Project S. – Wat ik wou dat ik wist voor ik op dieet ging

De meeste mensen staan er niet bij stil wat voor impact zo’n afvalproces heeft op een lichaam, en daarom vind ik het leuk om mijn ervaringen daarover te delen. Ik wil zeker niet negatief overkomen, maar zoals ik wel vaker zeg heeft alles voor- én nadelen. Zo ook afvallen en alles wat daarbij komt kijken dus. Ik ben tijdens mijn dieetproces wel vaker voor verrassingen komen te staan, en daar wil ik het vandaag over hebben. Had ik geweten wat ik nu weet, dan had mijn afvalprocedure misschien net wat makkelijker verlopen. Hieronder volgen 8 dingen waarvan ik wou dat ik ze wist voor ik op dieet ging!

01. Het lukt pas als je het alleen voor jezelf doet
Ik ben ontzettend vaak begonnen met diëten door andere mensen. Puur omdat ik constant verteld werd dat ik dik was. En hoewel die opmerkingen mij wel raakten hield ik mij toch niet zo met mijn uiterlijk bezig. Ik vond dat mensen mij moesten accepteren zoals ik ben. Al die dieetpogingen mislukten daarom ook faliekant. Het was alleen maar frustrerend dat ik moest afvallen omdat een ander mij niet goed vond zoals ik was. Tot ik op een gegeven moment de omschakeling maakte in mijn hoofd en besloot enkel voor mezelf wat kilo’s kwijt te spelen. Omdat ik, en ik alleen, me beter wilde voelen in mijn vel. Van zodra ik het écht alleen maar voor mezelf doe, dan pas begin ik ook effectief kilo’s te verliezen.

02. Het is moeilijk
Nu klinkt het misschien alsof ik kilo’s kan verliezen alsof het niets is, maar dat is dus niet zo hoor. Het is moeilijk om gewicht kwijt te raken. Succesverhalen met fantastische voor en na foto’s kunnen mensen snel het gevoel geven dat het easy peasy is om zo’n transformatie te ondergaan, maar dat is het niet. Zo moet je bijvoorbeeld sterk in je schoenen staan om continue ‘nee’ te blijven zeggen tegen mensen die blijven aandringen. En het hele proces is met momenten ook gewoon frustrerend. En tanden bijten. Maar dat is het achteraf wel allemaal waard natuurlijk.

03. Je wordt er niet ‘plots’ gelukkig van
Je kunt doelen stellen zoveel als je wilt maar ze bereiken gaat je niet per sé gelukkig maken. Zo dacht ik altijd dat, wanneer ik een bepaald gewicht zou bereiken, ik comfortabel in mijn vel zou zitten en het leven makkelijker zou verlopen. Boy, was I wrong. Ik ben zeker trots op de weg die ik al heb afgelegd, maar tevreden met mijn lichaam ben ik nog bijlange niet. En op zich is dat ook niet abnormaal. Wie is er wél volkomen gelukkig met zijn lichaam, éh?

04. Het mentale aspect valt niet te onderschatten
Volgens mij heb ik, voor ik op dieet ging, zelfs niet stilgestaan bij het mentale aspect van gewicht verliezen. Ik ging er simpelweg vanuit dat ik gewoon gelukkiger zou zijn als ik dunner was. Dus ja… laat me nu al maar vertellen dat je je moet vasthouden aan de takken van de bomen want op mentaal vlak is afvallen één grote rollercoaster. Of zo heb ik het toch ervaren. Wanneer je fysiek gewicht verliest, dan moet je mentaal ook weten te volgen. En dat was (en is nog steeds) niet zo simpel voor mij. Ik voel mezelf bijvoorbeeld nog steeds reusachtig, terwijl ik dat niet meer ben. Ook heb ik moeite met hoe anders mensen zich tegenover mij gedragen nu ik ben afgevallen, en dat terwijl ik nog steeds dezelfde persoon ben. Heel gek vind ik dat allemaal.

