Mijn gewicht – Mijn verhaal + Project S.

Mijn gewicht is iets waar ik al vrijwel mijn hele leven problemen mee heb. Ik heb er op mijn blog nog nooit erg veel over geschreven omdat het nogal gevoelig ligt, maar ja… ik heb dus last van overgewicht. En ik ben een jojo. There, I said it. Hier volgt mijn verhaal.

Wanneer merkte je dat je te zwaar was?
Ik had een zorgeloos leventje, tot ik rond mijn tiende door mijn ouders naar de diëtist werd gestuurd. Ik was te dik en moest daar iets aan doen, volgens hun. Toen werd ik wel eventjes met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik moest elke dag opschrijven wat ik at, werd bij de diëtist gewogen voor de ogen van andere kindjes, begon mijn gewicht te vergelijken met hun gewicht, moest meer gaan sporten,… . De hele reutemeteut. Voor een kind van tien was dat best wel heftig. Sindsdien begon ik zelf ook te zien dat ik zwaarder was dan vriendinnetjes. En dat gaf me een slecht gevoel. En dàt gevoel heeft me nooit meer losgelaten. Ongeacht mijn gewicht, of het gewicht van de mensen waarmee ik omga, ik zal mezelf altijd blijven zien als ‘the fat friend’.

Ben je ooit gepest geweest omwille van je gewicht? 
Hell, ja. Ik kan me zelfs niet voorstellen hoe kinderen vandaag de dag met pesterijen omgaan want ‘in mijn tijd’ was het al zo erg. Maar ja dus, ik werd gepest. Voornamelijk mentaal, maar heel af en toe ook fysiek. Rond mijn dertiende was het heel heftig, maar eigenlijk heb ik gedurende mijn hele middelbare schoolperiode wel last gehad van pesterijen hier en daar. Vrijwel altijd omwille van mijn gewicht. Na de middelbare school heb ik er gelukkig nooit nog mee te maken gehad.

Hoe verliep het diëten vroeger?
Mijn eerste kennismaking met diëten was dus bij de diëtist, en dat verliep écht niet plezierig. Ik verloor wel wat gewicht, maar ik ben niet gemaakt om te doen wat een ander mij opdraagt op vlak van mijn eigen lichaam. Als ik wil afvallen dan doe ik dat wel op mijn manier. Na mijn ervaring met de diëtist heb ik mij verschillende jaren niet meer intensief bezig gehouden met diëten. Ik probeerde wel minder en gezonder te eten, maar als kind/tiener was dat niet altijd even makkelijk. Bovendien was ik ook niet zo erg met mijn uiterlijk bezig. Ik voelde mij dan wel ‘the fat friend’, werd gepest en was altijd de vreemde (lelijke) eend in de bijt, maar dat interesseerde mij niet genoeg om daadwerkelijk alles op alles te zetten en gewicht te verliezen. Ik vond dat mensen mij moesten accepteren zoals ik ben. Helaas heb ik op die manier ook meteen kunnen ondervinden dat er véél meer mensen dat niet, dan wél doen.

Hoe zit het met jojo-en? 
Op mijn 17de, vlak na het afstuderen op de middelbare school, voelde ik mij heel goed in mijn vel en was ik zo gelukkig (bye bye rot middelbare school!), dat ik besloot om écht op dieet te gaan. Ik had een soort van klik in mijn hoofd gemaakt en wilde voor het eerst in mijn leven niets liever dan die overtollige kilo’s kwijtraken. Falen was geen optie. En dat werd een beetje het begin van mijn jojo-bestaan. De eerste paar maanden was ik magerder dan ooit en voelde ik mij prima, maar daarna begonnen de kilo’s er simpelweg weer bij te vliegen. En zo ging dat maar door. Afvallen – Bijkomen – Afvallen – Bijkomen – … . Tot NU, want ik besef maar al te goed dat ik daar voor eens en voor altijd maar eens komaf mee moet maken. Of dat toch echt moet proberen. Momenteel heb ik namelijk mijn hoogste gewicht aller tijden bereikt en dat is echt niet oké.

2007 / 2013 / 2018

Wat is Project S.?
En bij deze roep ik ‘Project S.’ in het leven. (Want de ‘S’ staat voor Sarah, én voor slank! Go figure. Haha.) Een nieuwe rubriek op mijn blog waarin ik mijn afval-belevenissen met jullie wil delen. Ik wil namelijk heel graag terug afvallen, en liefst voor eeuwig en altijd rond een specifiek gewicht blijven hangen. Niet meer jojo-en. Niet meer dik zijn. Gewoon. Gelukkig zijn met mezelf en mijn gewicht. En erover schrijven gaat me volgens mij alleen maar helpen. Dus voilà.

Note: Dit artikel werd geschreven in maart ’18 dus komende Project S.-blogs zijn al enkele weken oud. Het heeft eventjes geduurd eer ik het lef had dit online te zetten. Just so you know. 

