben ik niet zo te vinden voor al dat, naar mijn mening, kleffe gedoe. Maar wat ik wél plezant vond waren de brievenbussen van Club di Giulietta. Club di Giulietta is namelijk een vrijwilligersorganisatie die alle brieven die gericht zijn aan Julia beantwoordt. De zogenaamde ‘Juliet’s secretaries’ ontvangen dagelijks zakkenvol liefdesbrieven van over de hele wereld, die ze ook effectief allemaal lezen en beantwoorden. Zo leuk! Ik schreef mijn brief vol vragen en opmerkingen omtrent de liefde thuis al, en postte hem in de daarvoor voorziene brievenbus in Casa di Giulietta. Mijn antwoord kijk ik nog steeds vol spanning tegemoet.

Tip! Bezoek Casa di Giulietta tegen openingstijd! Het wordt er héél snel ook héél druk, dus wees er op tijd bij. Zeker als je ook eens op hét balkon der balkons wilt gaan zonder 100 andere Julia’s aan je zij 😉


06. ARCO DELLA COSTA
De Arco della Costa verbindt de pleinen ‘delle Erbe’ en ‘dei Signori’ met elkaar. Het is een bekende boog waaronder een walvisrib bengelt. Niemand weet precies hoelang dat ding er al hant, maar volgens de legende zou het exemplaar naar beneden moeten vallen van zodra er een persoon onder loopt die nog nooit een leugen heeft verteld. Of iets in die trend. Heel speciaal. Als je niet goed oplet loop je er ook zo aan voorbij. Uitkijken is dus de boodschap!


07. TORRE DEI LAMBERTI 

De Torre dei Lamberti is maar liefst 84m hoog en bevindt zich naast de Arco della Costa. Hij werd gebouwd in 1172, en vernietigd door een blikseminslag in 1403. De heropbouw begon in 1448. Vandaag de dag kan je tegen betaling, met de lift of met de trap, naar het hoogste punt van de toren om er van een fraai uitzicht over de gehele binnenstad te kunnen genieten. 
Let wel! De klokken luiden er nog steeds elk half uur, dus schrik niet. 


08. PIAZZA DELLE ERBE

Piazza delle Erbe is, net zoals de Piazza Bra, een levendige locatie waar je op en top van de Italiaanse sfeer kunt genieten. Er wordt dagelijks markt gehouden en op de terrasjes is het vrijwel continue gezellig druk. Omringt door prachtige historische gebouwen ademt dit plein de cultuur van Italië in en uit. Ultra sfeervol! 


En hoewel Piazza delle Erbe een echte trekpleister is, is het aangrenzende Piazza dei Signori zeker ook een bezoekje waard. Het is er wat compacter en minder druk, en in het midden van het plein staat er een groot standbeeld van Dante Alighieri. Dat is meteen ook de reden waarom, voornamelijk onder locals, weleens naar de plek wordt verwezen als ‘Piazza Dante’. 

09. CHIESA DI SANT’ANASTASIA
De Sant’Anastasia basiliek is sober aan de buitenkant, en indrukwekkend aan de binnenkant. De bouw begon in 1290, maar pas in de 15de eeuw werd de kerk volledig voltooid. Het is niet voor niets de grootste kerk van de stad. Via een audiogids kan je hier bovendien op een leuke en makkelijke manier alles over de basiliek te weten komen. Interessant. 


10. DUOMO DI VERONA
De Duomo di Verona, oftewel de Duomo Santa Maria Matricolare, bestaat in werkelijkheid uit een aantal oude gebouwen. Er valt hier dus best wel wat te zien. Al zullen het voornamelijk de liefhebbers van een mix van Gotische en Romaanse elementen zijn die hier hun draai gaan vinden. De kathedraal, waarvan de bouw eindigde in 1187, is aan de buitenkant iets rijkelijker versierd dan andere kathedralen in Verona. Maar alsnog blijft het relatief sobere exterieur in groot contrast staan met het rijkelijk versierde interieur. Indrukwekkend. Verder kan je ook hier via een audiogids informatie verkrijgen over de volledige kerk. 

