Mijn grootste blog ergernissen

Een tijdje geleden las ik bij Evelyne een soortgelijk artikel en dat zette me aan het denken. Het is heel plezant, dat bloggen. Maar net zoals bij alles (oh life!) komen er ook hier weleens ergernissen om de hoek piepen. Dit kleine stukje internet is mijn hobby en ik kan er mijn ei kwijt. En dat voelt gewoon heel fijn aan. Maar af en toe zijn er toch ook wel wat dingetjes die het bloggen minder tof maken. Neem het liefst allemaal met een korreltje zout, maar hier volgen mijn ergernissen op een rijtje…

Mensen die klagen over spelfouten (en er dan zèlf ook maken!)

Natuurlijk is taal belangrijk en ik zou liefst van al ook schrijven zonder ooit nog een spelfout te maken, maar niemand is perfect. Wanneer ik dan weer eens een blogger hoor praten over ‘hoe irritant het wel niet is om spelfouten te spotten’, dan kan ik daar erg onzeker over worden. Ik weet namelijk dat ik niet perfect schrijf en dat ik af en toe spelfouten maak. En stijlfouten. En typefouten. En dat allemaal. Maar fun fact: ook de bloggers die over zulke zaken klagen maken weleens zo’n fouten. Want zoals ik al zei: niemand is perfect. En wanneer er zelfs veel fouten te vinden vallen in de teksten van zo’n klagende persoon dan vind ik dat al helemaal belachelijk.

Een rommelige lay-out

Je lay-out samenstellen is natuurlijk erg persoonlijk; wat de één mooi vindt, dat vindt de ander lelijk. Soms kom ik echter op blogs terecht waar de pop-up vensters je al tegemoet springen nog voor je de pagina in kwestie goed en wel geopend hebt, en recente artikels pas gevonden worden na een heuse zoektocht. Niet oké. Keep it simple. En vooral duidelijk!

Geen eigen foto’s

Wanneer er op een blog geen eigen foto’s worden gebruikt vind ik dat zo jammer. Hier en daar een stockfoto is uiteraard geen probleem, maar vrijwel altijd iemand anders’ foto’s gebruiken vind ik best saai op een blog. Eigen foto’s (of illustraties of whatever) zeggen altijd zoveel meer.

Misleidende clickbait

Van die artikels die je meteen wilt lezen omdat de titel iets super belangrijk laat uitschijnen. Denk aan: ‘We zijn in blijde verwachting!’, waarbij het dan uiteindelijk blijkt te gaan om een gekochte kitten die over x aantal weken opgehaald mag worden. Ja, doei. Slim op vlak van statistieken (absoluut!) maar wel héél vervelend.

Reacties, en wat daar precies mee aan te vangen

Ik ben altijd zo blij met al jullie reacties en apprecieer al de moeite en tijd die jullie in mijn blog steken ook heel erg. Maar soms weet ik gewoon niet wat ik met reacties aan moet vangen. Ik probeer zo vaak mogelijk terug te reageren, maar laat comments a la ‘Leuk artikel’ ook weleens onbeantwoord. Constant ‘Dankjewel’ reageren vind ik namelijk ook maar een beetje stuntelig. Omgekeerd verwacht ik ook helemaal geen reactie terug wanneer ik iets zeg op een blog. Alleen wanneer ik echt een vraag stel vind ik dat wel belangrijk. Het moeilijke is natuurlijk dat iedereen hier een andere mening over heeft. Je kan als blogger dus nooit voor iedereen goed doen. Wanneer je besluit niet op al je reacties te reageren kan je al weleens op de tenen van een persoon trappen die het wél belangrijk vindt om dat te doen. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Ook ben ik niet helemaal mee met het ‘netwerken’. Ik doe niet mee aan follow-pods (of hoe heet dat?) en ben niet te vinden voor het hele ‘ik reageer bij jou – jij reageert bij mij’ gedoe. Ik lees graag artikels, maar heb niet altijd de behoefte om erop te reageren. Dat maakt van mij sowieso niet de beste blogger (want netwerken is belangrijk enzo), maar ik vind wel dat ik er gewoon mezelf door blijf. Mijn blog is mijn hobby en ik schrijf hier gewoon voor mijn plezier. Niet meer, niet minder. En dat wil ik graag zo houden. Dat hele netwerken rondom het bloggen is gewoon niet voor mij weggelegd.

Reacties in het dagelijkse leven

Mijn blog is iets waar ik niet mee te koop loop. Ik schreef al eerder eens een stukje over schaamte omtrent mijn blog en ik moet zeggen dat ik er nog steeds zo over denk. Als het aan mij lag dan kregen enkel onbekende mensen mijn blog te lezen. Mijn directe omgeving niet. Dat blijf ik toch een beetje gênant vinden. In het dagelijkse leven opmerkingen krijgen over mijn blog is dan ook iets waar ik van door de grond kan zakken. Gelukkig komt het maar zelden voor, maar toch. De schrik voor een komende opmerking zit er wel in, zeg maar.

