5x (herkenbare) eigenschappen van een introvert

Toen ik voor het eerst hoorde over introvert zijn, vielen er voor mij heel wat puzzelstukjes op hun plaats. Ik heb mij regelmatig anders gevoeld en plots bleek ik dan toch ‘normaal’ te zijn. Zo heb ik vaak te horen gekregen dat ik saai ben. Of ik na school nog wat mee wilde gaan drinken? Nee, bedankt. Want mijn batterijen waren op en ik had nood aan tijd alleen. Saai dus. Gelukkig besef ik nu dat we ons allemaal op een ander punt in het introvert/extravert spectrum bevinden, en dat niemand hetzelfde is. We zijn allemaal goed zoals we zijn en, voor de introverten onder ons, zeker niet saai omdat we wat meer tijd voor onszelf nodig hebben. Vandaag wilde ik het daarom eens hebben over vijf eigenschappen die ik als rasechte introvert dagelijks ervaar. Misschien zijn ze voor sommigen onder jullie wel herkenbaar? Ik ben benieuwd!

ME-TIME IS NOODZAKELIJK
Ik heb best veel tijd voor mezelf nodig. Dat is voor mij zelfs noodzakelijk om me goed te kunnen voelen in mijn vel. En ik vermaak me dan ook prima op mijn eentje. Daar heb ik nooit problemen mee gehad. Op zich vind ik mensen ook wel leuk, zolang ik er maar niet (te veel) in contact mee hoef te komen. Dan verdwijnt mijn energie namelijk als sneeuw voor de zon en dat is allesbehalve plezant. Na sociale contacten heb ik bijvoorbeeld best wat tijd nodig om na te denken over alles wat ik heb meegemaakt. Van grote gebeurtenissen tot kleine details; ik moet daarover kunnen nadenken. Ik moet alles kunnen analyseren en kunnen verwerken. En dat vergt tijd alleen. Op zich geen probleem, al geeft het mij ook weleens het gevoel dat ik nooit tot rust kan komen. Mijn hoofd draait constant overuren. En dat is niet altijd even makkelijk.

Het is ook daarom dat vrijheid voor mij ontzettend belangrijk is. Hoe meer je me met rust laat (dus hoe meer vrijheid je me geeft), hoe beter ik me zal voelen en des te beter ik zal presteren. Door druk van buitenaf en mensen die me op de vingers kijken klap ik gegarandeerd dicht.

‘An introvert’s desire for solitude is more than just a preference. It is crucial to our health and happiness.’
– Michaela ChungDE FOCUS LIGT OP MEZELF
Ik zet mezelf graag op nummer één, hoe egoïstisch dat ook klinkt. Het is in mijn hoofd al chaotisch genoeg om me ook nog wat van andere mensen aan te moeten trekken. Natuurlijk sta ik dag en nacht klaar voor iedereen die ik graag zie, maar als dat niet nodig is dan probeer ik de focus op mezelf te leggen. Ik vind het belangrijk om aan die chaos in mijn hoofd te werken en om mezelf te blijven ontwikkelen. Hoe langzaam ook. Dat vergt al energie genoeg!

SCHRIJVEN GAAT VLOTTER DAN PRATEN
Ik verkies schrijven boven praten. Praten gaat voor mij vaak te snel. Wanneer ik schrijf kan ik beter nadenken over wat ik wil zeggen en op welke manier ik dat wil laten overkomen. Dat ligt me veel beter.

IK BEN NIET VERLEGEN
Als kind wel, ja. Maar ook nu denken mensen nog steeds dat ik een verlegen persoon ben. En dat ben ik dus niet. Wanneer ik niets te zeggen heb dan zeg ik gewoon niets. Wanneer ik mij niet volledig op mijn gemak voel bij iemand dan zal ik mijn mond ook niet onnodig opentrekken. Ik ben geen flapuit. Ik kies mijn woorden meestal zorgvuldig uit en geef daarom ook de voorkeur aan zwijgen als ik het gevoel heb dat ik niets speciaal kan bijdragen aan een situatie. Over koetjes en kalfjes praten is voor mij ook absoluut niet nodig; daar word ik letterlijk ellendig van.

‘I don’t like forced conversations, forced friendships, forced interactions. I simply do not force things. 
If we don’t vibe. We don’t vibe.’
– Unknown

EMPATHISCH X100
Empatisch? Check! Volgens mij komt het doordat ik mijn eigen gedachten en gevoelens zo goed analyseer. Ik ken mezelf door en door op dat vlak, waardoor ik ook snel doorheb hoe een ander zich voelt. Ik verplaats mij namelijk enorm makkelijk in andermans situatie. Vaak kan ik dat relatief snel van mij afzetten, maar af en toe (zeker op vlak van dieren omdat die zo hulpeloos zijn!) heb ik het daar ook wat moeilijk mee. Wanneer ik machteloos tegenover een situatie sta kan ik daarover blijven piekeren. En dat kan vervelend zijn. Al vind ik het bovenal toch wel een mooie eigenschap, empathie. Ik geef om een ander zijn gevoelens en probeer aan mezelf te werken om pijn bij de medemens (en dier! en milieu!) te voorkomen! Dat zouden meer mensen moeten doen.

