Mijn reisapotheek must-haves!

Je reisapotheek inpakken is misschien niet meteen het meest plezante deel van het inpakken van je koffers, maar hoe dan ook wel een erg belangrijk deel. Als je de juiste apotheek ter beschikking hebt kan je ongemakken op reis voorkomen en zorgeloos op vakantie vertrekken. 

WAT MOET JE MEENEMEN?
Stem je apotheek af op je persoonlijke behoeften, het land van bestemming, de manier waarop je reist, de duur van je reis, het seizoen, je reisgezelschap,… . Dat zijn allemaal dingen om rekening mee te houden! Mijn reisapotheek ziet er telkens weer als volgt uit:

De basis
+ Pijnstillers en koortswerende medicatie (Paracetamol, Ibuprofen, Voltaren K,…)
+ Motilium en Imodium
+ Medicatie tegen buikkrampen (Buscopan,…)
+ Medicatie tegen reisziekte
+ Pleisters in verschillende maten, blarenpleisters
+ Pincet, (nagel)schaartje, veiligheidsspelden
+ Ontsmettingsmiddel
+ Oogdruppels
+ Tabletten tegen keelpijn
+ Insectenwerende spray (Deet)
+ Zalf tegen insectenbeten en allergische reacties
+ Anticonceptie

Persoonlijke extra’s  
+ Persoonlijke medicatie
+ Lenzenvloeistof
+ Zalf tegen koortsblaasjes (Avène Cicalfate Repair Cream helpt mij erg goed én dient ook voor wondjes en dergelijke)
+ Tijgerbalsem (tegen pijnlijke spieren en zonnebrand)
+ Neusinhaler (helpt mij op vlak van paniekaanvallen, reisziekte, hoofdpijn én een verstopte neus!)
+ Maandverband, inlegkruisjes
+ Kauwgom, papieren zakdoekjes

Wat ik ook meeneem maar wat niet zozeer in mijn reisapotheek wordt gestoken is: zonnecrème, after-sun, lippenbalsem met SPF, voet- en handcrème, desinfecterende handgel, en mijn bloedgroepkaartje dat standaard in mijn portefeuille zit.

EXTRA TIPS
Wie op reis gaat naar een verre bestemming heeft misschien reisvaccinaties nodig. Zorg tijdig voor de juiste informatie, en natuurlijk ook voor de correcte noodzakelijke inentingen. Daarvoor kan je terecht in een erkend vaccinatiecentrum.

Neem voldoende voorraad van je gebruikelijke dagdagelijkse medicatie mee. Beter te veel dan te weinig.

Haal medicijnen strips uit de verpakking om plaats te besparen, en schrijf de vervaldatum op elke strip. Indien nodig kan je de bijsluiter ook meebrengen en die samen met de juiste medicatie in een ziplock zakje steken.

Zorg dat je al je medicatie (of toch zeker de medicatie waar je niet zonder kan!) meeneemt in je handbagage. Wanneer je met het vliegtuig reist en je ruimbagage dan verloren zou gaan, dan kan je toch verder zonder al te veel problemen.

Laat je reisapotheek niet te lang achter in hoge temperaturen. Laat medicatie bijvoorbeeld niet te lang in een hete auto, of in je rugzak in de volle zon liggen. Iets om op te letten.

Geneesmiddelenpaspoort 
Een geneesmiddelenpaspoort is een lijst van al de (chronische) medicatie die je moet nemen, en kan je laten opstellen door je apotheker of huisarts. Ook de stoffen waarvoor je overgevoelig of allergisch bent staan erop vermeld. Mocht je in het buitenland dus medische zorg nodig hebben dan zorgt dit paspoort ervoor dat zorgverleners meteen weten wat voor medicatie je al neemt in welke dosering, en wat ze moeten doen in nood. Zo wordt erin aangegeven wie er in dringende gevallen moet worden verwittigd, en wie uw behandelende arts is. Alleen maar nuttig om te hebben dus, dat paspoort!

Tip! Heb je geen geneesmiddelenpaspoort? Hou hoe dan ook de gegevens van je verzekeringsmaatschappij altijd bij de hand zodat je meteen weet wie je moet contacteren moest het nodig zijn. Zo heb ik standaard de gegevens van mijn medische reisbijstand in mijn handtas zitten. Dan voel ik mij gerust, voor moest ik toch ooit in het ziekenhuis belanden in het buitenland.

Medische verklaring
Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (bv. sterke pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen en ADHD medicatie) heb je een speciale medische verklaring nodig als je reist. In sommige landen zijn zulke medicijnen namelijk verboden. Check dus even bij je apotheker of huisarts of jouw medicatie good to go is, zodat je problemen bij de douane kunt vermijden.

Mocht je nog iets kunnen toevoegen aan dit artikel… ik hoor het heel graag in de reacties. We kunnen elkaar maar helpen!Comments (3)

 • Irene

  15 februari 2019 at 09:04

  Goeie tips! Ik zorg ook altijd dat ik vanalles mee heb qua medicatie. Vooral veel van die essentials zoals pijnstillers en dingen tegen misselijkheid en diarree. Als ik daar genoeg van mee heb voel ik mij pas echt op mijn gemak :p Verder neem ik dus ook altijd iets mee tegen blaasontsteking en van die cranberrypillen.

 • Darina

  15 februari 2019 at 09:13

  Een mooi lijstje voor als je je koffer gaat pakken. Ik neem ook van alles mee qua medicatie, vooral pijnstillers, diarreeremmers en (blaar) pleisters.

 • Evelyne

  15 februari 2019 at 09:22

  Zowiezo heb ik steeds medicatie op zak, zoals pijnstillers, Motilium en Immodium. Om op reis te gaan komt daar zeker nog Touristil (of nu AZCalm ofzoiets) tegen reisziekte bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Activiteiten in DUBAI - Mijn bucket list

Volgende bericht

Hotels in DUBAI - Mijn bucket list