Project S. – Mijn grootste valkuilen tijdens het afvallen

Ondertussen ben ik alweer zo’n vijftal maanden op dieet – de tijd vliegt – en zoals altijd moet ik ook nu weer oppassen voor enkele alom bekende bumps on the road. Gelukkig weet ik maar al te goed wat mijn valkuilen zijn en kan ik daar dus goed op letten. Hieronder deel ik wat mijn zwaktes zijn op vlak van diëten, in de hoop dat jij er misschien ook wat aan hebt. Je bewust zijn van je mindere punten (én een goede voorbereiding!) is namelijk het startpunt van een goed dieet. Probeer die valkuilen te vermijden zoals ik de fitness vermijd 😉 


MAALTIJDEN OVERSLAAN
Soms, vaak ’s morgens, heb ik gewoon niet zo heel veel/geen honger en ook niet zo heel veel zin in eten. En dan sla ik mijn maaltijd maar gewoon over. Om enkele uren later, als ik dan wél honger heb, iets éxtra ongezond te kunnen verorberen met de calorieën die ik eerder heb uitgespaard. That’s how I roll. Oeps.

TE STRENG ZIJN VOOR MEZELF
Als ik tegen mezelf zeg dat ik volgende week alléén maar fruit ga eten, dan eet ik effectief ook alleen maar fruit. Ik kan op dat vlak heel streng en heel strikt zijn voor mezelf. Wanneer ik dan toch eens een ‘fout’ maak en iets eet dat ik niet voorzien had om te eten, dan kan ik daar ook over blijven piekeren. Gezond is dat natuurlijk allemaal niet, en lang vol te houden al helemaal niet. Gelukkig weet ik van mezelf dat ik zo in elkaar zit en kan ik daar op letten. Dat is toch al dat.

TE WEINIG BEWEGEN
Als er ooit een boek geschreven moet worden over mensen die het afgrijselijk vinden om te sporten, dan eis ik dat dat geschreven wordt door me myself and I. Ik ben de koningin der anti-sport. Ik hààt sport. Ik verafschuw bewegen. Duidelijk? Haha. Maar oké. Laat nu ‘beweging’ wel een belangrijk onderdeel zijn van gewichtsverlies. Grote tegenvaller hoor. Ik kan het maar niet opbrengen om mijzelf tot sport aan te zetten. Zelfs een simpele work-out thuis komt er niet van. En hoewel ik nu nog wel kilo’s verlies door simpelweg minder en gezonder te eten, zal er toch een moment komen waarop ik beweging nodig heb om een strakker lichaam te verkrijgen. Niet mijn favoriete gedachte. Brrr.

UIT HUIS ETEN
Ik ga heel graag uit huis eten en tijdens daguitstapjes/reisjes ben ik dan ook altijd blij dat ik weer eens wat nieuwe hotspots kan uittesten. Nu ik aan het diëten ben vind ik dat uit huis eten echter één van mijn grootste valkuilen; ik wil vaak veel te veel bestellen per maaltijd, en ook veel te veel eten op één dag. Altijd met de gedachte: ‘We zijn hier ook niet elke dag, éh?! Een beetje profiteren mag wel.’ En dat is het nu net. Dat mag tijdens je dieet niet echt natuurlijk. Ik ben radicaal tegen het bestellen van een salade wanneer ik zin heb in een lekkere pasta, maar om daar dan ook een aperitief én een voorgerecht én een nagerecht bij te bestellen… dat is wat te veel van het goede. Niet altijd even makkelijk vind ik.

EMOTIONEEL ETEN!
I saved the best (kuch) for last. Mijn allergrootste valkuil tijdens het afvallen is namelijk dat ik een emotionele eter ben. Ik eet mijn gevoelens weg. Voornamelijk wanneer ik mij slecht voel – oftewel 98% van de tijd – heb ik zin om mij voor de tv te ploffen met een hele hoop lekker eten. Dat is voor mij namelijk één van de weinige manieren om mijn hoofd even op ‘stil’ te kunnen zetten en aan niets te moeten denken. Alsof lekker eten gelijk staat aan een leeg, ontspannen hoofd. Op het moment zelf voelt dat dan natuurlijk altijd zalig aan, maar achteraf komt spijt en schaamte. Veel te grote en ongezonde porties eten, puur om jezelf beter te doen voelen, is uiteraard niet oké. Ik blijf het er moeilijk mee hebben, maar er bewust mee bezig zijn is absoluut al een grote stap in de goede richting.