Comments (14)

 • Shirley

  7 mei 2018 at 06:02

  Het is goed dat ook bij kinderen het gewicht in de gaten wordt gehouden, maar de manier waarop klinkt minder ideaal. Als je ziet welke impact dit heeft gehad. Veel succes met je project. Je hebt in ieder geval al eerder bewezen dat je kunt afvallen. Hopelijk lukt het je dit keer ook om de manier te vinden waarop je het volhoudt om op gewicht te blijven. Ik ben op fit moment met My Fitness Pal op mijn eten aan het letten. Ik ben niet heel veel te dik, heb wel een buikje, maar ben toch 8 kilo zwaarder dan 4 jaar geleden. Er moet niet ieder jaar 2 kilo bijkomen natuurlijk 🙂

  1. HosteSarah

   7 mei 2018 at 08:34

   Overgewicht en kinderen vind ik een heel moeilijk onderwerp na mijn eigen ervaringen. Hoe men dat dus het best in de gaten kan houden is mij een raadsel. Bij mij is de miserie namelijk pas echt begonnen toen ik als kind naar de dietiste werd gestuurd. Op zo’n leeftijd beleef je de dingen volgens mij gewoon ook extra intens en dan blijven opmerkingen kleven. Bv. Jij bent wat te dik a.k.a. jij bent niet goed zoals je bent! Dat is niet tof natuurlijk.
   Maar inderdaad, het afvallen lukt me wel. Het is op gewicht blijven dat altijd grandioos mislukt. Hopelijk lukt dat dit keer dus wel 🙂 MyFitnessPal is momenteel ook volop in gebruik hier.
   Jij ook veel succes met het op je eten letten. Als je al bewust bent van wat je eet/hoeveel je beweegt dan heb je al een grote stap in de goede richting gezet. Dan ga je volgens mij automatisch al een beetje gezonder leven. Hopelijk dit jaar dan geen twee kilo extra voor jou 😉

 • Darina

  7 mei 2018 at 06:04

  Jouw verhaal is heel herkenbaar. Ik moet ook afvallen. 8 jaar geleden ben ik 25 kg kwijtgeraakt, ze zitten er helaas weer bij. Na mijn vakantie ga ik ook weer starten met afvallen. Het gaat jou ook lukken!! Xx

  1. HosteSarah

   7 mei 2018 at 08:41

   Dankjewel. Zo lief! En ik duim alvast ook voor jou. Ik kan me dus levendig voorstellen hoe frustrerend het is dat die kilos er opnieuw aanzitten. Maar eerst genieten van je vakantie. Dat heb je wel verdiend!!!

 • Anna

  7 mei 2018 at 08:15

  You can do it! Een hele levenswijze veranderen is lastig, maar met de goede motivatie kan het zeker lukken! You go girl! Liefs

  1. HosteSarah

   7 mei 2018 at 08:42

   Dankjewel! Super lief!

 • Sam – singlereadytomingleblog

  7 mei 2018 at 10:44

  Succes, en chapeau dat je hier zo eerlijk over blogt, vraagt wel wat lef, denk ik! Dat efkes terzijde: hoe goed sta je op die foto uit 2012, haha!

  1. HosteSarah

   7 mei 2018 at 12:41

   Dankjewel. Al moet ik ook wel zeggen dat ik dit voornamelijk online zwier als motivatie voor mezelf; dan moét ik me wel aan mijn dieet houden, anders ga ik af als een gieter voor de ogen van al mijn bloglezers 😉 En ik lees zulke verhalen ook altijd graag bij andere mensen, dus wie weet haalt iemand anders hier ook wel wat motivatie uit. Ofzo.
   En ja, op die foto uit 2012 zat ik op een gewicht waarbij ik me goed voelde. Daar wil ik nu dus terug naartoe werken 🙂

 • Evelyne Vergote

  7 mei 2018 at 18:28

  Lieve Sarah, ik ken je nu al zo lang en I never saw you as a fat friend! Maar.. ik ken dat jojo-effect jammer genoeg wel.. Als kind was ik een mollig kind, tot ik in 1 jaar tijd een grote scheut omhoog gegroeid ben. Ik ben toen slank gebleven tot ik vrouw werd. En vanaf toen is het fout gelopen. Diëten zegt mij eigenlijk niets, want bij diëten denk ik eigenlijk alleen maar aan groenten eten (en dat alleen kan ik absoluut niet!). Dat zit wellicht tussen mijn oren, haha. Momenteel ben ik niet gelukkig met mijn gewicht en wil ik koste wat het kost afvallen, maar I tried before.. Heel moedig van jou om hier over te schrijven op je blog en ik zal je steunen in je S-project!!! <3

  1. HosteSarah

   7 mei 2018 at 19:10

   Amai, da's lief! En ik begrijp wel dat diëten u totaal niets zegt als het u alleen maar aan groenten doet denken hoor. Dan zou ik het ook niet kunnen volhouden 😉 Ik blijf gewoon alles eten, maar met mate. Ook zoek ik naar alternatieven voor dingen die ik graag eet, maar veel calorieën bevatten. Zo eet ik nu crackers of rijstwafels i.p.v. boterhammen of sandwichen of dergelijke. Het is wat wennen natuurlijk, maar onmogelijk is het zeker niet 😉

 • Saskia

  8 mei 2018 at 20:06

  Mooi dat je dit deelt. Toit, toi toi. You can do it<3

  1. HosteSarah

   9 mei 2018 at 19:03

   Bedankt!

 • Inez

  28 februari 2019 at 15:45

  For what it's worth; ik vind je op geen énkele van bovenstaande foto's er dik uitzien… echt geen énkele. Ik hoop dat je je ondertussen beter in je vel voelt! 🙂

  1. HosteSarah

   28 februari 2019 at 16:14

   Dankjewel! Zo lief ❤︎ Ondertussen voel ik mij gelukkig wel al heel wat beter in mijn vel, ja. Ik ben er nog niet helemaal, maar blijf er zeker aan werken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Mijn Disneyland Parijs TIPS

Volgende bericht

Filmtoppers #5