Hoe eerlijk ben ik op mijn blog?

Transparantie in de blogwereld, of beter gezegd; het gebrek daaraan, is al lang een veelbesproken onderwerp. Vandaar dat ook ìk het vandaag even wilde hebben over dit onderwerp. Want hoe eerlijk ben ik eigenijk op mijn blog? Laat me daar dan meteen ook maar eens héél eerlijk over zijn!

Geen behoefte om mezelf helemaal bloot te geven
Mijn blog draait, zoals de naam al aangeeft, volledig rondom mezelf. Ik deel mijn favoriete recepten, mijn reisverhalen, mijn tips en persoonlijke verhalen. Dingen waarvan ik denk dat ik ze later zelf graag terug ga lezen, dingen waarvan ik denk dat lezers ze interessant zullen vinden, of er misschien zelfs wat informatie uit kunnen halen. Maar verder dan dat gaat het niet. Ik heb totaal geen behoefte om mezelf helemaal bloot te geven op mijn blog en alles over mijn eigen leven hier te delen.

Positief vs. negatief
Ik heb ook al vaker aangegeven dat ik niet de grootste voorstander ben van het alleen maar delen van positieve gebeurtenissen. Ik begrijp absoluut dat niemand expliciet zit te wachten op artikels vol gezeur en geklaag, maar langs de andere kant vind ik het ook belangrijk om niet te doen alsof mijn leven alleen maar rozengeur en maneschijn is. Want iedereen komt hobbels tegen op zijn pad. Dat is niet meer dan normaal. In mijn leven verloopt ook niet alles van een leien dakje (integendeel!), dus waarom zou ik daar dan ook niet over schrijven? Het is ook daarom dat ik er geen problemen mee heb om af en toe de negative Nancy uit te hangen op het wereldwijde web. Dat is namelijk hoe het er in de realiteit ook aan toegaat.

Mijn leven zoals het écht is
Dus voilà. Dat is dus absoluut wat ik probeer te doen; ik probeer mijn leven zoals het écht is zo goed mogelijk weer te geven met de stukken informatie die ik oké vind om met de hele wereld te delen. The good, the bad, the ugly. Eender waar ik me goed bij voel. Al vind ik privacy uiteraard ook enorm belangrijk en ben ik ook ontzettend selectief als het gaat over hetgeen er effectief op mijn blog terecht komt. Ik zal bijvoorbeeld niet zo snel iets van mij afschrijven op mijn blog (nooit een goed idee, trouwens!), en artikels waar ik niet volledig tevreden over ben verdwijnen gegarandeerd in de vergetelheid.

Privacy
Verder zijn er ook bepaalde onderwerpen die ik op mijn blog nooit aankaart omdat ik vind dat ik er niets interessant over te zeggen heb. Of omdat ik er niet voldoende kennis over heb. Of omdat ik het niet mijn taak vind om het leven van andere mensen, dat soms met dat van mij ineenstrengelt, te delen. Het is uiteraard niet omdat ik ervoor kies een deel van mijn leven online te zetten, dat een ander dat automatisch ook graag wilt. Iedereen heeft, logischerwijs, andere grenzen op vlak van privacy. En ik ben momenteel nog steeds heel tevreden met die van mij.

Conclusie
Om nu een lang verhaal kort te maken; alles op mijn blog is eerlijk. Oprecht. En echt. Ik schrijf niet over àlles wat ik voel en denk en meemaak, maar wat ik schrijf komt wel recht uit mijn hart. Dus hoewel ik misschien niet zo open ben als sommige andere bloggers, ben ik wél altijd eerlijk.

Dat duurt dan ook het langst, éh.

Hoe eerlijk (en open) ben jij op het internet? 


10 opmerkingen

 1. Herkenbaar :) ik deel ook niet hele persoonlijke dingen uit mijn leven op mijn blog. Dat is een hele bewuste keuze die ik heb gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Exact. Zelf heb ik ook heel bewust enkele grenzen gesteld voor mezelf, en daar ben ik nog steeds heel tevreden mee.

   Verwijderen
 2. Ik vind dat je die eerlijkheid wel merkt in hoe je zaken verwoordt dus dat is zeker positief! Op de een of andere manier sijpelt er ook een stuk persoonlijkheid in door dus naar mijn mening ben je zeker open genoeg. Ik (en anderen) zijn en blijven ook MAAR lezers hé. Niet meer of niet minder... Hoewel er bloggers zijn die vriendinnen worden met andere bloggers of lezers. Dat is een keuze die jijzelf maakt dan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Dat is leuk en interessant om te lezen. Ik heb namelijk niet altijd een even goed beeld van hoe ik en mijn blog op een ander overkomen. Soms heb ik bijvoorbeeld nog steeds het gevoel dat ik veel te oppervlakkig ben en totààl niet persoonlijk naar voren kom. Maar dat is dan toch niet zo erg als ik gedacht had ;)

   Verwijderen
 3. Ik ben soms misschien té open geweest, maar nog heb ik er geen spijt van. That's who I am. Ik ga het ook steeds in mijn eigen gevoel verwoorden waardoor ik er de ander nooit echt bij betrek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad gewoon heel belangrijk om uw gevoel te blijven volgen op dat vlak, daar ben ik het mee eens. Dan voel je zelf ook wel waar je de grens het best trekt :)

   Verwijderen
 4. Ik ben altijd eerlijk, maar voor mij hoeft ook niet alles uit mijn privé-leven open en bloot op mijn blog te staan. Ik heb duidelijke grenzen gesteld over wat ik wel en niet deel en anderzijds heb ik ervoor gekozen om te bloggen maar lief, vrienden of familie niet. Dus die zullen ook nooit met naam of toenaam op m'n blog genoemd worden. Eerlijk duurt het langst, faken heeft geen zin. Maar je moet voor jezelf uitmaken hoeveel je wil delen. Deel je alles dan is dat je goed recht, deel je niks over jezelf dan is dat evenzeer je goed recht. Dat is een persoonlijke keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut! Iedereen doet daar natuurlijk mee wat ie zelf wil. Voor mij was het in het begin eventjes zoeken, maar nu ben ik ook heel blij met de grenzen die ik voor mezelf heb gesteld. Alles delen moet zeker niet, maar eerlijk zijn over hetgeen je wél beslist te delen... daar hecht ik enorm veel waarde aan!

   Verwijderen
 5. Herkenbaar, ik blog al ruim 6 jaar en ik ben altijd eerlijk op mijn blog. Misschien ben ik soms ook té persoonlijk op mijn blog. Soms schieten mensen mij dan aan van, waarom schrijf je daarover? Vind je dat niet te persoonlijk? Dan antwoord ik altijd gewoon met; dan zou ik het wel hebben willen delen? en op deze manier kan ik juist weer iemand ermee helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Exact. Ik heb dat ook al gehoord. Dingen als: 'Waarom zo persoonlijk? Iedereen kan dat lezen!'. En 'Dat verdwijnt nooit meer van het internet!'. Maar alles waar ik online gooi wil ik simpelweg graag delen. Ik vind het absoluut niet erg om open te zijn over bepaalde onderwerpen. Ik ben me heel bewust van wat ik hier schrijf en niet schrijf, en kies nog altijd zélf wat ik deel en wat ik niet deel.
   En zoals je zegt... wie weet kan je op die manier ook een ander helpen. Ik vind het namelijk altijd erg fijn om de persoonlijke verhalen van anderen te lezen en te beseffen dat ik niet de enige ben die iets specifiek meemaakt/voelt :)

   Verwijderen