❤︎ Letters to Juliet

Letters to Juliet‘ is een romantische film die ik al meer dan eens bekeken heb. Sophie reist samen met haar verloofde naar Verona in Italië, waar ze op een gegeven moment in Casa di Giulietta belandt. Daar ziet ze hoe een heleboel mensen boodschappen op de muur achterlaten, die vervolgens worden opgehaald door een jonge vrouw. Geïnteresseerd volgt ze de vrouw om te weten te komen wat er precies met de brieven gebeurt, en zo maakt ze kennis met Julia’s secretaresses; de vrouwen die al de liefdesbrieven gericht aan Julia beantwoorden. Een mooie film waarbij die brieven ook mij aanspraken. ‘Want hoe romantisch en mooi zou het zijn als je op die manier met al je liefdesperikelen bij iemand als dé Julia van Romeo terecht kunt?’, dacht ik. Wel… wist-ik-veel dat je dat ook effectief kunt. Je kùnt een brief schrijven naar Julia. En die brief zal effectief beantwoord worden. Want Julia’s secretaresses? Die bestaan gewoon echt!


Casa di Giulietta
Eén van de meest bekende bezienswaardigheden in Verona is Casa di Giulietta. Want hoewel Shakespeare zelf nooit in Verona is geweest, speelt één van zijn meest bekende werken zich er wel af. Romeo and Juliet; het meest mooie tragische liefdesverhaal aller tijden.

Toeristen van over de hele wereld trekken daarom ook naar Julia’s huis om er hun liefde te vieren. Ze laten er boodschappen achter op de muur, en schrijven er volledige brieven gericht aan Julia. En het mooiste van al is dat, geloof het of niet, al die brieven ook met de hand beantwoord worden.

Club di Giulietta
Er bestaat namelijk een team van vrijwilligers dat zich de ‘Juliet’s secretaries‘ noemt. Alle brieven die Julia ontvangt worden door hun beantwoord. Van vragen over liefdesverdriet tot romantische verhalen over het huwelijk. Alles komt voorbij. Al draait het in vrijwel elke brief maar rond één onderwerp: de liefde.

Een oude traditie
Het sturen van liefdesbrieven naar Julia is een oude traditie; de eerste brieven dateren namelijk al uit de jaren ’30. Ettore Solimani, de man die instond voor het verzorgen van Julia’s graf, merkte op dat mensen brieven gericht aan haar begonnen achter te laten. Als de verzorger van haar graf vond hij het vervolgens zijn plicht om op die brieven te antwoorden, om op die manier mensen te kunnen helpen. Met trots begon hij zichzelf al snel ‘Il secretario de Giulietta’ te noemen; de secretaris van Julia. Na verloop van tijd werden zijn brieven, geschreven in naam van Julia, zo populair dat er zelfs verhalen van aan de andere kant van de wereld werden opgestuurd. En dat met de simpele adressering: Julia, Verona. De brieven vonden altijd wel de weg naar Julia’s graf. Solimani had zijn handen vol en heeft tot op 67-jarige leeftijd (1958) als Julia’s secretaris gewerkt.

De brieven bleven echter komen, maar pas in 1972 werden ze opnieuw beantwoord. Het was namelijk toen dat Giulio Tamassia Club di Giulietta oprichtte, met de bedoeling om er samen met enkele vrienden over Shakespeare te kunnen discussiëren. Samen beantwoordden ze ook de brieven die gericht waren aan Julia. En sindsdien, in welke taal dan ook geschreven, wordt elke brief nog steeds beantwoord.

Juliet’s secretaries
Inmiddels bestaat Club di Giulietta nog steeds en komen er jaarlijks duizenden brieven gericht aan Julia toe. Oh, en al de vrijwilligers zijn tegenwoordig ook vrijwel alleen maar vrouwen. Het zijn geen experts in de liefde, maar ze vinden het allemaal even belangrijk om niet te oordelen en elkaar simpelweg te helpen.

Verder wordt de Club nog steeds gerund door oprichter Giulio Tamassia. De stad Verona zorgt voor een kleine contributie omdat het fenomeen ‘Letters to Juliet‘ goed is voor het toerisme, maar veel meer dan postzegels en papier kan er met het budget niet gekocht worden. Vrijwilligers worden daarom erg geapprecieerd.

‘Dear Juliet’ prijs
En om de briefschrijvers een extra hart onder de riem te steken wordt er jaarlijks, op Valentijn (uiteraard), de ‘Dear Juliet’ prijs uitgereikt aan de meest aangrijpende brieven. De drie mooiste brieven worden met veel plezier voorgelezen bij het huis van Julia.

