Over dragen wat je wilt dragen

Nu de zomer officieel weer bijna in het land is ben ik alweer enkele keren opnieuw op het kledij-probleem gestoten. Want vaak voel ik mij toch niet zo comfortabel eens ik mijn winterse lagen moet laten vallen en ik geen truien meer heb om in weg te kruipen, of lange broeken om mijn cellulitis mee te verbergen. En dat is jammer. En zou eigenlijk ook niet nodig moeten zijn. En daar wou ik het vandaag eventjes over hebben.


Kritiek op kledij?
Zoals jullie ondertussen waarschijnlijk wel weten heb ik al vrijwel mijn hele leven problemen met mijn gewicht. En problemen met kledij zijn daar in mijn geval altijd onlosmakelijk verbonden mee geweest. Het is wel vaker voorgevallen dat ik huilend in pashokjes heb gestaan omdat ik niets vond dat mij goed stond, of dat ik een winkel moest uitlopen omdat het me allemaal teveel werd. Effectief kleding vinden waar ik mij goed in voel is dus al een sport op zich.

Wat ik dan erg vind is dat ik, daarbovenop, ook nog eens zou moeten rekening houden met de mening van een ander. Cellulitis mag niet gezien worden, striemen moeten bedekt, laat staan dat je met een buikje een bikini aan durft te trekken. Houd je dan al maar vast aan de takken van de bomen.

De media maakt het er ons ook niet makkelijker op. Van in magazines tot op tv; overal vind je wel kritiek op de kledij die we dragen. Ik denk dat iedereen ondertussen al wel weet dat driekwartsbroeken een grote ‘hell no’ zijn volgens Jani, en dat rokjes niet meer kunnen vanaf een bepaalde leeftijd.

Fashion police a.k.a. bullshit?
En hier ben ik dan om te zeggen dat ik dat complete bullshit vind. Al die mode-regels die werden opgesteld door de fashion police willen naar mijn mening helemaal niets zeggen. Niemand weet precies wat je hoort te dragen. Zolang jij je je zelf maar goed voelt in je eigen kleding, want dat is toch het belangrijkste?!

In de zomer draag ik bijvoorbeeld graag shorts. En kleedjes. En ja… ik heb blubberbenen. Hell, ik heb zelfs striemen op mijn knieën. Maar moet ik, omdat een ander zich daar aan stoort, dààrom een lange broek aandoen en bezwijken aan de hitte? No way. Shorts en kleedjes zal ik dragen. Zal ik mij er zelfzeker in voelen? Dat is een compleet andere zaak (lees: NOPE, not gonna lie. Kritiek blijft mij ook bij.). Maar, ik weiger te plooien. Ik moet mij niet kleden om een ander gelukkig te maken. 

Elkaar accepteren? Ok!
Triest vind ik het; dat we elkaar nog steeds niet gewoon accepteren zoals we zijn. Zo moeilijk is dat namelijk niet, éh. Alles wat een ander doet, zonder daarbij een ander te schaden, is gewoon oké en daar horen wij ons niet mee te bemoeien. Dus shorts dragen als je cellulitis hebt? Dat is oké. Een bikini dragen als je een buikje hebt? Dat is ook oké. Een roze pruik? Oké. Pumps dragen als man? Oké. Commentaar geven op hoe een ander eruit ziet? NIET oké.

HOW TO GET A BIKINI BODY?
1. Have a body
2. Put on a bikini

Dus dik of dun. Man of vrouw. Jong of oud. Draag gewoon wat je graag wilt dragen en probeer je van een ander niets aan te trekken.

Leven en laten leven. 

Comments (12)

 • Darina

  18 juni 2018 at 05:59

  Een hele mooie en goede boodschap! Ik herken de struggles in de paskamer maar al te goed 🙁

  1. HosteSarah

   18 juni 2018 at 17:10

   Dankjewel. Ik vind het echt jammer om te horen dat jij die struggles ook herkent. Niemand hoort dat mee te maken… <3

 • Irene

  18 juni 2018 at 08:25

  Groot gelijk! Draag gewoon waar je je fijn in voelt! Ik heb mega witte benen waar ik regelmatig commentaar op krijg maar zoals je zegt: ik ga echt geen lange broek dragen als't 30 graden is, alleen maar omdat iemand zich stoort aan mijn witte benen. Het helpt bij mij ook wel dat mijn collega's op't werk ook gewoon dragen wat ze willen én dat mijn familie en vrienden nog nooit commentaar hebben geleverd. Zo'n dingen worden meestal gezegd door mensen die je niet echt in je kringetje hebt. En eerlijk, moet je je dat dan aantrekken? Nee toch?

