Project S. – Body positivity

Oeh, ‘body positivity’. Het is me het onderwerp wel. Iedereen en zijn buurman heeft het er de laatste maanden over. Of het moet mij, vanwege mijn dieet-dilemma’s, gewoon wat meer opvallen. Ik weet het niet. Maar interessant vind ik het wel. Zo zag ik onlangs een body positivity video van Vera Camilla die me nòg wat meer aan het denken zette. En die gedachten die ik daaraan overhield wil ik hier vandaag wel even kwijt. 

Ik? Body Positive?
Eerst en vooral… Ja! Ik weet het. Zelf ben ik niet de meest body positieve persoon. Aangezien ik zelf nog zoveel problemen heb met mezelf, en dan voornamelijk met mijn uiterlijk, kan ik mezelf niet voor de volle 100% body positive noemen. Helaas pindakaas. Ik wou namelijk dat ik dat wel was. Heel graag zelfs. Maar het is nu eenmaal wat het is en ik werk eraan. Ooit zal ik ook positief kunnen zijn over mijn eigen lichaam. Hoop ik. Enfin. Het is dus niet mijn bedoeling om hier de hypocriet uit te hangen door eerst mijn dieet verhalen met jullie te delen, en dan nu van de daken te komen schreeuwen dat iedereen tevreden moet zijn met z’n lichaam zoals dat is. Nope. Dat gaat niet gebeuren.

Wat ik wél wil mededelen is dat ik met die dieet-verhalen die ik op mijn blog deel, zéker niet wil zeggen dat het niet oké is om dik te zijn. Noch wil ik gewichtsverlies promoten. Ik, persoonlijk, voelde mij gewoon beter in mijn vel als ik wat minder woog. En daarom besloot ik af te vallen. Wat ook gewoon oké is, weet-je-wel. Zolang je maar doet waar jij – en jij alleen! – je goed bij voelt. Een ander hoeft zich niet te bemoeien met jouw lichaam.

Minderwaardig volgens de maatschappij
Dat mensen die er anders uitzien dan hoe de maatschappij het voorschrijft als minderwaardig worden beschouwd, dat vind ik dan ook complete bullshit. Ben je te dik of te dun? Heb je een handicap? Of simpelweg een niet-alledaags kapsel? Dan zal je het ongetwijfeld niet al te makkelijk hebben in het dagelijkse leven. Mensen staren je na omdat je ‘raar’ bent. Je bent niet wat je volgens de maatschappij hoort te zijn. En dat is jammer. En, zoals ik al zei, in mijn ogen gewoon bullshit.

Er bestaat geen ‘té’
Wat Vera in haar video ook bespreekt is dat er geen ‘té’ bestaat op vlak van lichamen. Er is geen té wit of té zwart. Of té dik of té dun. Alles is oké. Je bent helemaal goed zoals je bent. Met alles erop en eraan. Zolang je zelf ook maar tevreden bent.

Waarom? Waarom? Waarom?
Zelf heb ik vroeger vaak te horen gekregen dat ik op mijn kledij moet letten. ‘Sommige items doen je er toch echt wel dikker uitzien’, zei men dan. Mensen gaan er dus standaard vanuit dat je er beter uitziet wanneer je smaller oogt. Maar waarom? Waarom ziet smaller er beter uit? Waarom is een maatje S mooier dan een maatje XL? En waarom interesseert het andere mensen hoe ik eruit zie? Ik ben toch degene die moet leven in mijn eigen lichaam en over straat moet lopen met de kleding die ik uitkies? Het zijn vragen die me nog steeds bezighouden. Not gonna lie. Maar ik probeer ze wel te verdringen omdat ik weet dat ze compleet nutteloos zijn. Hoe ik wil dat ik eruit zie, dat is volledig mijn eigen zaak. Ik moet mij daarmee bezighouden. Niet een ander.

‘What are you gonna do? Be hungry every single day to make other people happy? That’s just dumb.’
– Jennifer Lawrence 

Bikini foto’s in een maatje meer
Op een gegeven moment praat Vera ook over het maken van social media foto’s in bikini of lingerie. Ze vindt het gek dat mensen zich daar nog steeds zoveel vragen bij stellen en het niet oké vinden dat zulke foto’s gepost worden. Zéker niet wanneer je een maatje meer hebt. Wat natuurlijk ook weer complete bullshit is. We zijn allemaal naakt geboren, de ene al wat dikker dan de andere. En op het strand lopen we vrijwel allemaal halfnaakt rond. Wat is er dan zo gek aan zulke social media foto’s? Als je trots bent op je lichaam, dan mag je dat laten zien. Niet alleen aan iedereen op het strand, ook aan iedereen op het internet. Zolang jij je daar zelf comfortabel bij voelt, dan is daar helemaal niets mis mee. Integendeel zelfs. Ik wou dat ik ook zo trots was op mijn lichaam dat ik het in bikini durfde te vertonen. Mij lijkt dat een heerlijk en vrij gevoel! Ik blijf eraan werken!

