Project S. – De nadelen van dik zijn

Er wordt weleens gezegd dat wanneer je te dik bent, het leven niet meevalt. Zo is bijvoorbeeld uit diverse studies gebleken dat mensen met overgewicht meer moeite hebben met het vinden van een baan. Puur omdat werkgevers beïnvloedt zouden worden door vooroordelen over dikke mensen. Toch triest, niet? Het is jammer dat we elkaar niet gewoon accepteren zoals we zijn. Nu ja, dat is een volledig ander onderwerp. Zelf ben ik een jojo van jewelste en heb ik dus al de dikke en de dunnere versie van mezelf kunnen ervaren. Plezant is anders, maar het heeft me wel doen inzien hoe anders mensen naar je kijken / je behandelen naargelang je gewicht. Een heel gek gegeven. Neem het maar van mij aan. Daarbovenop heb ik door mijn jojo-bestaan ook kunnen inzien wat, voor mij persoonlijk, de nadelen van overgewicht zijn. Uiteraard maakt iedereen voor zichzelf uit wat de voor- en nadelen van ‘dik’ en ‘dun’ zijn, maar in mijn ogen heeft het hebben van overtollige kilo’s alleen maar nadelen. Hier volgen er dertien die ik zelf heb kunnen ondervinden… 


01. Meer zweten, meer haargroei
Meteen met de deur in huis vallen, éh. Nu denk ik wel niet dat dit per sé te maken heeft met dik zijn, maar wel met hetgeen / hoeveel je eet. En in mijn geval eet ik wat ongezonder en meer wanneer ik dik ben, waardoor ik sneller zweet en meer haargroei heb. Te veel informatie, much? Haha.

02. Constant eten = tijdverlies
Wanneer ik niet op mijn lijn let dan ben ik vaak aan het eten, en dat is best tijdrovend. Je kunt zoveel meer dingen gedaan krijgen als je niet constant wilt eten. Op momenten dat ik wél op dieet ben word ik mezelf daar altijd enorm van bewust; dan besef ik plots hoeveel meer vrije tijd ik heb door minder te eten. Een beetje gek misschien, maar het is dus wel zo.

03. Mensen behandelen je ruwer
Best frappant om bij stil te staan en iets wat mij ook wel stoort eigenlijk. Als ik wat zwaarder ben word ik gegarandeerd begroet door een klop op mijn rug, terwijl mensen mij sneller over de rug zullen wrijven wanneer ik er dunner uitzie. Als ik dik ben voel ik evenveel dan wanneer ik dun ben hoor. Het lijkt wel alsof mensen dat totaal niet beseffen. Heel vreemd.

04. Al de vooroordelen en negatieve opmerkingen (tot zelfs pestgedrag)
Men kijkt weleens naar je alsof je niets anders doet dan constant in de zetel hangen met een zak chips in je handen. En gegarandeerd dat je een lui persoon bent als je overgewicht hebt, right? Daarbovenop krijg je ook vaak negatieve opmerkingen over je uiterlijk naar je hoofd gesmeten. Alsof jij niet degene bent die in je eigen lichaam moet leven. Halleluja. Om dan van het echte pestgedrag nog maar te zwijgen… .

05. Alles is de schuld van je gewicht
Problemen? Dat zal wel door je gewicht komen. Ziek? Misschien moet je maar eens op je gewicht beginnen letten! Elk minuscuul probleempje zal wel voortkomen uit je overgewicht. Alsof er geen andere oorzaken meer bestaan.


06. Kleding zit altijd oncomfortabel (en ziet er vaak lelijk uit)
Alles kruipt omhoog of zit te strak of weet-ik-veel wat nog allemaal. Ook ziet niets er helemaal optimaal uit als je in de kleedkamer staat. Kledij gaan passen in winkels is dus ook al snel een pure nachtmerrie.

07. Foto’s zijn de hel
Zeker wanneer andere mensen foto’s van je maken en je geen controle hebt over welke foto’s je kan verwijderen. Vreselijk. Dit is overigens ook iets wat ik niet tof vind wanneer ik magerder ben, maar op mijn dikst vind ik het nòg erger!

08. Striemen en cellulitis
Hoewel striemen en cellulitis zeker niet altijd gerelateerd zijn aan (over)gewicht is dat bij mij toch wel het geval denk ik. Van zodra ik gezonder begin te eten en gewicht begin te verliezen worden zowel mijn striemen als mijn cellulitis wat minder zichtbaar. Dat is dan toch ook weer dat.

