In m’n eentje naar de bioscoop

Alleen naar de bioscoop gaan. Voor mij was het toch een heikel punt. Want hoewel ik er graag in mijn eentje op uit trek vond ik alleen naar een film gaan kijken best een gekke gedachte. En dat terwijl ik geen problemen heb met drankjes doen op mezelf, gaan shoppen in mijn eentje of zelfs alleen reizen. Vreemd. Die ‘angst’ om alleen naar de bioscoop te trekken wilde ik dus heel graag overwinnen. And so I did… .

Eigenlijk is het gek dat we zonder problemen alleen naar de bakker kunnen gaan, maar velen onder ons het moeilijk hebben om zonder gezelschap naar een film te gaan kijken. Of op restaurant te gaan. Dat oncomfortabel gevoel dat zulke situaties ons geeft zou voortkomen uit het feit dat we ons onmiddellijk veroordeeld voelen; mensen die ons zien gaan waarschijnlijk denken dat we geen vrienden hebben en zielepootjes zijn. Wat een horror. Right?

Ik denk dat het bij mij ook voornamelijk die gedachte was die mij tegenhield alleen naar de film te gaan. Schrik dat mensen mij zouden bekijken en mij zielig zouden vinden. Wat bizar is, want die gedachte komt nooit bij mij op als ik in m’n uppie ergens iets aan het eten of drinken ben. Hoe dan ook… ik moest en zou eens alleen naar de film gaan. Al was het maar voor de ervaring. Om het eens meegemaakt te hebben.

En ik moet zeggen dat het zo goed meeviel dat het zeker voor herhaling vatbaar is. Stress voor niets dus. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik vrijwel nooit (ook niet mét gezelschap!) ’s avonds naar een film ga kijken omdat ik niet goed tegen drukte kan. Ik kies consequent namiddagen uit vanwege de kalmte. Dat is zoveel aangenamer. Zéker als je alleen naar de film gaat, vind ik.

Toen ik daar in mijn eentje zat was het dus niet bijster druk. Ik denk dat er zo’n vijftigtal man in de zaal zat, wat best meevalt. Daarbovenop waren er nog twee andere mensen alleen komen opdagen, dus op dat vlak was ik toch niet helemaal alleen 😉

Verder kan ik alleen maar zeggen dat ik genoten heb van mijn date met mezelf. De film was goed (de nieuwe Jurassic World – aanrader!), ik had niet het gevoel dat mensen mij bekeken (de helft van de zaal heeft mij waarschijnlijk niet eens zien zitten!), en ik kon ongegeneerd van mijn popcorn eten. Zalig.

Dus als je eens naar de bioscoop wilt gaan maar je kent niemand die ook naar die éne film wilt gaan kijken… ga gewoon alleen. Ik kan het je alleen maar aanraden. Bovendien is het fijn en bevrijdend om te weten dat je ook in je eentje zulke dingen kunt doen. Je hebt niemand nodig, alleen jezelf.

Nadien ging ik ook nog een koffie drinken. All by myself. En het was fabuleus.

‘I think it’s very healthy to spend time alone.
You need to know how to be alone and not be defined by another person.’
– Oscar Wilde. 

Ben jij weleens in je eentje naar de bioscoop geweest?  

Comments (14)

 • Evelyne Vergote

  27 juli 2018 at 08:50

  Oh my, mij ga je dat niet zien doen. En waarom? Tjah.. ik ga dan wel alleen naar de stad om iets te kopen, maar voor de rest doe ik niet graag dingen alleen. Veel leuker met gezelschap. Ik zit dan liever thuis alleen, alhoewel..