11. PONTE PIETRA
De Ponte Pietra, wat betekent ‘Stenen Brug’, is één van de oudste bruggen in Verona en loopt over de rivier ‘Adige’. De brug op zich is zeker niet mis, maar het zijn voornamelijk de mooi gekleurde huisjes in combinatie met de stadspoort en het Veronese heuvellandscap dat de brug zo speciaal maakt. De omgeving hier, bij het water, zorgt absoluut voor een bijzondere sfeer. 


12. CASTEL SAN PIETRO
Castel San Pietro zelf is al jarenlang gesloten voor het publiek omdat het gebouw zo verwaarloosd is. Het plein er tegenover is gelukkig wel toegankelijk, en kan je zowel te voet als met de funicolare bereiken. Voor 2 euro (voor de funicolare) heb je al een retour ticketje, waarvoor je een sprookjesachtig uitzicht over de hele stad in de plaats krijgt. Zo romantisch. 


Wij namen overigens de kabelbaan naar de top, en besloten te voet terug naar beneden te wandelen. Op die manier konden we onderweg ook nog wat leuke dingen bezichtigen. 


13. VIA MAZZINI
Dé nummer één winkelstraat in Verona is de Via Mazzini. Ze vormt de verbinding tussen de Piazza Bra en de Piazza delle Erbe (handig!), en is een waar mekka voor de echte shopaholics. Naast chique Italiaanse boetiekjes kan je er ook typische luxemerken (à la Gucci) en meer betaalbare ketens (à la Zara) terugvinden. Voor ieder wat wils dus. Let wel! Het kan er enorm druk worden, dus wees voorbereid en ga tegen openingstijd shoppen als je niet zo van die drukte houdt. 


14. PORTA DEI BORSARI
De Porta dei Borsari is één van Verona’s oude romeinse stadspoorten. Vroeger was het dé hoofdingang van Verona (iedereen moest er passeren om binnen de stadsmuren te geraken!), maar tegenwoordig is het simpelweg de verbinding tussen twee straten (de Corso Cavour en de Corso Porta Borsari). De Corso Porta Borsari is trouwens een gezellige winkelstraat met zowel bekende (luxe) ketens als Italiaanse boetiekjes. Net zoals de Via Mazzini is ook deze straat dus een ideale plek voor de shopliefhebbers onder ons. 

15. PALAZZO GIARDINO GIUSTI
De Giardino Giusti tuin lijkt wel een geheime tuin, verscholen achter een hele simpele gevel. Je moet oppassen dat je er niet voorbij loopt! De tuin werd door de eigenaars voor het eerst aangelegd in 1570 met de bedoeling bezoekers te verrassen en te inspireren; en dat is zeker gelukt. De tuin werd zo populair dat zelfs Mozart en Goethe er op bezoek zijn geweest. 


Hoe dan ook is het de ideale plek om, tussen al het groen, eventjes te bekomen van de drukte van de stad. Achteraan de tuin, in het hoger gelegen bosgedeelte, zijn er bovendien verschillende mystieke elementen toegevoegd (bv. een grot). Ook kan je daar genieten van een fraai uitzicht over Verona. Vergeet dat achterste gedeelte, dat er wat verwilderd uitziet, dus zeker niet te verkennen. Ook dat is de moeite waard!


16. BASILICA DI SAN ZENO
De basiliek van San Zeno is een romaanse basiliek die werd gebouwd ter ere van de patroonheilige van Verona: Sint Zeno. Na enkele keren te zijn vernietigd en vervolgens weer te zijn heropgebouwd, kreeg de kerk zijn huidige vorm in 1398. De buitenkant van het gebouw is erg sober, en de binnenkant best indrukwekkend. Mooi én interessant. Via een audiogids kan je hier bovendien erg veel informatie krijgen over alles wat je maar over de kerk wilt weten. Daarnaast is ook de kloostergang, die zich links van de basiliek bevindt, een bezoekje zeker waard. 

17. MUSEO DI CASTELVECCHIO
In het middeleeuws kasteel Castelvecchio bevindt zich een kunstmuseum, dat werd geopend in 1924. Er worden voornamelijk religieuze kunstwerken (uit de 12de – 18de eeuw) tentoongesteld. 


