Deze boeken las ik in 2018

Ik word enorm snel afgeleid door mijn telefoon of door Netflix, en dan schiet er voor lezen niet veel tijd meer over. Gelukkig heb ik mij vorig jaar weten te herpakken en is het mij toch gelukt om regelmatig een boek vast te nemen. Mijn jaarlijkse Goodreads reading challenge met als doel twaalf boeken uit te lezen gedurende een periode van twaalf maanden, is dan ook een succes geworden. Heel fijn. Ik hoop dat ik die lees-flow dit jaar op die manier kan verder zetten. Hier volgen alvast de boeken die ik in 2018 gelezen heb.

THE POWER OF NOW (Eckhart Tolle)
Een boek dat volledig draait rond de kracht van het Nu, aangezien Nu alles is dat we hebben. Het verleden is voorbij en de toekomst is geen garantie. Een waarheid die klopt als een bus, maar alsnog vond ik het boek niet zo aangenaam om te lezen. Uiteindelijk draait het om een hele simpele boodschap, die in het boek nogal ingewikkeld werd uitgelegd. Sommige zinnen moest ik twee à drie keer herlezen om ze goed en wel te begrijpen, waardoor het hele boek dus niet zo vlot las. (Let wel! ik las de Engelstalige versie.) Wel was ik fan van de ‘breathers‘ in het boek. Regelmatig kwam je zo’n tekentje tegen met als bedoeling je even te doen stoppen met lezen om de tekst te laten bezinken en er goed over na te kunnen denken. En dat was dus effectief ook wel nodig, zo af en toe.

Hoe dan ook… het boek liet mij met een kalmer en geruster gevoel achter, maar had dus wel wat simpeler geëxpliceerd kunnen worden. Vind ik, éh.

Goodreads score: 4,13/5
Mijn score: 2/5

WILD (Cheryl Strayed)
Het waargebeurde verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven besluit om op haar eentje aan de Pacific Crest Trail te beginnen. Een tocht die zowel emotioneel als fysiek erg slopend is, maar die haar sterker maakt dan ooit tevoren.

Een fantastisch boek vind ik dit. De film had ik al eerder (enkele keren!) gezien en vond ik ook een grote topper, maar het boek was nog net dat tikkeltje beter. Wat een verhaal! Aanrader!

Goodreads score: 3,98/5
Mijn score: 5/5

ONZE DIERENTUIN (Benjamin Mee)
Dit waargebeurde verhaal, voornamelijk bekend door de film ‘We Bought a Zoo‘, gaat over Benjamin Mee (de auteur) die samen met zijn familie een oude dierentuin kocht, opknapte, en nu ook runt. Een buitengewoon en inspirerend verhaal is het zeker wel. Maar het boek viel mij toch een beetje tegen. Ik vond de schrijfstijl niet zo vlot (misschien lag het aan de vertaling?), en ik ergerde mij af en toe aan het hele dierentuin-gegeven.

Als het je een interessant verhaal lijkt zou ik je stiekem de film aanraden. Die vind ik dan toch net wat beter!

Goodreads score: 3,49/5
Mijn score: 4/5


SEX AND THE CITY (Candace Bushnell)
Dat ze een volledige (fantastische!) serie hebben kunnen maken die gebaseerd is op dit boek vind ik ongelofelijk. Het gaat hier namelijk niet over de vier vriendinnen Carrie, Samantha, Charlotte en Miranda, maar wel gewoon over het (liefdes)leven van mannen en vrouwen in New York. Ik vond het niet bijster bijzonder eigenlijk. Geef mij dan maar de serie op tv.


Goodreads score: 3,40/5
Mijn score: 3/5


ASK AND IT IS GIVEN (Esther Hicks)
Dit boek is de voorloper van The Secret; hier is alles op gebaseerd, zeg maar. En sinds ik The Secret heb gelezen ben ook ik erg geïnteresseerd geraakt in de wet van de aantrekkingskracht. In Ask and it is Given wordt alles verteld door Abraham; een niet fysieke entiteit die spreekt doorheen Esther (de auteur). Een beetje – Oké, héél! – gek en voor velen ook ongeloofwaardig, maar hoe dan ook is het boek en alles wat erin staat wel iets waar je mee geholpen kunt zijn. Het is, héél simpel gezegd, de bedoeling om in alle opzichten terug te keren naar je eigen hart en op die manier gelukkig te leven. Positief in het leven staan is key.

Het verschil met The Secret is dat dit boek veel meer gedetailleerd is. Dat maakt dat je hier de wet van de aantrekkingskracht door en door leert kennen en toepassen, terwijl The Secret eerder dromerig en wat minder praktisch is. Je moet dus effectief constant met je hoofd bij het boek blijven.