Comments (8)

 • Anna

  22 juni 2018 at 09:22

  Emotioneel eten herken ik wel, maar gelukkig zijn er ook alternatieve opties. Als je bijvoorbeeld koekjes voor jezelf thuis bakt. Zijn ze al een stuk gezonder dan die van de supermarkt…

  1. HosteSarah

   23 juni 2018 at 11:32

   Dat is een goede tip! Ik probeer inderdaad zoveel mogelijk zelf te maken tegenwoordig. Dan weet je gelijk ook exact wat je precies allemaal eet. Kan nooit kwaad.

 • Irene

  22 juni 2018 at 12:25

  Ik vind alles wel wat herkenbaar! Sinds mijn nieuwe werk sla ik ook elke dag wel een maaltijd over maar net omdat ik werk lukt het me wel om dan niet allerlei rommel te gaan eten. En ik probeer ook gewoon gezonde tussendoortjes mee te nemen. Maaltijden overslaan is op zich niet altijd slecht denk ik. Ik heb een tijdje intermittent fasting gedaan en dat werkte heel goed om mij beter te voelen (minder opgeblazen enzo) maar dan is het inderdaad niet de bedoeling dat je dubbel zoveel calorieën gaat eten. Ik heb vooral vaak zin in hartige snacks (chips, kaasbroodjes, noedels, …) maar ik heb nu ontdekt dat goed gekruide soep daar wreed goed tegen werkt. Alleszins wel positief inderdaad dat je een goed zicht hebt op je valkuilen!

  1. HosteSarah

   23 juni 2018 at 11:36

   Daar ben ik het wel mee eens! Ik denk dat het overslaan van maaltijden weleens goed kan doen, maar de manier waar ik ermee omga is dan weer compleet fout. Oeps. Wel een hele goede tip om goed gekruide soep te eten als je eens zin hebt in iets hartig. Ga ik ook eens uitproberen! Dankuwel 🙂

 • Evelyne Vergote

  23 juni 2018 at 17:50

  Het boek 'ik vind het afgrijselijk om te sporten' wil ik gerust helpen meeschrijven 😉 Ik plof veel liever in mijn zetel dan dat ik een rondje ga lopen. Enfin, dat lopen is mij nog nooit gelukt, zelfs niet op school. Wandelen is de enige sport die ik misschien nog wil doen, maar dan wel met partner of een wandelmaatje want zo in je eentje.. no thanks! Woonden we nu maar dichter, dan konden we elkaar wat stimuleren 😉

  1. HosteSarah

   24 juni 2018 at 09:58

   Haha. Al zou ik ook geen goed wandelmaatje zijn hoor. Zelfs dat vind ik maar niets. Af en toe gaan we eens wandelen met de hond van Kristof zijn ouders, maar dat is dan ook het maximum voor mij! Oeps.

 • Justine | My Cup Of Care

  24 juni 2018 at 16:27

  Zo herkenbaar! Ik ben nu een tijdje aan het opletten en train met een PT, maar nu ik op vakantie ben denk ik toch wel vaak "oh maar het is vakantie". Andere herkenbare is wat jij ook al zegt: dan skip je 1 maaltijd, dus denk je dat je best mag compenseren bij de volgende. Ehhhh….

  1. HosteSarah

   24 juni 2018 at 21:37

   Maar wel super goed dat je traint (met een PT!). Dat doe ik dan weer helemaal niet. Zou ik ook mee moeten beginnen eigenlijk…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Musthave - Zomers jurkje met leuke print

Volgende bericht

Dromen over mooi wonen - Mijn ideale slaapkamer