Project S. – Een normaal BMI en de (on)zin daarvan

Onlangs bereikte ik opnieuw een normaal/gezond gewicht volgens mijn BMI, oftewel de ‘body mass index’. En daar wil ik vandaag toch eventjes bij stilstaan. Zoals vrijwel alles heeft ook dat BMI namelijk zijn voor- en nadelen, vind ik. Al zie ik er naast de zin, voornamelijk de onzin van in. 

Een goede graadmeter?
De body mass index (BMI) is een snelle en makkelijke manier om te berekenen of je kampt met over- of ondergewicht. En hoewel ik vind dat deze manier van rekenen effectief een goede graadmeter kan zijn om te zien of je al dan niet een gezond gewicht hebt, vind ik ook dat er hier en daar wat barstjes in de rekenmethode zitten. Want hoe kan een eenvoudige berekening je nu vertellen of je gewicht oké is of niet?

Mijn BMI vs. dat van gespierde mensen?
Neem nu mijn BMI, kwestie van een voorbeeld te geven. Een gezond gewicht ligt voor mij, rekening gehouden met leeftijd/lengte/geslacht, tussen wat ik nu weeg en zo’n 18kg lichter. Say what? Dus of ik nu weeg wat ik nu weeg, of nog eens 18kg afval… dat is gewoon allemaal oké voor mij. Ongeacht hoe ongezond ik eet (want mijn eetpatroon staat nog niet op punt), hoeveel vet er rond mijn middel zit (want in mijn geval zit daar het meeste vet, en dat blijkt het meest ongezond te zijn), of hoe weinig ik sport. Een beetje vreemd, niet?

Erg gespierde mensen kunnen daarentegen dan weer een behoorlijk hoog BMI hebben; want spieren wegen nu eenmaal meer dan vet. Maar zij zijn, in tegenstelling tot mij, wél in topconditie. Terwijl hun BMI aangeeft dat ze aan overgewicht lijden en dus ongezond zijn. Echt helemaal klopt dat niet, lijkt mij.

Let op het totaalplaatje!

De BMI is dus slechts een aanwijzing van gewichtsgrenzen van een gemiddeld persoon. Er mag zeker niet teveel op gefocust worden. Puur qua gezondheid is het belangrijker om op het totaalplaatje te letten; je spiermassa, vetmassa, watermassa, je bloedwaarden,… . Alles moet in acht genomen worden. Het lichaam zit net dat tikkeltje te complex in elkaar om er zo snel de stempel ‘gezond’ of ‘ongezond’ op te plakken. Ik probeer mij daarom ook niet meer zozeer op die BMI te richten en mijn gevoel te volgen op vlak van mijn lichaam. Gezond eten, bewegen (hell, dat is moeilijk voor mij!), en stress zoveel mogelijk proberen te vermijden.

Iets van een gezonde geest in een gezond lichaam. Of zoiets 😉

Bereken jij je BMI soms? 

Comments (5)

 • Darina

  11 juni 2018 at 05:46

  Ik weet wat mijn BMI is (té hoog) maar ben bezig met afvallen. Hopelijk gaat het lukken 🙂

  1. HosteSarah

   12 juni 2018 at 20:54

   Héél veel succes!

 • Anna

  11 juni 2018 at 07:38

  Mijn BMI is vaak te laag, maarja ben gewoon een beetje klein in lengte!

 • Mevrouw Marloes

  11 juni 2018 at 13:46

  Heb m'n BMI net gemeten en ik heb blijkbaar overgewicht. Twee kilo eraf en dan staat er dat ik een gezond gewicht heb, hahah. Ik ben nu wel op m'n zwaarst en ik wil ook wel eigenlijk wat kilo's kwijt. Aan de andere kant loop ik sinds maart zo'n drie keer per week hard en is mijn conditie dus wel beter dan de afgelopen paar jaar. Ik vind een BMI een prima leidraad, maar niet altijd de 'waarheid'.

 • Evelyne Vergote

  11 juni 2018 at 17:33

  Ik heb nog nooit mijn BMI genomen (vind dat zo moeilijk om te berekenen), maar ik weet zowiezo dat ik eigenlijk zou moeten vermageren. De buik-bilomtrek is niet meer wat die ooit is geweest 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Recept - Vanille chia pudding

Volgende bericht

Filmtoppers #6