Een deel van Ask and it is Given bestaat ook uit oefeningen, en daar was ik niet zozeer de grootste fan van. Zo wordt er op een gegeven moment voorgesteld om constant met een briefje van 100 euro in je portefeuille rond te lopen om je het gevoel te geven dat je het kàn uitgeven. Wetende dat je het hebt zou je een positief gevoel moeten geven. Waar ik op zich de logica wel van inzie, maar zelf loop ik never no way rond met zoveel cash als dat niet noodzakelijk is hoor. Ik krijg daar eerder angstgevoelens van en loop dan geen seconde gerust over straat. Niets voor mij dus.

Goodreads score: 4,19/5
Mijn score: 3/5

DE PAARDENFLUISTERAAR (Nicholas Evans)
Ik denk dat we de gelijknamige film allemaal wel kennen. Toch? Wanneer de 13-jarige Grace en haar paard Pilgrim een ernstig auto-ongeval overleven, doet Grace’s moeder er alles aan om hen beiden te genezen. Zo komt ze al snel terecht bij paardenfluisteraar Tom. Een prachtig, ontroerend boek dat ik maar moeilijk kon neerleggen. Enkel het einde vond ik een beetje tegenvallen. Het leek wel alsof het laatste deel van het boek er niet helemaal thuishoorde. Ofzo. Beetje jammer en vandaar ook geen vijf sterren.

Goodreads score: 3,80/5
Mijn score: 4/5


FABELDIEREN EN WAAR ZE TE VINDEN (J.K. Rowling)
Geschreven door Newt Scamander, weet-je-wel, en een verplicht schoolboek op Zweinstein. Alle magische dieren uit de tovenaarswereld worden erin besproken. Pure Harry Potter magie!

Fun fact! De opbrengst van dit boek gaat (voor zover ik weet) integraal naar het goede doel!

Goodreads score: 3,99/5
mijn score: 5/5


DIVERGENT 2 – OPSTAND (Veronica Roth)
Het eerste deel van de Divergent reeks las ik enkele jaren geleden (in 2014!), maar op de één of andere manier bleef ik het lezen van boek 2 en boek 3 maar uitstellen. Afgelopen zomer besloot ik ze daarom – eindelijk – maar eens uit de kast te halen en uit te lezen. En goh… ik denk dat die pauze (en het ouder worden) mij wat vervreemd heeft van het verhaal. Ik vond het niet meer zo interessant en… tja… ik denk dat het gewoon mijn ding niet meer helemaal is. Bovendien vond ik het verhaal hier en daar chaotisch. De gelijknamige film beviel mij dan toch net een beetje beter.

Goodreads score: 4,05/5
Mijn score: 3/5


DIVERGENT 3 – SAMENSMELTING (Veronica Roth)
Opnieuw… een beetje chaotisch en niet meer helemaal mijn ding. Al was het einde niet zo cliché als ik verwacht had en was ik daar wél blij mee!

Goodreads score: 3,63/5
Mijn score: 3/5


OLIVER TWIST (Charles Dickens)
Ik ga er hier niet om liegen; ik las een ingekorte versie van het originele boek. Op deze manier vond ik het een kort, spannend verhaaltje waarin ik echt wel wilde te weten komen wat de geheimen uit Oliver’s verleden waren. Leuk om te lezen dus. Al blijft het wel een ‘oud’ verhaal en merk je dat aan de schrijfstijl. Ik weet niet of het originele boek, dat zo’n 500 pagina’s meer telt dan mijn exemplaar, mij continue zou kunnen blijven boeien. Voorlopig is deze ingekorte versie voor mij dus zeker voldoende geweest.


Goodreads score: 3,86/5
Mijn score: 4/5 (voor de ingekorte versie!)


ZEVEN PERFECTE DAGEN (Rosie Walsh)
Zeven perfecte dagen. En toen verdween hij. Maar waarom? Een mooi boek dat vlot wegleest. Spannend in het begin maar daarna wel redelijk cliché. Hoe dan ook erg van genoten!

Goodreads score: 3,75/5
Mijn score: 4/5


WHEN BREATH BECOMES AIR (Paul Kalanithi) 
De ene dag was hij nog een succesvol arts die zijn uiterste best deed om patiënten met levensbedreigende ziektes te helpen, de andere dag werd hij plots zelf zo’n patiënt. Wanneer neurochirurg Paul, de schrijver van het boek, longkanker krijgt moet hij leren omgaan met zijn eigen naderende dood. Een ontroerend waargebeurd verhaal. Mooi geschreven en erg inspirerend. Leest als een trein.