Zelf ook een liefdesbrief sturen?
Ik blijf het bijzonder vinden dat je bij Julia terecht kunt met al je liefdesperikelen (of zeg maar… met eender wat je maar wilt). Dus wil je zelf ook iets kwijt? Misschien weet Julia er wel raad mee. In Casa di Giulietta zijn er brievenbussen voorzien om je brief te posten. En zelfs computers waarop je haar kunt bereiken via e-mail. (Al zal ze je wel altijd een berichtje terugsturen per brief.) Ben je echter niet van plan Verona te bezoeken? Stuur je briefje dan naar:

JULIET CLUB
Corso Santa Anastasia 29, 37121
Verona, Italy

Vrijwilliger worden?
Je kan zelf ook aan de slag als vrijwilliger bij Club di Giulietta. Spring simpelweg eens binnen en vraag of je een briefje kan beantwoorden. Of meld je aan op de website om er voor een langere periode aan de slag te kunnen.

Ik schreef ook…
Uiteraard schreef ik Julia ook een brief, die ik tijdens mijn bezoekje aan Verona (in oktober) in de daarvoor voorziene brievenbus in Casa di Giulietta dropte.

Mijn antwoord kijk ik nog steeds met spanning tegemoet.

Edit! In april 2019, zo’n half jaar nadat ik mijn brief in Verona gepost heb, kreeg ik al antwoord van één van Julia’s secretaresses. Erg leuk! Ik vermeld er hier kort iets over.

Meer info over Club di Giulietta? www.julietclub.com!

Comments (10)

 • Darina

  29 maart 2019 at 08:06

  Ontzettend leuk! Ik heb de film ook gezien en vond hem prachtig. Leuk dat jij ook een brief gepost hebt.

  1. HosteSarah

   29 maart 2019 at 12:32

   Ja, éh. Toen ik hoorde dat dat concept met die brieven écht was vond ik dat echt tof. Ik heb geen moment getwijfeld om zelf ook een briefje naar Julia te sturen!

 • Evelyne Vergote

  29 maart 2019 at 12:27

  Ik heb de film ook gezien en zou hem zeker nog eens willen zien. Dat ga ik moeten onthouden als ik ooit een trip naar Verona plan, een liefdesbrief schrijven aan Julia 🙂 Ik ben eens benieuwd of je effectief antwoord zal krijgen 😉

  1. HosteSarah

   29 maart 2019 at 12:31

   Elke brief wordt àltijd beantwoord. Het is dus eerder een kwestie van wanneer ik antwoord zal krijgen. Spannend 🙂

 • Mevrouw Marloes

  29 maart 2019 at 16:47

  Wow, wat leuk! De film heb ik meerdere keren gezien, maar ik wist niet dat je ook echt brieven kon versturen. Tof dat jij dat hebt gedaan 🙂

  Liefs,
  Marloes

  1. HosteSarah

   31 maart 2019 at 22:14

   Ja, éh?! Ik kwam ook pas te weten dat het écht bestond toen ik ons citytripje naar Verona aan het plannen was. Zo leuk!

 • Silka

  31 maart 2019 at 17:01

  Whaaa ik kan het bijna niet geloven. Wat ontzettend leuk en grappig! Ik ben heel benieuwd wanneer jouw antwoord komt 🙂

  1. HosteSarah

   31 maart 2019 at 22:15

   Haha. Dat was ook mijn reactie toen ik voor het eerst hoorde dat je echt een brief naar Julia kunt sturen. Ik ben benieuwd wanneer ik effectief een briefje terug zal krijgen 🙂

 • Hanne

  7 september 2019 at 09:14

  En? Heb je je antwoord al gekregen? Heb zelf ook een brief gestuurd en wacht nu op een antwoord uit Italie…

  1. HosteSarah

   7 september 2019 at 17:33

   Ja 🙂 Ongeveer een half jaar nadat ik de brief gepost heb in Verona kreeg ik een briefje terug. (Ik vermeld er kort iets over in dit artikel: https://www.hostesarah.be/2019/05/my-life-in-pictures-53-heel-veel-eten.html) Super leuk! Fijn dat je zelf ook een brief hebt gestuurd. Hopelijk krijg je er snel ook eentje terug!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Hoe eerlijk ben ik op mijn blog?

Volgende bericht

A few of my favorite things #6 - Maart 2019