20x must eat in ITALIË – Veggie editie

Ik trek graag telkens opnieuw en opnieuw en opnieuw naar Italië voor… jawel… het eten. Ik ga er niet om liegen. Hoewel het land véél meer te bieden heeft dan alleen maar dàt (de geschiedenis alleen al), kan ik het toch niet laten om altijd weer aan al dat lekkers te denken. Vandaar dit lijstje met maar liefst twintig (all veggie) dingen die je écht moet gegeten hebben in Italië. 


01. GELATO
Beginnen doe ik maar al te graag met mijn grote favoriet; gelato. Want hoewel niet met zekerheid geweten is of de Italianen ijsjes al dan niet hebben uitgevonden, hebben ze het proces om ze te maken absoluut wel weten te perfectioneren. Die rijke, romige smaak. Zo puur en vers. Hemels gewoon. Dat moet je, op z’n minst ééns in je leven, geproefd hebben!

02. TIRAMISU
Het woord tiramisu betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’, wat gelijk staat aan ‘beur mij op’. En dat is ook hetgeen tiramisu doet. Het is zo lekker dat je er instant wat gelukkiger van wordt. De huisgemaakte versies die je in Italië kunt proeven zijn dan ook om duimen en vingers af te lekken. Zo smakelijk.

03. TORRONE
Torrone is Italiaans voor ‘nougat’, en wordt in Italië voornamelijk gegeten rond de feestdagen. Het is een mengsel van eiwit, honing, glucosestroop en suiker dat meestal gevuld wordt met noten. Al bestaan er ook voldoende varianten (hard én zacht) met chocolade, gedroogd of gekonfijt fruit, kruiden,… . Een lekkernij die op je tong wegsmelt. Hmm.

04. CANNOLI
Cannoli (enkelvoud: cannolo) zijn gebakjes uit de Siciliaanse keuken. Het zijn opgerolde, knapperige koekjes die traditioneel gevuld worden met een mengsel van ricotta, chocoladestukjes en gesuikerde vruchtjes. Vroeger werden ze voornamelijk gemaakt als lekkernij tijdens carnaval, maar tegenwoordig zijn ze alom tegenwoordig en staan ze symbool voor de Siciliaanse keuken. Overal op het eiland zijn ze dan ook makkelijk te verkrijgen, en ook doorheen de rest van Italië zijn ze erg bekend als zoete lekkernij.

05. PANNA COTTA
Panna Cotta is afkomstig uit de Italiaanse regio Piemonte en betekent letterlijk ‘gekookte room’. Het is op zich een eenvoudige vanillepudding die door toevoeging van gelatine (*) zijn vorm mooi behoudt, en op die manier ook leuk geserveerd kan worden.

06. SEMIFREDDO
Als je het letterlijk vertaalt betekend het ‘half koud’, en dat is ook wat een semifreddo is. Het is een soort ijstaart met de textuur van een mousse. Er bestaan veel variaties (nougat, chocolade, limoncello, aardbei,… ) dus er is voor ieder wel wat wils. Een dessert dat smelt op je tong, dat kan ik er wel van zeggen. Yum.

07. TARTUFO
Tartufo betekent ‘truffel’ in het Italiaans, maar staat heel vaak op de menukaart bij de desserts als een ijsgerecht. Het wordt dan gezien als een soort bon-bon bestaande uit twee (of meerdere) ijssmaken, met een kern van chocoladesaus of fruit(siroop). Vaak afgewerkt aan de buitenkant met chocolade, cacaopoeder en wat hazelnootjes. Er bestaan hoe doe ook heel wat varianten, dus iedereen kan wel een smaakje vinden dat hem/haar kan bekoren.

08. PIZZA MARGHERITA
Pizza. Als het niet het aller bekendste Italiaanse gerecht is, dan is het gegarandeerd wel het op-één-na bekendste Italiaanse gerecht. En hoewel de oorsprong ervan niet met harde feiten te bewijzen valt, beweren de Napolitanen toch dat deze lekkernij werd uitgevonden in Napels. Hoe dan ook… in Italië is de pizza sowieso overheerlijk. Proef er zeker ook eens een pizza margherita. Simpel, maar àltijd lekker! Want soms is minder ook gewoon meer, éh.

