Project S. – Dingen die NIET veranderd zijn nadat ik ben afgevallen

Ondertussen heb ik alweer een tijdje een normaal BMI bereikt (updates over mijn gewicht volgen nog!) en wilde ik het weleens hebben over het feit dat er nu ook weer niet zo héél veel blijkt te veranderen als je gewicht verliest. Voor veel mensen lijkt het namelijk wel alsof je, omdat je er nu ‘plots’ compleet anders uitziet, een volledig nieuw persoon bent geworden. En dat is dus helemaal niet zo. Een gek proces is het hoor, gelòòf mij! Vandaar volgen hier vandaag de dingen die voor mij niet veranderd zijn. Want, hey – hi – hallo (spoiler alert!), ik ben nog steeds dezelfde persoon hoor!

01. Mezelf!
Serieus. Het is een beetje gek hoe anders mensen zich kunnen gedragen van zodra je er ook anders uitziet. Ik ben namelijk nog steeds gewoon mezelf hoor. Hoewel sommige mensen mij niet meer herkennen, is mijn persoonlijkheid nog steeds gewoon hetzelfde als vroeger. En dat beseffen sommige mensen precies niet zo goed. Om heel eerlijk te zijn heb ik het daar soms ook wel een beetje moeilijk mee. Van zodra ik dunner ben (en volgens de maatschappij dus ook ‘mooier’ en ‘normaler’), word ik ook beter behandeld. Veel beter zelfs. Ik zou een volledig artikel met voorbeelden kunnen neerpennen. Hell, ik zou er zelfs een boek over kunnen schrijven. Beetje triest, toch? Ik heb op deze manier wel meteen ontdekt wie mijn echte vrienden zijn; die behandelen mij gewoon altijd hetzelfde, ongeacht hoe ik eruit zie. Een enorme verademing!

02. Mijn problemen
Vroeger dacht ik altijd dat, wanneer ik zou afvallen en mager zou zijn, al mijn problemen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Boy, was I wrong. Al mijn problemen zijn er nog steeds hoor. Wat een tegenvaller 😉

03. Mijn mening over sport
Dat ik sport nog steeds haat, jawel. Veel mensen denken vaak dat, wanneer je wat dikker bent, je niet graag sport omdat je extra gewicht met je moet meezeulen en het daarom allemaal misschien wat moeilijker gaat. Well, here’s me saying: ‘bullshit!’. Als je dik bent kan je ook van sport houden en een conditie opbouwen. Dik zijn staat dus niet automatisch gelijk aan sport haten. Ik ben nu bijvoorbeeld magerder dan ooit tevoren, en mijn conditie is nog nooit zo slecht geweest. Bewegen zal gewoon nooit mijn ding worden denk ik, ongeacht mijn gewicht.

04. Ik voel me nog steeds dik
En dat gevoel zal volgens mij ook niet snel weggaan. Hoeveel ik ook afval, ‘dik’ is een omschrijving die onlosmakelijk verbonden is met mij. Mijn gewicht heeft altijd zo’n groot deel van mijn leven uitgemaakt dat ik mezelf altijd als dik ga blijven zien en voelen, denk ik.

05. Mensen blijven opmerkingen maken over mijn gewicht / mijn uiterlijk
Ongeacht hoeveel ik weeg, en of het nu positieve of negatieve opmerkingen zijn… . Mensen praten. Rechtstreeks tegen mij, tegen familieleden, of gewoon volledig achter mijn rug. Het is best bijzonder om te kunnen ervaren hoe een ander met mijn uiterlijk – en voornamelijk dan mijn gewicht! – kan bezig zijn. Persoonlijk begrijp ik het ook niet zo goed; als ik zie dat iemand is afgevallen of bijgekomen heb ik niet meteen de behoefte om dat aan Jan en alleman te gaan verkondigen. Maar enfin. Ik zit dan ook in datzelfde schuitje en weet als geen ander hoe vervelend zulke opmerkingen kunnen zijn. Alsof alles alleen maar rond je uiterlijk draait en je er alleen maar goed uitziet wanneer je bent afgevallen. Zo frustrerend.


06. Eten zal een heikel punt blijven
Gezond eten, portiecontrole,… . Een ‘normaal’ eetpatroon zit er voor mij niet in. Eten zal voor mij altijd een moeilijkheid zijn en daar moet ik, zo goed en zo kwaad als ik kan, mee leren leven.

07. Mijn gevecht met de weegschaal
Ik zal daar gewoon nooit graag gaan opstaan, denk ik. In mijn hoofd zie ik op dat schermpje altijd een ontzettend hoog getal verschijnen dat mijn dag waarschijnlijk wel zal verpesten. Het kan natuurlijk altijd ook meevallen, maar dat risico neem ik liever niet. Ik stap gewoon liever niet op een weegschaal.

08. De droom om perfect te zijn
Volgens mij zal ik nog lang van zo’n killer-body blijven dromen. Al zal dat enkel bij dromen blijven, want bij zo’n lijf komt natuurlijk ook een hoop sport kijken. Niets voor mij dus. Het is wat het is.

