Dagdagelijkse klusjes die je best niet overslaat

Wie mij kent weet dat ik het enorm belangrijk vind om het huis te alle tijden ordelijk en proper te houden. Rust in je huis staat gelijk aan rust in je hoofd. Een dagdagelijkse – korte, snelle, efficiënte! – routine zorgt voor een constant schone leefomgeving. Als je van de volgende vijf klusjes een gewoonte maakt en ze standaard dagelijks uitvoert, dan zal je huis er dus ook vanzelf opgeruimd blijven uitzien.  Zo makkelijk kan dat zijn. 

01. Je bed opmaken
Kussens en dekbedden worden hier dagelijks opgeschud en het bed wordt vervolgens mooi opgemaakt. Want een goed opgemaakt bed is een goed begin van de dag. Ook het raam zet ik graag open om de slaapkamer te kunnen verluchten. Op die manier heb je ’s avonds een frisse, uitnodigende kamer waarin je zonder zorgen – over rommel dan toch – terug in slaap kunt vallen.

02. Met de grove borstel door je huis gaan
Je hoeft je huis niet elke dag grondig te poetsen, maar er snel eens met de grove borstel doorgaan is wel fijn en kan veel verschil maken. Persoonlijk Swiffer ik de vloer graag met een droog Swiffer doekje, en ben ik daarbovenop fan van de vochtige doekjes van Dettol. Daarmee veeg ik altijd snel eens over gebruikte oppervlakken die snel vuil worden. Denk aan de keukentafel en het aanrecht. Ook het toilet veeg ik met soortgelijke doekjes schoon, en kranen en spiegels worden met een droog doekje afgeveegd. En that’s it. Het klinkt misschien veel, maar het is allemaal relatief snel gedaan. Ik ben dagelijks amper 10 minuutjes bezig.

03. De afwas
Bij ons wordt de vaatwasser ’s ochtends steevast leeggemaakt zodat er gedurende de hele dag vuile afwas ingezet kan worden. ’s Avonds kan het apparaat dan opnieuw opgezet worden. Easy peasy. Vervang ook dagelijks je vaat- en theedoeken in de keuken. Dat zijn namelijk plekken waar bacteriën zich graag schuilhouden. Fun fact: op vaat- en theedoeken zouden na 24 uur méér bacteriën zitten dan op de wc-bril van een openbaar toilet. Say what?!

04. Vuile was wegleggen
Het is niet altijd voor iedereen nodig om dagelijks een wasmachine op te zetten – afhankelijk van hoeveel was je hebt natuurlijk -, maar persoonlijk vind ik het wel ontzettend belangrijk om al die vuile was in de wasmand te steken. Gedragen sokken of handdoeken horen niet rond te blijven slingeren op de grond. Weet-je-wel. Leg je vuile was dus meteen op de plaats waar hij thuishoort.


05. Opruimen
In mijn ogen is het relatief simpel, maar ik heb al gemerkt dat het voor vele mensen toch niet zo vanzelfsprekend is. Opruimen. Elke dag je gebruikte spullen op hun plek leggen is heel wat makkelijker dan na een tijdje aan een berg opgestapelde rommel te moeten beginnen. Daar kan je dan zowel letterlijk als figuurlijk tegenop beginnen kijken. Zorg er dus simpelweg voor dat alles wat niet op de tafel, het aanrecht, je nachtkastje, (of eender waar) thuishoort ook weer op z’n plaats wordt gelegd. Het is snel gedaan en je voorkomt stapels rommel.

Welke klusjes behoren tot jouw dagdagelijkse routine? 

Comments (10)

 • Darina

  2 november 2018 at 05:54

  Mijn routine is wel vergelijkbaar met die van jou
  🙂

  1. HosteSarah

   5 november 2018 at 07:25

   Echt? Fijn om te horen dat we zo op elkaar gelijken 🙂

 • MissPrettiness

  2 november 2018 at 09:30

  Bed opmaken vergeet ik soms nog eens maar de rest doe ik altijd. 🙂

 • Shirley

  2 november 2018 at 10:04

  Ik ben niet zo ordelijk. Ik laat geen vieze dingen slingeren, zoals borden. Maar ik maak wel veel rommel. De schone was gooi ik ook gerust in een berg op de grond. Waarschijnlijk klinkt dat als horror voor jou, haha! Ik zou wel graag wat ordelijker zijn.

  1. HosteSarah

   5 november 2018 at 07:30

   Haha, ja. Voor mij is dat pure horror. Mijn vriend is zoals jou en daar hebben we wel vaker ruzie over. Als ie de afstandsbediening van de tv bijvoorbeeld niet helemaal recht ligt kan ik daar al niet meer goed van slapen. Oeps.

 • Evelyne Vergote

  2 november 2018 at 12:06

  Ik leg mijn bed elke dag open en dat is zo tot ik er 's avonds terug in kruip. Voor de rest doen we hier elke middag de afwas en gaan we hier wekelijks met stoffer en dweil rond. Nu met de was van oma en opa er bij hebben we wat moeten reorganiseren qua wasjes draaien. Maar het lukt wel 🙂

 • borduursaramsades

  3 november 2018 at 21:55

  Bijna idem als het jouwe.
  Proberen niet met lege handen na boven of beneden te gaan. Zo graakt altijd iets op zijn plaats of iets weg die weg moet 😉

  1. HosteSarah

   5 november 2018 at 07:31

   Zo leuk om te lezen. Proberen niet naar boven of beneden te gaan zonder lege handen had ik ook in mijn lijstje hierboven kunnen zetten. Dat is dus iets wat ik ook àltijd probeer te doen 🙂

 • Alexa Op 't Land

  12 november 2018 at 09:48

  Ah ik heb zo'n hekel aan je bed opmaken, dagelijks is het geen probleem. Ik bedoel vooral het wisselen van je dekbed overtrek en dergelijke.

  1. HosteSarah

   12 november 2018 at 09:56

   Inderdaad. Dekbedovertrekken vervangen vind ik ook echt niet fijn om te doen. Zo'n vervelend klusje, éh. Al ben ik achteraf wel altijd blij dat ik onder fris gewassen lakens kan gaan liggen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

8x boeken die ik nog wil lezen

Volgende bericht

Project S. - Min 15kg in 3 maanden tijd!