Hoe ook jij onze planeet kan helpen!

Alle kleine beetjes helpen! En dat de planeet onze hulp kan gebruiken – nadat wij ze zelf volledig hebben kapot gemaakt – moet ik jullie waarschijnlijk niet meer vertellen. Het is namelijk zo dat, net zoals wij ook problemen hebben, onze aarde òòk met een hoop problemen zit. Helaas heeft zij geen stem en kan ze ons niet vertellen hoe erg het met haar gesteld is. Milieubewust leven is daarom erg belangrijk. We worden in ons land misschien (nog!) niet geconfronteerd met de grootste problemen die er zijn, maar dat wilt uiteraard niet zeggen dat ze er ook effectief niet zijn. Integendeel. Vandaar doe ik mijn uiterste best om mijn dagdagelijkse gewoontes te veranderen, om op die manier onze planeet een handje te helpen. Hieronder volgen enkele super simpele ‘tips’ die ook jij kan toepassen. Veel moeite hoef je er écht niet voor te doen, dus komaan. Yes you can! 


GEBRUIK MINDER ELEKTRICITEIT
Misschien wel het aller gemakkelijkste waar we rekening mee kunnen houden; minder elektriciteit gebruiken. Laat je tv niet onnodig opstaan, zet je computer volledig af wanneer je hem niet gebruikt, en doe de lichten uit wanneer je niet in de kamer bent! Ook de verwarming kan je volledig afzetten wanneer die niet nodig is. Vergeet dat niet!

BESPAAR WATER
Voornamelijk door minder te douchen/te baden. Voor velen onder ons zijn kattenwasjes aan de wastafel echt wel voldoende. Op die manier kan je al eens een dag (of zelfs meerdere dagen) je bad of douche overslaan. Zorg er ook voor dat lekkende kranen meteen gerepareerd worden, dat je je (vaat)wasmachine enkel opzet als het vol zit en dat je dus geen halve wasjes doet, en laat de kraan niet lopen terwijl je je tanden poetst!

PRODUCEER MINDER AFVAL
Minder afval produceren kan je op véél manieren doen. Ten eerste kan je allerlei wegwerpartikelen op verschillende manieren vervangen. Stop bijvoorbeeld met het gebruiken van wegwerp scheermesjes en schaf een écht scheermes aan dat jarenlang meegaat.

Recycleer/doneer kleding en koop zelf ook tweedehands. Koop je wel iets dat nieuw is, zorg er dan voor dat de kwaliteit in orde is zodat je niet met stukken zit na enkele weken. Op dat vlak zijn winkels als Primark natuurlijk echte boosdoeners; je koopt er een goedkoop bloesje maar na nog geen tien wasbeurten zitten er alweer gaten in en wordt het weggesmeten. Stof om over na te denken.

Gebruik wat je in huis hebt! Hoe vaak moet je weleens etensresten of vervallen producten weggooien? Let daarop! Check regelmatig wat er in je kasten ligt – bijvoorbeeld ééns per week tijdens het schoonmaken – en maak dan bijna-vervallen producten op. Laat ze niet rot worden om vervolgens weg te moeten gooien.

En tot slot; verminder je gebruik van plastiek! Met name het gebruik van plastiek waterflessen is zo makkelijk te verminderen. Koop je water in glazen flessen, of nog beter… drink kraantjeswater. Koop eventueel een Brita filter (fan van!) en zet die in de koelkast zodat je steeds fris water ter beschikking hebt. Easy peasy!

RECYCLEER!
Ik moet toegeven dat ik recycleren toch wel een beetje irritant vind. De regels veranderen – hier toch – continue en op den duur weet een mens niet meer wat er in welke vuilniszak thuishoort. Hoe dan ook is recycleren wél iets dat mij met de paplepel is meegegeven omdat het zo belangrijk is, en ik doe dan ook mijn best om alles altijd in de juiste vuilnisbak te kieperen. Het hergebruiken van afval is wel het minste dat we kunnen doen, denk ik dan.

REIS BEWUST
Een erg grote bron van luchtvervuiling is de uitstoot van voertuigen. Hoe minder je moet autorijden/vliegen, hoe beter. Wandel, fiets of carpool. Maak bijvoorbeeld een erg doordacht boodschappenlijstje en ga één keer in de week uitgebreid boodschappen doen. Dan moet je nadien niet meer elke dag naar de supermarkt rijden omdat je iets vergeten bent / iets niet in huis hebt.

Ga ook eens wat dichterbij op vakantie zodat je het vliegtuig niet hoeft te nemen. Wil je toch graag wat verder weg reizen? Reis dan liever één keer vier weken, dan vier keer één week. Eén retour vlucht blijft beter dan vier retour vluchten natuurlijk.

EET (ZO VAAK MOGELIJK) PLANTAARDIG
Vlees is moord. Ik veronderstel dat je dat al wel weet. Dat ik absoluut niet begrijp waarom zoveel mensen nog zo’n gruwelijke industrie willen steunen is voor mij dus onverklaarbaar. In België alleen al worden er zo’n 313 miljoen dieren pér jaar omgebracht voor JOUW genot. Om dan nog maar te zwijgen over het miserabele leven dat ze hebben moeten leven voor ze hun laatste adem uitbliezen. Maar oké. Hoewel ik ook een volledig artikel over dierenleed zou kunnen schrijven, draait dit artikel over het milieu. En laat nu de vee-industrie de allergrootste boosdoener zijn voor ons klimaat.

Zo zou de wereldwijde veehouderij verantwoordelijk zijn voor méér uitstoot van broeikasgassen als alle transport bij elkaar. Tevens zijn veehouders verantwoordelijk voor maar liefst 80% van de ontbossing in het Amazonegebied, en worden het water en de bodem vervuilt door mest. Veevoergewassen worden namelijk behandeld met insecticiden en onkruidverdelgers, én veedieren krijgen vaak genetisch gemanipuleerd voer binnen. Hun mest zit dus boordevol vervuiling die, logischerwijs, terug op de bodem en in het water terecht komt.

Daarbovenop zijn we ook onze oceanen aan het leegplunderen. Als we blijven doorgaan zoals we nu bezig zijn, dan zouden de zeeën in 2050 meer plastiek dan vis bevatten. Als dat niet triest is?!

Als je dus niet vegetarisch (of veganistisch) wilt worden voor de dieren, doe het dan alsjeblieft voor het milieu. Voor je eigen gezondheid, op alle vlakken. Voor je kinderen en je kleinkinderen, zodat die kunnen opgroeien in een gezonde omgeving.

En geloof mij; stoppen met het eten van dieren is echt niet zo moeilijk als je denkt. Probeer het eens!

Wat zijn jouw tips om meer milieubewust te leven? Ik hoor het graag!

Bron tekst: Greenpeace.be 
Bron foto: Pixabay – cocoparisienne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Meghan Markle Inspiration

Volgende bericht

Recept - Bloemkoolsoep met knoflook