09. SPAGHETTI
Spaghetti bolognese is (voornamelijk onder toeristen) een erg populair, veelgevraagd gerecht in Italië. Zelf geven de Italianen echter de voorkeur aan een simpele tomatensaus bij hun spaghetti. Pasta al pomodoro e basilico bijvoorbeeld. Dat is een eenvoudig gerecht bestaande uit een handvol degelijke ingrediënten. Puur en lekker. Zoals het hoort.

10. PASTA PESTO ALLA GENOVESE
Oorspronkelijk uit Genua betekent pesto letterlijk ‘gestampt’, waarmee verwezen wordt naar de manier waarop men de saus klaarmaakt. Origineel werden olijfolie, basilicum, knoflook, zeezout, pijnboompitten en parmezaanse kaas samengevoegd in een vijzel en fijngestampt tot een smeuïg goedje. Een echte smaakmaker en ultra lekker in combinatie met pasta.

11. TRUFFEL
De truffel is een veelbesproken delicatesse die vaak uit Italië komt. De meeste truffels ter wereld worden namelijk hier gevonden. Het is een lekkernij die niet kunstmatig gekweekt kan worden, en daarom ook peperduur is. En hoewel het op zich ‘gewoon maar’ om een soort-van paddenstoelen gaat, hebben truffels door de jaren heen alleen maar aan populariteit gewonnen. De krachtige smaakt voegt volgens koks dan ook vaak een vleugje klasse toe aan een gerecht. Ik ben alvast fan.

12. RAVIOLI
Over de precieze oorsprong van ravioli zijn de meningen verdeeld, maar wat we wel weten is dat deze gevulde pastakussentjes erg lekker zijn. De vulling (vaak vlees, kaas en/of groenten) wordt tussen twee dunne pastavelletjes geklemd en kort gekookt, om vervolgens geserveerd te worden met een lekkere saus of in een bouillon. 


13. LASAGNE
Eén van de oudste pastagerechten en meteen ook traditioneel Italiaans comfort food. Gegarandeerd één van de lekkerste ovenschotels die de Italiaanse keuken te bieden heeft. Wist je trouwens dat het woord ‘lasagne’ werd afgeleid van het Griekse woord ‘Lasanon’, dat ‘platte deegkoek’ betekent?

14. RISOTTO
Risotto komt oorspronkelijk uit het noorden van Italië en is een rijstgerecht waarbij de rijstkorrels al roerende in een bouillon worden gegaard. Het is een romig eenpansgerecht dat, bovenop de basisingrediënten (boter, ui, witte wijn, bouillon, kaas), best niet al te veel andere ingrediënten bevat. Zo eten de Italianen risotto namelijk het liefst; puur en simpel.

15. GNOCCHI
Gnocchi is het Italiaanse meervoud van ‘gnocco’, wat ‘klontje’ betekent. Het zijn kleine deegballetjes die meestal gemaakt worden van aardappelen en fijne bloem. Geserveerd met tomaten- of kaassaus is deze Italiaanse lekkernij er zeker eentje om niet snel te vergeten.

16. POLENTA
Een traditioneel gerecht uit Noord-Italië dat tegenwoordig steeds vaker wordt gezien als een lekker alternatief voor aardappelen en pasta; polenta. Het is een soort pap gemaakt van maïsgriesmeel, dat zowel vloeibaar als opgestijfd kan worden opgediend. Het maïsmeel dat men gebruikt kan daarbovenop ook gebruikt worden voor het maken van gebak zoals bijvoorbeeld polentacake. Het proberen zeker waard.

17. MINESTRONE
Deze Italiaanse groentesoep met daarin pasta of rijst wordt, omdat ze zoveel ingrediënten bevat, vaak beschouwd als een maaltijdsoep. Het recept van de soep varieert van streek tot streek en is dus overal verschillend. Al is en blijft het alom wel een lekkere, gezonde maaltijd die extra smaakt met wat brood erbij. Genieten.

18. FOCACCIA
Focaccia is een Italiaans plat brood dat tegenwoordig op allerlei manieren bereid wordt. Hartig, zoet, met of zonder vulling. Noem maar op. Het is een ovengebakken product dat vrijwel altijd wordt omschreven als plat, zacht en olieachtig. Want op welke manier focaccia ook gemaakt wordt; het belangrijkste ingrediënt is altijd olijfolie.

