6x leestips voor in de kerstvakantie

Nu de dagen korter, donkerder en kouder zijn vind ik het ideaal om binnen te blijven en te genieten van een goed boek. Wegkruipen in de zetel met een kopje thee erbij zodat ik even kan ontsnappen van alle kerst-gekte. Of om net een extra gelukzalig kerstgevoel te krijgen. Met het juiste boek erbij kan dat allemaal. Dit zijn mijn zes leestips voor in de kerstvakantie. 

01. HARRY POTTER (J.K. Rowling)
Als ik maar één boek zou mogen aanraden dan zou ik steevast 'Harry Potter' zeggen. De Steen der Wijzen is het eerste deel uit de zevendelige reeks en meteen ook een fantastisch begin. Eens je start met lezen kan je niet meer stoppen. In mijn ogen is het pure magie waardoor je je helemaal kan laten meeslepen.

02. VOOR JOU (Jojo Moyes)
Een uitzonderlijk, mooi en overweldigend liefdesverhaal dat je niet snel zal loslaten. Dat is 'Voor jou' van Jojo Moyes. De 26-jarige Louisa Clark verliest haar baan en begint uit noodzaak te werken als zorgassistente van Will Traynor. Will had vroeger alles wat hij zich maar kon wensen, maar door een ongeluk raakte hij verlamd vanaf zijn nek en zit hij nu voor de rest van zijn leven in een rolstoel. In het begin klikt het niet zo goed tussen beiden, maar al snel wordt duidelijk dat de twee elkaars leven voorgoed zullen veranderen. Een niet-super-voorspelbaar verhaal waarbij je als lezer erg betrokken raakt. Ik was onder de indruk.

03. HAAR NAAM WAS SARAH (Tatiana de Rosnay)
De tienjarige Sarah wordt in 1942 samen met haar ouders opgepakt in Parijs, waarvandaan duizenden Joden worden gedeporteerd. Niemand heeft echter gezien dat ze haar jongere broertje in een kast heeft opgesloten om hem voor de politie te verbergen net voor die hun appartement binnendrongen. De sleutel hield ze goed bij zich geborgen. Zestig jaar later krijgt Amerikaanse journaliste Julia de opdracht een artikel te schrijven over de Jodendeportatie in Parijs. Tijdens haar zoektocht door de archieven botst ze al snel op het dossier van Sarah en komt ze tot enkele schokkende ontdekkingen. Een meeslepend en spannend verhaal dat je in één ruk wilt uitlezen.

04. HET GROTE MISSCHIEN (John Green) 
Gericht op jongvolwassenen gaat dit boek over volwassen worden, verliefdheid, vriendschap en de invloed die mensen op elkaar kunnen uitoefenen. De 16-jarige Miles vindt zijn leven in Florida te saai en besluit naar een kostschool in Alabama te trekken. Daar maakt hij al snel deel uit van een vriendengroepje, waartoe ook de mooie Alaska behoort. Na een avondje uit vertrekt Alaska echter volkomen dronken midden in de nacht, en krijgt ze een ongeluk. Het is geen typisch verhaal met een happy ending, maar wel een leerrijk boek vol verdriet, humor, geluk, vriendschap en liefde. En net dàt kon ik zo aan dit boek appreciëren. Het is heel écht en het zou ons allemaal kunnen overkomen. Mooi leesmateriaal, zéker voor tieners!

05. HET ACHTERHUIS (Anne Frank)
Het Achterhuis is de titel van het dagboek van Anne Frank. Eén van de meest gelezen boeken ter wereld. Ik vond het enorm fascinerend om te lezen hoe Anne over haar tijd in het achterhuis heeft geschreven. Zo noemt ze haar dagboek bijvoorbeeld 'Kitty', omdat ze een vriendin mist waartegen ze al haar gedachten en geheimen kwijt kan. Fascinerend wat voor slim en sterk persoon Anne was. Een boek dat iedereen gewoon gelezen moet hebben.

06. WONDER (R.J. Palacio)
Ondertussen is voornamelijk de verfilming van het boek bekend, maar ik kan je vertellen dat het boek ook absoluut de moeite is. Aandoenlijk en leerrijk; zo kan ik het verhaal het best samenvatten. Augie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking. Wanneer hij op zien tiende voor het eerst naar een normale school mag gaan wordt hij door zijn uiterlijk niet geaccepteerd. En daar heeft hij het ontzettend moeilijk mee. Tot er één meisje naar voren treed en laat zien dat ze zich niet door Auggie's uiterlijk laat afschrikken... . Een hartverwarmend verhaal dat je aan het denken zet.

Heb jij nog een kerstvakantie-leestip?


4 opmerkingen

 1. Mooie boekentips. Het Achterhuis is echt een klassieker. Ik zou het boek van John Green wel willen lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor jou is zo mooi. Het mooiste boek van de serie, maar de rest is ook zeker de moeite waard. Toevallig heb ik vandaag mijn laatst gelezen boeken online gezet, mocht je benieuwd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb alleen het tweede en derde boek niet gelezen. De boeken van John Green lees ik altijd met veel plezier. En 'Wonder' vond ik een heel mooi boek. Ken je het boek 'Marcelo en de echte wereld'? Ook een aanrader om te lezen :-)

  Liefs,
  Marloes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh, nee. Ik had nog nooit eerder van dat boek gehoord. Heb het meteen op mijn Goodreads lijstje gezet. Heel erg bedankt voor de tip :) Super leuk! x.

   Verwijderen