Stroef lopende samenwerkingen

Ook dit heb ik gelukkig nog niet al te vaak meegemaakt. Soms doe je namelijk alle moeite van de wereld om een artikel af te werken en dan krijg je totaal geen respons meer van de tegenpartij. Een mailtje met wat uitleg is dan wel gepast vind ik. Je hebt namelijk werk verricht en kostbare tijd verspilt. Ik doe altijd mijn uiterste best op vlak van samenwerkingen en verwacht daarom ook wel wat in de plaats. Een beetje respect is dan toch het minste.

Duidelijk aanwezige meningen over samenwerkingen

Op vlak van samenwerkingen gaan er best wel wat meningen rond in de blog-wereld. Over inkomsten t.o.v. statistieken, over Do-Follow of No-Follow linkjes, over het al dan niet vermelden van de samenwerking, over affiliate links en advertentieblokken,… . De één vindt het bijvoorbeeld absoluut not done wanneer je een samenwerking niet vermeldt, terwijl de ander er totaal geen graten in ziet. Persoonlijk vind ik het een beetje overdreven dat er mensen zijn die zich er zo over kunnen opwinden. Zolang er geen exacte regels rond bestaan (want die bestaan hier in België toch nog niet, right?) moet je simpelweg doen wat goed aanvoelt. Het is en blijft jouw blog natuurlijk.

Mezelf

Mijn eigen grootste nachtmerrie. Ik ben gegarandeerd zelf mijn eigen grootste ergernis bij het bloggen. Ik kan er over blijven piekeren. Gedachten als ‘Mijn blog is niet goed genoeg’, ‘Mijn lay-out is ouderwets’, ‘Ik ben een saaie blogger’, ‘Ik kan niet schrijven’, ‘Ik ben niet creatief’,… passeren de revue dagelijks. Ik heb daarom ook al zo’n 100 keer op het punt gestaan mijn hele blog gewoon te verwijderen. Gelukkig is het daar uiteindelijk nooit van gekomen want, ondanks de ergernissen hier en daar, maakt bloggen me toch blij. Het is een hobby als een ander. En net zoals bij voetbal, en ballet, en turnen kan niet iedereen de beste zijn. Zolang je het maar graag doet moet je het gewoon blijven doen.


Heb jij ook blog ergernissen? Ik ben benieuwd!

Comments (17)

 • Mei Qi

  2 maart 2018 at 08:42

  Ik ben het eens met je lijstje hoor! Ik vind het vooral zonde als mensen alleen maar foto’s van het internet gebruiken, maar dat moeten ze zelf weten!

  1. HosteSarah

   3 maart 2018 at 10:18

   Absoluut. Iedereen moet zeker doen wat ie zelf wilt. Het is inderdaad gewoon een beetje zonde als er vrijwel nooit eigen foto’s worden gebruikt. Ik vind dat een blog namelijk nog zoveel leuker maken.

 • Darina

  2 maart 2018 at 09:27

  Mee eens! Ik vind een rommelige layout heel storend. En ook teveel spelfouten.

 • Evelyne Vergote

  2 maart 2018 at 10:14

  Hoe leuk, ik werk inspirerend voor jou 😉

 • Annika

  2 maart 2018 at 10:24

  Heel eerlijk, in Nederland zijn die regels er wel voor gesponsorde artikelen. En ik erger me dan wel een beetje als veel bloggers een product hebben gekregen en een deel dan doet alsof ze het zelf hebben gekocht. Ik vind die transparantie wel belangrijk, maar als in België die regelgeving anders is, dan ligt het hele verhaal natuurlijk anders.

  Volgens mij voldoe ik redelijk aan jouw eisen 🙂 Ik vind spelfouten ook stom, maar ik zeg er niks van, omdat ik zelf ook weleens een foutje maak. Bij teveel fouten zorgt het er wel voor dat ik niet snel terugkom.

  O ja, leuk artikel! 😉

  1. HosteSarah

   3 maart 2018 at 10:23

   Haha, dankje 😉 En ik begrijp je wel hoor. Zelf vermeld ik samenwerkingen of ontvangen producten ook wel altijd, maar wanneer iemand dat niet doet dan stoort mij dat niet zo erg. Er wel vanuitgaande dat de blogger in kwestie eerlijk blijft. Zeggen dat je een ontvangen product zelf gekocht hebt is voor mij dus ook een stap te ver; vind ik niet kunnen. Op dat vlak vind ik transparantie (of gewoon eerlijkheid) wel heel belangrijk!

