Filmtoppers #15 – Waargebeurde verhalen

Films die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten vind ik altijd enorm interessant. Weten dat bepaalde dingen effectief écht gebeurd zijn geeft een verhaal dan toch net dat tikkeltje extra spanning. Soms kan ik zelfs maar amper geloven dat bepaalde gebeurtenissen ooit in het echte leven zijn voorgevallen. Hoe dan ook… hier volgen vijf waargebeurde verhalen die ik alvast de moeite vond! 

12 YEARS A SLAVE (IMDB: 8,1/10)
Een Amerikaanse historische dramafilm gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Solomon Northup. Een verhaal waar je nadien echt even van moet bekomen omdat het er allemaal zo wreed aan toegaat. Heftig!

Wanneer zijn gezin de stad uit is wordt Solomon benaderd door twee mannen, die hem vervolgens drogeren en wegsturen als slaaf. Wanhopig blijft hij pogingen doen om te ontsnappen en terug naar huis te kunnen keren. Een film die niet voor niets de Oscar voor Beste Film won in 2014. Beklijvend. Sterk. Aanrader.

SPOTLIGHT (IMDB: 8,1/10)
Een film gebaseerd op het onderzoek van Spotlight; het onderzoeksteam van The Boston Globe dat in 2002 een grootschalig schandaal van kindermisbruik binnen de Katholieke Kerk aan het licht bracht. Voor hun berichtgeving rondom deze zaak ontving The Boston Globe in 2003 bovendien de Pulitzerprijs.

De film won op zijn beurt twee Oscars, waaronder eentje voor Beste Film. En dat is begrijpelijk. Alles verloopt heel sereen; je ziet journalisten hun werk doen en tot op het bot uitspitten wat de waarheid omtrent deze hele zaak precies is. Af en toe wordt het misschien een beetje langdradig om naar zo’n type film te kijken, maar toch blijft het verhaal op de één of andere manier boeien omdat er zo ontzettend nauwkeurig wordt weergegeven wat er allemaal gebeurt. Interessant, dat is zeker.

ADRIFT (IMDB: 6,6/10)
Tami en Richard, twee avonturiers die elkaar recent leerden kennen op Tahiti, krijgen het voorstel om de boot van een bevriend echtpaar naar San Diego te zeilen. Met de gedachte dat het een romantische reis kan worden gaan de twee al snel in op het voorstel. Maar niet veel later botsen ze op een tropische storm en wordt hun reisje een regelrechte ramp. Een adembenemend verhaal over ware liefde en doorzettingskracht. Heel mooi!GIRL IN THE BUNKER (IMDB: 6,4/10)
Wanneer de 14-jarige Elizabeth onderweg is naar huis wordt ze aangehouden door een man die beweert bij de politie te horen. Geboeid neemt hij haar mee naar een ondergrondse bunker in het bos, waar hij haar tien dagen lang vasthoudt en misbruikt. Wederom een erg heftig verhaal, wetende dat dit allemaal ooit echt gebeurd is.

EL FAROS DE LAS ORCAS (IMDB: 6,9/10)
Een Spaanse moeder reist met haar 11-jarige autistische zoontje naar Argentinië, in de hoop dat hij zich daar wat meer leert open te stellen voor zijn eigen emoties. In een documentaire over walvissen hebben ze namelijk Beto gezien; een man die in Argentinië woont en werkt als park- en vuurtorenwachter, en er bovendien wordt gezien als ‘orkafluisteraar’. Wanhopig haar zoontje te helpen roept Lola dan ook maar al te graag zijn hulp in.

Een langzaam drama (Spaanstalig) met romantische elementen en een mooie weergave van de relatie tussen mens en dier. Om van de fenomenale natuurscènes nog maar te zwijgen. Erg mooi! Het feit dat het verhaal deels draait rond een orkafluisteraar (en dat die persoon ook effectief bestaat!) geeft de film, in mijn ogen, zelfs nog net dat tikkeltje extra magie. Heerlijk.

(De trailer vond ik enkel in het Spaans, zonder ondertiteling, maar geeft je alleen via de beelden ook een goed idee van de film.
 Laat me gerust weten als jij weet waar ik de trailer met vertaling kan vinden. Dan pas ik dit fragment meteen aan!)

Kijk jij graag naar waargebeurde verhalen? 

Comments (2)

  • Evelyne Vergote

    20 maart 2019 at 12:05

    Ik kan een waargebeurd verhaal wel smaken, maar bekijk zo'n dingen liever in mijn eentje. Ik kan nogal emotioneel zijn wanneer ik dat bekijk.

  • Darina

    20 maart 2019 at 13:14

    Ik kijk vrij weinig waargebeurde verhalen, de laatste die ik zag was over de tsunami van een aantal jaren geleden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

20x must eat in ITALIË - Veggie editie

Volgende bericht

Mijn lente wishlist