Recept - Wok met tofoe, broccoli en sinaasappel

Om te bewijzen dat veggie gerechten ook uitzonderlijk lekker kunnen zijn volgt hier het recept van één van mijn favoriete wokschotels. Dat de smaak uniek is en mij àltijd aan vakantie doet denken kan ik je nu alvast wel vertellen. De combinatie tofoe - broccoli - sinaasappel klinkt misschien wat gek, maar werkt echt verrassend goed. Mocht je het recept zelf ook eens uitproberen, laat dan zeker weten wat je bevindingen zijn. Ik ben benieuwd! 

BENODIGDHEDEN (voor 4 personen)
- 250g tofoe
- 250g basmatirijst
- 3 wortelen
- 1 broccoli
- 1 sinaasappel
- 0,5 limoen
- 1 rode peper
- Stukje gember (ongeveer 3cm)
- 4 teentjes knoflook
- 1 sjalot
- 4 el tomatenketchup
- 2 el ketjap manis
- 2 el sojasaus
- 1 blokje groentebouillon
- 2 el arachideolie
- 0,5 el paprikapoeder
- Peper en zout

BEREIDINGSWIJZE

Voorbereiding
- Rasp de gember en snipper zowel de sjalot, de rode peper (ontpit) als de look fijn.
- Pers de halve limoen.
- Dep de tofoe goed droog met wat keukenpapier en snij in blokjes van ongeveer één centimeter.
- Voeg alles samen in een potje met deksel, inclusief 2 eetlepels sojasaus, en laat dat minstens 30 minuten marineren in de koelkast.

- Kook nu de basmatirijst samen met het bouillonblokje gaar in water (kooktijd: zie verpakking!).
- Giet af.

- Snij vervolgens de broccoli in kleine roosjes en de wortelen in blokjes.

- Rasp ook de schil van één sinaasappel, en pers de sinaasappel uit.
- Voeg het sap, samen met de schil, 2 eetlepels ketjap manis en 4 eetlepels ketchup in een kom of glas.

Bereiding
- Verhit 2 eetlepels arachideolie in een wok en roerbak de tofoe zo'n vijftal minuten samen met de marinade.
- Haal uit de wok en zet eventjes opzij.

- Verhit vervolgens een bodempje water in dezelfde wok, en voeg er de wortel en broccoli aan toe.
- Roerbak een tiental minuten.
- Voeg dan je sinaasappelsap-mengsel toe aan de groenten en laat het sap wat inkoken.
- Roer er ook de tofoeblokjes, de rijst en het paprikapoeder onder, en roerbak nog eens een vijftal minuten.
- Kruid af met peper en zout.


Afwerking
- Serveer elk bord met twee partjes limoen en wat koriander. (Of peterselie voor de liefhebbers!)
- Werk af met wat fijngehakte ongezouten pindanoten.

- Ook lekker met een spiegeleitje en enkele komkommerschijfjes!

Info: Eén portie bevat ongeveer 450 kcal.

SMAKELIJK!

4 opmerkingen

  1. Een heerlijk recept! Deze ga ik zeker eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik at nog nooit tofu eigenlijk maar dit ziet er echt een lekker receptje uit! Ik ga het opslaan! Merci voor't delen ^^

    BeantwoordenVerwijderen