10x waarom je Verona écht eens moet bezoeken

Gelegen in het Noorden van Italië en de hoofdstad van de gelijknamige provincie; Verona! Ik moet toegeven dat Shakespeare’s ‘Romeo en Julia’ dé hoofdreden was waarom ik de stad graag eens wilde bezoeken, maar kan je alvast mededelen dat er zoveel meer achter Verona schuilt dan enkel en alleen een hyper populair, dramatisch liefdesverhaal. Hier volgen mijn tien redenen om Verona op je bucket list te zetten!

01. Het is er klein maar fijn
Ik schrok een beetje van de grootte van Verona. Het is er écht heel klein. Je kunt er vrijwel alles te voet doen en hebt de meest bekende bezienswaardigheden op twee dagen tijd ook wel gezien. Ik vond dat weleens tof, zo’n kleine stad. Je kunt je er meteen (relatief) goed oriënteren en het openbaar vervoer heb je niet (per sé) nodig. Geen gedoe dus. Zo gemakkelijk.

02. De romantiek hangt er in de lucht

Verona is onlosmakelijk verbonden met Shakespeare’s verhaal ‘Romeo en Julia’, dat zich in de stad afspeelt. Casa di Giulietta is dan ook een absolute must-visit. Hoewel je daar, naast de nodige liefde en romantiek, voornamelijk toeristen zult tegenkomen. Véél toeristen! Maar vrees niet; ik vond namelijk dat er in de gehele stad een vleugje romantiek te vinden was. Verona ademt liefde in en uit. Het hangt er in de lucht. Dat moet je meegemaakt hebben.

Tip: bezoek Casa di Giulietta meteen tegen opening. Dan is het nog relatief kalm!

03. Je kunt er brieven schrijven naar Julia
Net zoals in de film ‘Letters to Juliet‘ kan je in Verona een brief schrijven naar Julia. En die brief wordt sowieso àltijd beantwoord door één van Julia’s secretaressen (oftewel: vrijwilligers van over de hele wereld). Hoe leuk is dat? Zelf schreef ik thuis al een briefje met daarin al mijn vragen en bedenkingen over de liefde, en postte ik dat in de daarvoor voorziene brievenbus in Casa di Giulietta. Al kan je natuurlijk ook ter plaatse je brief beginnen schrijven. Er zijn zelfs computers voorzien waarop je Julia kunt mailen, daar in Casa di Giulietta. Spannend, éh?! Moest je nu zelf ook interesse gekregen hebben om een brief te schrijven naar Julia, dan kan dat. Van eender waar je je ook bevindt. Je moet er dus niet per sé voor naar Verona reizen 😉 Lees er hier meer over.

04. De unieke sfeer van de stad moet je ervaren hebben
Hoewel Verona een toeristische trekpleister is, merk je dat niet zoals in – bijvoorbeeld – Rome of Venetië. In Verona is het kalmer en hangt er meer gezelligheid in de lucht. Mede doordat de stad niet zo groot is blijven toeristen er ook niet zo lang plakken. Die typische Italiaanse stadssfeer ga je hier dus wel kunnen ervaren.

05. Panoramische uitzichten? Check!
Er zijn verschillende plaatsen die een mooi uitzicht bieden over de stad, maar Castel San Pietro stond voor mij toch op nummer één. Je kunt hier genieten van een schitterend, bijna sprookjesachtig, uitzicht over de hele stad. En bovendien kan je de top makkelijk bereiken met een kabelbaantje. Fijn!

Tip: Santuario Madonna di Lourdes biedt ook een mooi (volgens sommigen zelfs hét mooiste!) uitzicht over de hele stad, maar ligt wat verder weg dan de meeste andere bezienswaardigheden in Verona. De wandeling er naartoe is dus automatisch wat pittiger, al kan je natuurlijk ook opteren voor openbaar vervoer.

06. Je belandt steeds terug op de Piazza Bra
De Piazza Bra is één van de grootste pleinen van Europa, maar voelt door zijn charme zeker niet zo aan. Door de vele bars, restaurants, historische gebouwen en de prachtige Arena kan je hier op en top genieten van de Italiaanse sfeer. En op de één of andere manier werden wij ook altijd terug naar de Piazza Bra gezogen. Alsof alle wegen automatisch altijd naar daar leiden. Zo gezellig was het er! Met wat geluk kan je er ook meegenieten van de muziek die, vanuit de Arena, de omgeving vult. Zalig.

Tip: Gelateria Savoia, gelegen aan de Piazza Bra, vonden wij een echte aanrader! Hmm.

07. Je leeft er automatisch trager
Omdat Verona zo klein is, voel je er niet de druk om alles snel-snel te moeten doen. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de tijd die je er spendeert, maar wij hadden alvast het gevoel alles op ons gemakje te kunnen doen. En dat voelde erg relaxed aan. Rustig wandelen, af en toe een terrasje doen om te pauzeren, en bezienswaardigheden ook uitgebreid inspecteren… . Haast en spoed is in Verona niet nodig. En dat is plezant.

Tip: Twee volle dagen in Verona is voldoende voor een relaxed bezoekje, inclusief de meest bekende bezienswaardigheden.

08. Je kunt er gezellig shoppen
Dé nummer één winkelstraat in Verona is de Via Mazzini. Ze vormt de verbinding tussen de Piazza Bra en de Piazza delle Erbe (handig!), en is een waar mekka voor de echte shopaholics. Naast chique Italiaanse boetiekjes kan je er ook typische luxemerken (à la Gucci) en meer betaalbare ketens (à la Zara) terugvinden. Voor ieder wat wils dus. Let wel! Het kan er enorm druk worden, dus wees voorbereid en ga tegen openingstijd shoppen als je daar niet zo van houdt.

Tip: Vergeet ook niet wat zijstraatjes in te lopen om wat meer authentieke winkeltjes te kunnen bezoeken.

09. Er is altijd iets te doen
Zomer, lente, herfst of winter. In Verona valt er altijd iets te beleven. Van operas tot concerten tot wijnfestivals tot kerstmarkten. Zo arriveerden wij tijdens een heus wijnfestival, en vertrokken we te midden van een echte straatrace met oldtimers. Ambiance gegarandeerd.

10. Het eten is er fenomenaal
Als ik aan Italië denk, dan denk ik automatisch ook aan lekker eten. Geniet van een heerlijke pizza of een lekkere pasta in een knus Italiaans restaurantje, of van een Aperol Spritz op een gezellig terrasje. En vergeet ook zeker niet om dessert te eten. Tiramisu, semifreddo, gelato,… . Noem maar op. Je bent niet elke dag in Italië, éh. Profiteer er maar van wanneer het kan!

Spreekt Verona jou aan? 

Comments (2)

  • Darina

    25 maart 2019 at 10:28

    Verona spreekt mij zeker aan. Het lijkt mij een heerlijke bestemming om er even uit te zijn en niet zo massaal.

  • Evelyne Vergote

    25 maart 2019 at 12:11

    Ik hou dit zeker in het achterhoofd wanneer ik mijn volgende reis boek 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

Mijn lente wishlist

Volgende bericht

Hoe eerlijk ben ik op mijn blog?