Ongezond leven promoten?
Een onderwerp dat ook wordt aangehaald in de video is ‘ongezond leven’. Want voor alle duidelijkheid… body positivity is niet hetzelfde als een ongezond leven promoten. Gezondheid is namelijk zoveel meer dan alleen een getal op de weegschaal. Uiteindelijk moet je ook streven naar een goede mentale gezondheid. Zo krijg je van de meeste dokters bijvoorbeeld meteen de stempel ‘ongezond’, puur op basis van een te hoog gewicht. Aan je mentale gezondheid wordt er dan niet snel meer gedacht. Alsof die niet even belangrijk is als je fysieke gezondheid. Jammer. Die ‘gezondheidsbezorgdheid’ – ahum – wordt bovendien ook gebruikt (soms bewust, soms onbewust) om dikke mensen zich slecht te doen voelen over hun lichaam. Ah ja, want als je dik bent dan ben je ongezond. Dus dan moet je afvallen. En dat mag dan gezegd worden onder het motto ‘Ik heb het goed met je voor hoor.‘ Dat is niet oké.

‘You don’t encourage people to take care of their body by telling them to hate it.’ 
– Laci Green

Wees lief, voor iedereen
Hoe dan ook. Dik of dun. Gezond of niet. Iedereen heeft recht op respect. Ik denk dat we daar allemaal nog wel wat aan kunnen werken. Want ook dat is body positivity. Je moet niet alleen jezelf, maar ook andere mensen accepteren. Lief zijn, voor iedereen. Dat is de boodschap. Hoeveel mooier zou de wereld zijn als we ons daar allemaal wat meer op zouden focussen?

Wat zijn jouw gedachten rond body positivity?

Comments (7)

 • Anna

  18 januari 2019 at 08:26

  Ik sta hier compleet achter! Gewoon zijn wie je wil zijn en dat is het mooiste! Liefs

 • Nienke

  18 januari 2019 at 08:30

  Prachtig beschreven! Ik ben het helemaal met je eens. Ik denk er precies zo over, toch wel jammer dat nu ineens magere meisjes niet meer mooi zijn, maar juist alles rondom vetrollen prachtig is en je die toch echt moet hebben om deze beweging voort te kunnen zetten. Zo jammer!

 • Darina

  18 januari 2019 at 12:15

  Heel mooi geschreven en ik ben het helemaal met je eens!

 • Anne

  18 januari 2019 at 13:23

  Ik vind het een pracht van een idee.. Enkel lukt die 'positivity' hier niet helemaal gezien mijn lichaam me haast smeekt wat (bal)last ervan af te werken. En ik maar balen omdat het me niet lukt.. Mijn innerlijke criticus draait op volle toeren. Dat werkt natuurlijk niet op deze manier.. Leren van je lichaam houden -in welke vorm dan ook- gaat dus gepaard met zelf-liefde, liefde die niet alleen om het lichaam gaat. Gun jezelf het beste en dan is een maatje (of 10) meer wel je minste zorg 🙂

 • Mevrouw Marloes

  19 januari 2019 at 14:06

  Vera is voor mij echt een voorbeeld in het Body Positivity-'gebeuren'. En blogger Evelien van By Evelien is ook echt een voorbeeld daarin. Daarnaast heb ik het boek 'Body Positive Power' van Megan Jayne Crabbe gelezen, echt een aanrader. Hoewel ik het nog steeds lastig vind om af en toe echt van mijn lichaam te houden, ben ik het wel steeds mer gaan waarderen. Dat is vooral gekomen doordat ik ben gaan hardlopen en hierdoor beter in mijn vel zit.

  Goed dat jij ook aandacht aan dit onderwerp besteed!

  Liefs,
  Marloes

 • Irene

  19 januari 2019 at 20:57

  Na een paar jaar van struggles kan ik nu ook wel zeggen dat ik echt van mijn eigen lichaam houd. Maar zoals je zegt draait body positivity eigenlijk vooral rond respect. Het kan mij werkelijk geen drol schelen dat er dikke mensen in bikini rondlopen, net zoals het me niet kan schelen dat er dunne mensen in bikini rondlopen. Iedereen verdient gewoon evenveel respect.

 • Kaylin

  19 januari 2019 at 22:14

  Ik denk dat ik van mezelf wel kan zeggen dat ik om het even wie in om het even welke vorm respecteer. Respect is echt één van de basiswaarden. Zolang je een ander niks mis doet, is het oké. Leef zelf en laat een ander leven zoals die dat wil.
  Ik wou graag nog meegeven dat ik soms ook opmerkingen krijg. Ik ben 1m53 groot en weeg 53 kg (althans dat was in november bij mijn medisch onderzoek het geval). Soms zeggen mensen "waar steek jij al dat eten toch?", "ik wou dat ik ook zo was als jij", "jij moet op je eten niet letten toch", … Zo'n opmerkingen zijn ook niet fijn. Ik heb nog altijd een gezond gewicht maar ben wel een aantal kilo bijgekomen dus zo'n opmerkingen doen dan ook twijfelen aan mezelf. Toch ben ik liever zoals nu dan in mijn tienerjaren. Toen sloeg ik maaltijden over, had ik een schuldgevoel bij snacks en woog ik me teveel… Nu heb ik zelfs geen weegschaal, haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Review - Atlantis, The Palm, Dubai

Volgende bericht

5x originele blijmakers