09. Acné
Ook niet per sé iets dat te maken heeft met dik zijn, maar wel met hetgeen ik eet. En in mijn geval eet ik nu eenmaal (vaker) ongezonder wanneer ik niet op mijn gewicht let. En dan heb ik meer last van puistjes. Heel vervelend.

10. Een ongemakkelijk gevoel in het openbaar
Ik voel mij met overgewicht altijd de vreemde eend in de bijt; degene die opvalt. Het lijkt dan wel alsof men altijd naar mij kijkt en ik gewoon teveel plaats in beslag neem. Niet plezant.

11. Teveel plaats in beslag nemen
Zoals ik hierboven dus al zei. Op stoelen, aan tafel, in attracties in pretparken, in het vliegtuig,… . Als je wat smaller bent dan hoef je daar niet over na te denken. Met overgewicht heb ik toch altijd in mijn achterhoofd dat er een stoel kan breken of dat andere personen te weinig plaats hebben omdat ik zoveel ruimte nodig heb.


12. Misconcepties
‘Jij zult wel zacht zitten op je dikke billen!’. Euhm… niet echt, nee. Of ik nu twintig kilo meer of minder weeg, ik voel daar geen verschil. Of ‘Jij hebt geen last van de koude zeker? Met al die warme vetkussentjes.’ Serieus. Geen verschil met twintig kilo meer of minder. Bovendien zijn zulke opmerkingen gewoon ook niet leuk en nogal ongemakkelijk.

13. ‘Dik’ is je label
Dat is het eerste wat mensen zien en vaak lijkt het wel alsof je voor veel mensen niet meer bent dan dat. Jij bent ‘die dikke’, en voor velen is dat meteen al een reden om niets met je te maken te willen hebben. Jammer natuurlijk. Ik ben namelijk wel meer dan alleen mijn ‘dikheid’.

Heb jij een mening over de voor- en nadelen van ‘dik’ en ‘dun’? 

PS. Als hoofdfoto een triest uitziende walrus want dat vond ik wel toepasselijk. Ik wil ook nog even benadrukken dat dit puur mijn eigen meningen en ervaringen zijn rond dik zijn. No hard feelings als jij daar compleet anders over denkt.

Bron hoofdfoto: Pixabay – misterfarmer

Comments (4)

 • Irene

  14 september 2018 at 12:02

  Ik vind het echt jammer dat je je een vreemde eend voelt als je wat zwaarder bent. Kan me voorstellen dat mensen totaal anders met je omgaan en dat is nog het ergste van al. En raar ook eigenlijk. Alsof je geen leuk mens bent als je dik bent…
  Ik gun het je dat je je gelukkig voelt in je lichaam! Denk dat dat ook veel van die nadelen teniet doet.

  1. HosteSarah

   14 september 2018 at 12:25

   Heel erg bedankt voor je lieve en ontzettend begripvolle reactie. Dat is super leuk om te lezen. Dankjewel <3

 • Evelyne Vergote

  14 september 2018 at 12:22

  Ik zal nooit iemand beoordelen op zijn/haar gewicht. Jamais! Ik weet zelf hoe het voelt. Als baby was ik een mollig ding, maar op een bepaalde leeftijd kreeg ik in dat jaar een ferme scheut. Daardoor toonde ik mager. Wanneer ik dan mijn regels begon te krijgen is het gewicht alleen maar toegenomen.. Zit in de genen, maar plezant is het niet. Bij mij zijn het vooral mijn billen (ik moet mezelf in een broek wringen tegenwoordig) en vreemd genoeg ook mijn buikstreek. Je zou gaan denken dat ik in verwachting ben :/ Ik krijg dat buikje aan geen kanten weg 🙁

  1. HosteSarah

   14 september 2018 at 12:42

   Ik denk (of zo ervaar ik het toch) dat de mensen die een ander beoordelen op gewicht ook voornamelijk mensen zijn die geen besef hebben wat voor impact dat kan hebben op een ander. En het feit dat er zo weinig mensen daar effectief over nadenken vind ik best triest. Alles wat je zegt en doet heeft namelijk impact op de mensen rondom je. Ik wens je hoe dan ook het allerbeste toe en hoop dat je je snel (terug) gelukkig kunt voelen in je lichaam <3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Filmtoppers #9 - De UNDERRATED editie

Volgende bericht

Project S. - Dingen die NIET veranderd zijn nadat ik ben afgevallen