De bouw van Castelvecchio zelf startte in 1354, met als bedoeling de macht van de familie Scaligeri te tonen. De bijhorende Ponte Scaligero de Castelvecchio diende indertijd als vluchtbrug, en wordt vandaag de dag gezien als één van de mooiste bruggen van Verona. 


Vanuit het museum heb je zowel een goed uitzicht op de brug als op de omgeving. 


18. TEATRO ROMANO
Het romeins theater werd al in de 1ste eeuw v. Chr. gebouwd, maar pas in 1830 (tijdens het afbreken van enkele gebouwen) ontdekt. In een oud klooster, dat gebouwd is op het in een heuvel uitgehakte amfitheater, bevindt zich het Archeologisch Museum van Verona. Daar kan je voorwerpen en kunst, gevonden in en nabij Verona en uit de Romeinse tijd, gaan bewonderen. In de zomer wordt het theater gebruikt voor concerten en shows. 


Zowel vanaf het theater als vanuit het museum heb je bovendien een mooi uitzicht over de stad. Mooi meegenomen!

19. SANTUARIO MADONNA DI LOURDES
Santuario Madonna di Lourdes ligt wat verder weg dan de meeste andere bezienswaardigheden in de stad, maar is zeker ook een bezoekje waard. De wandeling er naartoe duurt, vanuit het oude stadscentrum, ruim een halfuur. En aangezien de kerk op de top van een heuvel ligt is de beklimming er naartoe ook vrij pittig. Al kan je natuurlijk ook opteren voor het openbaar vervoer en de bus of taxi er naartoe nemen. Eens boven word je vervolgens beloond met een mooi uitzicht (volgens sommigen zelfs hét mooiste!) over Verona. 


20. RESTAURANTJES
Als er iets is dat ik graag zie… dan is het wel een gezellig restaurant na een lange, vermoeiende dag wandelen! Heerlijk uitrusten en… tja… eten. Want dat doe ik graag. En laat Italië daar nu net bekend om staan, om z’n lekkere eten. Gezellige restaurantjes, terrasjes en gelatrias zijn voor mij dan ook onmisbaar op dit lijstje. Je bent natuurlijk niet elke dag in Italië. Je moet ervan profiteren wanneer het kan! 


Ken jij nog interessante bezienswaardigheden in Verona? Ik hoor het graag!

Comments (6)

 • Sanne

  3 april 2019 at 09:22

  Ik besefte pas bij het stukje over Julia's huis dat ik ook in Verona ben geweest. Wel echt een lifetime geleden, ik denk dat dat in 2007 is geweest namelijk haha. Ik vond het een mooie stad! Heb ook in die arena gestaan, heel indrukwekkend.

  1. HosteSarah

   4 april 2019 at 18:06

   Oh, leuk om te lezen! En grappig dat je door het lezen van mijn artikel plots besefte dat je er ook al geweest bent. Een mens kan natuurlijk ook niet alles onthouden 😉

 • Darina

  3 april 2019 at 18:41

  Verona lijkt me een prachtige bestemming! Ik zou ook een brief achterlaten bij Julia’s huis.

  1. HosteSarah

   4 april 2019 at 18:06

   Ja, éh! Dat vind ik echt een leuke activiteit in Verona!

 • Louise

  4 april 2019 at 13:04

  Wat leuk die post! Ik was jaren geleden met school een keer in Verona en het enige wat me bij is gebleven is die kauwgommuur en Julia's borst… Daarom heeft het ook niet zo'n goede indruk op mij achtergelaten als bijvoorbeeld Florence. Maar nu ik jouw post zo lees besef ik wel dat ik ook veel moois heb gemist in de stad 🙂

  1. HosteSarah

   4 april 2019 at 18:13

   Wat leuk om jouw ervaring te lezen. Ik kan me wel voorstellen dat Verona niet zo'n goede indruk heeft achtergelaten als, bijvoorbeeld, Firenze. Dat is zo'n grote, levendige stad met ontzettend veel trekpleisters! Daartegenover is Verona éxtra klein. Al heeft dat natuurlijk ook z'n charmes en vond ik dat wel aangenaam 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

A few of my favorite things #6 - Maart 2019

Volgende bericht

Mijn ultieme VERONA stadsgids