  1. HosteSarah

   27 juli 2018 at 10:28

   Ik ben dan ook een rasechte introvert 😉 Ik ben heel graag op mezelf en heb die alleen-tijd ook echt nodig. Soms was ik ook liever gewoon een 'social butterfly', maar ok. Dat is nu niet zo. Het is wat het is 🙂

 • Johanne

  27 juli 2018 at 09:25

  Ik wil al jarenlang alleen naar de bioscoop, maar heb het gewoon nog niet gedaan. Vind het echt superleuk dat je het hebt gedaan! Bij mij is er toch die drempel van mijn vriend: hij is er dus dan moet 'ie mee. Vind ik, haha. Maar ja, iedere keer als ik zeg dat we naar de bioscoop moeten, gebeurt het alsnog niet.

  1. HosteSarah

   27 juli 2018 at 10:33

   Bij mij heeft het ook jarenlang geduurd eer ik het effectief heb gedaan. Al was dat in mijn geval puur uit schrik dat mensen mij gek zouden bekijken als ik helemaal alleen in zo'n zaal zou gaan zitten. Haha. Maar ik begrijp wel wat je wilt zeggen. Ik ben ook naar de film getrokken op een moment dat mijn vriend iets anders op de planning had staan. Hij had Jurassic World zelf ook wel mee willen gaan kijken, maar hij vond het dan ook weer geen ramp om te wachten tot ie uit de cinema is en we hem thuis kunnen bekijken… 🙂

 • Mei Qi

  27 juli 2018 at 10:35

  Wat fijn dat het je zo goed is bevallen! Ik ga eigenlijk bijna nooit naar de bioscoop, dus ik ga al helemaal niet snel alleen er naar toe.

  1. HosteSarah

   27 juli 2018 at 10:36

   Dat is dan wel begrijpelijk!

 • Sam – singlereadytomingleblog

  27 juli 2018 at 22:39

  Het enige waar ik moeite mee heb is alleen op restaurant gegaan! Omdat ik dat automatisch link aan gezellig bijpraten met iemand en het toch ook gewoon opvalt dat je daar alleen zit. Niet dat ik andere mensen er scheef om bekijk of zielig vind (integendeel, vind het altijd wel cool), maar zelf zou ik het niet snel doen. Alleen naar de bioscoop zou ik wel al sneller doen, maar zo zie je maar dat dat er ook gewoon van afhangt hoe je die dingen zelf percipieert 🙂

  1. HosteSarah

   29 juli 2018 at 21:34

   Helemaal mee eens! Dat doet me gelijk ook denken aan die bekende quote van Eleanor Roosevelt; 'Do what you feel in your heart to be right, for you'll be criticized anyway.' De ene zal het cool vinden dat je daar alleen zit, terwijl een ander dat misschien raar of zielig vindt. Iedereen zal er zo wel zijn mening over hebben. Uiteindelijk moet je dus maar gewoon doen waar jij je zélf goed bij voelt 🙂

 • Unknown

  28 juli 2018 at 13:12

  Ik vond dit eerst ook een grote stap. Alleen naar de film. Maar na een keer het uitgeprobeerd te hebben vond ik het ook prima. En inderdaad niemand ziet je zitten!

  1. HosteSarah

   29 juli 2018 at 21:34

   Oh, dat is leuk om te horen! Exact zoals ik het heb ervaren 🙂

 • Irene

  28 juli 2018 at 22:14

  Lijkt mij echt zalig! Heb er alleen nog nooit aan gedacht om dat te doen maar misschien dat ik het binnenkort wel eens probeer. Ik vind het ook super fijn om dingen alleen te doen dus ik zou er denk niet echt moeite mee hebben.

  1. HosteSarah

   29 juli 2018 at 21:36

   Als je graag dingen alleen doet dan ga je dit effectief wel zalig vinden, ja. Puur relaxen eigenlijk 😉

 • Darina

  29 juli 2018 at 08:14

  Wat goed dat je alleen bent gegaan. Ik heb er zelf geen moeite mee om alleen dingen te doen maar alleen naar de bios ben ik nog niet geweest.

  1. HosteSarah

   29 juli 2018 at 21:37

   Ik vind het alvast een aanrader; zeker als je sowieso al graag dingen alleen doet 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Destinations I'm obsessing over #5 - de EUROPA editie

Volgende bericht

Filmtoppers #8