Diervriendelijke keuzes die iedereen kan maken

Met deze diervriendelijke keuzes maak je een verschil. Je helpt er eigenlijk iedereen een beetje mee; mens, dier en milieu. De volledige planeet weliswaar. En let’s face it… die kan tegenwoordig wel wat hulp gebruiken. 

01. Word flexitariër
Uiteraard zou ik het liefst van al de hele wereld vegetarisch – of zelfs vegan – zien worden, maar oké. Zo vergevorderd zijn we nog niet. Als je dus nog steeds een die-hard vleeseter bent kun je misschien eens nadenken over je vleesinname en flexitariër worden. Een flexitariër is namelijk iemand die vlees en vis bewust wat vaker aan de kant laat staan. Maak één dag in de week volledig vegetarisch. Of desnoods gewoon één dag in de maand. Alle kleine beetjes helpen. En wie weet bevalt het je wel heel goed. Probeer het eens!

02. Shop meer bewust
Er worden zo ontzettend veel dierlijke producten gebruikt in zòveel dingen. En een heleboel producten zijn simpelweg op een dieronvriendelijke manier tot stand gekomen (denk aan cosmetica die getest wordt op dieren!). Je daar bewust van zijn doet je – hopelijk – op een andere manier shoppen. Zo staat het label ‘echt leer’ in mijn ogen niet gelijk aan ‘kwaliteit’, maar aan een dood dier dat geleden heeft voor het plezier van de mens. En wist je dat er in heel wat zeep en shampoos ook varkensvet verwerkt wordt? En dat rode m&m’s gekleurd worden met schildluizen? Dat weten doet mij automatisch grijpen naar andere producten. En aangezien de volledige markt draait rond vraag en aanbod, zullen producenten daarop inspelen. Hoe minder van die dierlijke producten wij gaan kopen, hoe minder ze op de markt worden gebracht. Hoe meer natuurlijke producten wij kopen, hoe mèèr natuurlijke producten er in de rekken zullen verschijnen. Je begrijpt het wel.

03. Plastiek, plastiek, plastiek
Het hoort eigenlijk een beetje bij puntje twee, maar enfin. Ga bewust om met plastiek! Weet hoeveel ervan je in huis haalt en zorg zoveel mogelijk voor alternatieven. Zoals ik al zei… alle kleine beetjes helpen. De vervuiling van het milieu (door dus o.a. plastiek!) leidt nu namelijk tot tal van vormen van dierenleed. Dieren raken erin verstrikt, slikken het in, gebruiken afval als schuilplaats,… . Het is allemaal niet meer oké. Tip! Bekijk de documentaire ‘A plastic ocean’ eens om wat meer inzicht te krijgen in dit hele ‘fenomeen’.

04. Adopt, don’t shop
Honden, katten, konijnen, kippen, varkens, ezels, schildpadden,… . Noem maar op. Allemaal diertjes die, jammer maar helaas, maar al te vaak terecht komen in dierenasielen. Waarom er dus eentje gaan kopen als je zo’n sukkeltje kunt adopteren en een tweede (of misschien wel derde of vierde!) kans kunt geven?! En opnieuw… wees jezelf bewust van wat je in huis haalt. Of je nu beslist een dier te kopen of te adopteren. Je haalt hoe dan ook een levend wezen in huis en moet daar dus ook optimaal voor kunnen en willen zorgen.

05. Ongedierte?
Een puntje waar veel mensen niet eens bij stilstaan en waarbij de mensen in mijn omgeving mij ook altijd al ogen-rollend aankijken. Ongedierte! Ik zal een vlieg niet zomaar dood meppen omdat ze… wel ja… vliegt. Spinnen zijn nuttige dieren (want ze eten best veel andere insectjes op!) en laat ik daarom zitten / zet ik terug buiten. Wanneer er een muis in je huis zit, denk dan eens aan een diervriendelijke muizenval i.p.v. aan zo’n (gruwelijke) klassieke klem. Enzovoort, en zo verder. Als je een echte ongedierteplaag hebt (en dus làst ondervindt), dan moet je natuurlijk maatregelen treffen. Maar in mijn ogen is het niet nodig om zomaar elk insect dat je eventjes irriteert uit de weg te ruimen. Of om dieren die geklasseerd worden als ongedierte zomaar te vermoorden, puur omdat het kan.

“You can always tell about somebody by the way they put their hands on an animal.”
– Betty White

Comments (4)

 • Darina

  3 september 2018 at 12:36

  Mooi geschreven. Ik probeer ook wel bewuster hier mee om te gaan. Ik eet niet zoveel vlees en probeer zoveel mogelijk afval te scheiden. Alle beetjes helpen.

  1. HosteSarah

   3 september 2018 at 13:06

   Dankjewel!!! En inderdaad. Je gewoon wat meer bewust zijn van die dingen kan al veel helpen! Heel fijn om te lezen dat jij er ook zo over denkt 🙂

 • Sandra

  4 september 2018 at 13:36

  Mijn vriend en ik zijn ook op deze manieren heel bewust bezig sinds we samenwonen. Ik ben bijvoorbeeld ook echt anti plastic zakjes geworden sinds ik zelf boodschappen doe. Ik pak voor fruit en groenten bijvoorbeeld geen plastic zakje meer maar neem zelf iets mee of neem her gewoon los mee naar huis. Kleine dingen doen al zó veel!

  1. HosteSarah

   4 september 2018 at 18:48

   Zo fijn om te lezen dat jullie er ook mee bezig zijn!!! Helemaal top 🙂 Die plastiek zakjes voor groenten en fruit in supermarkten vind ik ook wel een dingetje. Zo stom dat die nog stééds niet vervangen zijn door papieren zakjes in de meeste supermarkten (die ik ken). Jammer…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

5x toerist in eigen land

Volgende bericht

Recept - Wok met tofoe, broccoli en sinaasappel