Goodreads score: 4,34/5
Mijn score: 4/5


SCHINDLER’S LIST (Thomas Keneally)
Het voelt niet helemaal goed om te zeggen dat ik dit boek echt verschrikkelijk vond om te lezen. Maar enfin. Dat vond ik dus wel. Hoewel iedereen absoluut moet weten dat dit boek bestaat, en het een fantastische aanvulling is op de gelijknamige film, moest ik moeite doen om mij doorheen elk hoofdstuk te wurmen. Het leek wel een paper vol pure feiten; een cursus geschiedenis. (Wat uiteraard niet abnormaal is, vanwege de feiten.) Een heel écht boek dat allesbehalve aanschouwd moet worden als een verhalenboek, zeg maar. Zeker aan te raden voor iedereen die geïnteresseerd is in WWII.

Goodreads score: 4,34/5
Mijn score: 3/5


FACTOR 25 (Eva Daeleman) 
Dit boek sprak mij aan omdat het allemaal erg herkenbaar klonk voor mij; de drang voelen om er op je eentje op uit te trekken, weg van alles en iedereen. Simpelweg om eventjes op adem te komen. En eigenlijk ook gewoon omdat het écht nodig is.

En ben ik blij dat ik dit boek gelezen heb. Ik ben er echt doorgevlogen. Toen ik op één van de eerste pagina’s meteen al het volgende las was ik gelijk hooked: ‘Heb je nog nooit alleen gereisd? Doen! Heb je het wel al gedaan: dan gaat dit boek hier en daar herkenbaar zijn.’ En wauw… herkenbaar. Dat was het zéker. Het lijkt wel alsof je iemand’s (hele lange) blog aan het lezen bent. Het is geen verhalenboek, maar wel gewoon het echte leven. Zowel fijn voor Eva, als voor ons dat ze haar reis en haar gedachten op deze manier (in boekvorm dus) heeft kunnen vastleggen. En hoewel ik absoluut niet zo monsterlijk sociaal ben als Eva (zoals ze haar reizende zelf noemt in haar boek), bleef ik van begin tot eind het gevoel hebben dat ze mijn solo-reis aan het beschrijven was. Heerlijk!

Het enige ‘minpuntje’ (of datgene waar ik wat aan moest wennen) was het taalgebruik. Ik had het gevoel dat Eva schrijft zoals ze praat, waardoor sommige dingen wat gek overkwamen en er regelmatig dingen herhaald werden.


Goodreads score:3,58/5
Mijn score: 5/5


DE GEHEIMZINNIGE TUIN (Sarah Jio)
Dit boek bestaat uit twee verhaallijnen; dat van amateur biologe Flora tijdens de Tweede Wereldoorlog, en meer dan een halve eeuw later dat van tuinarchitecte Addison. Wanneer Addison met haar man naar Engeland trekt verblijven ze in het huis van haar schoonouders. En net dàt huis is het huis waar ook Flora heeft gewoond en gewerkt als nanny tijdens WWII. De verbindende factor tussen beide verhalen is de liefde voor bloemen van beide vrouwen, en op die manier komen er al snel enkele duistere geheimen aan de oppervlakte. Een spannend verhaal met hier en daar wat romantiek. En hoewel ik de schrijfstijl wat simpel vond, heeft het boek mij van begin tot einde weten te bekoren.

Goodreads score: 3,90/5
Mijn score: 4/5

Wat was het laatste boek dat jij las?

Comments (3)

 • Darina

  11 februari 2019 at 06:04

  Ik ben heel benieuwd naar de geheimzinnige tuin. Het boek was uitgeleend in de bieb dus moet even geduld hebben. Ondertussen lees ik een boek van Santa Montefiore: de vrouwen van kasteel Deverill.

 • Kaylin

  11 februari 2019 at 20:27

  Ik heb "als adem lucht wordt" toegevoegd aan mijn to be read lijst 🙂
  Factor 25 vond ik een supervlot en meeslepend boek. Stoorde me op geen enkel moment. In jouw mening over Mijn dierentuin kan ik me compleet vinden. De hoofdstukken waren voor mij veel te langdradig. Ik heb zo lang over dat boek gedaan!
  Het laatste boek dat ik las was lord of the flies. Een klassieker maar het is me ook niet helemaal bevallen: 3/5 sterren gegeven

 • Irene

  12 februari 2019 at 09:16

  Factor 25 vond ik ook echt een heel mooi boek! Ik zat toen ook een beetje in een dip en ondanks dat ik niet alleen op reis was, kon ik mij echt heel hard herkennen in Eva haar gevoel en gedachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

Bezienswaardigheden in DUBAI - Mijn bucket list

Volgende bericht

Activiteiten in DUBAI - Mijn bucket list