05. Mensen gedragen zich anders
Zoals ik dus hierboven al zei. Plots krijg je veel meer aandacht en krijg je complimentjes uit de meest onverwachte hoek. En dan begin je te denken: ‘Maar waarom nu plots?’, want je bent als persoon geen haar veranderd. Pure onzin is het eigenlijk.

06. Je leert je echte vrienden kennen
De meeste mensen beginnen zich plots enorm anders te gedragen wanneer je bent afgevallen. Je échte vrienden daarentegen, die blijven je behandelen zoals ze je al altijd behandeld hebben. Voor hen maakt het niet uit hoe je eruit ziet. Dik of dun. Blond of bruin. Lang of kort. Zij houden van je omwille van de persoon die je vanbinnen bent. Het zijn ook dié mensen die mij zelfvertrouwen geven en mij laten weten dat ik altijd goed ben geweest zoals ik ben. En dat is natuurlijk ontzettend fijn.

07. Striemen, losse huid, kleine borsten
Dit puntje is gewoon vervelend. Urgh. Je hebt uiteraard geen invloed op waar je het meest vet verliest, dus je moet het maar nemen zoals het komt. En ik kan natuurlijk alleen maar voor mezelf spreken, maar mijn huid was – en is – daar niet altijd even blij mee. Mijn borsten zijn aan het verdwijnen, mijn huid wordt losser en striemen worden daardoor meer zichtbaar. Het is allemaal geen lachertje. Met sporten zou dat allemaal wel wat kunnen beteren, maar oké. Dat doet ook geen wonderen. Mocht ik Kylie Jenner boobs en billen kunnen verkrijgen door te gaan fitnessen, dan zou zelfs ìk een abonnement op de sportschool nemen!

08. Je hebt nieuwe kleding nodig
Tijdens je dieetperiode ga je gegarandeerd rond moeten lopen in kleding die te groot is en dus ook niet zo lekker zit. Met de gedachte dat je nog meer gaat afvallen is het natuurlijk nog niet de bedoeling een volledig nieuwe garderobe aan te schaffen. En over die nieuwe garderobe gesproken… hoe fijn het ook is om te kunnen gaan shoppen… zo’n nieuwe garderobe is duur! Elk voordeel heeft ook een nadeel, éh!

Mocht je nog iets aan bovenstaand lijstje kunnen toevoegen, laat het dan gerust achter in de reacties!

Comments (4)

 • Evelyne Vergote

  12 november 2018 at 09:17

  Je hebt gelijk over het feit dat mensen denken dat een dieet peanuts is, maar dat is het niet. Er is niet alleen het fysieke, maar ook het mentale. Ikzelf heb het daar ook moeilijk mee en daarom lukt het bij mij ook niet zo goed.

  1. HosteSarah

   14 november 2018 at 11:30

   Klopt. Dat mentale aspect is zo belangrijk. Ik denk dat veel mensen daar effectief niet bij stilstaan. Ikzelf heb het ook pas ondervonden van zodra ik begon af te vallen. Niet te onderschatten!

 • Darina

  13 november 2018 at 07:01

  Herkenbare punten. Het is zeker niet makkelijk, en sommige mensen hebben wel heel snel hun oordeel klaar. Vooral het mentale aspect vind ik lastig.

  1. HosteSarah

   14 november 2018 at 11:24

   Inderdaad. Al die oordelen! Iedereen heeft altijd wel een mening klaar liggen. Over hoe je eruit ziet, over hoeveel je eet, over hoe je je gedraagt, over of je wel gezond bezig bent, over àlles. Zo vervelend. Je moet echt wel sterk in je schoenen staan om simpelweg aan jezelf te blijven denken en je eigen ding te blijven doen. Dat is één van de moeilijkste dingen tijdens het afvallen vind ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Review - Filorga Flash Nude (actieve make-up!) van Newpharma

Volgende bericht

10x tips voor de ultieme winterbarbecue