  1. HosteSarah

   18 juni 2018 at 17:20

   Absoluut! Pronken met die witte benen! Ik probeer dat ook gewoon te doen 😉 Maar inderdaad; je moet je helemaal nièts aantrekken van commentaar op zulke dingen. Als je bijvoorbeeld nog maar een beetje over de witte-benen-kwestie nadenkt is het zelfs al te belachelijk voor woorden (vind ik dan weer!). Je zegt toch ook niet tegen iemand met blond haar dat die z'n haar té licht is? Dat is simpelweg een uiterlijke eigenschap van iemand. De manier van zijn van een persoon. En zelfs al zou je willen, zulke dingen verander je niet in twee minuten. Het is jammer dat er nog mensen zijn die daar dan wel commentaar op durven te geven.

   Wel heel fijn om te horen dat je collega's ook gewoon dragen wat ze willen. Ik kan me voorstellen dat zo'n omgeving comfortabel aanvoelt en je dus helpt om zelf ook gewoon aan te trekken wat je graag wilt aantrekken. Helemaal top 🙂

 • Johanne

  18 juni 2018 at 10:47

  Helemaal mee eens! Waar bemoeien mensen zich ook mee? En wat een onzin. We hebben allemaal cellulitis, het is onderdeel van ons vrouwenleven, waarom moeten we ons daarvoor schamen? Dit zeg ik nu wel heel dapper, maar de eerste paar weken van de zomer heb ik ook enorme last van onzekerheden. En dan kijk ik om me heen en zie ik: iedereen heeft er last van. Zo speciaal ben ik niet met mijn cellulitisbenen- en kont. Dus op een gegeven moment kom ik er ieder jaar langzaam weer overheen. En dat mensen ook commentaar moeten hebben op witte benen (zoals bij Irene) is ook belachelijk! Leven en laten leven idd…

  1. HosteSarah

   18 juni 2018 at 17:26

   Inderdaad! Dat denk ik dus ook vaak. Waar bemoeien mensen zich mee? Soms verschiet ik er echt nog van. Waar ze het lef vandaan halen is mij een compleet raadsel.

   En haha, zelf ben ik ook dapper op vlak van erover te praten hoor 😉 Op vlak van rondlopen in de kledij die ik wil dragen voel ik mij namelijk ook nog steeds een groot hoopje onzekerheid. Daar ben ik hard aan het werken!

 • Evelyne Vergote

  18 juni 2018 at 18:10

  Ik heb dan wel graag zomer, qua kledij heb ik dat toch minder graag. Ik heb zo van die blubberbillen, dus een kort shortje durf ik niet meer te dragen. Ik bruin ook niet meer zo goed zoals vroeger, dus witte bovenbenen en bovenarmen it is, maar ik geef er niet om een t-shirtje te dragen met hele korte mouwen of geen mouwen. Blote voeten zijn voor mij not done, ik kan dat niet verdragen. Ik heb snel last van bleinen, door het wrijven en het zweten en draag dus het hele jaar door sokjes. Velen vinden dat niet gezond, maar ik heb daar geen probleem mee. Ik heb de pedicure eens gevraagd of dit echt ongezond is en zij zei dat dat helemaal niet erg is en ik zeer gezonde voeten heb 😉

  1. HosteSarah

   18 juni 2018 at 19:41

   Zolang je maar draagt wat je zélf graag draagt 😉

 • Anja – Minimalist Dutchie

  19 juni 2018 at 10:29

  Ik denk dat er bepaalde kleren zijn waarin je je goed voelt, ongeacht wat anderen ervan denken. En sommige vormen/stijlen staan ook wel beter bij bepaalde lichamelijke kenmerken. Kleren maken de man, is al een oud spreekwoord. Ik denk dat het altijd wel een beetje zal blijven spelen, maar elkaar bashen is nooit nodig.

  1. HosteSarah

   19 juni 2018 at 23:03

   Ik begrijp wat je wilt zeggen. Kleren maken inderdaad de man vandaag de dag. En dat vind ik op zich wel jammer dus. Het zou zoveel makkelijker en leuker zijn mochten we gewoon kunnen dragen waar we ons goed in voelen. Zonder moderegeltjes en gedoe. Elkaar simpelweg accepteren zoals we zijn. Ongeacht welke kledingstukken bij welke lichaamsvormen passen… .

 • Romy

  19 juni 2018 at 18:46

  Je hebt helemaal gelijk. Hoe je er ook uitziet, er is geen enkele reden waarom iemand niet zoiets als een jurkje of shorts zou moeten dragen. Draag gewoon waar jij je goed in voelt, wat je figuur ook is. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt in de kleding die je draagt. Dan straal je dat vanzelf ook uit 🙂

  1. HosteSarah

   19 juni 2018 at 23:04

   Dankje. En absoluut. Van zodra je je comfortabel voelt in je eigen kleding, dan ga je dat vanzelf ook wel uitstralen. En zo hoort het ook 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Recept - Pindakaas koekjes

Volgende bericht

Musthave - Zomers jurkje met leuke print