Het liep niet zoals gepland…

Ik had vroeger nooit gedacht dat ik nu het leven zou leiden dat ik momenteel leid. Integendeel zelfs. Als tiener had ik een volledige tijdslijn voor mezelf opgesteld en zag ik de toekomst rooskleurig tegemoet. Maar boy oh boy, viel dat even tegen. Als er één ding is dat ik ondertussen heb geleerd, dan is het wel dat het leven niet (altijd) loopt zoals je het plant. I learned the hard way. 

MIJN PLANNING? 
Wat ik op mijn planning zet is niet altijd hetgeen dat ook het universum (of God, of het lot, of hoe je het ook wilt noemen) op mijn planning zet. En ik heb ondervonden dat ik mij daar niet altijd slecht om hoef te voelen, en op dat vlak soms zelfs maar beter kan meegaan met de stroom. Ik moet beseffen en aanvaarden dat ik niet alles onder controle kan hebben, en sommige gebeurtenissen simpelweg moet ondergaan. Wat ik daarentegen wél kan controleren is hoe ik op bepaalde situaties reageer. Hoeveel sterker en wijzer ik eruit voort kan komen. Hoeveel ik ervan kan leren over mezelf.

ONS PLAN VS. DE MAATSCHAPPIJ
Het is helaas ook vaak de maatschappij die ons slecht doet voelen als iets niet volgens ‘plan’ verloopt. Op school moeten we de beste punten behalen, thuis mogen we niemand teleurstellen, en onze vrienden willen weten of we ‘de ware’ ondertussen al hebben ontmoet. Want afstuderen (en daarna uiteraard ook meteen carrière maken!), gaan samenwonen, trouwen en kinderen krijgen (en dan ook liefst allemaal in die volgorde) is natuurlijk wel belangrijk! Right? En wij, met onze tijdslijn / ons plan / onze checklist, proberen telkens weer te streven naar het volgende doel op de lijst. Kwestie van dat ook af te kunnen vinken. Anders voelen we ons niet voldaan. En dat is jammer. Op die manier vergeten we vaak om te leven in het ‘nu’. We moeten ook genieten van de rit, weet-je-wel.

‘Life is a journey, not a destination. Happiness is not there but here. Not tomorrow, but today.’
– Sidney Greenberg

LOSLATEN EN GENIETEN
Dat plan dat ik vroeger had, die tijdslijn voor de toekomst, dat probeer ik tegenwoordig los te laten. Ongeacht wat de maatschappij van mij verwacht. Het is belangrijk om meer te genieten van wat we onderweg meemaken, en niet telkens uit te kijken naar wat de toekomst (al dan niet) brengt. In mijn geval zorgt dat namelijk alleen maar voor teleurstellingen.

‘What’s coming will come and we’ll meet it when it does.’
– Hagrid

RELATIVEER!
Om mij te helpen relativeren hou ik de volgende drie puntjes altijd in mijn achterhoofd:

01. Je bent precies waar je hoort te zijn
Misschien voelt dat helemaal niet zo. Maar je bent hier nu wel, dus daar kan je maar beter het beste van maken. Streef naar je eigen geluk. Waar in je leven je je ook bevindt.

02. Advies kan ook bullshit zijn
Zelfs het advies met de beste bedoelingen is niet altijd goed advies. Als jij niet doet wat jou gelukkig maakt, dan zal je ook niet gelukkig worden. Volg dus vooral je eigen advies en je eigen hart!

03. Wacht niet op je geluk
Wees nù gelukkig. Want nù is alles wat je hebt. De toekomst is geen garantie en het verleden is voorbij. Profiteer dus van dit moment. Zorg voor je eigen geluk!

‘We must be willing to let go of the life we planned, so as to have the life that is waiting for us.’
– Joseph Campbell

Verloopt jouw leven zoals je het had gepland? Of valt dat, zoals bij mij, ook wat tegen? 


Comments (7)

 • Evelyne Vergote

  6 maart 2019 at 15:40

  Exact wat ik voel. Niet alleen de maatschappij, maar ook de omgeving verlangt van je dat je dezelfde weg bewandelt als die van hen. Boompje, huisje, tuintje, kindje.. het is voor velen dé normaalste zaak van de wereld, terwijl het voor zovelen helemaal niet zo is. Alleen maar door dit voel ik mij soms minderwaardig en dat zou helemaal niet mogen zijn. Mijn weg is een hobbelige weg, met enkele zijstraten. Iemand die steeds de rechte weg bewandelt begrijpt dit niet. Maar wij begrijpen elkaar wel 😉 En ooit hebben we wat we willen, alleen via enkele omwegen. We komen hier alleen maar sterker uit 😉

  1. HosteSarah

   7 maart 2019 at 21:03

   Inderdaad. Dat minderwaardigheidsgevoel heb ik ook heel erg. Terwijl dat helemaal niet nodig is natuurlijk. Omdat een ander getrouwd is en kinderen heeft, maakt dat mij geen minder goed mens. Ik moet mezelf daar héél vaak aan herinneren!

 • Mevrouw Marloes

  6 maart 2019 at 19:23

  Ook had niet echt een levensplan. Een paar jaar geleden had ik ook niet durven hopen dat ik nu al wat jaren een relatie zou hebben én zou samenwonen. Het enige wat tegenvalt op dit moment, is dat ik heel veel stress ervaar tijdens mijn afstuderen. Ik twijfel ook of ik een jaartje langer zal studeren, zodat ik iets meer kan relaxen. Maar dat zorgt er wel voor dat ik teleurgesteld raak in mezelf.

  Liefs,
  Marloes

  1. Mevrouw Marloes

   6 maart 2019 at 19:23

   Ik had*

  2. HosteSarah

   7 maart 2019 at 21:07

   Dat is mooi, dat je net geen levensplan had en er dan toch leuke dingen op je pad zijn gekomen. Heel jammer van de stress nu. Hopelijk vliegt de tijd om en is het afstuderen snel daar, zodat je wat rust kunt vinden in je hoofd. Heel veel succes ermee!

 • Isabel

  8 maart 2019 at 08:17

  Heel fijn om te lezen, belangrijk ook dat we weten dat we de kracht uit onszelf moeten halen en niet uit een ander 🙂

  1. HosteSarah

   8 maart 2019 at 13:11

   Dankjewel! En absoluut. Dat heb ik de afgelopen jaren wel geleerd. Als het erop aankomt heb je alleen maar jezelf. Kracht halen uit een ander zal, zeker op lange termijn, niet zo efficiënt zijn. Je moet het stellen met jezelf en daar tevreden mee zijn. Op die manier vind je geluk, naar mijn mening, het snelst 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Mijn VERONA dagboek (Deel 2)

Volgende bericht

Geld maakt niet gelukkig. Of wel?