19. ARANCINI
Arancini zijn gefrituurde risottoballetjes. Ze bestaan in het groot en in het klein, en kunnen verschillende vullingen hebben (mozzarella, erwten, gehakt, ham,… ). In Italië is deze Siciliaanse specialiteit een erg geliefde snack. De naam arancini kan overigens vertaald worden als ‘kleine sinaasappels’, en verwijst naar de vorm en kleur van de risottoballetjes. Die lijken namelijk effectief op kleine sinaasappeltjes na het frituren. Wanneer ze echter kegelvormig zijn (zo worden ze op sommige plaatsen in Sicilië gemaakt) dan stellen ze de vulkaan ‘Etna’ voor.

20. KOFFIE
En om af te sluiten vermeld ik toch nog graag een drankje. Want hoewel Italië ook lekkere wijn, Aperol Spritz en limoncello heeft (ook grote aanraders!), is het toch echt wel dé place to be voor koffieliefhebbers. Nergens ter wereld nemen ze het drinken van koffie zo serieus als in Italië. Espresso, cappuccino, latte macchiato, … . Ze vinden allemaal hun oorsprong hier. En dat proef je. Ondanks de lage prijzen is de kwaliteit van de koffie hier op en top. Daar kan zelfs Starbucks niet tegenop.

Wat vind jij lekker om te eten in Italië? Of wat wil je er graag eens eten? 

(*) Gelatine is een dierlijk product; meestal afkomstig van de huiden of beenderen van varkens en runderen. Het is ook daarom dat het merendeel van de vegetariërs (waaronder ik) producten die gelatine bevatten niet eten.

Comments (8)

 • Darina

  18 maart 2019 at 05:54

  Ik krijg trek, ook al is het nog heel vroeg in de ochtend 🙂 Mijn favoriete Italiaanse gerechten zijn lasagna, ravioli, pizza en het heerlijke ijs.

  1. HosteSarah

   20 maart 2019 at 12:53

   Haha, herkenbaar. Ik krijg ook altijd trek als ik aan eten denk/naar eten kijk 😉

 • Shirley

  18 maart 2019 at 07:14

  Ooh, zo lekker allemaal. Mijn grootste zwak is zoet. Tiramisu en ijs kan ik echt niet weerstaan. In Italië moet ik iedere dag minstens een ijssalon proberen. Verder vind ik pasta, gnocchi, risotto en lasagne allemaal lekker. Ook een pizza op zijn tijd kan ik waarderen. Ontbreekt er dan nog iets? 😉

  1. HosteSarah

   20 maart 2019 at 12:54

   Inderdaad. Dagelijks een ijssalon (of twee, oeps) passeren deden wij in Italië ook. Als je daar bent kan je er maar beter van profiteren 😉

 • Evelyne Vergote

  18 maart 2019 at 12:21

  Ik hou blijkbaar van Italiaans, want heel veel dingen die je opsomt eet ik heel graag. Pasta (ik zou het wellicht alle dagen eten), tiramisu, ravioli, pizza, .. Give it to me. Is Fettucini ook niet italiaans? Of verwar ik dat nu met iets. Anyway, ooit wil ik echt naar Italië om de rest te proeven.

  1. HosteSarah

   20 maart 2019 at 12:56

   Oeh, ja. Fettuccine Alfredo is nog een lekkere aanvulling voor dit lijstje. Bedankt voor de tip 🙂 Hopelijk geraak je snel eens in Italië om er van al dat lekkers te kunnen gaan proeven!

 • Sanne

  18 maart 2019 at 18:53

  Ik zit heel erg te denken om dit jaar weer eens naar Italië op vakantie te gaan, misschien als cadeautje voor de 30e verjaardag van mijn vriend. We zijn allebei nog nooit in Rome geweest bijvoorbeeld en ik wil zelf ook graag richting Pompei. Dat het eten dan zo lekker is, dat helpt natuurlijk ook goed mee :). Mocht ik gaan, dan raadpleeg ik dit lijstje tegen die tijd nog eens.

  1. HosteSarah

   20 maart 2019 at 12:57

   Oeh, wauw! Dat zou een héél leuk verjaardagscadeau zijn! Fijn om te horen dat je dit lijstje in het achterhoofd houdt 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Eentje voor de vrienden die ik achter me heb gelaten...

Volgende bericht

Filmtoppers #15 - Waargebeurde verhalen