Maak je smartphone vakantieproof!

Eindelijk - maar serieus EINDELIJK! - is het ons gelukt om een vakantie in te plannen in onze agenda's. Waar we precies naartoe trekken weet ik nog niet, maar wat ik wél weet is dat ik voor een vakantie mijn smartphone altijd helemaal vakantieproof wil maken. Kwestie van extra zorgeloos te kunnen vertrekken enzo. Je kent dat wel. Benieuwd naar hoe ik mijn telefoon klaarstoom voor het reizen? Je leest het hieronder. 

De grote schoonmaak
Beschouw je vakantie als de ideale gelegenheid om de grote schoonmaak te houden op je telefoon. Delete apps die je nooit meer gebruikt, zet foto's op je computer zodat je ze van je gsm kunt verwijderen en ga eens grondig door je notities en je muziek- en videobestanden. Op reis ga je ongetwijfeld veel foto's maken. Handig om dan de nodige ruimte te voorzien op je telefoon.

Voor de durvers: verwijder ook eens een veelgebruikte social media app als Facebook, Instagram of Twitter. Voor éxtra rust in je hoofd.

Entertainment
Uiteraard moet je niet alles van je telefoon gaan verwijderen omdat je op reis vertrekt. Voorzie een leuke playlist boordevol muziek waar je alleen maar vrolijk van wordt. Je kunt ook een audioboek of een podcast downloaden als je daar graag naar luistert tijdens het roadtrippen. Of zorg voor enkele leuke spelletjes die je tijdens een lange vlucht kunnen entertainen. Het is maar wat je graag doet.

Reis apps
Afhankelijk van waar je naartoe trekt kan je enkele apps op je telefoon zetten die het reizen alleen maar makkelijker maken. Zo ben ik fan van maps.me (om ook offline routes uit te kunnen stippelen), TripAdvisor (voornamelijk om te kijken wat de beste eetgelegenheden / activiteiten in de buurt zijn) en Valuta+ (een koersconvertor).

Fotografeer belangrijke documenten
Maak screenshots of foto's van vlucht- en verblijfsgegevens, belangrijke adressen en paspoortinformatie. Dan heb je die gegevens altijd bij de hand en hoef je ze niet telkens via internet op te vragen of in je bagage beginnen te zoeken.

Bescherm je telefoon
Zorg ervoor dat je telefoon goed beschermd is en voorzien is van een stevig - en uiteraard ook mooi! - telefoonhoesje. Beter voorkomen dan genezen, denk ik dan. (Want hoe duur zijn al die nieuwe telefoons tegenwoordig, right?!) Op HoesjesDirect.nl (een webshop boordevol smartphone, tablet en laptop accessoires) vind je alvast een uitgebreid assortiment aan telefoonhoesjes. Van iPhone 8 hoesjes tot Huawei P20 Lite hoesjes tot hoesjes voor telefoons waar ik nog nooit eerder van gehoord had ;) Plus, je kan er ook makkelijk een eigen hoesje ontwerpen. Zelf vind ik het bijvoorbeeld fijn om ook het uiterlijk van mijn telefoon wat aan te passen aan mijn reis. Een hoesje met palmbomen erop is bijvoorbeeld ideaal om mee te nemen naar een tropisch eiland.

Zet er een slotje op
Beveilig je smartphone met een code, wachtwoord, patroon of vingerafdruk zodat niemand ongeoorloofd toegang krijgt tot jouw gegevens. Gauwdieven zijn namelijk gek op toeristen, dus houd je telefoon altijd goed in de gaten. Je kunt op voorhand ook altijd een tracking app installeren en activeren (bij mij staat 'Zoek iPhone' standaard op mijn telefoon) zodat je de locatie van je smartphone kunt uitzoeken, of zelfs je smartphone van op een afstand kunt blokkeren en de inhoud ervan kunt wissen.

Zet je mobiele data uit
Eens je op je bestemming bent aangekomen is het belangrijk om goed te beseffen dat telefoonkosten nogal snel hoog kunnen oplopen. In de Europese Unie zijn de roamingskosten dan wel wel afgeschaft (hoewel er ook daar een limiet bestaat en er daarbovenop ook enkele landen, zoals o.a. bijvoorbeeld Zwitserland en Monaco, niet meedoen aan deze regeling!), maar daarbuiten moet je blijven opletten. Zet je mobiele data buiten de EU daarom best uit en probeer zoveel mogelijk afhankelijk te zijn van wifi. (Let wel! Vermijd online banktransacties op openbare wifinetwerken want die zijn niet altijd even goed beveiligd!) Indien je echt niet zonder internet kunt dan kan je natuurlijk ook altijd een lokale prepaid simkaart voorzien. Die kan je meestal op de luchthaven al verkrijgen zodat je onmiddellijk verbinding kunt maken met het lokale netwerk. Op die manier heb je geen extra kosten én zijn je kosten op voorhand al bekend. Win-win.

Hoe maak jij je smartphone vakantieproof? 


(In samenwerking met HoesjesDirect.nl)

4 opmerkingen

  1. Goede tips. Ik probeer ook altijd mijn foto archief op te ruimen en relevante apps te downloaden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijne tips! Ik verwijder inderdaad wat dingen op mijn telefoon, zodat ik extra foto's kan maken haha :)

    BeantwoordenVerwijderen