‘Don’t underestimate me. I know more than I say, think more than I speak and notice more than you realize.’
– Unknown


Comments (10)

 • Darina

  13 maart 2019 at 08:24

  Herkenbaar 🙂 Mooie quotes!

  1. HosteSarah

   13 maart 2019 at 11:04

   Dankjewel!

 • Isabel

  13 maart 2019 at 09:30

  Dag Sarah,
  Ik ben een extravert iemand, maar zou zo goed als hetzelfde kunnen schrijven voor mezelf. Tijd voor mezelf, makkelijker alles kunnen uiten via schrijven, empathisch en zeker tijd voor mezelf nodig in mijn hectisch druk leven.
  Het enige wat ik misschien minder doe is alles zo overdenken na een afspraak of uitgaan. Maar voor de rest echt hetzelfde en dat als extravert.

  1. HosteSarah

   13 maart 2019 at 11:03

   Interessant om te lezen. Ik ben natuurlijk (helemaal!) geen expert, maar ik veronderstel dat dat komt omdat we ons allemaal op een ander punt in het introvert/extravert spectrum bevinden. Misschien ben jij een extravert met veel introverte eigenschappen?

   Als je bovenstaande puntjes vluchtig leest dan zijn ze sowieso ook voor vrijwel iedereen van toepassing veronderstel ik; of je nu introvert of extravert bent. Ik denk dan, zeker als ik naar mezelf en mijn omgeving kijk, dat introverten dingen als bijvoorbeeld 'me-time' veel sneller op de eerste plaats zullen zetten. Een extravert zal daar ook wel belang aan hechten, maar misschien niet zo extreem veel als een rasechte introvert. Als je begrijpt wat ik bedoel 🙂

 • Evelyne Vergote

  13 maart 2019 at 11:46

  Ik herken mij in heel wat punten, maar in bepaalde punten ben ik dan ook helemaal het tegenovergestelde. En toch wisselt dat soms (hoe vreemd dat nu klinkt). Misschien ligt dit ook wel aan mijn enorm wisselende gemoedstoestand. Geen idee of dat er eigenlijk iets mee te maken heeft.

  1. HosteSarah

   13 maart 2019 at 16:26

   Het is over het algemeen ook niet zo zwart-wit dat al de mensen ter wereld in twee groepen (introvert/extravert) verdeeld kunnen worden. Misschien dat jij eigenschappen van beiden hebt, dus van zowel een introvert als van een extravert? Al ben ik geen expert en kan ik mij daarover niet uitspreken 😉

 • sharon

  13 maart 2019 at 12:10

  Heel herkenbaar, vooral de me-time (maar ook weer niet te lang) en het liever schrijven (ik haat telefoneren, een mailtje is zo veel makkelijker). Ik ben best wel verlegen; vooral onzeker wat mensen die me niet kennen van mij gaan denken.

  1. HosteSarah

   17 maart 2019 at 21:23

   Bedankt voor je leuke reactie. En inderdaad… telefoneren doe ik dus ook écht niet graag. Ik verbaas me er soms nog steeds over hoeveel stress dat bij mij kan oproepen!

 • Kaylin

  17 maart 2019 at 17:17

  Ik vind het dit een heel mooie en waardevolle blog voor mensen die niet zo op de hoogte zijn over introvert/extravert zijn. Heel dapper ook dat je jouw persoonlijk verhaal vertelt.
  Ik ben introvert in de zin dat een luidruchtige, drukke omgeving met veel mensen mij echt uitput. Na een werkdag tussen collega's en 40 bewoners heb ik echt rust en tijd nodig om te bekomen.
  Voor mij is het ook een geruststelling dat mijn vriend ook introvert is. Ik hoef niks aan hem uit te leggen of verantwoorden. We kunnen beiden echt genieten van een dagje zetelhangen en batterijen opladen.

  1. HosteSarah

   17 maart 2019 at 21:21

   Dankjewel. Dat is leuk om te horen!
   Mijn vriend is ook introvert dus dat wat je zegt vind ik heel herkenbaar; ik hoef aan hem ook niet snel iets uit te leggen omdat hij mij vanzelf begrijpt. En dat is echt wel leuk 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

Geld maakt niet gelukkig. Of wel?

Volgende bericht

Eentje voor de vrienden die ik achter me heb gelaten...