Geld maakt niet gelukkig. Of wel?

Ik heb nooit iets tekort gehad, maar weet ook niet hoe het voelt om in het geld te kunnen zwemmen. Zo’n luxe miljonairsleven is iets waar ik alleen nog maar van heb kunnen dromen. De stelling ‘Geld maakt niet gelukkig’ is er daarom eentje die me ook al langer bezighoudt. Want maakt geld, zoals de uitspraak zegt, nu eigenlijk écht niet gelukkig? Of doet het dat juist absoluut wel? Mijn mening lees je hieronder.


Geld maakt het allemaal wat makkelijker
Zelf ben ik altijd al van mening geweest dat geld een mens juist wel gelukkig kan maken. En van zodra ik die mening verkondig krijg ik daar vaak bakken kritiek op. ‘Met geld kan je geen liefde, familie en gezondheid kopen’, hoor ik dan. En laat nu net die dingen het meest belangrijk zijn om te hebben in het leven. Right?

Wel… ik ben het daar niet mee eens. Natuurlijk is het uitermate belangrijk om omringd te worden door liefdevolle mensen, en is een familie waarbij je je instant thuis voelt een must, en is een goede gezondheid onbetaalbaar. Maar ook geld hoort in dat rijtje thuis om gelukkig te kunnen zijn. Geld kan het leven namelijk heel wat makkelijker maken. Het kan je zorgen wegnemen. Je kan er dromen door verwezenlijken en anderen mee helpen.

Volgens de wetenschap…
Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken is het niet ‘hoe meer, hoe beter’ op vlak van geld, maar heb je effectief wel een bepaald inkomen nodig om jezelf gelukkig te kunnen voelen. 4500 euro (netto) om precies te zijn. Al die mensen die dus beweren dat geld niet gelukkig maakt… die hebben volgens mij nog nooit krap bij kas gezeten.

Geen (degelijk) dak boven je hoofd hebben of niet voldoende (lekker) brood op de plank kunnen voorzien… dat is niet iets waarvan je lekker in je vel gaat zitten, éh. Leningen moeten afbetalen of schulden hebben zonder grote inkomsten… daar komen zorgen van.

Geld maakt niet gelukkig? Bullshit!
‘Geld maakt niet gelukkig’, zegt men dan. Dat is complete bullshit. Naïef om te zeggen, zelfs. Vind ik.

Tot op zekere hoogte zeker wel
Ik geloof heel graag dat het je maar verder helpt met je geluk tot op een zekere hoogte, al dat geld. Dat méér inderdaad niet standaard beter is voor je geluk. Want ook euromiljonairs kunnen geen goede gezondheid of fijne familie aankopen natuurlijk. Maar je hebt hoe dan ook best al wel wat geld nodig om een gelukkig leven te kunnen leiden. Al was het maar om zonder zorgen aan al je basisbehoeften te kunnen voldoen. Dat is, naar mijn mening, een feit dat zeker is.

Wat denk jij over de uitspraak ‘Geld maakt niet gelukkig’? Eens of oneens? 

Comments (3)

 • Evelyne Vergote

  11 maart 2019 at 12:08

  Ik ben het met je eens. Geld maakt misschien niet gelukkig, maar je hebt er wel voldoende nodig om te overleven. Ik heb zelf ook nooit tekort gehad, maar moet ook niet te koop lopen met wat ik verdien. Het leven is tegenwoordig ook erg duur geworden vergeleken bij enkele jaren geleden.

 • Isabel

  11 maart 2019 at 12:50

  Ik zou eerder zeggen, geen geld hebben maakt ongelukkig. Maar ik volg je wel in de stelling zoals je het omschrijft!

 • Sharon

  11 maart 2019 at 21:01

  Ik vind dat geld misschien niet gelukkig maakt, maar het is wel heel erg gemakkelijk. Het is gemakkelijk om niet altijd op alles te moeten letten en te doen wat je wil.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Het liep niet zoals gepland...

Volgende bericht

5x (herkenbare) eigenschappen van een introvert