09. Mijn relatie
En gelukkig maar. Kristof heeft nog nooit iets over mijn gewicht gezegd en zal mij er ook niet anders om behandelen. Indien hij wél commentaar zou hebben op mijn gewicht dan zouden we sowieso ook geen relatie (meer) hebben. Ik heb altijd gezegd dat, van zodra mijn partner dààr een opmerking over maakt, het over en uit is. Serieus, for real, no joke. De hele wereld heeft al genoeg commentaar op mijn uiterlijk, bij een partner wil ik gewoon mezelf kunnen zijn zonder mij slecht te voelen over hoe ik eruit zie.


10. Cravings
Dik. Dun. Dieet of geen dieet. Cravings heb ik nog steeds. En volgens mij zal dat ook een eeuwige strijd blijven. Helaas pindakaas.

Ben jij tevreden met je gewicht? Of is dat bij ook ook een eeuwige struggle?

Comments (8)

 • Irene

  21 september 2018 at 08:49

  Ik heb zelf geen problemen met mijn gewicht en ik ga nooit op de weegschaal staan. Ben wel wat aangekomen, als ik kijk naar foto's van 7, 8 jaar geleden zie ik echt wel verschil maar ik voel mij momenteel goed in mijn vel.
  Vind dit wel een mooi artikel. Je blijft eigenlijk gewoon dezelfde mens hé, alleen het omhulsel verandert wat. Ik ken ook wel iemand die elke keer als ze mij ziet vraagt of ik ben afgevallen en ik vind dat ook ambetant. Alsof dat het belangrijkste is wat er in mijn leven gebeurt ofzo. Ben wel blij voor jou dat je een vriend hebt waar je 100% jezelf kan zijn! Das heel belangrijk vind ik.

  1. HosteSarah

   30 september 2018 at 12:08

   Dankjewel! Ik denk dat het ook normaal is dat je, naarmate de jaren verstrijken, wat kunt bijkomen. En daar is ook niets mis mee. Zolang je je maar goed blijft voelen in je vel. En inderdaad… het is gewoon vervelend wanneer mensen, telkens wanneer ze je zien, meteen een opmerking geven over je uiterlijk (in mijn geval dus altijd mijn gewicht). Er komt wel meer bij een persoon kijken dan enkel dàt.

 • Evelyne Vergote

  21 september 2018 at 13:45

  Ik weet van mezelf dat ik ben aangekomen en hoef dat niet van anderen te vernemen. Dat kwetst, ongeacht het goed bedoelt is. Ik vrees dat het wat in de genen van de famiie zit.. Sporten is niet mijn ding, ik moest op school al heel wat moeite doen om in L.O. te scoren en nu lukt het mij nog steeds niet. Het zit gewoon niet in mij, punt. Ik ben lang tevreden geweest over mijn lichaam, maar de laatste maanden ben ik mij toch wel wat zorgen gaan maken.. En toch ben ik geen ander mens geworden omdat ik nu iets voller ben dan ik vroeger was. I'm still the same girl 😉

  1. HosteSarah

   30 september 2018 at 11:58

   Inderdaad! Zo denk ik er ook over. Je weet zelf wel wanneer je bent aangekomen. Een ander hoeft dat niet ook nog eens te gaan vermelden. En haha, sport zit dus ook absoluut niet in mij. Herkenbaar 😉

 • borduursaramsades

  21 september 2018 at 22:16

  Geen problemen me. Wel verrast dat ik zosnel terug normale gewicht had en zelfs minder na zwangerschap door borstvoeding te geven

  1. HosteSarah

   30 september 2018 at 11:56

   Fijn om te horen dat je daar geen problemen mee hebt. Zo hoort het natuurlijk ook. Dat vrouwen snel terug hun normale gewicht terug bereiken na borstvoeding heb ik ook al vaker gehoord. Super dat de natuur dat zo regelt.

 • Marcella

  24 september 2018 at 12:08

  Wat goed dat je afgevallen bent. Je ziet er onwijs goed uit op de foto! Ik ben jaaaren geleden in een paar jaar 20 kilo kwijt geraakt. Ik voelde me langer en nog steeds dik. Heel gek is dat. Ook het probleem met eten blijft. Ik vond balansen lastig. Ik wist hoe ik moest afvallen, niet hoe ik op gewicht moest blijven. Dus ik herken je blog wel.

  1. HosteSarah

   30 september 2018 at 11:08

   Dankjewel, super lief! Ook fantastisch dat jij die 20kg bent kwijt gespeeld. Al heb ik dat probleem dus exact hetzelfde. Ik kan die balans niet vinden op vlak van eten. Als ik niet precies bijhoud wat ik naar binnen speel, dan loopt het volledig mis. Intuïtief eten lukt mij gewoon niet. Het afvallen gaat nu ook weer prima, maar dat op gewicht blijven is waar ik bang voor ben. Zo stom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Project S. - De nadelen van dik zijn

Volgende bericht

10 leuke dingen om deze herfst te doen