 • Johanne

  2 maart 2018 at 11:42

  Kan me in sommige punten wel vinden! Vind spel-, type-, of grammaticafouten verschrikkelijk maar vooral bij mezelf. Omdat ik ook weleens een fout maak, ga ik anderen er echt niet op aanspreken. En inderdaad, mensen die alleen zeggen 'goed artike', ok…?

  1. HosteSarah

   3 maart 2018 at 10:28

   Haha, ja. Ik moet zeggen dat ik het zelf ook het meest erg vind als ik fouten vind in mijn eigen teksten. Bij anderen vind ik het zeker niet zo erg, behalve als het gaat om die bloggers die duidelijk laten weten dat ze spelling zo belangrijk vinden. Als je zoiets durft te verklaren dan vind ik precies dat je ook effectief foutloos hoort te schrijven. Als zelfs ik, als niet het grootste taalwonder ter wereld, bij zulke mensen al fouten kan spotten… dan kan ik daar weleens de kriebels van krijgen.

 • borduursaramsades

  2 maart 2018 at 11:44

  Vind ik mooi gezegt, dat jou blog een hobby is.

  Vind ikzelf ook, daarom plan ik niets vooraf in en blog ik wanneer ik zin heb. zonder vaste dagen, zonder verplichtingen.
  Een blog hoort leuk te zijn, een hobby, uitlaatklep,…
  Daarom hou ik ook bewust hobby en prive gescheiden.

  Iedereen maakt wel eens typfouten, daar lees je gewoon door.

  1. HosteSarah

   3 maart 2018 at 10:30

   Helemaal met je eens. Ook fijn om te horen dat jouw blog een echte hobby en uitlaatklep is voor je. Zo ervaar ik mijn blog dus ook. Plezant, éh?! 🙂

 • sam

  3 maart 2018 at 09:57

  Ik vind het vooral irritant dat bloggers zich zo op winden over wat een andere blog in hun ogen dan wel of niet fout doet en er dan ook nog blog artikelen over schrijven. Zucht denk ik dan altijd. Ik vraag me ook altijd af of die mensen in RL ook continu zo zitten te zeuren over hun collega's. Clickbait artikelen vind ik ook irri, meestal zijn ze wel te herkennen en klik ik er niet op, maar soms trap ik er nog in.

 • Manon

  3 maart 2018 at 12:57

  Goed artikel!
  Ik ben het met de meeste punten helemaal met je eens. Ook ik loop er niet mee te koop dat ik een blog heb (geen idee eigenlijk waarom niet) en ik kan me erg irriteren aan klagers over spelfouten (je mag het best aangeven, maar iemand hoeft er niet over te gaan klagen.. Iedereen maakt fouten).
  Ik irriteer me niet aan het gebruik van stockfoto's, maar vind dit altijd zo jammer. Het is juist leuk om iemands eigen foto's te zien, ook al zijn deze misschien niet perfect.

  1. HosteSarah

   4 maart 2018 at 21:00

   Dankje. En absoluut. Ik ben het met je eens dat fouten mogen aangegeven worden. Het gebruik van te veel stockfoto's vind ik ook gewoon zonde. Bloggers doen er natuurlijk mee wat ze willen, maar eigen foto's zijn altijd zoveel leuker.

 • Sam – singlereadytomingleblog

  3 maart 2018 at 22:53

  Clickbaits vind ik inderdaad ook echt verschrikkelijk, al vind ik dat vaker bij nieuwssites dan op blogs of zo, haha. Ik vind eigen foto's ook altijd veel leuker en persoonlijker. Nu ja, bij mij ligt dat iets anders, haha, en ik heb op een citytrip-artikel ook weleens de opmerking gekregen dat ik foto's had moeten gebruiken, maar dat past gewoon echt niet in het kader van mijn anonimiteit, haha!

  1. HosteSarah

   4 maart 2018 at 21:02

   Haha, ja. Heel begrijpelijk in jouw situatie. Al los jij het wel goed op door een bitmoji te gebruiken. Dat maakt jouw blog net héél eigen vind ik 😉

 • DramaQueen

  4 maart 2018 at 09:01

  Ik ben zelf ook vrij goed in de Nederlandse taal (al zeg ik het zelf), maar kan zeker op mijn blog ook regelmatig spelfouten maken. Dan schrijf ik gewoon te vluchtig en lees ik het niet goed na… ach, c’est la vie. O, en geen eigen foto’s gebruiken vind ik ook zo jammer! Ik vind het juist zo leuk mooie en originele foto’s bij artikelen te zien! Xx

  1. HosteSarah

   4 maart 2018 at 21:08

   Da's heel leuk om te horen. En ja, éh? Geen eigen foto's op een blog kunnen terugvinden vind ik dus ook jammer. Ik verwacht zelfs geen originele of unieke foto's, ik vind het al tof genoeg als een foto simpelweg zelfgemaakt is 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

I am a synchronized swimming, yoga doing, horseback-riding type girl

Volgende bericht

Wat ik nog weleens zou willen doen