10x tips voor de ultieme winterbarbecue

Een winterbarbecue organiseren staat al lang op mijn bucket list. Mij lijkt het ontzettend gezellig om samen te komen in de frisse buitenlucht, heerlijk te kunnen eten en jezelf op te kunnen warmen aan vuurkorven en warme drankjes. Om het gezellig en warm te maken, en uiteraard ook veilig te houden, heb ik hier enkele tips verzameld voor het organiseren van de ultieme barbecue in de winter.

01. Maak van je tuin een winterwonderland 
Eerst en vooral is het belangrijk om, wanneer je een winterbarbecue organiseert, ervoor te zorgen dat je tuin in orde is. Je kan je grasmaaier bijvoorbeeld nog boven halen tot de temperatuur 6°C bereikt, en daarmee meteen ook al de afgevallen herfstbladeren opzuigen. Op die manier ziet je gazon er mooi uit gedurende de winter, en kan je het verder met rust laten. Ruim daarnaast ook wat op (zet de kruiwagen aan de kant en gooi die kapotte bloempot weg!), en voorzie eventueel wat sfeerverlichting aan de voordeur en in de beplanting. Maak van je tuin een winterwonderland, en geen doodse bedoening. Om je daarbij te helpen kan ik je alvast het Fixami gereedschap aanraden. Altijd handig om het juiste materiaal (voor o.a. een mooi afgewerkte tuin) bij de hand te hebben.

02. Maak je terras winterbarbecue-proof
Poets je terras en je tuinmeubelen goed, en zorg ervoor dat alles er spik en span uitziet tegen de tijd dat je gasten arriveren. Dek je tafel eventueel ook in een bepaald thema (winter!) of met een specifieke kleur. Dat maakt het extra leuk.

03. Maak het gezellig
Drapeer fleece dekentjes over de stoelen en leg een hoop kussentjes klaar. Zorg ook voor sfeerverlichting in de vorm van lampionnen, kerstverlichting, of kaarsjes. Zet wat leuke muziek op. En zorg voor vuurkorven voor gezelligheid én warmte. Win-win.

04. Zorg voor warmte
Een winterbarbecue organiseren klinkt misschien gek, maar is perfect mogelijk. Zolang je er maar voor zorgt dat je gasten geen kou moeten lijden. Zorg voor terrasverwarming en licht ook iedereen in over de situatie. Als je gasten weten dat het om een buitenactiviteit gaat zullen ze zich vanzelf wel warmer aankleden.

05. Zorg voor winterse drankjes en gerechten
Uiteraard horen er bij een winterse barbecue ook winterse drankjes en gerechten. Denk aan glühwein, jenever, thee, koffie en warme chocolademelk qua drank. En qua eten aan soep als voorgerecht, en gegrilde winterse groenten als pompoen, spruitjes, witloof,.. als hoofdgerecht. Verder kan je natuurlijk voorzien wat je hartje maar verlangd. Als vegetariër maak ik bijvoorbeeld graag veggie burgers met alles erop en eraan, en ook pastasalades, stukjes pizza en aardappelen in de schil mogen niet ontbreken. Als afsluiter kan je warme appeltaart met kaneel eten, kastanjes poffen, of samen gezellig marshmallows roosteren. Hm hmm.

06. Zorg voor de juiste barbecue 
Vanwege de koude duurt barbecuen in de winter sowieso al wel wat langer dan in de zomer. Zet je barbecue daarom uit de wind, en voorzie (indien mogelijk) best een toestel met deksel.

07. Voorzie voldoende verlichting
Tijdens de winter zijn de dagen kort en donker. Zet je tuinverlichting daarom aan, of voorzie indien nodig extra verlichting aan tafel en bij de barbecue. Je wilt natuurlijk wel zien wat je aan het eten/bakken bent.
Tip: Een hoofdlamp ziet er niet meteen super sexy uit, maar is wel heel handig voor degene die aan de barbecue staat!

08. Let op de veiligheid
Altijd heel belangrijk! Zet je barbecue stabiel en voorzie minstens drie meter vrije ruimte rondom het toestel. Blijf uit de buurt van alle gasten en brandbare zaken als plastiek stoelen of beplanting. Wees uiteraard ook extra voorzichtig met kaarsjes en vuurkorven. Zeker wanneer er kinderen en huisdieren in de buurt zijn. En wat er ook gebeurt… verhuis je barbecue nooit naar binnen. Dan riskeer je namelijk brand en CO-vergiftiging.

09. Voorzie een back-up plan
In de winter kan het natuurlijk beginnen regenen. Voorzie daarom een back-up plan. Zorg ervoor dat mensen ook binnen terecht kunnen, of – zeker wanneer je veel volk verwacht – voorzie een partytent. Pret gegarandeerd!

10. Geniet!

Laat je door de koude niet tegenhouden en geniet van de gezelligheid, de gecreëerde warmte, het lekkere eten en je liefdevol gezelschap. In de voorbereiding zit het meeste werk, dus eens je winterbarbecue op gang is kan je je helemaal uitleven. 
Heb jij nog tips voor een gezellige winterbarbecue?
In samenwerking met Fixami.
Bron hoofdfoto: Pexels – Tookapic.

Comments (2)

  • Darina

    14 november 2018 at 05:45

    Wat een goed idee, een winter bbq! Leuke tips, ik ga er ook een organiseren 🙂

  • Mei Qi

    14 november 2018 at 20:21

    Klinkt goed! Lijk me erg leuk in de winter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Project S. - Wat ik wou dat ik wist voor ik op dieet ging

Volgende bericht

Filmtoppers #11